Cukinia grillowana, z sosem jogurtowym

Cukinia jest ogólnie dość delikatnym warzywem - nie potrzeba je długiej obróbki cieplnej żeby zmiękła. Według mnie świetnie nadaje się do grillowania i ja bardzo ją lubię właśnie z rusztu. Tym razem musiałam zadowolić się patelnią grillową, ale  warzywko przez to wcale nie było gorsze. Trochę sosu do tego i pyszne jedzenie gotowe.



składniki:
  • małe cukinie 
  • oliwa z oliwek albo olej roślinny
  • przyprawa ognista
  • jogurt naturalny gęsty 
  • czosnek 
  • mięta świeża 
  • pieprz czarny mielony 
  • sól morska 
  • cukier 

sposób przygotowania: cukinie umyłam, przycięłam końce i poprzekrawałam wzdłuż na pół. Oprószyłam pieprzem i przyprawą ognistą, skropiłam niewielką ilością oleju i wymieszałam delikatnie - odstawiłam na pół godziny.

Ząbek czosnku posiekałam bardzo drobno, tak samo listki świeżej mięty - dodałam je do jogurtu. Doprawiłam sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i przyprawy ognistej.

Rozgrzałam mocno patelnię grillową - ułożyłam na niej cukinie przecięciem do dołu a po kilku minutach, gdy miały już ładne brązowe pręgi przełożyłam na drugą stronę i grillowałam jeszcze chwilę. Podałam gorące z dodatkiem sosu oprószając lekko solą - pyszne, lekkie i całkiem szybkie jedzenie. Taka cukinia może być samodzielną przekąską albo dodatkiem do mięs.

Ciężko podać dokładne ilości składników bo całość robiłam " na oko "

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam grillowaną cukinię, coś cudownego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cukinię, czosnkowy sos też, tylko patelni grillowej się muszę wcześniej dorobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się niedawno dorobiłam :) a taką cukinię można śmiało upiec w piekarniku kładąc ją na blaszce albo w jakimś naczyniu - pewnie, że nie będzie tych ślicznych paseczków, ale co tam :)

      Usuń
    2. Z piekarnikiem też jest problem ;) Mam do dyspozycji tylko wiekową mikrofalę z funkcją piekarnika, która pożera prąd jak szalona, po ostatnim rachunku za prąd postanowiłem przystopować z pieczeniem i zapiekaniem. Dlatego rozważam patelnię grillową, która już od dawna za mną chodzi :)

      Usuń
    3. oj, to faktycznie problem . . . w takim razie rzeczywiście lepiej zainwestować w patelnię - ja mam ceramiczną Neoflam i bardzo sobie chwalę

      Usuń
  3. grillowanie na patelni do grillowania ( warzyw) uważam że sprawdza się lepiej niż grill tradycyjny, przede wszystkim dlatego, że można grillować przez cały rok, co w naszych warunkach klimatycznych ma kolosalne znaczenie. Ja najpierw grilluję ( mowa o patelni), potem dodaję dipy. Ma to tę zaletę, że nie dymi, ale to subiektywna opinia.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tutaj się zgadzam - taka patelnia świetnie się sprawdza a poza tym nie każdy ma ogródek czy inne miejsce na grilla :)

      Usuń
  4. grilluje cukinie na grillu elektrycznym w domu (maly, kuchenny) dodaje do niej slodka papryke (dla kolorku) pieprz, oregano i tymianek.
    Czy mozesz napisac jakiej firmy jest ta przyprawa ognista?
    dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już mówię - przyprawa ognista jakiej używam (tak się nazywa) jest w młynku firmy Kamis - są w niej pieprz czarny, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek, sól i ekstrakt z papryki :) z czego czosnek i sól bardzo mało procentowo i właściwie niewyczuwalne

      Usuń
  5. dzieki za odpowiedz :) moze znajde w polskim sklepie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam, ale wyszła tak potwornie słodka i przez to mdła, dodałam pieprz sól trochę wegety nawet i była okropna ! Czy Wasza też tak smakowała ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie zamiast soli posypałaś cukrem - innej możliwości nie widzę.... cóż, jeśli ktoś używa vegety to nie dziwne, że mu cukinia nie smakuje...

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger