Wielkanocne wypieki - konkurs !

Jeden konkurs zakończył się zaledwie tydzień temu a już ruszamy z następnym bo wiem, że lubicie się bawić. 

Tym razem zapytam Was o świąteczne, wielkanocne wypieki. Do świąt już niedaleko i na pewno coś pysznego planujecie przygotować. Możecie także opowiedzieć i pokazać co robiliście z tej okazji w poprzednich latach. Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta i desery goszczą na Waszych stołach. Liczę na ciekawe baby, mazurki i inne wypieki świąteczne - chętnie obejrzę też zdjęcia Waszych ciast, ale dołączenie fotki nie jest warunkiem konkursu.

Ponieważ nagrody funduje producent kakao DecoMorreno więc miło by było żeby ten składnik znalazł się w Waszym przepisie :)



Do wygrania będą zestawy składające się z foremki na babkę śr. 23 cm, z kominem, i dwóch opakowań doskonałego kakao DecoMorreno, 80g każde. Takiego kakao sama używam bo jest bardzo dobrej jakości więc jeśli ktoś jeszcze go nie zna to bardzo polecam. Nagrody co prawda nie zdążą dojechać do laureatów przed świętami, ale na pewno przydadzą się przy innych okazjach. Zestawy do rozdania mam 2 więc przyznam dwie równorzędne nagrody.

REGULAMIN : 
 
1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza - trwać będzie od 10 do 22 kwietnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrody funduje marka DecoMorreno. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych przekażę je agencji reklamowej Synertime obsługującej markę a ta wyśle paczki. Wysyłka tylko w granicach RP.
3) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.
4) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się przepis na wypiek/ciasto/deser świąteczny - najlepiej żeby było w nim użyte kakao. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !
Proszę nie podawać adresów mailowych bo nie mam możliwości ich ukrycia i będą widoczne dla wszystkich.
5) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie. W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
6) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izakulinska@o2.pl albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie i podlinkuję tutaj. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza. W tytule maila proszę wpisać "Wielkanocne wypieki"
7) Przesłanie zdjęcia jest równoznaczne z oświadczeniem, że jest się jego autorem i zgodą na opublikowanie go w galerii na FB a także. ew. na moim blogu z przypadku wygranej.

8)Przepis nie musi być autorski, ale musi być opisany własnymi słowami a nie przekopiowany i jeśli nie jest Waszego autorstwa to proszę o podanie skąd go zaczerpnęliście. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
9) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.
10) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie. 

11) Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację regulaminu. 

64 komentarze:

  1. Witam:)
    ja słodka dziewczyna jestem więc podeślę coś na pewno! A kakao masz rację ..Tylko DecoMorreno i żadne inne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak samo jak Aga tylko DecoMorreno :-)
    Najlepsze na rynku

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Przesyłam bardzo proste ciasto Stefania.
    - 1/2 l mleka
    -2/3 szklanki cukru
    -120g margaryny
    -1/2 szklanki kaszy manny
    -cukier waniliowy
    -łyżka kakao DecoMoreno
    -4 łyżki wiórków kokosowych
    -3 paczki herbatników
    -orzechy włoskie
    -żurawina
    -rodzynki
    Mleko, wraz z cukrem i margaryną zagotować, stopniowo wsypać kaszę manną- ciągle mieszając aż zgęstnieje. Do kaszki dodać kakao, następnie wiórki, orzechy i żurawinę, rodzynki. Blaszce do pieczenia 25/35cm wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć gorącą masę i przykryć drugą warstwą herbatników. Całość czymś obciążyć i schować do lodówki. Wierzch polać czekoladą i ozdobić połówką orzecha włoskiego. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
    Smacznego Ewelina Bondyra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny deser :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/753676224665307/?type=3&theater

      Usuń
  4. Makowiec

    Masa makowa

    250 g maku
    wrzące mleko
    30 g masła
    100 g cukru
    4 łyżki płynnego miodu
    2 białka
    ok. 120 g posiekanych bakalii

    Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem (mak powinien być mlekiem tylko lekko przykryty). trzymać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie dopuszczać do gotowania).
    Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką.
    W rondlu roztopić masło. dodać przemielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.
    Masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. wymieszać.Zostawić do ostudzenia.


    Ciasto krucho-drożdżowe
    400g mąki pszennej
    150g miękkiego masła
    50g świeżych drożdży
    3 łyżki śmietany kwaśnej – 12%
    3 czubate łyżki cukru pudru
    2 całe jajka2 żółtka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny
    W małej misce rozcieramy drożdże i śmietanę. W dużej misce łączymy masło z cukrem pudrem, jajkami całymi i żółtkami. Dodajemy również wanilię, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy całość na gładką masę.Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Łatwo je również formować.Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm, długość powinna być po ok. 1,5 cm dłuższa od długości foremki (keksówka ok. 30 cm). Na rozwałkowanym cieście układamy masę makową, pozostawiając wolny margines o szerokości 2 cm, z każdej strony.Makowiec zaczynamy zwijać. Najpierw zakładamy do środka krótsze boki (tylko margines), następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ostrożnie przenosimy do podłużnej foremki (łączeniem do dołu), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy makowiec na godzinę do wyrośnięcia. Aby uniknąć popękania makowca, można go ponakłuwać ostrym drewnianym patyczkiem (takim do szaszłyków) i przykryć ściereczką.Po godzinie makowiec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100ºC, zwiększamy temperaturę do 175ºC–180ºC i pieczemy ok. 50–55 minut. Jeśli makowiec pod koniec pieczenia zbyt szybko się zarumienił możemy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawiamy go w foremce, aby wystygł. Zimny już możemy polukrować i posypać prażonymi orzechami .

    Agata Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smakowity makowiec - zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759918664041063/?type=3&theater

      Usuń
  5. Tort waflowy a'la Knoppres:
    -5 okrągłych wafli-ja wycięłam z kwadratowych
    -puszka masy kajmakowej (230g)
    -czekolada gorzka, lub gotowa polewa.

    Masa ciemna:
    -80g masła
    -160g kremu Nutella
    -1 łyżka kakao DeccoMorreno
    -100g orzechów laskowych uprażonych
    Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać rozdrobnione i uprażone na patelni orzechy laskowe.

    Masa jasna:
    -1/4 szklanki mleka
    -2 łyżki cukru
    -140g masła śmietankowego
    -5 łyżek wiórków kokosowych
    -1 szklanka mleka w proszku.
    Mleko zagotować z cukrem, przestudzić. Masło ubić na puszystą masę i połączyć z mlekiem, dodając po 1 łyżce, by się nie zważyła. Na koniec dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe.

    Przekładanie tortu:
    Płat wafla, pół puszki masy kajmakowej, wafel, ciemna masa, wafel, jasna masa, wafel, masa kajmakowa, wafel i ozdobić czekoladą. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu.
    Smacznego.
    Ewelina Bondyra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przepadam za mazurkami, ale ten prezentuje się ciekawie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/753706154662314/?type=3&theater

      Usuń
  6. Babka marmurkowa

    Składniki:
    - 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
    - 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki)
    - 6 jajek
    - 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
    - 180 ml oleju rzepakowego
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 łyżeczki kakao DecoMorreno
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - suszona żurawina do ozdoby

    Przygotowanie:
    Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia,
    wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo olej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*.

    Smacznego!
    Misia

    PS: Podeślę zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze lubiłam marmurkową babkę :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/753719427994320/?type=3&theater

      Usuń
  7. Babka czekoladowo-pomarańczowa świąteczna

    Składniki:
    6 jaj
    1 niepełna szklanka cukru drobnego
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao DecoMorreno
    2 łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka i sok z jednej dużej pomarańczy
    Do dekoracji - kolorowe cukierki typu lentilky, lukier plastyczny (ja własnoręcznie wykonałam lukier i ozdoby, ale można kupić gotowy), lukier płynny (1szklanka cukru pudru i 2-3łyżki wrzątku, kilka kropel soku z cytryny - połączyć), barwniki spożywcze
    Bułka tarta/mąka krupczatka oraz olej lub masło do przygotowania foremki pod wylanie ciasta

    Jajka umyć, wbić całe do miski i ubijać na średnich obrotach miksera, stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej na puszystą masę, aż cukier się rozpuści.
    Następnie dodać olej, ocet, skórkę i sok z pomarańczy,zmiksować tylko do połączenia składników, a następnie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać je szpatułką (ja używam szerokiej silikonowej). Formę do babki o średnicy 20-26cm natrzeć masłem lub olejem, wysypać drobną bułką tartą lub mąką krupczatką. Wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Jeśli używam mniejszej formy i zostaje mi ciasto, wlewam je do pojedynczych foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180st. C na 50 minut. Jeśli wstawiamy również muffinki należy je wyjąć po upływie 12minut. Aby być pewnym że babka jest gotowa należy zrobić test suchego patyczka. Babkę studzę na kratce.
    Ostudzoną babkę polać lukrem zabarwionym lub białym, udekorować wedle uznania, u mnie są to cukierki oraz wycinane kwiatki i kaczuszki z lukru plastycznego zabarwionego.
    Lukier plastyczny robię w ten sposób (zaczerpnięty gdzieś z przepastnych głębin internetu dawno temu): 2 łyżki żelatyny zalewam 50ml zimnej wody, po kilku minutach gdy napęcznieje wstawiam ją do rondelka z gotującą wodą aby się rozpuściła, dodaję 50 gram glukozy w proszku (kupuję w aptece lub w Kauflandzie) i mieszam wszystko powoli do całkowitego połączenia składników. Następnie studzę mieszaninę i wlewam ją do miski zasypując 400g cukru pudru, dodaję też 2 łyżki oleju rzepakowego i wyrabiam, w razie potrzeby można dodać więcej cukru. Gotowy biały lukier dzielę na mniejsze porcje i barwię barwnikami spożywczymi. Potem wałkuję go i wycinam foremkami kształty. Nie potrafię robić figurek przestrzennych, ale i tak praca z lukrem sprawia mi dużo radości.
    Babka jest bardzo delikatna, aromatyczna, zamiast pomarańczy można dodać cytrynę, mandarynki, albo zrezygnować z owoców i dodać aromat rumowy.

    Justyna Bodzioch (zdjęcia na mailu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ musi ładnie pachnieć ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/754122467954016/?type=3&theater

      Usuń
    2. Pachnie bajecznie :-) Smakuje jeszcze lepiej :-)
      Justyna

      Usuń
  8. Już nasze babki wiedziały, że jak kakao to tylko z wiatraczkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka chlebowa oblana polewą z dodatkiem koniaku.
    Polecam pyszna :)
    Składniki:
    8 jajek,250 g cukru,pół razowego prawdziwego chleba dobrze wysuszonego,który po starciu i przesianiu powinien dać szklankę mąki,kieliszek wytrawnego wina,skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,po pół łyżeczki utłuczonych goździków,cynamonu i gałki muszkatołowej.

    Przesianą mąkę z chleba skropić winem,wymieszać,zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
    Ubić na parze żółtka z cukrem,dodać i przyprawy korzenne oraz skórkę.
    Całość trzeba dokładnie i delikatnie ubijać.Na końcu dodać pianę z białek ubitą na sztywno i mąkę z chlebka razowego.Delikatnie wymieszać.wlać do wysmarowanej masłem formy,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut.

    Wystudzoną babeczkę oblewamy polewą.
    Składniki:
    pół kostki masła,pół szklanki cukru,2 łyżki kakao DecoMorreno,pół kieliszka koniaku,1 łyżka przegotowanej zimnej wody.
    Do rondelka wkładamy masło,1 łyżkę przegotowanej zimnej wody,dodajemy cukier i kakao.Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.Zestawiamy rondelek z ognia i powoli wlewamy koniak.Oblewamy babkę.Później ozdabiamy ją dowolnie,np.skórką pomarańczową,płatkami migdałowymi.
    życzę smacznego
    Marzenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaintrygował mnie ten przepis, ciekawa jestem smaku takiej babki :)

      Usuń
    2. Droga Izo,musisz koniecznie zrobić tą babkę.
      Zapewniam jest równie pyszna, jak smakołyki,które Ty przygotowujesz.
      Uwielbiam Twój blog.
      pozdrawiam
      Marzenka

      Usuń
  10. MAZUREK BABCI
    SKŁADNIKI:
    - po 15 dag mąki,maku i margaryny,
    - 2 jaja
    - pół szklanki cukru pudru
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżeczka przyprawy do pierników
    Polewa do mazurka:
    - pół szklanki cukru
    - pół szklanki śmietanki(najlepiej 30 %0 lub mleka
    - 3 łyżki najlepszego kakao na świecie DECOMORRENO,
    -2 łyżki masła,
    - aromat waniliowy
    - orzechy
    - owoce do udekorowania
    Z mąki,proszku do pieczenia,margaryny,jaj,cukru i maku zgniatamy ciasto.
    Pod koniec zagniatania dodajemy przyprawę do pierników.
    Ciasto rozwałkowujemy na duży,gruby,prostokątny placek wielkości blachy.
    Przekładamy go na blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w gorącym piekarniku,około 200 stopni,aż się zrumieni.
    Kakao i cukier musimy wymieszać ze śmietanką,wlać aromat i wolno podgrzewać na malutkim ogniu,aż masa zgęstnieje.Masą polać wystudzony placek.Ozdobić mazurka orzechami,owocami świeżymi,z puszki (np.brzoskwinie) lub owocami z konfitur.
    Zapewniam, ten mazurek szybko zniknie ze świątecznego stołu :)
    Julia Pająk

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja dołączę się do tych cudnych przepisów swoją wersją BABKI MAJONEZOWEJ.

    jajka, 4 szt.
    cukier, 1 szkl.
    cukier wanilinowy, 2 op. (małe)
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    maka, pszenna, dopełnić do pełna szklankę z wsypanym budyniem,
    proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    majonez, 1/2 szkl.

    Jajka, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na krem (kogel-mogel) przez ok. 3 minuty. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i krótko miksować. Do masy wyłożyć majonez i lekko wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Posypać cukrem pudrem. Można polać polewą lub polukrować. Smacznego!!! P.S. Można również do części ciasta dodać kakao naturalne. Wyjdzie wówczas jak ta na zdjęciu:)
    Basia Popko
    P.S. Zdjęcia w mailu. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, że z majonezem nigdy ciasta nie piekłam ? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755658094467120/?type=3&theater

      Usuń
  12. Sernik waniliowo - czekoladowy

    Kruche ciasto:
    300g mąki pszennej,
    łyżka kakao DecoMorreno,
    szczypta proszku do pieczenia,
    150g brązowego cukru,
    łyżka cukru waniliowego,
    jajko,
    200g masła lub margaryny,
    łyżka likieru amaretto.

    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem.

    I Masa:
    500g serka z wiaderka,
    2 jajka,
    120g brązowego cukru,
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
    budyń czekoladowy,
    100ml śmietany 18%.

    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto.

    II Masa:
    500 g serka z wiaderka,
    2 jajka,
    120g cukru,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    budyń waniliowy,
    łyżka kawy rozpuszczalnej,
    100ml śmietany 18%,
    50 g wiórków czekoladowych.

    Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.

    Polewa:
    50g masła,
    łyżka mleka,
    czubata łyżka kakao DecoMorreno,
    5 czubatych łyżek cukru.

    Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce.

    Pozdrawiam,
    Magda Tabaczyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ apetycznie wygląda ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755778954455034/?type=3&theater

      Usuń
  13. Babeczka na miękkim twarożku:
    Lekka puszysta baba na Wielkanoc czy zupełnie bez okazji,jest lekko wilgotna słodka i cytrynowym aromatem pachnąca.Polecam bo uda się każdemu.

    Składniki
    5 dużych jaj
    150 g cukru drobnego
    250 g dobrej margaryny
    32 g cukru waniliowego
    sok z 1/2 cytryny
    250 g mąki tortowej
    200 g miękkiego twarożku typu "mój ulubiony" lub inny taki do smarowania pieczywa
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao DecoMorreno


    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta
    cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    1.
    Miękką margarynę o temp pokojowej utrzeć z cukrem i i żółtkami jaj na puszystą masę.Cały czas ucierając dodawać po łyżce twarożku,zmiksować i wsypywać stopniowo mąkę tortową,aż do połączenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę ,dodać do ciasta i delikatnie na najniższych obrotach miksera lub łyżką wymieszać.
    2.
    Formę metalową do baby wysmarować masłem oprószyć bułka i wylać 3/4 jasnego ciasta.Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać wylać na wierzch babki.Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem .
    Smacznego,
    Agata Skiba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszna babeczka :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755890221110574/?type=3&theater

      Usuń
  14. Czekoladowe muffiny

    225 gram mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    10 dag brązowego cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    10 miętowych pastylek w czekoladzie
    Wykonanie:
    Przygotowanie muffinek zaczynamy od włożenia pastylek do zamrażalnika bo wtedy się lepiej pokroją, po zamrożeniu pokroić w większe kawałki.
    Do miski przesiać make i na sucho wymieszać ją z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli w drugim naczyniu ubić jajko z mlekiem i olejem. Do suchych składników dodać płynne i przy pomocy łyżki wymieszać.
    Przygotowane foremki napełnić do 1/2 wysokości ciastem po wierzchu posypać pokrojonymi czekoladkami.Piekarnik nagrzać do 200 st i piec muffinki 25 minut z termoobiegiem.
    Pozdrawiam, Iwona C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muffinki mają dla mnie tę zaletę, że szybko się je robi :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755931297773133/?type=3&theater

      Usuń
  15. Przepis jest w naszej rodzinie od lat i zawsze ta babka musi być na naszym wielkanocnym stole;))

    Babka z kakao

    Składniki:

    6 jajek,
    szklanka mąki ziemniaczanej,
    2 szklanki mąki pszennej,
    6 łyżek oleju,
    cytryna,
    250 g margaryny,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki octu,
    2 łyżki kakao.


    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać.
    Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego.
    Piec około 50 minut w temp. 170-180st.
    Przed podaniem polukrować.

    Pozdrawiam, Magda Tabaczyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosta i pyszna :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/756433337722929/?type=3&theater

      Usuń
  16. Babka-mufinka

    1/2 margaryny
    3/4 szkl. cukru
    2 jajka
    3 kopiaste łyzki powideł sliwkowych
    2 szkl, mąki
    1 kopiata łyzeczka sody
    1 łyzka kawy prawdziwej
    2 łyzeczki kakao
    1 przyprawa do piernika
    100ml. mleka
    1 tabliczka czekolady mlecznej/deserowej
    10 dkg. rodzynek

    Margarynę z jajkai i cukrem zmiksować na puch- dodać powidła-zmiksować-zmniejszyć obroty i dodawać suche składniki-na koniec mleko-ale jesli masa by była zbyt twarda/sucha-to mleko można dodawać na zmianę z suchymi składnikami.Na samym końcu dodać czekoladę połamana na mniejsze kawałki oraz rodzynki (wystarczy dosłownie 3 obroty misy).
    Masę przełożyć do babkownicy bądź jak kto woli można zarobić w formie mufinkowej-jako babeczki SMACZNEGO ola kwapis

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolorowy deser z bialek,np pozostalych po babce ;)

    Piankowe pisanki:
    -galaretke rozpuszczamy w pol szklanki wody i studzimy
    -2 bialka ubijamy na sztywno i dodajemy lyzeczke cukru pudru
    -gdy galaretka zaczyna tezec wlewamy do bialek i mieszamy
    -przelewamy do foremek i chlodzimy
    ->jesli nie mamy takich silikonowych foremek mozemy kilka kolorowych wastw wlac do malej foremki na babe
    ->wersja z kakao ;)
    -zamiast cukru pudru mozemy dodac lyzke kakao lub gotowy deser posypac kakao(przez drobne sitko)

    U nas od kilku lat zamiast czekoladek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ciekawa propozycja :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/757608347605428/?type=3&theater

      Usuń
  18. I jeszcze nasz ulubiony mazurek:))
    Wielkanocny mazurek z masą krówkową

    Ciasto:
    300g mąki,
    50 g cukru pudru,
    250g margaryny,
    2 płaskie łyżki bułki tartej,
    2 łyżki wody.

    Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię alumniową i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie podzielić na dwie części wyłożyć do blaszek o wym. 24x29cm, nakłuć widelcem. Każdą piec ok. 10 min w temp. 180st. Ostudzić.

    Masa:
    puszka masy krówkowej,
    3 łyżki kakao DecoMorreno,
    3 łyżki margaryny,
    2 łyżki likieru czekoladowego.

    Masę krówkową, margarynę oraz kakao przełożyć do garnka, mieszając, podgrzewać ok. 8 min. Masą przełożyć ciasto, posmarować wierzch. Udekorować wg uznania.

    Magda Tabaczyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. typowo wielkanocne słodkości :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/757608947605368/?type=3&theater

      Usuń
  19. Kokosowe jajeczka-czyli kolorowa wersja kokosanek ;)
    Potrzebne beda:
    -2 bialka
    -2lyzeczki maki ziemniaczanej
    -200g wiorek kokosowych
    -50g masla
    -3/4 szklanki cukru

    -maslo rozpuszczamy w rondelku,dodajemy cukier i wolno gotujemy do powstania gestego,jednolitego syropu
    -dodajemy wiorki i mieszamy(masa bedzie bardzo gesta)i studzimy
    -bialka ubijamy. Do sztywnych bialek dodajemy make (dodatkowo mozemy dodac kakao, lub kolorowa posypke)i mieszamy
    -mase kokosową laczymy z bialkami i dokladnie mieszamy
    -formujemy "jajeczka" i ukladamy na blasze z papierem
    -pieczemy w temp.180stopni okolo 20min (az sie zrumienia,zalezy to od piekarnika bo czasami jest to nawet 35minut lub 15)

    Renata Kurowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł dobry - zdjęcie w galerii : https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/757613424271587/?type=3&theater

      Usuń
  20. Mój Mazurek

    spód:
    360 g mąki
    50 g cukru
    50 g masła
    2żółtka
    płaska łyżeczka proszku dopieczenia
    ok 2 łyżek śmietany

    z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
    W tym czasie przygotować różne bakalie i posypki ja używam np
    migdałów
    rodzynek
    orzechów włoskich
    domowej skórki pomarańczowej
    suszonych morel
    wiórek kokosowych
    kolorowej posypki

    z części ciasta uformować wałeczki średnicy mniej niż 1 cm tak żeby wyszły nam małe kwadraty, resztę ciasta rozwałkować na spód mazurka. Posmarować gęstym dżemem malinowym bez pestek albo innym gęstym dżemem. Ułożyć ruloniki w szachownice.
    Piec ok 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu kwadraty wypełnić na zmianę białą rozpuszczoną czekoladą i polewą czekoladową, udekorować wedle uznania. Tego mazurka piekę od kilku lat, używałam formy do pieczenia rolady. A zdobieniem mazurka zajmują się moje córeczki.

    Polewa czekoladowa
    3,5 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao DecoMorreno
    50 g masła
    wszystko umieścić w niewielkim garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok 4 minut, przestudzić. Polewa z podanej ilości składników wystarczyła mi do tego mazurka.

    Iza Buryło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszności :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759912950708301/?type=3&theater

      Usuń
  21. Moje wiosenne maślano-czekoladowe kwiatki:
    2 jajka ucieram z 3/4 szklanki cukru, 1 torebką cukru wanilinowego, 1/2 kostki masła i kilkoma kroplami zapachu waniliowego na puszystą masę, potem dodaję 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i wyrabiam ciasto. Dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godz. Potem wałkuję ciasto na dwa prostokąty, układam jeden na drugim i roluję. Kroję ok. 0,5 cm. “ślimaczki”, sklejam ze sobą i formuję kwiatki. Piekę w 175 st. ok. 10 min.
    Ewa M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wesołe ciasteczka - zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759913454041584/?type=3&theater

      Usuń
  22. WITAM SERDECZNIE

    Oto mój przepis na wielkanocny Mazurek Kajmakowy




    Składniki:

    Ciasto:

    300 g mąki pszennej
    200 g margaryny do pieczenia
    100 g cukru pudru
    1 jajko

    Przełożenie:

    słoik dżemu z czarnej porzeczki

    Kajmak:

    1 szklanka mleka 3,2%
    10 łyżek cukru
    60 gmargaryny do pieczenia
    lub gotowa masa kajmakowa

    Do dekoracji:

    wiórki kokosowe
    płatki migdałowe
    kolorowe lentilki
    Ciasto: Mąkę przesiewam razem z cukrem pudrem do miski, dodaję schłodzoną i pokrojoną na małe kawałeczki margaryny, wbijam jajko. Całość zagniatam na jedolite ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielę ciasto na pół. Każdą część rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość kilku milimetrów. Z ciasta wykrawam kształt jajka, nakłuwam widelcem. Z resztek roluję cienkie wałeczki, ozdabiam nimi brzegi ciasta. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C i piekę ok. 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiam do ostudzenia. Ostudzone placki przekładam dżemem.
    Kajmak: Mleko gotuję z cukrem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodaję 60 g margaryny, mieszam do połączenia. Gorący kajmak wykładam na wierzch ciasta, rozprowadzam łyżką.
    Wierzch dekoruję wiórkami kokosowymi, suszonymi morelami, posypką czekoladową oraz kolorowymi lentilkami. Ciasto najlepsze jest po 1 - 2 dniach od przygotowania.
    Olga Kaczka
    olga-kaczka@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliczniusi - taki kolorowy ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759913907374872/?type=3&theater

      Usuń
  23. Babka "Jej Czekoladowa Wysokość"

    Skł: 5jaj, pół szklanki cukru drobnego do wypieków, pół szklanki cukru trzcinowego (demerara), opakowanie cukru wanilinowego, pół szklanki mąki pszennej tortowej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao DecoMorreno, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy, 5 łyżek oleju, 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 12proc.
    Polewa: 200g masła miękkiego, 1szklanka cukru pudru, 1 łyżka kakao DecoMorreno, 50ml smietanki słodkiej
    Masło i bułka tarta do formy

    Jajka wbić do miski i ubijać mikserem na bardzo puszystą masę stopniowo wsypując cukry włącznie z wanilinowym. Następnie wlać olej, śmietanę i aromat i lekko zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy jajecznej i ponownie zamieszać mikserem ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
    Formę do babki (u mnie jest to foremka o średnicy 20 cm) natrzeć masłem i wysypać drobną bułką tartą. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C. Ponieważ foremki do babek są różne piec należy do suchego patyczka, u mnie trwało to 40 minut. Z tej ilości składników upiekłam babkę i 5 muffinek (które wyjęłam szybciej z piekarnika)
    Babkę wyjąć, odwrócić do góry dnem i przykryć foremkę wilgotną ściereczką. Po 15 min zdjąć foremkę, babkę ostudzić i polać polewą
    Polewa:
    Masło stopiłam w gorącej kąpieli, dodałam cukier i kakao, na koniec wlałam śmietankę. Po dokladnym połączeniu składników ostudziłam polewę do temperatury pokojowej i polałam nią całą babkę.
    Smacznego


    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. królowa wielkanocnego stołu :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759914777374785/?type=3&theater

      Usuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilgotny murzynek - dietetyczny odskok świąteczny ;)

      1/3 kostki masła
      pół szkl cukru
      2 łyżki kakao
      2 jajka
      1 szklanka domowego musu jabłkowego

      150 g mąki pszennej
      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      tabliczka posiekanej czekolady, ulubionej (ja dałam z chrupiącymi ciasteczkami, pycha)
      garść żurawin (można namoczyć w rumie)

      Utrzeć masło z cukrem. Dodać kakao i na przemian jajka z musem ale tylko do połączenia składników. Łyżką wmieszać przesiane suche składniki, a na końcu dodatki. Ciasto przełożyć do formy 18x18 cm. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, a gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.

      Pozdrawiam, mała Ola :)

      Ciasto jest długo świeże. Nawet po 3-4 dniach było przepyszne

      Usuń
  25. Banoffee w tym roku akurat na Wielkanoc

    Prosty i pyszny deser dla wielbicieli masy krówkowej i bitej śmietany:)

    Składniki:

    herbatniki Digestive, 200-250 gram lub inne np. czekoladowe
    masa krówkowa, kajmakowa, 1 puszka (400g)
    laska wanilii lub cukier wanilinowy
    banany, 3-4 sztuki
    Śmietana 30%-36%, 400-500 ml
    cukier puder, 2-3 łyżki
    czekolada gorzka, do dekoracji
    śmietanfix, 2-3 op.
    ew. serek mascarpone (250 g,
    masło roztopione, 150 g

    Ciastka rozkruszam na drobno. Masło rozpuszczam w rondelku i miksuję z rozkruszonymi ciastkami. Taką masą wypełniam spód i brzegi tortownicy. Wkładam do lodówki na godzinę.
    Ubijam śmietanę ze śmietanfixami i ziarenkami z laski wanilii oraz 2-3 łyżkami cukru pudru. Można wzbogacić śmietanę serkiem mascarpone.
    Na herbatnikową podstawę wykładam masę krówkową. Następnie układam plasterki banana,
    Na banany wykładam masę śmietanową, dekoruję startą czekoladą W zasadzie jakie kto ma fantazje dekoratorskie:)
    W lodówce musi się chłodzić ok. 3 godzin.
    PYCHOTKA.
    SMACZNEGO!
    Basia Popko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem takim wielbicielem ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759915460708050/?type=3&theater

      Usuń
  26. Wegański Piernikowy Zając Wielkanocny

    składniki:

    ciasto:
    2 duże banany
    1/2 szklanki oleju
    2/3 szklanki mleka roślinnego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 op. cukru waniliowego z kardamonem
    1 op. przyprawy do piernika
    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki kakao DecoMorreno
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    wiórki kokosowe do dekoracji

    kruszonka:
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego

    polewa:
    2 łyżki margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki kakao DecoMorreno
    2 łyżki wody

    przygotowanie:

    1. Banany obieramy, dzielimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je
    widelcem na papkę.

    2. Do rozgniecionych bananów dodajemy mleko oraz olej - porządnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.

    3. W drugiej misce łączymy razem kolejno: cukry, przyprawę do piernika, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy je ze sobą.

    4. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie wszystko razem
    mieszamy łyżką na gładką, jednolitą masę.

    5. Gotową masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.

    6. Kruszonkę wyrabiamy palcami i posypujemy nią z wierzchu piernik.

    7. Piekarnik nastawiamy na 180st, wkładamy piernik i pieczemy go przez 40 min.

    8. Kiedy piernik nam się piecze, przygotowujemy dla niego polewę: masło rozpuszczamy w małym rondelku na małym gazie, potem dodajemy cukier, dodajemy masło oraz wodę. Mieszamy wszystko razem aż do momentu połączenia się składników. Zestawiamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.

    9. Gdy piernik nam się już upiekł i lekko ostygł - polewamy go polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    10. Kiedy piernik ostygł całkowicie, odkrajamy z niego kawałek, odkrajamy wierzch kruszonki, odcinamy brzegi kawałka na uszy, a z reszty formujemy kulę z której wyjdą nam 2 małe kulki na oczy i jedna większa na ogon. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i mocujemy do piernika za pomocą wykałaczek. Polecam i życzę smacznego:)


    Agata Waksmundzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ładne ciasto :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759935247372738/?type=3&theater

      Usuń
  27. Mazurek orzechowo-czekoladowy
    Bardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale raz na jakiś czas, czyli na święta można sobie pozwolić:)W tamte święta gościła taka wersja w tym roku nieco inna jeśłi mi się uda to równiez ją przedstawię.

    składniki:

    250 mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    150 g masła lub margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki kakao
    50-100 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka
    400 g masy krówkowej orzechowej

    Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przepadam za mazurkami, ale wygląda ślicznie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760326347333628/?type=3&theater

      Usuń
  28. Jeśli Wielkanoc to baby wielkanocne. Piekę moją ulubioną babkę piaskową marmurkową, rozpływającą się w ustach:

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    mały proszek do pieczenia
    3 łyżki oleju
    3 łyżki octu
    2 łyżki kakao

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, dalej wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, wlać do masy (można gorące). Na koniec, dodać ocet i olej. Wszystko delikatnie zmiksować lub wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Masę białą wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (najmniejszej). Drugą wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec ok. 45-50 minut. Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

    kamila.pychaciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka babeczka to nie tylko na święta :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760326334000296/?type=3&theater

      Usuń
  29. Przepis nie jest autorski, zaczerpnięty z bloga "Moje pasje".
    Babka czekoladowa z musem jabłkowym (bez jajek)

    Składniki:
    - 1,5 szklanki przecieru jabłkowego
    - 120g masła
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2 łyżki kakao
    - pół łyżeczki przyprawy do piernika
    - pół łyżeczki cynamonu

    Przygotowanie:
    Masło stopić na wolnym ogniu. Dodać do niego przecier jabłkowy, cukier, mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę do babki z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną lub mąką. Wylać do niej ciasto.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 minut. Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, według uznania.

    Milena Kaczmarska (zdjęcie podesłane w mailu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowicie się zapowiada - zdjęcie w galerii : https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760471503985779/?type=3&theater

      Usuń
  30. Moja ulubina babeczka,lekka,z cytrynowym aromatem i wilgotna, porpostu najlepsza babeczka jaka jadłam i na święta musi u mnie zawsze być:)
    Babka cytrynowo-jogurtowa


    składniki:

    120 g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    200 g mąki
    2 jajka Farmio
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki jogurtu ok 5 łyżek
    skórka otarta z 1 cytryny
    3 łyżki soku z cytryny

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo lubię cytrynowy dodatek w wypiekach - zdjęcie w galerii : https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760471497319113/?type=3&theater

      Usuń
  31. Sernik tradycyjny
    Składniki:
    1400 g twarogu tłustego lub półtłustego dwu lub trzykrotnie zmielonego
    280 g masła
    350 g cukru
    70 g kaszy manny
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    bakalie - wg uznania

    Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dodajemy po łyżce zmielonego twarogu. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy bakalie i mieszamy już drewnianą łyżką.
    Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy w dwóch turach do masy serowej. Białka nie muszą być dokładnie wymieszane z masą serową.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego już do temperatury 170 st.C. Pieczemy przez około 60 - 70 minut. Sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
    Po całkowitym wystygnięciu sernik możemy udekorować polewą.
    Polewa:
    125 g margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżka żelatyny

    Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polać górę sernika. Polewa, po pewnym czasie zastyga.
    P.S. zdjęcie wysłane mailem.

    OdpowiedzUsuń
  32. Sernik z masą krówkową


    składniki:

    ciasto
    1 szkalnka mąki
    5 łyżek cukru pudru
    100 g margaryny lub masła
    2 żółtka
    szczypta soli

    masa serowa
    1 kg sera, ja użyłam Wieluń
    1 szklanka cukru pudru
    6 jajek
    50 g margaryny lub masła
    400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (20x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut.
    Margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser, roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe.

    OdpowiedzUsuń
  33. Cynamonowiec
    Przepis zaczerpnięty ze strony ,, Gotuję, bo lubię''
    Składniki na ciasto cynamonowe:

    4 jajka
    300 g cukru pudru
    200 g margaryny
    1 opakowanie cynamonu (15 g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml mleka
    200 g mąki

    Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemy w formie o wymiarach 25 x 36 cm przez ok 35 minut w 180 stopniach.

    Składniki na ciasto makowe:

    8 białek
    8 łyżek cukru
    1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
    3/4 szklanki maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 stopniach.

    Masa:

    8 żółtek
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    150 g cukru
    250 g masła
    1 łyżka spirytusu
    4 łyżki waniliowej kawy cappuccino

    Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.

    Polewa:

    100 g czekolady mlecznej z orzechami
    3 łyżki kremówki

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł śliwkowych

    Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, jednak najlepsze jest ono na drugi - trzeci dzień, serwowane w temperaturze pokojowej.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger