Delikatne placuszki ze śliwkami

Placuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją.

Takie placki to dobry pomysł na weekendowe śniadanie albo podwieczorek.




czas przygotowania : ok. 20-30 minut
składniki na 4 porcje :
  • 2 jajka 
  • 250 ml maślanki mrągowskiej
  • 65 g mąki pszennej luksusowej
  • ok. 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
  • 5 g proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 350 g owoców - głównie śliwek węgierek, ale też jedno nieduże jabłko antonówka
  • szczypta soli 
  •  
  • do smażenia - olej rzepakowy
  • do posypania - cukier puder 

sposób przygotowania : śliwki umyłam i osączyłam. Pokroiłam je na ćwiartki usuwając pestki. Jabłka obrałam i pokroiłam z kosteczkę. Jajka wybiłam do dwóch misek oddzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól i cukier waniliowy.

Do żółtek dodałam maślankę, roztrzepałam i mieszając dosypałam obie mąki a na koniec proszek do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Dołożyłam ok. 1/3 piany z białek, delikatnie ją wmieszałam a następnie dodałam resztę i połączyłam wszystko. Dosypałam owoce, zamieszałam.

Placki smażyłam na rozgrzanej patelni z olejem nakładając porcje łyżką. Smażyłam aż jedna strona dobrze się zrumieniła i delikatnie przewracałam łopatką na drugą. Usmażone przekładałam na chwilę na  talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Podałam na gorąco.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger