Łamańce z makiem

Z makowcami czasami jest ten problem, że nadzienia w nich za dużo w stosunku do ciasta. Ja najbardziej lubię ten słodki mak więc idealnym rozwiązaniem dla mnie są np. łamańce z makiem. Dużo dobrze przyprawionej masy makowej i kruche ciasteczka, którymi je się ją jak łyżeczkami. Bardzo ciekawie to wygląda kiedy siedzi przy stole kilka osób i zajada takie pyszności z jednej miski.

Zobacz inne potrawy z makiem - może zainteresują Cię  Kluski z makiem albo Kutia 



na podstawie  "Kuchnia polska" Hanny Szymanderskiej

czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki : 
  • ŁAMAŃCE - 120/140 g mąki pszennej, użyłam luksusowej 
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 szczypty soli
  •  
  • MASA MAKOWA  - 100 g suchego, mielonego maku 
  • ok. 250 ml mleka 
  • 60 g masła 
  • 2 żółtka 
  • ok. 1/2 szkl. miodu płynnego 
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych, posiekanych 
  • 50 g migdałów ze skórką, posiekanych
  • 50 g sparzonych rodzynek 
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej, posiekanej 
  • 3 figi suszone, posiekane
  • ok. 50 ml rumu
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (albo ziarenka z połowy laski wanilii)



sposób przygotowania : ŁAMAŃCE - wszystkie składniki umieściłam w misce i zagniotłam z nich gładkie ciasto. Na posypanym mąkę blacie rozwałkowywałam po kawałku i radełkiem cięłam na niezbyt duże, podłużne kawałki -w kształcie pełna dowolność. Wykrojone ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z włączonym termoobiegiem bo wstawiłam od razu 2 blaszki. Ciasteczka są gotowe kiedy ładnie się zrumienią. Po upieczeniu pozwoliłam im wystygnąć.

MASA MAKOWA - mak wsypałam do rondla, wlałam mleko i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut aż mak zmiękł, wchłonąć część płynu a reszta odparowała. Ostudziłam.
W misce utarłam na puszystą masę miękkie masło, cukier i żółtka. Dodałam miód a następnie mak i bakalie. Na koniec dolałam rum i pastę waniliową, dokładnie wszystko wymieszałam.

Potrawę podaje się schłodzoną, w miseczce - salaterce, w masę makową wtykając łamańce. Można też ciastka podać w osobnym naczyniu, ale taki "jeż" ładniej wygląda :) 


11 komentarzy:

  1. :)Apetyczne łamańce:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. ŻYCZĘ MAGICZNYCH ŚWIĄT I POZDRAWIAM SERDECZNIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja życzę wszystkiego najlepszego :) pozdrawiam ciepło !

      Usuń
  3. A tłuszcz do łamańców??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodaję do tego ciasta żadnego tłuszczu poza tym ze śmietany - jajko, sok z cytryny i troszkę śmietany wystarczają by składniki się połączyły

      Usuń
  4. U mas babcia łamańcami nazywała bardzo cieniutko rozwałkowane i upieczone placki tylko z mąki i wody, które dosuszało się na piecu, łamało w dzień wigilii, a na godzinę przed kolacją moczyło w przegotowanej wodzie z makiem i miodem, ale zdaje mi się, że jest to litewski przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podejrzewam, że na łamańce jest wiele różnych przepisów - ważne żeby były dobrze przypieczone i kruche

      Usuń
  5. U nas w rodzinie łamańce to są "od zawsze" placki z kruchego ciasta, połamane przed samą Wigilią na kawałki i powtykane do maku. :)
    Zanim się je zacznie jeść (dopiero na koniec kolacji wigilijnej!), kruche ciasto jest już wilgotne, a łamańce nabiera się łyżką na talerzyk i zajada widelczykiem do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te też namiękają, ale wygodniej mi upiec już takie pokrojone

      Usuń
    2. Te też namiękają, ale wygodniej mi upiec już takie pokrojone

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger