Tort capuccino

Bardzo lubię desery z kawą bo lubię kawę. Właściwie powinnam ją odstawić, nie pić i nie jeść niczego z jej dodatkiem, ale co tam - kawa jest jedną z niewielu moich przyjemności i mam w nosie zalecenia pani doktorki :D 

Wilgotny tort z kremem z bitej śmietany, z dodatkiem kawy, leciutki i cudowny - aż ciężko nie sięgnąć od razu po drugi kawałek . . .




czas przygotowania : w sumie kilka godzin
składniki : 
  • BISZKOPT - 5 jajek L
  • 150 ml cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 4 lekko czubate łyżki kakao naturalnego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanek 
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej 
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalne
  •  
  • PONCZ - ok. 180 ml mocnego naparu kawy naturalnej albo tyleż wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki rumu 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara

  • MASA JASNA - 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g gęstego twarożku waniliowego
  • 1 dobrze czubata łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 

  • MASA KAWOWA -250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g gęstego twarożku waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - drobny proszek
  • 150 g białej czekolady 
  • 1 op. śmietan fix
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  •  
  • ew. cukrowa posypka 


sposób przygotowania : BISZKOPT - mąkę pszenną przesiałam razem z ziemniaczaną i kakao. Jajka ubiłam z cukrem i solą na bardzo puszystą pianę - cukier musi się zupełnie rozpuścić a masa powinna być kremowa i bardzo gęsta. Wsypałam sypkie składniki i wymieszałam całość bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Masę wylałam do tortownicy śr. 22 cm tylko na dnie posmarowanej odrobiną masła i wysypanej tartą bułką - można wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem, wyjęłam i zostawiłam w formie do wystudzenia. Dopiero gdy ostygł okroiłam brzegi i wyjęłam ciasto odwracając je do góry spodem - tak zostawiłam na noc przykrywając dużą miską żeby nie wysechł.

PONCZ - mocny, przestudzony napar kawy posłodziłam i wymieszałam z rumem.

MASA JASNA - żelatynę zalałam zimną wodą a po kilku minutach gdy napęczniała podgrzewałam ją pomału i mieszałam aż zupełnie się rozpuściła uważając żeby nie zagotować. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Jedną łyżkę serka wymieszałam z lekko przestudzoną, płynną żelatynę. Nie przerywając miksowania śmietany wlałam tę mieszankę. Dodałam też resztę serka i pastę waniliową.

Biszkopt przekroiłam poziomo na 3 mniej więcej równe części. Jeden blat ułożyłam na paterze, nasączyłam 1/3 ponczu, posmarowałam 1/3 masy. Nałożyłam drugi blat, nasączyłam, posmarowałam. Z trzecim postąpiłam tak samo, z tym że ostatnią częścią masy posmarowałam wierzch i boki tortu. Odstawiłam ciasto do lodówki na ok. godzinę żeby krem stężał.

MASA/KREM CAPUCCINO - ubiłam zimną śmietankę na sztywno pod koniec wsypując śmietan fix zmieszany z cukrem pudrem i kawą. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wlałam do masy cały czas ją miksując. Dodałam też serek, wymieszałam. Masę nałożyłam do rękawa cukierniczego i pokryłam nią obficie wierzch oraz boki tortu. Chłodziłam kilka godzin.

Ważne żeby kawa rozpuszczalna do kremu była w postaci drobnego proszku bo większe granulki mogą się źle rozprowadzać. Radzę też schłodzić krem zanim zaczniecie dekorować. Jak widać moja dekoracja nie jest najładniejsza  bo miałam mało czasu i  zrobiłam to od razu - masa o mało mi nie spłynęła  z tortu . . . Ale za to smak całości jak dla mnie rewelacja !



24 komentarze:

  1. Za samego rana trafiłam na Twój tort,oj kusisz
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bez kawy nie mogłabym żyć,nie przypominam sobie bym kiedykolwiek jadła tort kawowy,twój wygląda obłednie.Gdyby nie to że nie mam wielu składników w domu już bym go kręciła.Lubię zaglądać do ciebie,zawsze mnie czymś zainspirujesz... Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię a powinnam zupełnie z niej zrezygnować - przyznam, że bardzo ciężko mi to przychodzi...

      Usuń
  3. aż ślinka leci, mniam :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda prześlicznie. Pewnie tak samo smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Iza :)
    Cudny ten Twój tort. Jest tak piękny, że aż niemożliwe, żeby lepiej smakował... Nie komentuję przepisów nie wykorzystanych przeze mnie, ale ten jest tak śliczny, że nie mogłam się powstrzymać :). Piszesz: Jak widać moja dekoracja nie jest najładniejsza bo miałam mało czasu i zrobiłam to od razu - masa o mało mi nie spłynęła z tortu . . .
    No cóż, a ja zastanawiałam się jak osiągnęłaś taki efekt - wspaniały po prostu. Dzięki za przepis, już wiem, co przygotuję na imieniny ;)
    Pozdrawiam najserdeczniej, Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo Ci dziękuję za te wszystkie miłe słowa - to balsam dla duszy :) Tort jest naprawdę pyszny więc śmiało polecam :)

      Usuń
    2. Cześć Iza!
      No zrobiłam ten tort wreszcie ;), jakoś później niż planowałam.
      Czeka od wczoraj na dzisiejszych gości, mam nadzieję, że mi wyszedł.
      Przyznam, że zrobiłam mniej masy capuccino, no i mniej było na dekorację, ale poradziłam sobie inaczej.
      Dzięki za przepis :)
      Serdecznie pozdrawiam, Małgosia
      https://picasaweb.google.com/108104691143894682840/WKuchniJasiaIMaGosi#5893360459577876834

      Usuń
    3. pięknie Ci wyszedł - mam nadzieję, że będzie Wam smakował :)Masa wyszła Ci ładniutka, gładka - pewnie schłodziłaś tak jak radziłam i świetnie jest ! Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Oj jak smakował, wszystkim bez wyjątku! pyszny po prostu.
      Masę capuccino zrobiłam podobnie jak tę jasną, tyle, że bez dodatku białej czekolady (zapomniałam kupić), ale dodając 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozmieszanej z kilkoma łyżkami wrzątku. Połączyłam tę kawę z żelatyną i przestudzoną mieszaninę dodałam do ubitej śmietany z cukrem i serkiem. Nie trzeba było schładzać.
      W sumie bardzo szybko poszło mi wykonanie tego tortu.
      Dziękuję jeszcze raz!!!
      Serdecznie pozdrawiam, Małgosia

      Usuń
    5. no to cieszę się bardzo :) Pozdrawiam, Małgosiu :)

      Usuń
  6. Przepiękny tort! Bardzo mi się podoba przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis w sumie dość prosty a całość niezwykle udana smakowo

      Usuń
  7. Mmm, pychota! Też uwielbiam kawę w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Izo,jaki serek proponujesz ? mascarpone ?
    pozdrawiam Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam serka waniliowego, takiego homogenizowanego ale bardzo gęstego

      Usuń
  9. Witam,co mogę dodać do masy zamiast pasty waniliowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić ją ekstraktem waniliowy albo ziarenkami z laski wanilii - 1 łyżeczka pasty, zamiennie 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenka z 1 laski wanilii

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger