Jarzynówa

Jarzynowe "śmietniki" to moje klimaty. Łycha powinna stać bo warzyw ma być na gęsto. Takie lubię a nie jakieś cienkie polewki przeciekające przez łyżkę :-) Miseczką takiej pożywnej zupy na prawdę można się najeść.

składniki: 
  • 2 młode, dość duże marchewki
  • 1 młoda, spora cebula
  • 1/2 zielonej, szczupłej cukinii
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 kawałek korzenia młodego selera
  • 1 korzeń młodej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki płatków chili albo kawałek strąka świeżej chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 1 litra wywaru ze skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią'
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, 2 liście laurowe

sposób przygotowania:  Wszystkie warzywa oczyściłam i umyłam. Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach - startych warzyw powinno być ok. 3 szklanek Cukinię, razem ze skórką, poszatkowałam na cieniutkie plasterki. Cebulę drobno pokroiłam. Soczewicę dokładnie przepłukałam na sicie, zalałam w garnku wywarem z kurczaka, dodałam liście laurowe, płatki chili, lubczyk i gotowałam 10 min..

Na patelni rozpuściłam masło, dodałam cebulę i starte warzywa, smażyłam mieszając aż zaczęły się rumienić. Przełożyłam je do soczewicy, gotowałam razem 5 min.. Śmietanę roztrzepałam z mąką i odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością gorącej zupy, wlałam do garnka. Dodałam także przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanego koperku, doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec dorzuciłam cukinię, nie trzeba jej długo gotować - wystarczy minutka. Jeśli dla kogoś będzie za gęsto to można dolać nieco wody albo wywaru, ale ja lubię taką gęstą. Już na talerzach posypałam przyprawą pomidorową i resztą koperku.

6 komentarzy:

  1. Ciekawa ta jarzynówka - szczególnie dodatek soczewicy!

    OdpowiedzUsuń
  2. soczewicę "odkryłam" stosunkowo niedawno bo dopiero jakieś 2 lata temu i bardzo ją polubiłam, szczególnie jako dodatek właśnie do zup jarzynowych

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja robię gęste zupy, bo one często stanowią cały mój obiad, więc cienka polewka odpada :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta zupa to moje smaki, też lubię soczewicę, szczególnie czerwoną, często ją dodaję do różnych potraw. Pięknie wyglądają te cieniutkie plasterki cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje Żarłoczki nie przepadają za takimi zupami, ale ja baaaardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger