Jabłecznik śmietankowy - ciasto szybkie i łatwe

Nie mam  ostatnio weny i ochoty na jakieś poważniejsze wypieki, ale coś do herbaty być musi więc jest  prosty placek z owocami. Robi się łatwo i szybko, nie licząc czasu pieczenia. Znika potem też jakoś szybko, jeszcze ciepły, bo takie lekkie ciasta z owocami lubią u nas wszyscy :)



składniki: 
  • 5 jajek 
  • 300 g cukru zwykłego 
  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 260 g śmietany 18 %, takiej gęstej do zup 
  • 100 g śmietanki kremówki 30 %, rzadkiej słodkiej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • jabłka kwaśne 
  • 4 czubate łyżeczki cukru perlistego  (można z niego zrezygnować)
  •  
  • ew. lukier albo cukier puder do wykończenia


sposób przygotowania: mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Śmietany wymieszałam dodając sok i skórkę otartą z cytryny - jeśli macie kwaśną śmietanę to możecie zrezygnować z cytryny. Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki i usunęłam gniazda nasienne.

Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę, tak jak na biszkopt. Miksując dalej masę jajeczną wlałam śmietanę. Gdy połączyła się z jajkami odstawiłam mikser i stopniowo dodawałam mąkę mieszając już łyżką. Kiedy wmieszałam całą wylałam ciasto na blaszkę - 22x33 cm - wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłek wtykając je w ciasto brzuszkami do góry. Ciasto między jabłkami posypałam cukrem perlistym. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 1 godziny - radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po przestudzeniu polałam ciasto lukrem utartym z cukru pudru i kilku łyżeczek gorącego mleka.





13 komentarzy:

  1. ahh wygląda przepysznie i na pewno takie jest :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda ekstra i widzę że wilgotny a takie ciasta uwielbiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne ciasto. :) zjadłabym kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bardzo apetycznie, już sobie wyobrażam ten delikatny, kremowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda to ciasto :)... Te jabłuszka tak ładnie równiutko ułożone:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zabieram się do roboty, chociaż jestem tragiczym cukiernikiem.. nie wiem co oznacza ubić jaja jak na biszkopt.. Mimo wszytko wierzę, że się uda! Dam znać za ok 1,5h jak poszło!

    Nie mam też tego cukru perlistego, ani mleka do cukru pudru.. ale chyba zastąpie go śmietanką do kawy rozmieszaną z wodą-tak wymyśliłam.

    ps. Jeżeli ktoś to przeczyta do tego czasu, proszę 3mać knykcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ubić jajka jak na biszkopt to znaczy ubijać aż cukier całkiem się rozpuści a z jajek powstanie gęsty kogel mogel - zwiększą kilka razy swoją objętość i powstanie jasno kremowa piana :) składnikami których nie masz wcale się nie przejmuj - perlisty można pominąć, mleko też - lukier możesz utrzeć z gorącą wodą albo właśnie śmietanką czy nawet sokiem cytrynowym. Mam nadzieję, że ciasto się udało - napisz koniecznie !

      Usuń
  7. Super przepis!Bardzo prosty i szybki. Zrobilam to ciasto dwa razy, za kazdym ladnie wyszlo i smakowalo wysmienicie. Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Szybki i prosty. Zrobilam to ciato dwa razy, wyszlo pieknie i smakowalo wysmienicie. Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło przepyszne :) Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję zaprzepis - ciasto pięknie wyrasta i świetnie smakuje (także w wersji ze śliwkami węgierkami)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę tu same ekstra przepisy na coś słodkiego.Renata

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger