Sos tatarski domowy

Sos tatarski można kupić gotowy, ale taki zrobiony w domu, najlepiej na domowym majonezie, jest dużo lepszy i możemy go doprawić dokładnie według własnego smaku. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego sosu - jest wspaniały do mięs pieczonych, wędlin, ryb, jajek czy kanapek.

Swój sos tatarski robię rzadko ponieważ mogłabym go jeść łyżkami a to nie byłoby mądre. Wykorzystuję samodzielnie marynowane ogórki i grzybki, doprawiam starannie i uważam, że nie ma lepszego. Tak, Smaczna Pyza jest trochę zarozumiała, ale tylko trochę. Po prostu kiedy jestem pewna swego nie ustąpię. A sos robię najlepszy i już! 

najlepszy sos tatarski, sos do wedlin, sos do jajek, wielkanoc, potrawy wielkanocne, sosy, sos majonezowy, grzybki w occie, grzyby marynowane, ogórki konserwowe, wielkanocny stol, jak zrobic sos tatarski

Najlepszy sos tatarski, domowy

czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki: 

  • ok. 300 g majonezu dobrej jakości - najlepiej zrobić samemu
  • 3 - 4 czubate łyżki gęstej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. dijon
  • kilka/kilkanaście grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 1 czubata łyżka tartego chrzanu
  • 3-5 ogórków konserwowych
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru


domowy sos tatarski, sos do wedlin, sos do jajek, wielkanoc, potrawy wielkanocne, sosy, sos majonezowy, grzybki w occie, grzyby marynowane, ogórki konserwowe, wielkanocny stol, jak zrobic sos tatarski




Jak zrobić sos tatarski? 

Grzybki i ogórki pokroiłam w drobniutką kostkę - można zetrzeć je na tarce, ale posiekane według mnie lepiej smakują i wyglądają. Majonez wymieszałam z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodałam grzybki, ogórki i koperek. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszałam. Odstawiłam pod szczelnym przykryciem, najlepiej przelać do zakręcanego słoika, na kilka, kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.

Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez ok. 2 tygodnie

19 komentarzy:

  1. uwielbiam ten sos! przepis zapisuję :) no i zaczynam obserwować bo widzę wiele ciekawych przepisów :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. sos tatarski to jeden z naszych ulubionych do jajek i wędlin, mój ma troszkę inny skład ale twój na pewno rewelacyjny w smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, każdy robi pod swój smak - niektórzy np. dodają kapary a ja nie bo wolę sos bez nich :) kwestia gustu

      Usuń
  3. Ja też będę się zabierać za ten przepis :) Zoczymy co z niego wyniknie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ...i ja , będę podawać ze smażonym serem Camembert, który jadłam na Słowacji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos tatarski ze smażonym serem ? ciekawy pomysł chociaż chyba wolę owocowe dodatki do takie serka :)

      Usuń
  5. Sos tatarski ze smażonym serem jest rewelacyjny - uwielbiam :) za to nie zbyt lubię tą słodką wersje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. można zamienić grzyby leśne pieczarkami???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można - muszą być pieczarki marynowane :)

      Usuń
  7. Zrobiłam dzisiaj i wyszły doskonałe.Ale to nic nowego wszystkie Twoje przepisy tak mają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sos wyszedł wspaniały! Bardzo dobry przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiony w domu sos tatarski jest najlepszy, świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny wyszedł ten sos. Już wiem czego brakowało w moim przepisie - to chrzan nadaje ton, dziękuję za wspaniały przepis. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami drobiazg robi różnicę, cieszę się że mogłam coś podpowiedzieć i Twój sos jest teraz smaczniejszy :)

      Usuń
  11. Wiem że to będzie zbrodnia ale jeśli miałabyś polecić "dobry" kupny majonez do tego sosu to który by to był? I pytanko o śmietanę- 18% czy 12%? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak nie kręcę swojego to używam napoleońskiego albo kętrzyńskiego bo są doprawione tak w sam raz, inne dla mnie albo za mdłe, albo za ostre. Śmietana obojętnie, byle gęsta. Częściej używam gęstego jogurtu naturalnego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sos tatarski zapowiada się bardzo ciekawie, osobiście robiłam prawie identycznie ale bez chrzanu, teraz zrobię z chrzanem przepisy wyglądają apetycznie i są podawane od serca.
    Jednak najpierw babeczki...jeszcze zajrzę i też się pochwalę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger