Śledzie w oleju z cebulą i żurawiną

Zdecydowanie bardziej pasują mi smakowo śledzie najpierw marynowane a potem dopiero zalane olejem. Pasują do nich różne dodatki, także owoce. Są doskonałe nie tylko na Święta, ale także po prostu jako przekąska. Zobaczcie sami jak ładnie wyglądają z żurawiną a smakują jeszcze lepiej :)



składniki:
  • 6 filetów śledziowych z zalewy octowej
  • 1 duża cebula cukrowa
  • ok. 100 g żurawiny suszonej
  • pieprz czarny albo kolorowy, świeżo mielony
  • olej słonecznikowy

sposób przygotowania:
filety śledziowe lekko osuszyłam i obdarłam ze skórki. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Żurawinę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 min. a następnie osączyłam dokładnie.

W słoju układałam kawałki śledzia przesypując je cebulą, żurawiną i sporą ilością pieprzu. Zalałam olejem słonecznikowym tak żeby wszystkie składniki były przykryte. Odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 dni. Żurawina nadała lekkiej słodyczy i całość wyszła pysznie.

Mnie najbardziej smakują z grzankami ciemnego chleba.

34 komentarze:

  1. śledzik to ja zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie szukam nowych przepisów ze sledzia na Wigilię i te na pewno zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożena, polecam bo świetnie wyglądają i pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaach, śledzia z żurawiną jeszcze nie jadłam, ale jestem skłonna zaryzykować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śledzie z żurawiną.
    Mmmmm.... pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pisałam wcześniej ,że na święta zrobię..i właśnie dziś zrobiłam..

    OdpowiedzUsuń
  7. ja zaryzykowałam na przyjecie je zrobiłam i ..................... odnioslam sukces kulinarny :):):) wszystkie śledzie zjedzone w perwszej kolejności :) są pyszne to mało powiedziane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam !

      Usuń
  8. czy swieza zurawine mozna dodac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeża żurawina jest bardzo kwaśna, to co innego

      Usuń
  9. A ostatnio zastanawiałam się, do czego można jeszcze dodać żurawinę :) a tu proszę, do śledzi! :) Śledzie należą do moich ulubionych ryb, a zważywszy na zbliżający się okres świąteczny, każdy pretekst będzie dobry, żeby je zjeść :) bardzo dziękuję za przepis, na pewno z niego skorzystam i popiszę się kolejnym przepisem przed mamą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śledzie z żurawiną są przepyszne, moja teściowa bardzo często je robi i znikają zazwyczaj w ciągu jednego dnia. Zabrałam się do nich dzisiaj, jednak okazało się, że żurawiny została mi tylko garstka, myśli Pani, że można dodać też trochę rodzynek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rodzynki są słodsze więc będzie nieco inny smak, ale możesz ich dodać :)

      Usuń
  11. Jadłam kupne, sama jeszcze nie robiłam. Mimo tego, że kupne, ale z małej garmażerni są przepyszne moje ulubione. Tylko nie wiem co jeszcze oprócz w/w składników było do nich dodane. To takie drobne paproszki jakby majeranek. Nie wiem czy mam rację?

    OdpowiedzUsuń
  12. Olej musi być słonecznikowy? kujawski nie będzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć kujawskiego, ale mnie tutaj bardziej pasował słonecznikowy

      Usuń
  13. Dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  14. A te śledzie to matiasy mogą być?takie na tackach ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam matiasy w oleju,to trzeba ich moczyć? i czy wogóle to takie się nadają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja taki olej wylewam a śledzie płuczę i kawałek próbuję - jeśli są dobre to doprawiam po swojemu i zalewam świeżym oleje a jeśli są mocno słone to moczę je chociaż pół godziny. Do tego przepisu używam śledzi marynowanych w occie

      Usuń
  16. Witam czy mogę dać zwykła cebulę bo nigdzie nie mogę kupić cukrowej? I czym się różnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukrowa jest delikatniejsza i słodsza w smaku, możesz użyć zwykłej

      Usuń
  17. Czy może być zwykła cebula do tych śledzi?

    OdpowiedzUsuń
  18. te sledzie sa po prostu doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy te śledzie można zrobić już teraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, przechowywać w lodówce

      Usuń
    2. Czy mogą być śledzie tylko solone

      Usuń
    3. mogą być, ale całość będzie smakowała inaczej

      Usuń
  20. A czy może być żurawina ze słoika,domowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka ze słoika to ma konsystencję dżemu a owoce w niej są mniej lub więcej rozgotowane więc połączona oleje zmiesza się z nim barwiąc wszystko na różowo - nie będzie to raczej dobrze wyglądało

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger