Babka czekoladowa piaskowa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :)

Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową  . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być !

 

czas przygotowania : ok. 120 minut
składniki :
  • 175 g miękkiego masła 
  • 200 g zwykłego cukru 
  • 2 szczypty soli 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 5 jajek  
  • 3 łyżki rumu 
  • 250 g mąki pszennej tortowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 20 g kakao naturalnego 
  • 80 g drobno startej gorzkiej czekolady 
  • kilka łyżeczek konfitury morelowej 
  • ok. 150 g gorzkiej czekolady na polewę 

  • do formy - 1 łyżeczka masła + 2 łyżki bułki tartej 

sposób przygotowania : formę z kominem na babkę wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Obie mąki przesiałam dodając proszek do pieczenia, sól, kakao. Wymieszałam z drobno startą czekoladą.

Miękkie masło zmiksowałam aż zbielało. Miksowałam dalej stopniowo dodając cukier a potem po jednym jajku i pastę waniliową oraz rum. W pewnym momencie masa robi się grudkowata i wygląda jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się tym, to normalne. Cały czas miksując, teraz już na wolnych obrotach, dosypywałam mieszankę suchych składników aż do wyczerpania. Ciasto przełożyłam do naszykowanej formy. Piekłam ok. 60 minut wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu wyjęłam babkę na kratkę. Konfiturę morelową podgrzałam i przetarłam przez sitko. Posmarowałam nią dokładnie całą ciepłą babkę i zostawiłam żeby zupełnie wystygła.

Czekoladę połamałam na kawałki i stopiłam w kąpieli wodnej. Częścią posmarowałam babkę a resztę przełożyłam do woreczka i starałam się udekorować. Wyszło jak wyszło bo ja nie ma cierpliwości to koronkowej roboty :)

Przepis pochodzi z wydawnictwa "Kolekcja Dobrej Kuchni"



21 komentarzy:

  1. piękna baba, bardzo mi się podoba ta koronkowa, czekoladowa polewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję chociaż wcale nie jestem z niej zadowolona - zabrakło precyzji i czekolada była zbyt płynna

      Usuń
  2. A skąd taki cudny wzorek na tej babce? Urokliwy wręcz:) Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie:) jem oczami!

    OdpowiedzUsuń
  4. najgorsze jest to, że wielkanoc dopiero za 10 dni, a taką bajeczną babkę piaskową zjadłoby się natychmiast! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Izo, Twoja babka wygląda jak małe dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, nie zasłużyłam na takie pochwały - gdybym się bardziej postarała to byłoby ładniej, równiej....

      Usuń
  6. Wow..ale pięknie wyglada..a Ty narzekasz ,że nie masz cierpliwości do koronkowej roboty..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie Ci wyszła.
    Naprawdę, jest prześliczna.
    A z taką konfiturą morelową na pewno jest też pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem tak, od samego patrzenia czuję jak tyję,,,;) Ale oczu oderwać nie mogę... Przepysznie to wszystko wygląda.... mhmmmm
    Basi. P. Koszalin

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może byc bez tej pasty waniliowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, pastę można pominąć albo dodać zamiast niej ziarenka z laski wanilii lub łyżkę cukru waniliowego

      Usuń
  10. Rewelacja! 🌷 Ładnie się prezentuje ta galaretka, można nawet na imprezę podać...Jest Pani bardzo zdolna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tereniu, chyba ten komentarz nie jest do tego wpisu 😁 ale czekoladową babkę też można przygotować na imprezę.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger