sobota, 31 marca 2012

Serniczek mocno cytrynowy

Chodziło za mną coś słodkiego. Chodziło ze 2 dni przynajmniej, ale piec mi się jakoś nie chciało. Miałam ochotę na ciasteczka, no ale trzeba by włączać piekarnik. Potem myśli krążyły wokół czegoś na zimno chociaż akurat za oknem ochłodzenie i burza gradowa . . . a gdy spojrzałam na twaróg w lodówce i cytryny w koszyczku podjęłam decyzję - sernik na zimno o smaku cytrynowym.

Ponieważ Młody Żarłoczek ostatnio rzadko zagląda do Mamci wzięłam najmniejszą tortownicę jaką mam czyli taka o śr. 16 cm no bo kto to zje? Poza tym sera było tylko 1/2 kg więc z czym tu szaleć? Oczywiście Młody już tego samego dnia wyczuł deser na odległość i sam zjadł połowę wpadając niby to przypadkiem po pocztę :))) Mówię Wam, załamka z tymi moimi chłopakami :D



piątek, 30 marca 2012

Sałatka ryżowa

Wydawała mi się mało świąteczna, ale po zastanowieniu stwierdziłam, że najważniejsza jest dekoracja i chęć przełamania stereotypów - bo czy zawsze musi być na świątecznym stole tradycyjna jarzynówka?

U mnie towarzystwo bardzo tradycyjne, ale coraz chętniej godzą się na moje dziwne wstawki, których po prostu staram się nie dodawać zbyt dużo. Ale żeby przynajmniej jedno danie było jakieś nietypowe, żeby było nieco inaczej.



Zupa chrzanowa

Obrowska zupa chrzanowa to regionalna potrawa wielkanocna z woj. łódzkiego, z gminy Kiełczygłów - wpisana na listę produktów regionalnych. Gotuje się ją przeważnie na serwatce albo maślance jednak można też zrobić tak jak ja, po prostu na wodzie. Nie wiem na ile dokładnie udało mi się ją przygotować, ponieważ stara receptura jest ściśle chroniona.

Najważniejszy jest w niej jednak chrzan, świeży o intensywnym zapachu i smaku - podobno najlepszy uprawia się właśnie w woj. łódzkim, nad Wartą.



czwartek, 29 marca 2012

Sałatka z kolorowymi jajeczkami

Małe i zabarwione jajeczka przepiórcze ślicznie się prezentują jako dodatek do sałatek czy innych dań - od kilku lat wrzucam je do wody z sokiem buraczanym albo kurkumą czy szafranem żeby nieco ożywić świąteczny stół :)



środa, 28 marca 2012

Biała kiełbasa zapieczona na pęczaku

Na Wielkanoc biała kiełbasa musi być i już. Ale w jakiej postaci ją podać, z jakimi dodatkami i na który posiłek to już zupełnie inna sprawa. Wiem, że w wielu domach jada się ją na świąteczne śniadanie, ale ja jednak wolę białą na obiad a co za tym idzie z bardziej konkretnymi dodatkami. Pomyślałam sobie, że upieczenie jej z kaszą, w jednym naczyniu, pozwoli nie stać mi przy garach zbyt długo. A kaszę, konkretnie pęczak, moglibyśmy jeść bardzo często - na co dzień i w święta :) Żeby nie było skuchy zarządziłam próbę generalną i już wiem, że świąteczny obiad będzie bardzo smakowity.

Pomyślałam też, że kiełbaski posmaruję musztardą, w taki sposób nadając  im ciekawszego smaku i nie myliłam się - musztarda z żurawiną Kamis z linii specialite - kremowa, jednocześnie ostra i słodka, w kawałeczkami żurawin, świetnie się tutaj sprawdziła a całość smakowała wyśmienicie. Taka musztarda będzie idealnie pasowała również do pieczonych mięs, pasztetów czy wędlin więc na świątecznym stole na pewno jej u nas nie zabraknie.


wtorek, 27 marca 2012

Placuszki razowe z bananami

Ostatnio jakiś przestój w placuszkach a był czas kiedy smażyłam je niemal codziennie. Cóż, jakoś tak wychodzi, że na śniadanie weekendowe przeważnie jajka a kolacji raczej starami się nie jeść ... A te z bananem zrobiłam tak po prostu w ciągu tygodnia na deser bo coś się nam chciało :)


poniedziałek, 26 marca 2012

Busiołowe łapy na powitanie wiosny !

Busoł, busoł - wołały kiedyś dzieci na Kurpiach czy Podlasiu widząc wiosną pierwszego bociana. "Busioł, busioł, tut busłowa łapka, tut twoja chatka" - to ludowe porzekadło, chyba już zapomniane.


niedziela, 25 marca 2012

Stara baba

Nie przepadam za przepisami ze starych ksiąg bo czasami ciężko mi je dobrze zrozumieć i przełożyć na teraźniejsze ilości składników. Inna jest też zwykle jakość tychże składników, ale czasami warto pogrzebać w takich starych skarbnicach - choćby z ciekawości.

Przepis poniżej, w pisowni oryginalnej, pochodzi z wydawnictwa:  PORADNIK DLA MŁODYCH GOSPODYŃ.  Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych.



sobota, 24 marca 2012

Cudowna szarlotka na orzechowym cieście

Jabłka i orzechy włoskie to dla mnie świetne połączenie. Jabłka dają słodycz przełamaną kwaskowatością - orzechy cierpkość, chrupkość i niezwykłą kruchość ciasta - całość od początku zapowiadała się cudownie. 

 Już podczas pieczenia zapach był zniewalający a Żarłoczek tak dreptał wokół niej i wzdychał, że musiałam mu ukroić kawałek jeszcze zanim dobrze wystygła. Była tak krucha i delikatna, że mało brakowało a rozpadła by się i rozpłynęła przez tego łakomczucha :D


piątek, 23 marca 2012

Polędwiczka z owocami

Nie będę się rozwodzić nad tym przepisem - powstał na konkurs producenta kostek - już słyszę jak mnie niektórzy lżą, ale co tam . . . na coś trzeba umrzeć, nie? Dzięki niemu wygrałam zestaw grill - raclette :)


składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki oliwy albo oleju
  • 1 kostka bulionowa z wędzonym boczkiem
  • 1 gruszka
  • 1/4 świeżego ananasa
  • sok 1 połowy cytryny
  • kilka łyżek soku ananasowego - świeżego albo z kartonu
  • kilka liści sałaty

sposób przygotowania:
Dużą polędwiczkę opłukałam, osuszyłam i usunęłam z niej błonki. Przekroiłam na 2 części żeby łatwiej było obsmażyć. Kostkę bulionową z wędzonym boczkiem wkruszyłam naczynia z oliwą i rozmieszałam na pastę. Do pasty włożyłam mięso i wymieszałam żeby je pokryła, odstawiłam w chłodne miejsce na ok,. godzinę. Owoce obrałam, pokroiłam - gruszkę na ósemki a ananasa w plastry. Gruszkę polałam sokiem z cytryny żeby nie ściemniała. Mięso smażyłam na mocno rozgrzanej patelni - nie dolewałam tłuszczu bo był już w marynacie. Kilka minut z każdej strony spowoduje, że wierzch ładnie się zrumieni a środek pozostanie lekko różowy. Gdy polędwiczka była już rumiana zdjęłam ją na talerzyk żeby chwilkę odpoczęła a dołożyłam na patelnię owoce - najpierw ananasa a gdy ten się zrumienił dodałam też gruszkę. Owoce też zdjęłam na bok a na patelnię wlałam sok ananasowy, zagotowałam żeby zebrać wszystkie smaki. Mięso pokroiłam w grube plastry, ułożyłam na sałacie, dodałam owoce i polałam sosem, który został na patelni.

Deser na grecką nutę czyli najlepszy deser do kawy

I znowu Pyza, mało się namyślając, kliknęła enter wysyłając przepis na konkurs. Tym razem dotyczący kuchni greckiej gdzie trzeba było pokazać danie związane albo inspirowane Grecją - ja ze swoich zasobów wybrałam tartę z figami

 Nie wiem ile w niej greckości,  być może niewiele, ale mnie się właśnie w tym krajem kojarzy. Widocznie komuś po drugiej stronie też bo wyróżniono ten przepis  zapraszając mnie w minioną środę  na finał konkursu w ramach 7 Festiwalu Kuchni Greckiej odbywającego się podczas Targów EuroGastro 2012.


czwartek, 22 marca 2012

Baba Blue czyli niebieski sernik na zimno

Nietypowa, nieco dziwaczna nawet, serowa baba zagościła u nas w Święta Wielkanocne w ubiegłym roku. Dzisiaj ją przypominam bo jest tego warta  - zadziwiła wtedy moich domowników, gości a potem koleżanki na portalu kulinarnym - a może odwrotnie? Nieważne - ważne, że z przyjemnością ją powtórzę albo zrobię jej "siostrę" w innych barwach. Taki sernik na zimno, ale wesolutki :)



środa, 21 marca 2012

Jajeczka pomidorowo - serowe

Zabaw z jajkiem i kolorami ciąg dalszy, ale tym razem bardziej naturalnie. Takie pomidorowe jajka były bardzo smakowite i na pewno pojawią się u nas na świątecznym stole :)



wtorek, 20 marca 2012

Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami

Pieczony kurczak - wszyscy go uwielbiamy. Taki z farszem z ryżu czy kaszy jest od razu całym daniem na jednej blasze - wystarczy tylko naszykować sałatkę albo surówkę. Chrupiąca skórka, mięciutkie mięso i aromatyczny ryż bardzo nam smakowały.

Dodatek jednej z moich ukochanych przypraw czyli pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią doskonale pasował do całości. Zresztą mogłabym tę mieszankę dodawać do wszystkiego - jest taka aromatyczna :) Nawet zwykłe tosty czy zapiekanki posypane nią nabierają niezwykłego smaku.



poniedziałek, 19 marca 2012

Przepisy wielkanocne - domowe przysmaki świąteczne

Już niedługo Wielkanoc - świąteczny, wiosenny czas. Większość z Was, ja także, przygotowuje własne smakołyki na tę okazję. Swoje przepisy i pomysły zebrałam na jednej stronie żeby łatwiej je było odnaleźć. Część z nich powstała w latach poprzednich gdy jeszcze nie miałam bloga, kilka zrealizowałam bardzo niedawno i na pewno dojdą jeszcze jakieś nowości po tegorocznych Świętach - na razie przedstawiam Wam to co już przetestowałam.

                             Zapraszam na . . . 


                             Kliknij na zdjęcie :)

niedziela, 18 marca 2012

Jajka - kurczaczki w skorupkach

O rety, słońce tak dogrzało, że u mnie wykluły się już pierwsze kurczaczki :D Malutkie i takie pocieszne, mam nadzieję, że się spodobają. Takie tam zabawy z jajem :)

Coś podobnego, zdjęcie niebieskich jajek z wystającymi kurczakami, widziałam kiedyś w grafikach google, ale nie udało mi się dzisiaj odszukać tej strony ...


sobota, 17 marca 2012

Sos tatarski domowy

Sos tatarski można kupić gotowy, ale taki zrobiony w domu, najlepiej na domowym majonezie, jest dużo lepszy i możemy go doprawić dokładnie według własnego smaku. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego sosu - jest wspaniały do mięs pieczonych, wędlin, ryb, jajek czy kanapek.

Swój sos tatarski robię rzadko ponieważ mogłabym go jeść łyżkami a to nie byłoby mądre. Wykorzystuję samodzielnie marynowane ogórki i grzybki, doprawiam starannie i uważam, że nie ma lepszego. Tak, Smaczna Pyza jest trochę zarozumiała, ale tylko trochę. Po prostu kiedy jestem pewna swego nie ustąpię. A sos robię najlepszy i już! 

najlepszy sos tatarski, sos do wedlin, sos do jajek, wielkanoc, potrawy wielkanocne, sosy, sos majonezowy, grzybki w occie, grzyby marynowane, ogórki konserwowe, wielkanocny stol, jak zrobic sos tatarski

Sałatka makaronowa lisiecka

W poprzedni weekend byłam w warszawskiej Fortecy na kiermaszu produktów regionalnych organizowanym w ramach finału projektu "Tradycyjne produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska". Kilkadziesiąt stoisk w różnościami z całego kraju po prostu zachwycało. Były wędliny, ryby wędzone, przeróżne sery, jogurty, oleje, konfitury, dżemy i przetwory warzywne, miody, nalewki, regionalne wypieki, pieczywo . . . - aż ciężko wszystko wymienić chociaż wielu mogłam popróbować. Zrobiłam też spore zakupy bo ceny były całkiem przyzwoite - np. sery Korycińskie 35 zł/kg, tak samo cudowna kiełbasa lisiecka czy wędzony schab.

I właśnie z kiełbasą lisiecką zrobiłam sałatkę - nie kroiłam jej drobno żeby nie zginęła w daniu bo była jego prawdziwą ozdobą :)

A składniki do sałatki kroiłam na nowej desce CHOP2POT PLUS firmy Joseph Joseph , którą dostałam z Aledobre.pl.

 

piątek, 16 marca 2012

Kaszanki i zielanki

Czas pomyśleć o dekoracjach na wielkanocny stół - już teraz piekąc ciasto czy robiąc jajecznicę na śniadanie można zachować skorupki do świątecznych ozdób.  

Ja nie mam zbyt wiele zdolności manualnych . . . nie mam też małych dzieci, z którymi zwykle ludzie się bawią w robienie takich rzeczy. Czasami jednak nachodzi mnie na podłubanie :) Z różnym skutkiem, ale radochy przy tym mam całkiem sporo - podobno w każdym dorosłym jest coś z dziecka :D



czwartek, 15 marca 2012

Pascha wielkanocna na zimno

Już niedługo Wielkanoc a ja mam kilka niepublikowanych na blogu przepisów właśnie na tę okazję. Rok temu jeszcze bloga nie miałam, ale pokazywałam swoje potrawy na portalach kulinarnych - teraz wstawię je także tutaj żeby mieć je wszystkie w jednym miejscu. Razem z tegorocznymi, a kiedyś także tymi które przygotuję w następnych latach, stworzą mam nadzieję ładną kolekcję pomysłów nadających się na świąteczny stół.

To tradycyjny deser wielkanocny pochodzący z Rosji, w Polsce podawany szczególnie na Kresach Wschodnich. Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)


środa, 14 marca 2012

Biała kiełbasa na podwójnej kapuście

Białą kiełbasę po prostu uwielbiamy - w żurku, smażoną, zapiekaną . . . Chyba pod każdą postacią. Taka podsmażona na kapuścianym, dwukolorowym posłanku bardzo nam smakowała :)



wtorek, 13 marca 2012

Makaron z sosem wątróbkowym czyli w biegu . . .

Bardzo szybkie, smaczne i zdrowe danie - gdy czasu mało a trzeba coś przygotować. Oczywiście, dla tych co lubią podroby, ale my lubimy je bardzo :)



poniedziałek, 12 marca 2012

Biszkopt pod morską pianką

Chciałam coś upiec, ale leń się we mnie rozpanoszył straszliwie więc musiało być to coś bardzo prostego. Były jabłka więc musiały wylądować w cieście. Była prośba Żarłoczka żeby ciasto było z bitą śmietaną "bo tak". Była moja chęć żeby ciasto nie wyglądało zwyczajnie bo zabiorę je ze sobą jadąc do znajomych. Jak z tego wszystkiego zrobić coś spełniające wszystkie warunki? Powiem tylko, że wszyscy byli zadowoleni.


niedziela, 11 marca 2012

Przepyszne udka maślankowe

Ten pomysł krąży po sieci od dawna - namoczone a właściwie zamarynowane w maślance udka kurczaka piecze się, wcześniej przyprawiając, i mięso tak przygotowane jest niezwykle delikatne. Pierwszy raz podeszłam do tego sposobu z rezerwą, ale już wiem, że warto właśnie tak je przygotowywać bo są pyszne :)



sobota, 10 marca 2012

Ćwikła z chrzanem

Nie wyobrażam sobie domowego pasztetu czy pieczonych mięs bez tego dodatku. Ćwikłę z chrzanem robię w większej ilości - od razu 3 - 4 duże słoje bo taka ćwikła może postać w lodówce nawet kilka tygodni a my bardzo ją lubimy.

 Kupując buraki staram się wybrać korzenie mniej więcej tej samej wielkości żeby ugotowały albo upiekły się w tym samym czasie. Preferuję odmianę o podłużnym kształcie bo według mnie takie buraki są słodsze i smaczniejsze.



piątek, 9 marca 2012

Hummus po raz pierwszy

Oczywiście jadłam hummus już wiele razy, ale jakoś w domu go nie robiłam sama. Jednak rozmawiając z koleżankami i czytając różne przepisy w sieci dowiedziałam się, że tę prostą pastę z ciecierzycy mogę sobie przygotować kiedy zechcę. Wystarczy kilka składników i cała miseczka hummusu gotowa :) 

humus , pasta z ciecierzycy , ciecierzyca , cieciorka , do chleba , pasta z grochu włoskiego , groch włoski , kuchnia orientalna

czwartek, 8 marca 2012

Dobrze przyprawiona sałatka

Właściwie to pomysł zaczął się od prezentu jaki dostałam od firmy Kamis - paczki z przyprawami linii specialite. Większość znam i używam od dawna, niektóre to dla mnie nowinki do wypróbowania. Tak jak np. mieszanka kwiatowa do sałatek. A skoro do sałatek to właśnie zakiełkował mi pomysł na takie danie. Gdy na bazarku zobaczyłam nieduże, zielonkawe i pasiaste pomidorki odmiany Zebra oraz zupełnie czarną paprykę całość zaczęła się wynurzać z otchłani . . .

Linia produktów Kamis specialite to produkty wyjątkowe pod każdym względem - najlepszej jakości składniki, wyjątkowo dobrane pod względem smaku. Są oryginalne i unikalne. Mają bardzo estetyczne, eleganckie i wygodne opakowania. Każdy powinien mieć je w swojej kuchni.



środa, 7 marca 2012

Konkurs dobrze przyprawiony - zapraszam !

Kilka dni temu dostałam bardzo ładną i ciekawą przesyłkę - paczkę produktów Kamis z linii specialite. Cześć produktów już znam, mam je nawet w domu i używam regularnie do wielu dań, ale pojawiają się też nowości takie jak np. musztarda z rodzynkami i miodem - już się zastanawiam do czego ją dodam :) Ja jestem tymi produktami zachwycona - są świetnej jakości, w ładnych opakowaniach i bardzo je lubię.
 



Placuszki na nowej patelni

Dostałam w prezencie  patelnię Delimano - taką płaską, do naleśników. Ale na zwykłe naleśniki, o dziwo, jakoś chętnych nie było. Za to propozycja placuszków polanych jogurtem i sosem owocowym wywołała szeroki uśmiech na buźkach domowników więc do dzieła :)



wtorek, 6 marca 2012

Chrzan tarty ze śmietaną i/ albo z jabłkiem

Chrzan. Ostry, pachnący, aż w nosie kręci i zdrowy. Dodatek do wędlin, mięs, sosów, zup. I występuje nie tylko w postaci zamkniętej w słoiczku chociaż taki jest najbardziej popularny. Chrzan rośnie sobie w ogrodach a także na łąkach. Jego duże, zielone liście przydają się jeśli musimy dłużej przechować świeże mięso albo przewieźć je - wystarczy zawinąć kawałek w liście aby przedłużyć jego świeżość. Świeże liście dodaje się także np. do kiszenia ogórków.


A korzenie chrzan ma długie, różnej grubości, o twardym białawym miąższu. Kupując zwróćmy uwagę aby były świeże, jędrne i nie miały uszkodzeń mechanicznych czy spowodowanych działalnością owadów.

Zobaczcie jak łatwo zrobić samemu chrzan tarty ze śmietaną i jabłkiem. 


Karkówka pieczona, do chleba

Wszyscy wiedzą jakie mamy wędliny w sklepie. Te najbardziej popularne i tańsze mają w sobie niewiele mięsa a te rzeczywiście lepsze są bardzo drogie.

 I dlatego lepiej kupić samemu kawałek mięsa, dobrze je doprawić i upiec. Potem, po schłodzeniu, można je jeść krojąc w cienkie plasterki jak baleron czy szynkę albo pokroić grubiej na porcje i podać na ciepło z jakimś sosem. A zestaw przypraw zależy tylko od naszej inwencji, ja wykorzystałam (o zgrozo :D) gotową mieszankę.



poniedziałek, 5 marca 2012

Muffinki pszenno-gryczane z budyniem

Prawdę mówiąc to ostatni tydzień miałam tak intensywnie naszpikowany różnymi spotkaniami i mnóstwem spraw, że na gotowanie już go nie wystarczało. Żarłoczek został zaopatrzony w zestaw montażowy i jakoś sobie radził gdy mnie nie było bo wracałam do domu tylko na noc. Taki zestaw to w naszym rozumieniu chleb tostowy, szynka i ser - nawet On sobie poradzi a ponieważ je lubi więc jakoś przetrwał . . .



niedziela, 4 marca 2012

Sesja . . . . i co ja robię tu???

Zostałam zaproszona na coś co fachowo nazywa się "sesją kreatywną dotyczącą innowacji produktowych". Brzmi bardzo poważnie, prawda? Takie spotkanie, roboczo nazwane warsztatami, miało trwać przez 2 kolejne dni, po ok. 9 roboczo - godzin każdy. Zastanawiałam się poważnie czy pójść, ale skoro sprawa miała dotyczyć produktów spożywczych to postanowiłam jednak wziąć w nich udział i zobaczyć czym to się je.



sobota, 3 marca 2012

Jajka w sosie wiosennym

Ja już widzę i czuję wiosnę. Dni coraz cieplejsze, dłuższe i słońca też więcej. A skoro wiosennie to trzeba zacząć pomału myśleć o Wielkanocy. Takie jajka przygotowałam pierwszy raz w ubiegłym roku właśnie na świąteczny stół a potem robiłam je jeszcze kilka razy bo są pyszne i ładnie się prezentują.



piątek, 2 marca 2012

Babka z ananasem

Babeczka i ananas bardzo się polubili. Ona słodka, przysadzista - On kolorowy jak rajski ptaszek, cukierkowo słodki, egzotyczny . . . Ładna z nich para, prawda?

Nie każdy też lubi baby drożdżowe, nie każdy umie taką upiec. Moja propozycja jest pyszną alternatywą właśnie dla takich osób.



czwartek, 1 marca 2012

Na sofie w Sofie

Jakiś czas temu za pośrednictwem portalu Polska gotuje dostałam voucher do Sofy . Miałam nawet pojechać tam od razu z redakcji, ale niestety - na zaproszeniu nie było adresu, poza tym do profilu na Facebooku a ja, jak zresztą jeszcze wielu ludzi, nie posiadam dostępu do sieci w kieszeni. Potem jakoś nie po drodze mi było do Centrum albo czasu brakło i dopiero wczoraj zajrzałam tam na lunch.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...