piątek, 31 sierpnia 2012

Domowa lutenica a właściwie ljutenica

Przepis dostałam od Beaty z Lawendowego Domu. Miałam okazję jeść ljutenicę Jej produkcji na pikniku "Smakołyki na kocyki" i bardzo mi zasmakowała więc zrobiłam sobie trochę własnej. Piszę trochę bo zmniejszyłam ilości składników gdzieś o 1/3 wedle oryginału - niestety, nie mam gdzie upychać swoich przetworów więc chcąc zrobić różne muszę się zadowolić tylko kilkoma słoiczkami każdego. Doprawiłam też nieco ostrzej, pod własny smak :)

Ljutenicę, bułgarski czy ogólnie bałkański przysmak, można jeść nakładając ją po prostu na pajdę świeżego chleba, na grzanki albo grillowany kawałek mięsa. Doskonała jako dodatek do kanapki z wędliną albo serem. Można jej używać jako przyprawy dodając do innych sosów,  do zapiekanek - zrobiona z dojrzałych warzyw pięknie pachnie i jest bardzo smakowita.


czwartek, 30 sierpnia 2012

Zupa krem z marchewki i gruszek

Kremowa, gęsta zupa doskonale zaspokaja głód i to na dłużej niż taka zwykła z kawałkami warzyw - prowadzono badania naukowe na ten temat i wykazały, że nasz organizm takie kremy traktuje raczej jak pokarmy stałe i dłużej je przerabia, lepiej wykorzystując zawarte w nich składniki pokarmowe. Dłużej jesteśmy syci więc to bardziej ekonomiczne i zdrowsze bo w sumie zjemy mniej. 


środa, 29 sierpnia 2012

Ziółko z Sandaczem



Film Food Fest - edycja 4


Już niedługo, już za chwilę bo za zaledwie 2 miesiące, odbędzie się kolejna edycja Film Food Fest. Miłośnicy jedzenia i filmów z nim związanych będą mogli po raz czwarty spotkać się, w Warszawie, Poznaniu albo po raz pierwszy również w Gdyni, na jedynym w swoim rodzaju wydarzeniu.  Kuchnia +, jeden z kanałów stacji Canal +, ponownie zaprasza na autorski zestaw filmów dotyczących właśnie jedzenia i żywności. Z roku na rok impreza przyciąga coraz większą ilość uczestników, w ubiegłym roku przewinęło się przez Festiwal ponad 4 tysiące osób. 


wtorek, 28 sierpnia 2012

Sznycle z kani

Kania - według mnie bardzo szlachetne grzyby i bardzo je lubię. Występuje  w kilku odmianach, o czym niewielu  wie, i tak na prawdę nazywa się czubajka



poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Sernik na zimno na gryczanym biszkopcie, z gruszkami i galaretką

Obijam się coś ostatnio deserowo i pora coś zrobić. Naszło mnie na sernik, taki prawie klasyczny sernik na zimno - z biszkoptem, owocami na wierzchu i galaretką. To "prawie" robi czasami wielką różnicę :D



niedziela, 26 sierpnia 2012

Makaron z tuńczykiem i cukinią


Lubię dania, które przygotowuje się szybko, zaledwie w kilka czy kilkanaście minut. Do takich należy makaron z szybkimi sosami jakie robi się w czasie kiedy kluski się gotują. To potrawy do przygotowania kiedy nie mamy czasu albo jesteśmy bardzo zmęczeni po pracy – kilka minut i obiad czy kolacja podane.


sobota, 25 sierpnia 2012

Chłodnik owocowo - mleczny z grzankami

Rozgrzane pola i łąki pachną kończącym się latem. Las szumi w oddali a nad głową furkoczą zwinne jaskółeczki. W taki dzień nie chce mi się gotować, ale mam ochotę na coś zimnego. Tylko na co żeby było szybko i pysznie ? Może chłodnik brzoskwiniowy ?



piątek, 24 sierpnia 2012

Buza czyli napój z kaszy jaglanej

Buza to lekko sfermentowany, kwaskowaty napój bezalkoholowy na bazie kaszy jaglanej, przywieziony do Polski przez Macedończyków, przed II Wojną Światową. Znany jest też w innych krajach bałkańskich chociaż przygotowuje się ją tam czasami nieco inaczej i z innych składników - np. w Turcji na bazie kukurydzy a w Bułgarii z pszenicy albo prosa.

W przedwojennym Białymstoku i okolicach, gdzie osiedlili się emigranci, podawano buzę najczęściej z kawałkiem słodkiej chałwy.

Przepis na ten specjał dostałam do Joasi Jakubiuk, która tym napojem podbiła serca i podniebienia jury na tegorocznym konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" i w kategorii "napoje regionalne bezalkoholowe" zdobyła I nagrodę.



czwartek, 23 sierpnia 2012

Kotlety z kalafiora z sosem twardzioszkowym

Będąc na wsi jakoś mam mniejszą ochotę na mięso. Zwykle w menu królują warzywa zakładając, że w ogóle coś gotuję bo przeważnie kończy się na jakichś kanapkach z braku czasu albo gdy padam na pysk , zmęczona. Tak, zmęczona, bo tutaj na urlopie zawsze sobie coś wynajdę do roboty – albo pół dnia ganiam po lesie z koszami a potem przerabiam co zniosę do domu albo pedałuję na moim srebrnym „śledziu” dokąd dam radę – z tym, że jeszcze muszę wrócić co często nie jest łatwe ani przyjemne :D Nadrabiam też zaległości książkowe i zwyczajnie szkoda mi czasu na stanie przy garach gdy ciekawa lektura aż krzyczy żeby ją dokończyć.

Ale gdy drugi dzień leje a mnie oczy bolą od czytania robię sobie przerwę i kombinuję. Tym razem wykombinowałam warzywne kotlety, które zjadłam z sosem z podwórkowych grzybków czyli twardzioszków przydrożnych. Pysznie było jak nie wiem co :D



środa, 22 sierpnia 2012

Lampiony z puszek po warzywach


 
W czasie deszczu dzieci się nudzą, to ogólnie znana rzecz. Ale czy na pewno muszą się nudzić? Myślę, że zawsze można coś wymyślić coś na co szkoda czasu gdy pogoda piękna i szkoda czasu na siedzenie w domu. A gdy leje deszcz i trzeba się czymś zając warto rozejrzeć się dookoła i wyczarować coś z niczego.


 

wtorek, 21 sierpnia 2012

Sos z twardzioszków przydrożnych


Kiedy latem przyjeżdżam na wieś już tuż za bramą witają mnie twardzioszki przydrożne. Powinny się chyba nazywać podwórkowe bo opanowały właśnie podwórko przed domem, ale niech im będzie.



poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Salceson grzybowy, domowy


Lubicie salceson ? Ja tak, nawet bardzo, oczywiście kiedy jest dobrze doprawiony i smaczny. Podobno chcąc sprawdzić masarza  - to czy zna się na swoim fachu - należy spróbować właśnie salcesonu i kaszanki jego wyrobu bo te z pozoru pospolite rzeczy wymagają znajomości rzemiosła i dobrego smaku. Ja właśnie tę metodę stosuję gdy znajduję nowy sklep z wędlinami albo pojawia się na rynku nowy dla mnie producent - jak nie zasmakują mi te produkty to zwykle inne też nie. 



niedziela, 19 sierpnia 2012

Gdzie byłam gdy mnie nie było

Hej, hej, wróciłam :) Nie było mnie zaledwie kilka dni a już się stęskniłam za blogiem i Wami :) Ale musiałam chwilę odsapnąć no i oczywiście zajrzeć do lasu. Zajrzałam i spodobało mi się to co tam zobaczyłam. 

 

sobota, 18 sierpnia 2012

Kolorowy omlet koperkowy na bogato

Nie ma to jak dobre śniadanie z samego rana - pożywne, ale i cieszące oko, no i oczywiście pyszne. Takie też było moje :)



piątek, 17 sierpnia 2012

Makaron muszle, conchillioni, zapiekany z sosem bolońskim

Wiecie jak to jest - niby wszystko wszędzie można kupić a jak konkretnie czegoś szukam to jakby pod ziemię się zapadło. Tak też było z muszelkami - najpierw widziałam je w różnych sklepach a jak potrzebowałam to nalatałam się na głupia zanim kupiłam. Dobrze, że przynajmniej sos miałam gotowy bo jak pisałam wczoraj - przygotowuję go zwykle ok. 5 litrów w dużym garnku i wekuję - jest jak znalazł do spaghetti, lasagne czy właśnie muszelek.



czwartek, 16 sierpnia 2012

Sos boloński - dużo sosu

Sos boloński a właściwie ragoût alla bolognese. Ulubiony dodatek do spaghetti mojego młodszego Żarłoczka. Starszy też lubi, ale raczej do zapiekanki typu lasagne. Zresztą taki sos jest dobry do każdego makaronu a nawet ryżu. Na upartego można go po prostu zjeść z bułeczką bo jest bardzo gęsty i treściwy.

Co jakiś czas gotuję go w dużym garze - ok. 5 litrów od razu bo nie ma przy nim bardzo dużo pracy, ale musi się długo dusić żeby był pyszny. Powiem nawet, że im dłużej tym lepszy. Potem gotowy sos wekuję w słoiki i stoi sobie, i czeka na konkretne danie.



środa, 15 sierpnia 2012

Lody z malinami, bez maszynki

Lody, lody, dla ochłody :) albo tak po prostu bo lubię. Może maszynkowe będą bardziej gładkie, ale bez urządzenia też się da.



wtorek, 14 sierpnia 2012

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka chodziła za mną od dawna. Do tej pory kupowałam gotową bo jakoś nie chciało mi się samej robić.



niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto z burakiem, czekoladą i śliwkami pod kremową czapą

Ciasto z burakiem - wielu się dziwi tak jak do niedawna ja. Piekłam ciasto z dynią, z marchewką, ale burak jakoś mnie nie przekonywał. Nie jadłam też takiego deseru nigdy, ale krążyły wieści, że w połączeniu z czekoladą całość jest bardzo smakowita. Musiałam wreszcie sama się przekonać więc zajrzałam do sieci i trafiłam na TEN przepis. Pomyślałam sobie, że spróbuję podając jednak całość nieco inaczej - z dodatkiem owoców i nie tylko - żeby było odmiennie. I było też pysznie - ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, buraka nikt się nie domyśli jeśli o nim nie wspomnicie - u mnie zdecydowanie do powtórki :)



sobota, 11 sierpnia 2012

Borówka brusznica do mięsa

Nie wyobrażam sobie świątecznych pasztetów czy mięs bez tego dodatku - po prostu musi być na stole tak samo jak konfitura z żurawiny. Może dlatego, że znam go i lubię od dziecka - tak przygotowywała borówki moja Babcia. 



piątek, 10 sierpnia 2012

Konfitura z żurawiny

To zdjęcia sprzed dwóch lat, marne, ale poproszono mnie o ten przepis na przetworzenie jesiennego skarbu zanim jeszcze dojrzeje. Zaraz zobaczycie, że ciężko to nawet nazwać przepisem tak jest prosty. Wystarczą dwa składniki, chwila cierpliwości, i mamy domową konfiturę do pasztetów, mięs pieczonych czy sera. Wiemy też co ma w sobie a z tymi kupnymi to sami wiecie, różnie bywa.



czwartek, 9 sierpnia 2012

Piekielna kuchnia

Oj, działo się, działo :) Kolejne warsztaty Makro w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości, których tematem było flambirowanie już za mną. Wszystkie dania były podlewane wysoko procentowymi alkoholami i podpalane żeby procenty się ulotniły a został tylko pyszny posmak.
Wygląda to efektownie i w restauracjach czasami robi się flambirowanie już przy stoliku gości - taki bajer.



środa, 8 sierpnia 2012

Sałatka z kiszonego kalafiora i pomidora

Uwielbiam lato. Stragany aż się uginają pod stosami świeżych warzyw i owoców.  Kiszę ogórki, kalafiora, delektuję się dojrzałymi pomidorami - nagrzanymi słońcem i pachnącymi. Zupy jarzynowe, sałatki albo po prostu przekąski z chrupiących jarzynek - pysznie :) Pełno smaku, pełno witamin i kolorów, pełno frajdy.

A kalafiora możecie ukisić sobie sami - to bardzo proste i ciekawie smakuje  - przepis TUTAJ 



wtorek, 7 sierpnia 2012

Klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie

Jak już zrobiłam galuszki to musiałam je podać w duecie z czymś pysznym - i musiał być sos bo kluseczki kochają sosy i różne omasty. Może klopsiki ? Tak, klopsiki w aromatycznym sosie będą w sam raz :)


poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ciasto cytrynowe z borówkami

Jagody jakieś takie nieładne i pogniecione były w sobotę na straganie - za to borówki śliczności :) I tak ładnie się uśmiechały do mnie szepcząc "zabierz nas do domu". No to zabrałam - nie wszystkie oczywiście, ale trochę - tyle żeby do ciasta było. Codziennie przecież są świeże. 



niedziela, 5 sierpnia 2012

Galuszki

To, że mam w domu kluchowe towarzystwo wiadomo nie od dziś. Chłopaki bardzo lubią wszelkie rodzaje klusek, makaronów, pierogów. Już od dawna też chodziło mi po głowie nabycie takiego specjalnego urządzenia - jakby sita - do robienia kluseczek. Kiedyś widziałam coś takiego w jakimś programie i zachorowałam. Ale zwykle tak to jest, że jak bardzo czegoś chcemy to akurat tego nie ma. Tak też było w tym przypadku - chodziłam po sklepach, pytałam i nic, zero. 

kluski, galuszki, kluseczki, domowe jedzenie, obiad, potrawy mączne, smaczna pyza, blog kulinarny, gotowanie


sobota, 4 sierpnia 2012

Drożdżowa strucla z serem i truskawkami

Złapałam fazę na drożdżowe wypieki co u mnie jest rzadkością. Nie lubię wyrabiać ciasta, ale może właśnie utrafiłam idealnie z proporcjami bo to, które wykorzystuję już kolejny raz ( jagodzianki, papierówczanki, wieniec z jagodami ) wyrabia się świetnie i jest bardzo smaczne. Będzie się pewnie pojawiało jeszcze w różnych odsłonach i modyfikacjach smakowych.



piątek, 3 sierpnia 2012

Warsztaty w Makro - Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości

W Warszawie, przy hali Makro w Alejach Jerozolimskich stoi, nieco z boku, niewielki budynek a nad wejściem wisi tablica "Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości". To tutaj właśnie odbywają się warsztaty Makro dla właścicieli i pracowników hoteli, lokali gastronomicznych czy sklepów spożywczych - są szkolenia z gotowania, baristyczne, barmańskie, kelnerskie, o podstawach prowadzenia firm, prawa pracy, obsługi klienta, zarządzania personelem czy pozyskiwania funduszy z UE na prowadzenie działalności - wybór jest bardzo zróżnicowany. AEP współpracuje z Akademią Leona Koźmińskiego. Jedyna taka Akademia w Polsce - w innych miastach takich zajęć Makro nie prowadzi.



czwartek, 2 sierpnia 2012

Deser z kaszki z owocami jagodowymi

Letnie popołudnie i skończyłam właśnie dzisiejszą zleconą robótkę. Nic mi się nie chce, no może tylko w spokoju poczytać jakąś dobrą książkę, ale na to nie pozwalają panowie budujący nowy blok na sąsiedniej posesji  .  .  .  Wiercą, burczą, stukają, pukają, rzucają żelastwem i ogólnie hałas od 6-stej rano do 10-tej wieczorem więc mam ich coraz bardziej dość. Na dodatek tak jest już czwarty miesiąc a końca nie widać, ale takie życie i co mogę poradzić ? Niby taką mają pracę a jak skończą to może osiedle będzie jeszcze ładniejsze - tylko czy ja nie zwariuję wcześniej ? 

Czytać się nie bardzo da no to ja też potłukę się trochę - garami w kuchni :) Robotnicy za karę deseru nie dostaną, ale Żarłoczki i owszem, grzeczni byli.  Kasza wpadła mi w ręce jakoś przypadkiem to niech będzie kasza - na smutki, na upał, na "niechcemisięnic" . . .  Kasza dobra na wszystko :)

Kiedy będziecie to czytać mnie tutaj  nie będzie - popędzę od rana walczyć ze światem i życiem, panowie na budowie będą sobie hałasować w najlepsze a po deserze pewnie pozostanie tylko wspomnienie. Czemu ten czas tak gna ? Czasami chciałabym zatrzymać go chociaż na kilka dni . . .



środa, 1 sierpnia 2012

Wyniki konkursu !!!

Ojej, ale miałam problem . . .  wcale nie jest łatwo wybrać zwycięzcę, czy nawet kilku zwycięzców, w konkursie. Kieruję się subiektywnymi odczuciami, własnym zdaniem, które przecież każdy ma inne. Ale po wielokrotnym przeczytaniu wszystkich wpisów postanowiłam co następuje :



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...