Babeczki bardzo cytrynowe

Nie chce mi się dzisiaj siedzieć i dużo pisać. Dzisiaj będą proste babeczki, całkiem szybkie do zrobienia i mocno cytrynowe a ja zostawiam je w lodówce do popołudniowej herbaty i lecę na spacer. Pa ! 



czas przygotowania : ok. 80 minut

składniki na 12 sztuk :
  • BABECZKI - 60 g miękkiego masła albo margaryny 
  • 120 g drobnego cukru 
  • szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej tortowej 
  • 4 g proszku do pieczenia 
  • 2 średnie jajka 
  • 90 ml maślanki 
  • skórka i sok z 1 cytryny 

  • KREM - 130 g serka mascarpone 
  • 200 g cukru pudru 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 1 - 2 krople żółtego barwnika spożywczego w żelu

sposób przygotowania : masło utarłam z cukrem i solą. Ucierając dalej wbijałam po 1 jajku a gdy masa była kremowa powoli dosypywałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową , dolałam maślankę i sok cytrynowy. Masa może odrobinę się rozwarstwiać i sprawiać wrażenie jakby zwarzonej, ale nie przejmujcie się tym bo taka jej uroda.

Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek. Może użyć formy metalowej na muffinki.  Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem.

Gdy babeczki stygły przygotowałam krem. Utarłam mikserem serek z sokiem i skórką cytrynową, powoli dodawałam cukier puder a na koniec barwnik i jeszcze chwilę miksowałam żeby dobrze go rozprowadzić. Krem nałożyłam do rękawa cukierniczego i  wycisnęłam na ostudzone babeczki. Przybrałam posypką cukrową.



22 komentarze:

  1. cudnie wyglądają. :) może upiekę takie mamie na dzień mamy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są proste i pyszne, u mnie wszyscy się zachwycili nimi i będę powtarzać na pewno

      Usuń
  2. ślicznie ozdobione, gdzie zdobyłaś takie motylki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to posypka cukrowa marki Dr Oetker, przyznam, że kupowałam ją prawie rok temu i dawno nie widziałam w sklepach

      Usuń
  3. cudnie wyglądają, pewnie też smakują

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bosko!!! Cudowne są :)

    OdpowiedzUsuń
  5. urocze:) jeżeli są tak mocno cytrynowe jak piszesz, to biorę wszystkie bez dwóch zdań:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mocno, szczególnie krem bardzo cytrynowy wyszedł

      Usuń
  6. Jakie słoneczne cuda! Zachwyciły mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. babeczki wyglądają prześlicznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. zakochalam sie w nich ! a ten kremik ile moze byc na takiej babeczce ? dzien godzinke czy tez dluzej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas ostatnia zniknęła 2 dni po upieczeniu - stały w lodówce - krem wyglądał i smakował jak zaraz po przygotowaniu

      Usuń
  9. A czy bez barwnika można zrobić ten krem? bo nie mam takiego czegoś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można - krem będzie po prostu jasny, ale smaku barwnik nie zmienia

      Usuń
  10. Ale mam teraz smaka na te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger