Pizza z papryką i owczym serem

Pizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. 



czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 2 pizze śr. ok. 25 cm :
  • CIASTO - ok. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 100 g mąki pszennej luksusowej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 5 g cukru
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego  
  •  
  • FARSZ - kilka łyżeczek pesto pietruszkowego
  • 1/2 dużej papryki żółtej
  • 1/2 dużej papryki czerwonej
  • 1 cebula 
  • ok. 80-100 g sera owczego Kołudzki wędzonek
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  •  
  • do posypania - świeży majeranek

sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam w połowie ciepłej wody dodając 2 łyżki mąki pszennej i cukier. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.

Pozostałe mąki wsypałam do miski, dodałam sól i olej. Wlałam spieniony rozczyn i zaczęłam zagniatać ciasto dolewając wody aż do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto ma być elastyczne i niezbyt zwarte. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż nabrało sprężystości. Uformowane w kulę przykryłam w misce ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło.

FARSZ - cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Papryki oczyściłam z nasion i pokroiłam w paski. Wszystko przesmażyłam przez kilka chwil na odrobinie oleju - cebula ma się tylko zeszklić.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i z każdej uformowałam ręcznie niezbyt gruby placek. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut żeby się napuszyły. Następnie posmarowałam spody pesto pietruszkowym, posypałam przesmażonymi warzywami i obłożyłam plasterkami sera. Piekłam ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podałam gorące posypując świeżymi listkami majeranku.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger