czwartek, 31 października 2013

Łycznik późny

Łycznik późny Panellus serotinus - grzyb podobny nieco do dobrze znanych boczniaków, ale nie tak smaczny bo ma lekko gorzki smak. Poza tym wedle najnowszych badań kumulują się w nim pierwiastki metali ciężkich z zanieczyszczonego środowiska, substancje rakotwórcze, więc nie warto go zbierać a tym bardziej spożywać.





środa, 30 października 2013

Chleb z garnka na zakwasie - garniak

Dzisiaj chleb z garnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą. To prosty przepis, w którym ciasta nie trzeba wyrabiać a chleb wychodzi bardzo smaczny.

Przepis mam od kolegi z FB. Nieco zmieniłam ilości składników na swoje potrzeby, ale idea i proporcje pozostały.



wtorek, 29 października 2013

Gąska zielonka - prośnianka, zieleniatka

Gąska zielonka Tricholoma equestre - bardzo lubiany w Polsce i chętnie zbierany grzyb. Ale czy wiecie, że w najnowszych atlasach umieszcza się go wśród grzybów niejadalnych a nawet trujących?

W naszym kraju mnóstwo osób zbiera te grzyby, zjada i nic im nie jest, ale być może jakaś substancja kumuluje się w organizmie i negatywne efekty pojawią się dopiero po wielu latach ? A może u niektórych następuje reakcja podobna do alergicznej ? Tego niestety nie wiem a sama zbieram gąski zielonki niezwykle rzadko - choćby z tego powodu, że rzadko na nie trafiam :) Nie mam też na blogu dań z wykorzystaniem gąsek zielonek - kilka sztuk jakie czasami uda mi się znaleźć trafia przeważnie do jednego gara zupy wielogrzybowej albo sosu z różnych gatunków.



Klopsiki w sosie pomidorowo-serowym, z makaronem

Makaron i klopsiki w pysznym sosie - jedno z ulubionych zestawów moich chłopaków. Robię takie dania w różnych odsłonach, starając się doprawić danie za każdym razem inaczej.


poniedziałek, 28 października 2013

Miseczki makaronowe pełne po brzegi

Makaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam ciastka makaronowe, schrupaliśmy makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego.



Co zamiast chipsów ?

Czy lubicie chipsy ? Będąc na zakupach z markecie obserwowałam kosze z zakupami innym ludzi. W wielu z nich była przynajmniej jedna paczka chipsów. Mnóstwo osób sięga po nie w sklepie a potem chrupie podczas czytania książki, oglądania telewizji, na imprezach albo po prostu gdy zgłodnieją między posiłkami.

Przyznam, że od dawna nie kupuję tego rodzaju przekąsek - nie żebym nie lubiła. Wręcz przeciwnie - lubię i gdybym sobie na nie często pozwalała to już nie mieściłabym się w drzwiach a przecież i tak jest mnie o wiele za dużo.

Jednak czasami chce się coś pochrupać. Stawiam wtedy na suszone owoce, orzechy, chipsy z jabłek czy warzywa, ale chrupkość chipsa jest inna.... Wpadłam więc na pomysł zrobienia czegoś podobnego z makaronu - wyszedł makaronowy chrust. Nie wiem ile to ma kalorii, ale przynajmniej nie jest smażone w tłuszczu więc mam nadzieję, że jednak mniej niż tradycyjne chipsy...



Co robi bloger kulinarny kiedy ma wolne ?

Co robi bloger kulinarny kiedy ma wolny dzień, nic nie musi a na dodatek może wyrwać się z domu ? Oczywiście umawia się z innymi takimi wariatami i razem miesza w garach !!! 

Kilka dni temu pewien sympatyczny mężczyzna zaprosił mnie do swojej prywatnej kuchni na wspólne gotowanie w gronie kilku blogerów. Każda z osób miała zaproponować jakieś danie, które chciałaby ugotować na spotkaniu żebyśmy mogli potem razem wszystkiego popróbować. Kuchnia niby nieduża, ale zmieściliśmy się bez większego problemu i doskonale sobie poradziliśmy. Miał być luz i dobra zabawa - tak też było !


niedziela, 27 października 2013

Ciastka z makaronu a'la florentynki

Florentynki to takie słodkie ciasteczka z zatopionych w karmelu bakalii. Mogą być na cienkim, kruchym spodzie albo bez niego. Moje będą wariacją makaronową - tak, nie przewidzieliście się, zrobiłam ciastka z makaronu ! I były tak dobre, że zniknęły w jeden wieczór :)



sobota, 26 października 2013

Zapiekanka dla Pyzy - konkurs !

Zapiekanka dla Pyzy - taki temat wymyśliłam sobie planując nowy konkurs. Czas jesienny, chłodny, sprzyja wieloskładnikowym daniom z piekarnika więc pokażcie co i jak można zrobić w tym temacie. Chciałabym zobaczyć Wasze potrawy, które są lub były zapiekane jako jedno całe danie, w jednym naczyniu. Skład takiego dania dowolny - mogą być zapiekanki makaronowe, z ryżem, z mięsem, z ziemniakami, z chlebem, z samych warzyw, na słodko albo wytrawne, w cieście lub bez niego - wykluczamy jednak ciasta i desery typu owoce zapiekane pod kruszonką oraz zapiekanki w formie ciepłych kanapek.

Przypominam, że danie powinno być przygotowane tylko przy wykorzystaniu piekarnika - bez wcześniejszego gotowania czy smażenia poszczególnych składników ! 

Nie ukrywam, że Wasze przepisy mogą mi się bardzo przydać bo czeka mnie wymiana instalacji gazowej w domu i przez 3 tygodnie będę mogła korzystać właśnie tylko z piekarnika.

Co można wygrać ? Do wygrania jest 1 zestaw bardzo przydatnych w kuchni narzędzi firmy Fiskars ufundowanych przez sklep redcoon.pl . W skład zestawy wchodzą: szpatuła z silikonową krawędzią, trzepaczka z silikonowymi zakończeniami, nóż dekoracyjny do krojenia ciasta, obieraczka do warzyw z obrotowym ostrzem, pędzelek silikonowy z ruchomą głowicą. Wartość zestawu to ponad 100 zł. Są to rzeczy doskonałej jakości - wiem bo sama takich używam i sprawdzają się doskonale. Są bardzo estetycznie wykonane, trwałe i praktyczne.



piątek, 25 października 2013

Uszka pełnoziarniste z warzywami

Moim znajomym, i tym nieznajomym, makaroniarzom, makaronoholikom i kluskolubom życzę wszystkiego najsmaczniejszego bo dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu !

Makaron jest uniwersalnym produktem i nadaje się chyba do wszystkiego - można go prostu ugotować i polać czymś, podać na słodko lub wytrawnie, zapiekać, smażyć, wrzucić do zupy. Jest dobrym pomysłem na zwykły dzień, ale także na wykwintną kolację. No i chyba wszyscy go lubią - przynajmniej ja nie znam nikogo kto byłby przeciwnikiem makaronu.

Moi kluskowi domownicy lubią go bardzo i zjedzą chyba w każdej postaci. Może być zapiekanka z makaronu, zupa z makaronemsałatka makaronowa, makaron z pesto, makaron z sosem, a nawet babeczki z makaronu.

Dzisiaj też będzie makaron - tym razem z dodatkiem warzyw, sera i aromatycznych ziół.





czwartek, 24 października 2013

Wielogrzybowa zupa z makaronem

Wiecie, że jutro, 25 października, jest Światowy Dzień Makaronu ? Makaron jest jadany chyba na całym świecie. Ma przeróżne kształty, dziwne kolory i smaki, produkuje się go z bardzo różnych rodzajów mąki, ale wszędzie jest lubiany.


Ja nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez makaronów - przede wszystkim bez takich kupionych w sklepie, ale także tych robionych samodzielnie. To wcale nie jest trudne co możecie podpatrzeć na przykład w takich przepisach :
Różowy makaron z serowymi kulkami
Makaron gryczany z truskawkami
Makaron do rosołu i nie tylko
Makaron pomidorowy z klopsikami

Dzisiaj jednak w przepisie będzie makaron z paczki. Takiego kształtu nie umiałabym przecież zrobić sama a poza tym taki gotowy zdecydowanie upraszcza życie co na pewno sami doskonale wiecie. Wystarczy otworzyć opakowanie, ugotować i już, można podawać. Do zupy grzybowej uszka pasowały doskonale.


Soplówka jeżowata, małpia głowa

Soplówka jeżowata Hericinum erinaceum - wymierający już u nas, niestety, grzyb z rodzaju soplówek. Jest chroniona także w większości krajów Europy.

Przypominam, że wszystkie gatunki soplówek są w Polsce pod ochroną więc nie można ich zrywać ani niszczyć.



środa, 23 października 2013

Soplówka bukowa, soplówka gałęzista

Soplówka bukowa Hericinum coralloides - bardzo rzadki grzyb o przepięknych, niezwykłych owocnikach. W Polsce podlega jest gatunkiem chronionym.

        Zdjęcie nie najlepsze, ale ma już kilka lat - od tamtej pory nie spotkałam więcej soplówki....


Grzybowo z Pyzą - wyniki !!!

Konkurs zakończony i pora ogłosić wyniki. Jak zwykle nie było łatwo bo nadesłaliście wiele przepysznych propozycji i ślicznych zdjęć. Nagrodziłabym wszystkich, ale tak się nie da.



     
Postanowiłam, że nagrody dostaną :

zestaw nr 1 - "Ewa w kuchni"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
zestaw nr 2 - Aga Milutka
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wszystkim dziękuję serdecznie 
za udział w zabawie ! 
 
Laureatki bardzo proszę o przysłanie, na adres izakulinska@o2.pl , danych potrzebnych do wysyłki nagród - imię, nazwisko, dokładny adres z kodem pocztowym oraz nr telefonu kontaktowego.


wtorek, 22 października 2013

Chleb z patelni czyli patelniak

Chleb, tym razem pszenny chociaż użyłam zakwasu tego samego co poprzednio czyli Stefana Żytniego. A właściwie to już, zaczynu, ciasta zakwaszonego bo narobiłam go zbyt dużo i musiałam wykorzystać. Stefan okazał się jurny więc rozmnażanie idzie nam świetnie :D



poniedziałek, 21 października 2013

Maślak sitarz

Maślak sitarz Suillus bovinus - gatunek grzybów jadalnych, ale z powodu łykowatego miąższu niezbyt chętnie zbierany.

Gatunek dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa chociaż nie przypominam sobie żebym go kiedykolwiek widziała w sprzedaży. Jeśli znajdziecie maślaki sitarze to bardzo prawdopodobne, że w pobliżu będzie rosła także klejówka różowa, która pasożytuje na grzybni tego maślaka.

maślaczek , maślarz , sitarz , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami


Jak upiec wyjątkowego gniota ?

Gniot to ciasto lub chleb, które mimo naszych starań nie wyrosły tak jak powinny. Są zbite i często mają w sobie zakalec. To zmora osób piekących samodzielnie. Może zdarzyć się każdemu i czasami niełatwo wytłumaczyć przyczynę jego powstania. Czasami po prostu tak wychodzi i już, nawet gdy recepturę znamy na pamięć, składniki też i wszystko zrobimy tak jak zwykle.

Liczę na to, że napiszecie mi o swoich podobnych porażkach z wypiekami -według mnie nie ma się czego wstydzić :) a chętnie poznałabym Wasze przemyślenia po takich sytuacjach. Może macie jakieś sztuczki żeby taką porażkę zamienić w sukces ?



niedziela, 20 października 2013

Sarniak dachówkowaty - sarna

Sarniak dachówkowaty Sarcodon imbricatus - grzyb jadalny. 

Jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i sarniaka dachówkowatego wyjęto spod prawnej ochrony. 

Są też inne podobne sarniaki - np. w borach sosnowych możemy spotkać sarniaka sosnowego Sarcodon squamosus o drobniejszych łuseczkach a w lasach liściastych, szczególnie pod bukami, występuje sarniak szorstki Sarcodon scabrosus - ten ma dużo drobniejsze i przylegające łuski oraz gorzki miąższ.




sobota, 19 października 2013

Jarmuż z dynią duszone w mleku kokosowym, z orzeszkami

Jarmuż - już pisałam o nim kilka dni temu więc nie będę się powtarzać. Chyba właśnie duszony smakuje mi najbardziej.

Tego dania jakie zaraz Wam pokażę przygotowałam niedużo - na 2 porcje, ale miały być obie dla mnie jak mi się zdawało. Niestety, Żarłoczek po powrocie do domu obejrzał, spróbował, poprosił o podgrzanie i bezczelnie zjadł ! Ten co nie lubi bez mięsa i z zielonym - zjadł jarmuż, dynię i jeszcze zapytał czy mam tego więcej ! Normalnie dziwne rzeczy się ostatnio dzieją u nas w domu ...

Inny pomysł na to warzywo możecie znaleźć z przepisie na Jarmuż duszony na grzankach - też zaakceptowany przez Żarłoczka, ale tam przynajmniej były chipsy z salami :)


piątek, 18 października 2013

Powidła węgierkowo - gruszkowe, z przyprawami

Powidła śliwkowe, takie najzwyklejsze już wysmażone więc część śliwek postanowiłam wykorzystać inaczej. Wymieszałam je ze słodkimi gruszkami i doprawiłam żeby nabrały innego charakteru. Taka wersja też bardzo nam smakuje. Oczywiście jako że powidła to cukru nie dosypywałam - wystarczy, że owoce wybrałam słodkie :)

Śliwki już się kończą więc spieszcie się ! Możecie też zrobić pyszny dżem z dyni i jabłek - ja zrobię na pewno :)


czwartek, 17 października 2013

Czy jestem eko ?

Ktoś mnie zapytał czy jestem eko-blogerką. W pierwszej chwili pomyślałam ki diabeł i o co chodzi ? A skoro nie wiem o co chodzi to pewnie nic nie robię specjalnie w tym kierunku i prawdopodobnie nie jestem. Kiedy jednak zaczęłam się zastanawiać nad sobą to doszłam do wniosku, że aż tak strasznie ze mną nie jest :)

Jak być bardziej eko ? 


Serniczki kajmakowe ze śliwkami

Serniczki czyli mini wersja sernika - od razu upieczone i przygotowane w pojedynczych porcjach. To wygodne bo już nie trzeba nic kroić a  porcje są jednakowe.

Ja wykorzystałam moje nowe foremki do mini torcików. Ale jeśli nie macie takich foremek zróbcie jeden duży sernik i pokrójcie go w trójkąty - będzie równie pyszny !


środa, 16 października 2013

Światowy dzień żywności - 16 października

Kilka dni temu dostałam tajemniczą przesyłkę. W rubryce nadawca wpisane było "najważniejsza data w kalendarzu blogera kulinarnego" a w pudełeczku miseczka. Na niej narysowane dzieci trzymające się za ręce - kilkoro wesołych a kilkoro smutnych i karteczka z pytaniem "czego tu brakuje ?".


Chleb mieszany z jabłkiem - World Bread Day 2013

Chleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje, że będę walczyć z tematem ? Zobaczymy i nadzieja jest bo chleb jaki opiszę niżej wyszedł pyszny !

Swój skromny chlebek dołączam do akcji Zorry w Światowym Dniu Chleba 2013,  jej 8-mej edycji. 



wtorek, 15 października 2013

Gąsówka mglista / lejkówka szarawa

Gąsówka mglista to według nowej nomenklatury już lejkówka szarawa Clitocybe nebularis. Pierwsza nazwa jednak jakoś bardziej mi się podoba więc pozwolę sobie tak o tym grzybku mówić. To bardzo pospolity gatunek grzybów chociaż nieczęsto zbierany. Dlaczego tak jest wyjaśnię w opisie.



Murzynek, prawdziwy i zwyczajny

Murzynek to takie ciasto, które piekę czasami gdy mi się nic nie chce a ogólnie wszystko jest do kitu. Roboty przy nim mało a smak wyborny, no i czekoladowy. Taki trochę poprawiacz humoru na jesienne dni.

Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej - mam ją od wielu lat i jest już mocno wysłużona a z tego przepisu korzystałam wiele razy :)


poniedziałek, 14 października 2013

Gnocchi z borowikami czyli Król ziemniak rządzi !

Ziemniak, pyra, grul, kartofel - bardzo lubię je wszystkie i zdecydowania ziemniaczana jestem Pyza. Niestety, moje Żarłoczki nie podzielają tej moje miłości do ziemniaków gotowanych czy w zupie, ale kluski uwielbiają. Dlatego też wykorzystuję to warzywa na kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze czy szare kluski i wszyscy są zadowoleni.



niedziela, 13 października 2013

Marchewka duszona z kukurydzą

Lubicie marchewkę z groszkiem ? Pewnie tak bo chyba wszyscy lubią taką jarzynkę obiadową. Ale dzisiaj zachęcam Was do spróbowania czegoś innego czyli marchewki z kukurydzą. Jest równie pyszna, jeśli nie lepsza :) Koniecznie wypróbujcie ten jesienny pomysł na coś smacznego.



sobota, 12 października 2013

Powidła śliwkowe, tradycyjne, jak u Babci

Powidła śliwkowe to kolejny smak dzieciństwa. Jak zrobić takie najlepsze i jednocześnie najprostsze opiszę Wam właśnie dzisiaj.

Babcia nie robiła zbyt wielu przetworów, ale powidła z późnojesiennych, słodkich węgierek musiały znaleźć się w małej piwniczce. Najbardziej lubiłam smarować nimi świeży chleb z dodatkiem białego sera albo po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Babci dawno z nami nie ma, ale smażąc powidła zawsze o Niej myślę :)



piątek, 11 października 2013

Jarmuż duszony na grzankach

Jarmuż - trochę zapomniane warzywo i wiele osób chyba nawet nie wie co się z nim robi. Nie będę radzić bo sama niewiele wiem w tym temacie a to dlatego, że wcale nie łatwo go kupić. Pojawia się na straganach późną jesienią bo nie szkodzą mu przymrozki i potrafi rosnąć nawet pod śniegiem.

Jarmuż to odmiana kapusty. Składa się z dużych, kędzierzawych liści - zielonych albo fioletowych - i nie posiada głąba. Sprzedawany jest zazwyczaj w pęczkach. Jarmuż jest zdrowy - zawiera dużo żelaza, wapnia, witaminy C, K i karotenoidów. Tak jak brokuły i inne kapustowate zawiera związek o właściwościach przeciwnowotworowych. Na pozór grube i sztywne liście podczas obróbki cieplnej długo nie rozgotowują się zachowując ładny kolor i kształt. Można go jeść na surowo, w surówkach, albo gotować, smażyć czy dusić. W smaku może być nieco gorzkawy, ale wystarczy połączyć go z innymi, słodszymi warzywami albo serami, z którymi dobrze się komponuje.



czwartek, 10 października 2013

Trzęsak listkowaty

Trzęsak listkowaty Tremella foliacea - grzyb pojawiający się zawsze w towarzystwie innego gatunku czyli Skórnika szorstkiego Stereum hirsutum, na grzybni którego pasożytuje. 

Uważany za dość rzadko występujący i dlatego wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych, jednak jego status jest tam nieokreślony.

To grzyb jadalny, jednak nie ma jakiegoś szczególnego smaku - pokazuję go raczej jako ciekawostkę. 

Na zdjęciu widać oba grzyby - trzęsaka i skórnika - trzęsak to ta pofałdowana galaretka z   żółty skórnik jest wyżej, z lewej strony, na gałązce. 

Krupnik jakubkowy

Jakubki to maślaki pstre - bardzo smaczne grzyby. Znane są też po nazwą miodówka czy bagniak. Zbierałam je w nadmorskich lasach już jako dzieciak, kiedy jeździłam na wakacje z Dziadkami. To babcia nauczyła mnie je rozpoznawać - pokazała jak odróżniać od innych gatunków, kazała dobrze oglądać, wąchać. Zapamiętałam je dobrze na całe życie a gdy spotykam je teraz w lesie to odżywają miłe wspomnienia. Babcia też gotowała z nimi zupę, może niedokładnie taką jak ja, ale podobną i bardzo pyszną.

Maślaki pstre można także marynować albo pasteryzować w słoikach lekko przesmażone - zimą będą wspaniałym wspomnieniem leśnych wędrówek.



środa, 9 października 2013

Tarta z serem i śliwkami

Tarta - cudownie kruchuteńka, z pysznym nadzieniem czyli kremowym serem i słodkimi owocami. Pyszna jak marzenie, tak orzekły Żarłoczki pochłaniając kawałek za kawałkiem w weekendowe popołudnie. A nie mogłam zaprzeczyć bo mnie też bardzo smakowała.



wtorek, 8 października 2013

Łysiczka niebieskozielona - pierścieniak grynszpanowy

Łysiczka niebieskozielona, bardziej znana jako pierścieniak grynszpanowy Stropharia aeruginosa to kolejny kolorowy, ciekawy grzyb jaki znam. Zdania na temat jego jadalności są podzielone - w starszych atlasach widnieje jako grzyb jadalny, w nowszych już różnie to bywa. W USA zanotowano przypadki zatruć tym gatunkiem, ale to podobno raczej zasługa toksyn jakie gatunek mocno wchłania ze środowiska niż jego samego.

Dań z tym pierścieniakiem u mnie nie znajdziecie bo znajdowałam go zawsze w bardzo małych ilościach, nie wartych zbierania. Zresztą nie ma jakiejś dużej wartości smakowej i jest nieduży więc jeśli już go używać to jako grzyba domieszkowego do innych gatunków.


Pizza z kaniami, prosciutto i serem

Pizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.

Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną.  Kombinacji może być nieskończenie wiele.


poniedziałek, 7 października 2013

Babeczki makaronowe z łuszczakami

Łuszczaki zmienne - mało znane grzyby a szkoda bo są bardzo smaczne. W lasach rośnie jednak dużo podobnych gatunków więc pamiętajcie, żeby nie zbierać niczego jeśli nie jesteście pewni jadalności na 200 %. Z grzybami nie ma żartów i nie warto ryzykować.

Ale jeśli już nazbierać trochę łuszczaków to można je wykorzystać np. w takich małych zapiekankach makaronowych w formie babeczek. Było wyśmienite !



niedziela, 6 października 2013

Schab duszony z czernidłakami

Czernidłaki kołpakowate - grzyby, które rosną bardzo pospolicie w miejscach ruderalnych, przydrożnych zaroślach, na łąkach i polach. Póki są zamknięte i bielutkie śmiało możemy je zbierać i jeść. Są delikatne i smaczne.


sobota, 5 października 2013

Borowiki z marynacie miodowej

Grzyby marynuję przeważnie w jeden, sprawdzony od lat, sposób - właśnie takie lubi najbardziej moja rodzina i przyjaciele. Rodzajów marynat jednak może być wiele - każdy może modyfikować jej skład wedle własnego gustu i potrzeb.  Jedni wolą zalewę kwaśniejszą, inni słodszą. Można też zmieniać zestaw dodanych do niej przypraw.

W książeczce "Dania z grzybami" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein znalazłam przepis na marynatę z miodem. Przystosowałam ją do swoich potrzeb i tak powstało kilka słoiczków grzybków marynowanych nieco inaczej.



piątek, 4 października 2013

Pasta z grzybów leśnych

Grzyby suszę, marynuję, panieruję, smażę, duszę, gotuję... różne gatunki na różne sposoby. I przyszło mi do głowy jeszcze jedno - a gdyby tak zrobić pastę, takie smarowidło, do wykorzystania np. na ciepłych grzankach ?

I jak pomyślałam tak zrobiłam pastę grzybową - tym razem tylko 5 małych słoiczków, ale już wiem, że to świetny pomysł więc będzie tego więcej !



czwartek, 3 października 2013

Chcecie wiedzieć jak było naprawdę ?

Wreszcie się zmobilizowałam i usiadłam, żeby napisać kilka słów o wycieczce do Toskanii. Moc wrażeń za mną, ale potem od razu był grzybowy, coroczny urlop a po powrocie musiałam odpocząć. Jak to po intensywnie spędzonym urlopie bywa.


środa, 2 października 2013

Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach

Gąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię.

Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka lat nie mogłam ich znaleźć. Tym większa była moja radość gdy w tym roku wyrosły prawie na mojej drodze. Nikt ich tam nie zbiera bo do skupu się nie nadają a fioletowy kolor odstrasza. Ja się cieszę bo co znajdę to moje :)

Nie było tego dużo - część trafiła wcześniej do zupy a kilka przywiezionych do domu, zerwanych już ostatniego dnia urlopu, wylądowała na grzankach. Gąsówki można też marynować.


wtorek, 1 października 2013

Gąsówka fioletowawa, gąsówka naga

Gąsówka fioletowawa, dawniej gąsówka naga, Lepista nuda to dość pospolity jesienny grzyb chociaż czasami pojawia się już dużo wcześniej bo nawet w maju. 

Zbieram go chętnie bo bardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył.

Moje dania z gąsówkami :
- Gąsówki nagie w marynacie 
- Naga kartoflanka 
- Fioletowy farsz w calzone
- Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach 
- Zupa wielogrzybowa z makaronem

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...