Konkurs ! Makaron w letniej odsłonie.

Zapraszam na kolejny konkurs z makaronem w roli głównej ! Lato już powoli się kończy, niestety... Jednak w ogrodach, sadach, lesie czy na straganach wciąż pełno cudownych, pachnących warzyw, owoców i grzybów.

Zadaniem konkursowym jest przedstawienie przepisu na dowolną potrawę z wykorzystaniem makaronu, ale musi się ona kojarzyć z latem. Czy dodacie do makaronu letnie owoce czy napiszecie razem z przepisem opowieść o wakacyjnej przygodzie, podczas której pojawiło się właśnie makaronowe danie to już Wasza sprawa. Zgłaszać można sałatki, zupy, dania główne, desery, ciasta - co tylko Wam przyjdzie do głowy. Warunkiem podstawowym jest to żeby potrawa zawierała dowolny makaron no i letnia tematyka zgłoszenia.

Nagrodami w konkursie są 2 duże zestawy produktów zbożowych, które funduje marka Lubella. W każdej paczce znajdzie się aż 21 opakowań makaronów zwykłych i pełnoziarnistych, mąki, kaszy i płatków - po 1 sztuce z rodzaju. Myślę, że taka nagroda jest warta zachodu bo przyda się każdemu.

Zobacz jakie przepisy zgłoszono do poprzednich konkursów makaronowych - TAKA PAKA i MAKARON NA WIOSNĘ






REGULAMIN : 
 
1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza - zaczyna się dzisiaj, 18 sierpnia, a trwać będzie do 30 sierpnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrody funduje marka Lubella. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych przekażę je agencji reklamowej Synertime obsługującej markę Lubella a ta wyśle paczki. Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagrodami w konkursie są 2 zestawy produktów marki Lubella - w każdym znajdzie się 21 opakowań/sztuk makaronu, mąki, kaszy i płatków, po jednym z rodzaju - takich jak te widoczne na zdjęciu *
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.
5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się przepis na danie. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane ! Może ew. zawierać link do źródła inspiracji, ale lepiej po prostu napisać nazwę strony czy bloga, z którego się korzystało.

6) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie. W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
7) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izakulinska@o2.pl albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie i podlinkuję tutaj. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
8) Przepis nie musi być autorski, ale musi być opisany własnymi słowami a nie przekopiowany i jeśli nie jest Waszego autorstwa to proszę o podanie skąd go zaczerpnęliście. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
9) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.
10) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.


Serdecznie zapraszam do zabawy ! 

 * w paczce znajdą się następujące produkty Lubella : 
- Makaron świdry pełne ziarno 1 szt.
- Makaron uszka pełne ziarno 1 szt.

- Makaron kokardki pełne ziarno 1 szt.  
- Makaron pióra pełne ziarno 1 szt. 
- Makaron gniazda wstążki pełne ziarno 1 szt.  
- Makaron kokardki małe pełne ziarno 1 szt. 
- Makaron muszelki morskie 1 szt.  
- Makaron kokardki 1 szt.
- Makaron penne 1 szt.

- Makaron kolanka 1 szt. 
- Makaron wstążki długie 1 szt.
- Makaron spaghetti 1 szt.  
- Makaron wstążki gniazda 1 szt.
- Kasza gryczana 1 szt.
- Kasza manna 1 szt. 

- Mąka puszysta wrocławska 1 szt. 
- Mąka puszysta poznańska 1 szt.
- Mąka puszysta tortowa 1 szt.
- Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szt.
- Płatki owsiane błyskawiczne 1 szt.
- Płatki kukurydziane Corn flakes pełnoziarniste 1 szt.

60 komentarzy:

  1. Lato to u nas czas spaghetti. Na balkonie rośnie oregano, a bazar czerwieni się od pomidorów. I coś, czym w lecie zajadamy się non stop. Cukrówka. Wstawiam wodę na makaron. Na patelni lekko podsmażam cebulę na oliwie, dodaję podziabane 4 pomidory malinowe bez skórki. Po kilku minutach wciskam czosnek, odrobina soli i gaszę. Dodaję oregano. Makaron tuż przed podaniem okraszam łyżeczką masła. Tak podobno robią włoskie nonny. To mój pomysł. Czasem w zimie kupuję pomidorki koktailowe i wspominamy lato.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, jak szybko i pysznie ! a letnie, nagrzane słońcem pomidory do cudowny smak lata !

      Usuń
  2. Latem często robimy ognisko, bo wszyscy uwielbiamy pieczonki. A, że ja za ziemniakami nie bardzo przepadam, to raz poprosiłam, aby zrobić dla mnie samej mały gar z samą kapustą! Było wyborne. Kolejnym jednak razem dodałam makaron - surowy ! Boże, jakie to było pyszne. Teraz mamy już taką tradycję, że zawsze jeden z garnków do pieczonek jest z kapustą, makaronem i innymi dodatkami już bez udziwnień.


    Daria Iciek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, dobry pomysł z tym makaronem do kociołka ! ja czasami robię danie jednogarnkowe w dużym rondlu i dodaję właśnie suchy makaron, który gotuje się i pęcznieje w sosie :)

      Usuń
  3. Jako że mam taka małą przydomową szklarnię a w niej kilka rodzai papryki, pomidorów i długie ogórki, używam ich do sałatki z makaronem orzo (tym wyglądającym jak ryż). Lato już prawie się kończy ale jeszcze warzywa są :) Więc czasami popełniam ot taką sałatkę :)

    Składniki:

    3/4 szklanki makaronu orzo
    1/3 długiego ogórka
    mała puszka kukurydzy
    3 plasterki szynki wędzonej, ja używam "szynki z kija", lub szynki parmeńskiej
    5 plasterków żółtego sera
    1 czerwona papryka
    1 mała cebulka
    sól, pieprz
    3 łyżki majonezu

    Przygotowanie:

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i polać zimną wodą. Dokładnie odcedzony przełożyć do głębokiej miski. Do makaronu dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulkę i paprykę, oraz kukurydzę. Ser i szynkę również pokroić na drobną kostkę i to samo zrobić z ogórkiem, dodać do reszty składników. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie ze sobą wymieszać. Można na kilka minut wstawić do lodówki lub od razu podawać z pieczywem.

    Smaczna i szybka sałatka. Zdjęcie wysyłam na e-mail :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowita sałatka :) zdjęcie w albumie - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/824995990866663/?type=3&theater

      Usuń
  4. Letni smak, wakacje i dzieciństwo przypomina mi zupa wiśniowa, którą gotowała moja babunia. Składniki na zupę
    - wiśnie wydrylowane około 0,5kg
    - 1l wody
    - cukier
    - śmietana 18%
    - dobry makaron (ja lubię Lubelle kolanka ozdobne)
    Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, Wsypujemy cukier wedle własnego uznania, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz by zupa lekko pyrkała przez ok 15 minut. Między czasie gotujemy makaron (moja babcia robiła swojski makaron do tej zupy) Zupę zestawiamy z ognia i po chwili wlewamy śmietanę i mieszamy by się nie zwarzyła. Podajemy z makaronem. Moim ulepszeniem jest dodanie prażonych płatków migdałowych do talerza z zupą. Pozdrawiam Dorota Potrykus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupy owocowe można kochać albo nienawidzić :D pewne jest, że makaron pasuje do niej świetnie !

      Usuń
    2. A ja lubię zupy owocowe :) W moim domu rodzinnym podawało się je z ziemniakami na talerzu okraszonymi zrumienioną cebulką na smalcu :)

      Usuń
  5. Oblana słońcem malina wtopiła się w puszystą ricottę, by stworzyć aksamitny i delikatny sos. Dorodne muszle, przywodzące na myśl wakacje nad ciepłym morzem, użyczyły owocowemu nadzieniu serdecznej gościny. Cytrynowa mięta odgrywa wdzięczną rolę wisienki na torcie. To danie, co roku pozwala mi poczuć intensywny smak pełni lata.

    CONCHIGLIE CZYLI DUŻE MUSZLE WYPEŁNIONE NADZIENIEM SEROWO-MALINOWYM, Z NUTĄ ŚWIEŻEJ MIĘTY CYTRYNOWEJ

    Składniki na 10-12 sztuk:
    10-12 sztuk conchiglie
    15 dag świeżych malin + dodatkowo 10-12 sztuk do dekoracji (po1 szt. na muszlę)
    10 dag sera ricotta
    10-12 listków świeżej mięty cytrynowej (po 1szt. na muszlę)
    brązowy cukier w ilości: do smaku

    Sposób wykonania:
    Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Maliny miksujemy z serem i brązowym cukrem. Ugotowane, lekko przestudzone conchiglie wypełniamy farszem. Dekorujemy świeżą miętą cytrynową i malinami. Gotowe! Wcinamy ze smakiem. :-))))))

    Pozdrowienia! :-)

    Kasia vel Droczilka

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron z serem twarogowym, porzeczkami, amerykańskimi borówkami i malinową konfiturą
    Składniki: ( porcja )

    50 g makaronu pipe rigate
    plasterek twarogu
    garść amerykańskich borówek
    garść porzeczek czerwonych i czarnych
    2 łyżeczki malinowej konfitury
    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy pokruszony twaróg, kuleczki borówek amerykańskich i porzeczek, a na sam koniec malinową konfiturę. Aneta Klimecka anecia04@op.pl zdjęcie wysyłam mailem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszności ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/825623360803926/?type=3&theater

      Usuń
  7. Sałatka z makaronem risini
    Składniki:
    - ok. 300g makaronu risini (lub orzo)
    - 2 pieczone filety z kurczaka
    - 1 świeży ogórek
    - 1 papryka czerwona
    - 1 papryka pomarańczowa
    - kolorowe pomidorki koktajlowe
    - szczypior
    - sok z 1 limonki
    - skórka z cytryny
    - wino ryżowe Mirin
    - olej sezamowy
    - sól morska
    - świeżo mielony pieprz kolorowy

    Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy umyte pomidorki – w całości. Papryki wydrążamy i wykrajamy gwiazdki (można użyć małych foremek). Gwiazdki odkładamy (dodajemy na samym końcu), resztki papryk kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Latem, z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy, również pyszną, wersję wegetariańską.
    Danusia
    Zdjęcie wysłałam przez wiadomość prywatną w profilu Twojego bloga na FB.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna sałatka na przyjęcie w ogrodzie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/825607087472220/?type=3&theater

      Usuń
  8. Mnie lato kojarzy się m.in ze szparagami i szybkim obiadem ;)

    Tak wiec potrzebne:
    -peczek szparagow
    -makaron
    -boczek/kielbasa/wedlina do wyboru
    -parmezan
    Na sos:
    -ok.1,5szklanki mleka
    -2lyzki maki
    -2lyzki masla
    -sol,pieprz,galka muszkatolowa

    Wykonanie:
    Makaron i szparagi ugotowac, boczek lub inne miesko przesmazyc
    Zrobic sos:
    Maslo roztopic,dodac make i chwile smazyc az powstanie kremowa masa
    Dolac powoli mleko i dodac przyprawy,podgrzewac do polaczenia

    Do makaronu dodac pokrojone szparagi,miesko,polac sosem i posypac parmezanem :)

    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. danie z początku lata - szparagi najlepsze w czerwcu ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/825719670794295/?type=3&theater

      Usuń
  9. Ponieważ konkurs mi sie bardzo podoba zaproponuje moją makaronową wariację:
    Dyniowe łazanki z sosem z opieniek.
    Składniki na łazanki:
    300 g maki pszennej
    2 jaja
    szczypta soli
    1/2 szklanki puree z dyni
    Składniki na sos:

    100 g małych opieniek
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chili
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    sól
    pieprz
    1/2 łyżeczki curry indyjskiego Kamis
    szczypta mąki
    2 łyżki śmietany 36 %
    1 cały brokuł
    1/2 szklanki puree z dyni
    olej do smażenia
    Mąkę wysypałam na blat, dodałam jaja i szczyptę soli a także puree z dyni i wyrobiłam gładkie ciasto makaronowe.
    Ciasto uformowałam w kulę i przykryłam na 3 minuty miseczką.
    Potem ciasto rozwałkowałam na placek grubości 2 mm podsypując mąką i pokroiłam placek na paski a potem na kwadraty.
    Przemieszałam kluski z mąką i zostawiłam na 10 minut aby przeschły.
    W tym czasie w garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzącą włożyłam kluski.
    Gotowałam 5 minut od wypłynięcia łazanek.
    Brokuła pokroiłam na różyczki i blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie.
    Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim posiekane szalotki, czosnek i papryczkę chili.
    Następnie na patelnię dodałam umyte i osuszone kapelusze opieniek.
    Smażyłam aż były miękkie, ok. 5 minut.
    Wtedy zasypałam grzyby szczyptą mąki, przemieszałam i zalałam bulionem drobiowym.
    Dodałam wówczas różyczki brokuła, curry indyjskie oraz puree z dyni.
    Wszystko zagotowałam i smażyłam jeszcze jakieś 3 minuty.
    Na koniec dodałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
    Wszystko wymieszałam i na patelnię włożyłam łazanki, jeszcze raz podgrzałam i danie gotowe.
    Danie przygotowałam sama wg własnego przepisu.
    Dorota Owczarek
    Zdjęcie posłałam na maila.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, u Ciebie powiało trochę jesienią, ale bardzo słoneczną i smaczną :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/825865704113025/?type=3&theater

      Usuń
  10. Spróbuję szczęścia i ja a co mi tam...może w końcu uda się?
    Zapraszam na sałatkowy miks z kalafiorem:
    Składniki
    100 g makaronu muszelki
    3 jajka
    1/2 sztuki młodego kalafiora
    1 puszka tuńczyka
    1 łyżka kaparów w zalewie
    1 ogórek
    1 pomidor
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżki soku z cytryny
    sól morska do smaku
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz kolorowy z młynka do smaku
    Sposób przygotowania
    1.
    Jajka ugotować na twardo przelać zimną wodą obrać i pokroić na cząstki.Kalafiora podzielić na różyczki wrzucić do posolonego wrzątku gotować około 5 minut-uważać aby nie rozgotować,odcedzić na sicie zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    2.
    Tuńczyka i kapary osączyć z zalewy,muszelki ugotować all dente tak jak pisze na opakowaniu.Pomidora i ogórka pokroić w kostkę,wszystkie składniki połączyć w miseczce doprawić solą cukrem sokiem z cytryny i pieprzem do smaku wymieszać.
    3.
    Z majonezu jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku sporządzić sos polać sałatkę wymieszać przed podaniem.

    Delikatna sałatka z miksu warzyw z dodatkiem młodego kalafiora,to wspaniałe urozmaicenie codziennego jadłospisu,była pyszna więc polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie sałatki :) zdjęcie w albumie - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/825861837446745/?type=3&theater

      Usuń
  11. Pierwsza propozycja będzie z tych zrobionych wcześniej. Zgłaszam potrawę co zowie się Lasagne Al Verde i kusi letnio-zielonym groszkiem. Mój jedyny jak do tej pory Recenzent nazwał to "kolejną wydumką", ale i tak jadł, aż mi się uszy trzęsły. I tylko, żeby nie było- płaty makaronu sama zrobiłam :) Taka sytuacja! :))

    Przepis:
    ok.12 płatów makaronu lasagne
    200g szpinaku (mrożonego)
    200g groszku zielonego
    100g fety
    1/2 cebuli
    przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól
    garść słonecznika
    łyżka oliwy
    masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy

    Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik.
    Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką.
    Na końcu przygotowałam beszamel.

    Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel i tak do wyczerpania składników. Wierzch zalałam sosem. Lasagne zapiekłam przez 25min. w 150st. Do jedzenia nadaje się po kilkuminutowym odstaniu.

    Magdalena Karolak (bastalena)
    zdjęcie wysyłam na maila

    pozdrawiam :)) i kombinuję dalej, bo mam braki w makaronach, które trzeba uzupełnić, hehe

    OdpowiedzUsuń
  12. śliczna, zieloniutka, bardzo letnia chociaż latem to proponowałabym jednak szpinak świeży :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/826217220744540/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj Pyzuniu!

    Mam nadzieję, ze uda mi się Ciebie zaskoczyć :-) Postanowiłam przygotować Ciebie w letniej wersji, dlatego Pomalowałam Ci usta i rzęsy... i przefarbowałam włosy ;-) Pomyślałam, że będziesz chciała jeszcze zaszaleć na koniec lata ;-)

    Zapiekanka z letnią Pyzą 

    2,5 szklanki makaronu świderki Lubella Pełne Ziarno
    1 brokuł
    1 cukinia
    3 pomidory malinowe
    1 cebula
    250g boczku
    50g masła
    150ml mleka
    100ml wody
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    1 kawałek żółtego sera

    Do wykonania Smacznej Pyzy w letniej wersji użyłam:
    2 plasterki jabłka + kawałek skórki – na złość Putinowi ;-)
    1 kawałek marchewki
    1 kawałek pora
    2 ziarna pieprzu
    1 liść sałaty pekińskiej
    2 gałązki pietruszki
    1 płat makaronu lasagne Lubella Inspiracje – na leżaczek dla Pyzy :-)

    Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Odcedzamy, a w tej samej wodzie możemy ugotować makaron. Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i cukinię pokrojoną w plasterki. Smażymy. Gdy warzywa już nieco się podsmażą, ściągamy patelnię z gazu i mieszamy z brokułami. Na koniec wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Stopniowo dodajemy mleko, a następnie wodę (żeby nieco „odchudzić” beszamel). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Na koniec posypujemy wszystko odrobiną startego żółtego sera i zapiekamy w piekarniku.
    Płat lasagne gotujemy do miękkości. Układamy na nim tułów i głowę Pyzy wykonane z jabłka. Marchewkę kroimy obieraczką do warzyw w cienkie plasterki i blanszujemy w gorącej wodzie razem z porem. Z marchewki i pora wycinamy paseczki spódniczki oraz ręce Pyzy. Ze skórki jabłka wycinamy usta oraz włosy Pyzy. Z ziaren pieprzu układamy oczy, które zdobimy porowymi rzęsami. Głowę standardowo zawijamy w chustę z sałaty pekińskiej, a w ręce wkładamy gałązki pietruszki. Gotową Pyzę na makaronowym leżaczku układamy na zapiekance :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam jeszcze napisać, że z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami zapiekanki.

      Usuń
    2. zaskoczyłaś mnie i to bardzo pozytywnie :) pięknie dziękuję za śliczną Pyzuchnę - zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/826401804059415/?type=3&theater

      Usuń
  14. Chęć dziś miałam na pierogi, z jagodami, w letniej wersji
    ale lepić się nie chciało.....
    a ze sklepu to nie to samo...
    Na pomysł wpadłam niebanalny
    choć prosty, bardzo oryginalny
    - makaron jagodowy a'la pierogi
    smaczny, pysny i niedrogi :)
    Przepis Pyzo podaję Cie czym prędzej
    i do jedzenia zacieram ręce! :)


    Składniki
    10 dużych muszli makaronu conchiglioni
    1/2 litra jagód
    cukier
    kubek jogurtu naturalnego/śmietany
    twaróg półtłusty - 1/2 kostki

    Makaron gotujemy al dente. Z połowy jagód, cukru i jogurtu przygotowujemy sos,do polania. Twarożek słodzimy, delikatnie mieszamy z jagodami ( tak aby za bardzo się nie rozwaliły - powstałą masą nadziewamy muszelki makaronu i całość podajemy z sosem jagodowym :)

    Marteczka :)



    OdpowiedzUsuń
  15. Lato kojarzy mi się zawsze ze straganami uginającymi się pod ciężarem sezonowych owoców i warzyw, i ogródkiem pełnym plonów. Latem mam ochotę na lekki i szybki obiad. Gdy za oknem upał mam mniejszy apetyt jednak trzeba zadbać o odżywczy posiłek i brzuszki zgłodniałej rodzinki. Latem mam spore pole do popisu, ponieważ potrzebne produkty mam pod ręką. Przedstawię Wam przepis na zupę. Nazywam ją zupą „Na winie” lub „Ogródówką”. Dlaczego akurat tak, już wyjaśniam.
    „Na winie”, ponieważ do garnka wkładam to, co akurat się nawinie pod rękę w kuchni.
    „Ogródówka”, bo to właśnie latem rośnie w moim ogródku wszystko to, co do niej potrzebuję.
    Zajadam ją najczęściej z makaronem, jednak w warunkach polowych, (bo uwierzcie można tą zupę ugotować nawet na ognisku, sama spróbowałam to zrobić i udało się) można zjeść ją z pieczywem czy ryżem.
    Ostatnio będąc w restauracji zamówiłam zupę pod bardzo ładną nazwą „Minestrone”. Ku wielkiemu zaskoczeniu składała się ona z podobnych składników, co moja ulubiona zupa. Jednak mimo tak pięknej nazwy ja i tak zawsze gotuję moją Ogródówkę.
    A oto przepis:
    Składniki:
    1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    paczka makaronu (najlepiej, jakiego drobnego np. muszelki)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    garść zielonego groszku (może być z puszki lub mrożony)
    2 marchewki
    kawałek pietruszki, selera, pora
    4 pomidory (mogą być z puszki)
    garść fasolki szparagowej
    1 mała cukinia
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    bazylia, tymianek, oregano
    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa takie jak marchew, pietruszkę, por, seler, cebulę pokroić w kostkę lub słupki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy czosnek i cebulę. Potem wrzucamy marchew i pozostałe warzywa(pietruszkę, por, seler). Dodajemy też fasolkę szparagową. Dusimy kilka minut. Warzywa przekładamy do garnka z bulionem. Gdy marchew będzie dość miękka dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cukinię. W między czasie, gdy zupa się pitrasi gotujemy makaron. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie doprawiamy zupę solą, pieprzem i ziołami.
    I gotowe. Nakładamy solidną porcją makaronu, nalewamy zupy i posypujemy natką pietruszki. Możemy podawać zdrową i lekką zupkę na stół. Idealną zarówno na upalne jak i chłodniejsze dni.

    Iwona Kaczmarek

    OdpowiedzUsuń
  16. Teraz proponuje danie iście letnie.
    Koperkowy makaron w sosie śmietankowo-serowym z filetem z kurczaka i bobem
    Domowy makaron:
    200 g mąki pszennej T 550
    100 g mąki orkiszowej jasnej
    3 jaja
    2 łyżki posiekanego koperku
    szczypta soli
    Z podanych składników zagniotłam ciasto, zwarte i elastyczne, potem je cieniutko rozwałkowałam i pokroiłam w cienkie paseczki.
    Paseczki rozrzuciłam na blacie aby przeschły ok. 1 godziny.
    Makaron ugotowałam w osolonej wodzie jakieś 4 minuty od zagotowania.
    Odcedziłam.
    Sos:
    1 szklanka ugotowanego bobu
    1 kiełbaska paprykowa
    1 cebula
    1 łyżka oleju rzepakowego
    150 ml słodkiej śmietanki
    1/2 szklanki startego sera gouda
    2-3 łyżki listków tymianku
    sól
    pieprz
    Cebulę pokroiłam w kostkę a kiełbaskę w plasterki.
    Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim kiełbaskę i cebulę.
    Jak cebulka się ładnie zeszkliła dodałam śmietankę i ser, podgrzewałam ciągle mieszając aby ser się nie przypalił.
    Na koniec włożyłam listki tymianku i ugotowany bób.
    Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
    Filet:

    1 pojedynczy filet z kurczaka
    3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego

    Zamarynowałam filet sosem i odstawiłam na 12 godzin.
    Jeśli nie macie tyle czasu to choć na godzinę.
    Usmażyłam filet na łyżce oleju aby był złocisty i soczysty.
    Podajemy wszystko połączone na jednym talerzu.
    Dorota Owczarek
    Przepis własny
    Zdjęcie posłałam na maila.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowicie i pożywnie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/826459750720287/?type=3&theater

      Usuń
  17. oj warto było wejść w ten temat i poznać tyle wspaniałych przepisów! na pewno wiele z nich wykorzystam w swojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie wiem czy poprzedni komentarz wystarczy aby przepis się zakwalifikował ale podaje.
    Orkiszowa lazania ze szpinakiem i trzema serami.
    Ciasto na makaron:

    200 g mąki orkiszowej
    2 jaja
    szczypta soli
    1 łyżka oleju Omega 3 ( składowa 5 olejów)
    Z podanych składników zagniotłam ciasto makaronowe, gładkie i lśniące.
    Ciasto pozostawiłam aby " odpoczęło " na 5 minut a następnie podsypując mąką rozwałkowałam na cieniutkie placki makaronowe.
    Z ciasta wykroiłam blaty o wymiarach mojej formy czyli 12 x 22 cm dół - 4 sztuki.
    Blaty makaronowe podsypałam mąką i zostawiłam do przeschnięcia akurat na czas przygotowywania farszu.
    Farsz do lazanii:
    300 g szpianku
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    1 łyżka masła krewetkowego
    100 g sera feta
    50 g parmezanu
    100 g mozzarelli
    sól
    pieprz
    1 łyżka pasty sambol oelek-pikantna pasta paprykowa
    Beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    250 ml mleka
    gałka muszkatołowa do smaku
    sól
    pieprz
    10 sztuk oliwek zielonych
    olej Omega 3 do smarowania blatów makaronowych
    Posiekałam czosnek i szalotkę i podsmażyłam na maśle krewetkowym - można użyć zwykłego.
    Następnie na patelnię włożyłam liście szpinaku, smażyłam aby zwiędły a potem chwilę jeszcze smażyłam aby woda odparowała.
    Dodałam pieprzu i soli do smaku.
    Gdy szpinak przestygł dodałam do niego pokrojoną w kostkę fetę.
    Wymieszałam i odstawiłam.
    Teraz zrobiłam beszamel.
    Na patelni rozgrzałam masło, zasmażyłam na nim mąkę a następnie ciągle mieszając dolałam mleko.
    Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Teraz zabieram się za składanie lazanii.
    Dno formy wysmarowałam za pomocą pędzla olejem, położyłam pierwszy blat makaronu, lekko zwilżyłam go olejem, potem cieniutko posmarowałam pastą z papryki sambol oelek, następnie farsz ze szpinaku, starłam na tarce o grubych oczkach 1/2 kulki mozzarelli i polałam wszystko sosem beszamelowym.
    Następny blat makaronu, znowu olej, pasta, szpinak,pokrojone na połówki oliwki, sos i resztę mozzarelli.
    Następny blat ciasta, olej, farsz i sos beszamelowy.
    Wszystko przykryłam ostatnim czwartym blatem ciasta i wierzch posmarowałam olejem i posypałam startym parmezanem.
    Lazanię wstawiłam do nagrzanego do 190 C piekarnika i przykryłam wierzch foremki folią aluminiową.
    Piekłam tak 30 minut a potem zdjęłam folię i zapiekałam jeszcze 15 minut.
    Wyjęłam i jak lekko odpoczęła odwróciłam ją dnem do góry i pokroiłam na kawałki.
    Dorota Owczarek
    Przepis własny
    Zdjęcie wysłałam na maila.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest przerywnik w postaci komentarza innej osoby więc wszystko z porządku :) zdjęcie lasagnii w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/827124147320514/?type=3&theater

      Usuń
  19. Pyzo, było na wytrawnie, teraz zaproponuję na słodko. I z letnią historią. Przynajmniej tak mi się wydaje ;)
    Głowiłam się przeokrutnie czym Cię zaskoczyć, zarówno kulinarnie jak i opowieścią. Ze trzy dni chodziłam, myślałam, myślałam i pustkowie totalne. Już miałam cudować z przydomowym piknikiem, to pogoda pokazała na co ją stać i nici z pomysłu. I wtedy objawienie, popatrzyłam na mojego 3-miesięcznego Synka i mi zaświtało słońce. Dosłownie. Pamiętam jak Lucjanek się urodził i dumny tatuś obwieścił "fejsbukowegu" światu jego narodziny: 19.05.2014 my sun has come :)
    Ukryta w tym zdaniu gra słów doskonale oddaje klimat konkursu. Moje dziecko jest moim słońcem. Urodził się chyba w najbardziej gorący dzień maja, przynajmniej takie miałam wtedy uczucie. Albo sprawiała to schodząca po znieczuleniu gorączka ;) Nieważne. Była, minęła. Słońce pozostało. A słońce to lato. Obecnie jego poranny, jeszcze bezzębny, uśmiech rozświetla każdy mój ponury dzień. Czy potrzeba pisać więcej? Nie. Bo nie ma znaczenia to, ile bym nie napisała. I tak nic nie będzie wstanie wyrazić uczuć, jakie we mnie drzemią. Nawet to mocno czekoladowe naleśnikowe tagliatelle z letnimi owocami ;)) hehe

    Podaję przepis:
    naleśniki czekoladowe (każdy zapewne ma jakiś swój przepis na naleśniki, wystarczy podsypać je odrobiną kakao)
    2-3 brzoskwinie
    3 łyżki miodu
    2 łyżki masła
    kilka łyżek białego wina
    polewa czekoladowa

    Usmażyłam naleśniki. Pocięłam je w tagliatello- podobne paski. Ułożyłam na talerzu. Brzoskwinie pocięłam w plasterki. W garnuszku rozpuściłam masło z miodem, dodałam brzoskwinie i wymieszałam je poprzez potrząsanie, tak aby oblepiły się miodem. Następnie podlałam winem i dusiłam do odparowania nadmiaru płynu. Owoce ułożyłam na makaronie, ich słodycz przełamałam polewą czekoladową (też własnej roboty).

    Ot, taki przepis zainspirowany moim Słońcem. Zdjęcie przesyłam na maila.
    pozdrawiam,
    Magdalena Karolak (bastalena)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznie i słodziutko :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/828168107216118/?type=3&theater

      Usuń
  20. Carpaccio z gruszki i makaronu.

    Składniki: garść makaronu Lubella pełne ziarno kolarski małe, 2 duże truskawki, garść orzechów włoskich, 1 gruszka, kilka plasterków sera pleśniowego, szczypta cynamonu, szczypta imbiru, 2 łyżeczki płynnego miodu

    Makaron ugotuj al dente i odstaw do ostudzenia (nie polewaj zimną wodą bo staci skrobię). Na talerzu ułóż cienko pokrojone gruszki i plasterki sera pleśniowego. Rozłóż równomiernie cienko pokrojone truskawki i orzechy włoskie. Posyp szczypta imbiru i cynamonu. Polej dwoma łuseczkami miodu. Na koniec wyłóż na talerz ostudzony makaron.

    Przepis jest mój własny, zdjęcie dołączam na profil bloga jako użytkownik Piotr Piszcz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, Piotrze za ciekawy pomysł na makaronowe danie. Zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/828872477145681/?type=3&theater

      Usuń
  21. Tagliatelle z pieczonymi warzywami i pecanami:

    Składniki na 3 porcje:
    - 200 g makaronu tagliatelle
    - 1 cukinia
    - 1 bakłażan
    - garść pecanów
    - 1 duża czerwona papryka
    - 1 biała papryka
    - ząbek czosnku
    - olej
    - sól, pieprz, chilli

    Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Papryki i bakłażana umyć, osuszyć, posmarować olejem. Warzywa ułożyć na blasze i piec 40 min w 180 stopniach. Paprykę obrać ze skórki i zmiksować z czosnkiem i chilli na gładki sos (w razie potrzeby dolać odrobinę wody z gotowania makaronu). Bakłażana pokroić w kostkę. Cukinię umyć i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na długie, cienkie plastry. Cukinię zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić. Pecany uprażyć na suchej patelni. Na talerzu ułożyć makaron, polać paprykowym sosem. Z cukinii ułożyć różyczki, posypać pecanami, na środku ułożyć bakłażana.

    Hanna Rostkowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. apetycznie wygląda :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/829467107086218/?type=3&theater

      Usuń
  22. Oto moje kolejne danie, które kojarzy mi się z latem. Cannelloni z mięsem i letnimi warzywami. Składniki: - 16 rurek cannelloni ugotowanych al dente
    Farsz: - 500g mięsa mielonego indyczego (ja kupuje udziec i sama mielę)
    - dwie duże cebule
    - jedna młoda cukinia
    - po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
    - jedna mała papryczka chili
    - kilka młodych marchewek
    - szklanka ugotowanego bobu
    - 2-3 łyżki bułki tartej (gdyby sos był zbyt rzadki )
    - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia suszona
    - olej
    Sos:
    - cztery pomidory malinowe
    - jedna mała cebulka
    - dwa ząbki czosnku
    - sól, pieprz, cukier
    - olej
    Starty ser żółty gouda
    Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, aż się zrumieni. Dodać mięso, wsypać sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i smażyć około 15 minut. Papryki, cukinie i marchewkę pokroić w drobną kostkę,chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Dodać warzywa do mięsa i dusić 15 minut, na koniec dodać ugotowany bób,doprawić bazylią i dobrze wymieszać. Gdy farsz będzie za rzadki dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
    Sos: W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko ją podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek, smażyć chwile, wrzucić sparzone pokrojone w kostkę pomidory doprawić solą pieprzem i cukrem i dusić 15 min.
    Do naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek sosu. Ugotowane al dente cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu. Polać resztą sosu, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut. Smacznego!


    OdpowiedzUsuń
  23. Dzień dobry,
    moja wariacja na temat makaronu i lata musi być szybka i pyszna, zatem popełniłam obiad ze spaghetti makaronowego w połączeniu z cukiniowymi wstążkami.

    Składniki:
    - oliwa,
    - papryczka chilli,
    - czosnek,
    - imbir,
    - suszone pomidory,
    - cukinia,
    - zielona pietruszka,
    - prażone ziarna słonecznika,
    - makaron spaghetti

    Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam posiekane: czosnek, imbir, papryczkę, suszone pomidory. Następnie do takiego sosu dodałam ugotowany makaron i wstążki z cukinii, które zrobiłam obieraczką do warzyw. Wszystko razem wymieszałam posypałam pietruszką i prażonym słonecznikiem. Pycha!!!
    Proporcji nie podaję gdyż można dodać takie ilości jakie kto lubi. Oliwy musi być sporo, bo musi oblepić makaron (można dodać oliwę z suszonych pomidorów).
    Wysłałam zdjęcie!!!

    Pozdrawiam i życzę smacznego

    Iga G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowicie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/829467637086165/?type=3&theater

      Usuń
  24. W mojej kuchni najczęstszym letnim makaronem jest ten z trusawkamia ale chciałabym się podzielić czymś mniej banalnym, a przynajmniej dla mnie wyjątkowo letnio się kojarzącym - połączeniem cytryny i mięty. I takie połączenie znalazłam jakiś czas temu na bardzo makaronowym blogu On egin eta topa - nie robiędokładnie ale inspiracja stamtąd.
    Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę posolona i popieprzoną podsmażam na maśle do lekkiego zrumienienia i odkładam. Na pozostałym tłuszczu podsmażam cukrową cebulkę a jak się zeszkli dodaję sok z jednej cytryny i ewentualnie odrobinkę limoncello i po chwili podlewam śmietanką. Czekam aż się zagotuje i wtedy dodaję garść listków mięty, a po chwili kurczaka. Pyrka to sobie ok 5 minut, w międzyczasie dochodzi makaron, który następnie trafia do sosu.
    wojkam5
    Drugi - ulubiony mój niezależnie od pory roku to z brokułami i cukinią, ale to w następnym komentarzu jak się uda :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. A moim ulubionym letnim smakiem jest makaron z młodym szpinakiem i orzechami! Oprócz obłędnego smaku, jego plusem jest też to, że przygotowania zajmują tylko chwilkę i nawet w najbardziej upalny dzień jego gotowanie nie sprawia kłopotu! W letnim czasie zdecydowanie bardziej wolę spędzać czas na świeżym powietrzu, nie przez długie godziny w kuchni! SKŁADNIKI:
    (na dwie porcje)
    ok. 150 g makaronu spaghetti (lub innego)
    300 g świeżych liści szpinaku
    50 g sera typu feta
    1 ząbek czosnku (ostatecznie możecie pominąć)
    łyżka masła
    2 łyżki orzechów włoskich (pokruszonych)
    2 łyżki płatków migdałowych (podprażonych na suchej patelni)
    sól, świeżo mielony pieprz
    3 łyżki tartego parmezanu
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Większe liście drobniej pokroić. Na patelnie wrzucić liście szpinaku i podgrzewać, aż zmniejszą swoją objętość, a woda odparuje. Dodać łyżkę masła, wymieszać i poczekać, aż masło się rozpuści. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Zmniejszyć ogień, dodać pokruszoną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę parmezanu (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu- dzięki skrobi, która jest w wodzie, sos nie będzie płynny). Sos zdjąć z ognia, dodać orzechy i migdały i dokładnie wymieszać (orzechy mają zachować chrupkość w sosie). Gotowy sos wymieszać na patelni z makaronem i przełożyć na talerze. Posypać parmezanem.
    Smacznego!
    ps. Na mail wysyłam również zdjecia ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybkie i smaczne danie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/831332110233051/?type=3&theater

      Usuń
  26. Moja propozycja na pyszny makaron z bazylią i oregano które uprawiam na balkonie :))

    Cannelloni ze szpinakiem i fetą, w sosie beszamelowym, ze świeżą bazylią i oregano

    Składniki na 2 porcje:
    - około 10-12 rurek makaronu cannelloni
    * na farsz:
    - 250 sera feta (lub typu feta)
    - 350 g świeżego szpinaku
    - 1 jajo
    - 3 ząbki czosnku
    - szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz, oliwa do smażenia

    * sos beszamelowy:
    - 1/2 litra mleka
    - 2 łyżki masła
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - sól, pieprz i gałka muszkatołowa
    *dodatkowo: kulka mozzarelli, po garści świeżych liści bazylii i oregano

    Wykonanie:
    - zaczynam od umycia szpinaku,wycięcia nerwu z liścia i osuszeniu- to w przypadku
    działkowego, kupny jeśli ma delikatne listki tylko myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym
    - sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, podgrzewamy na kształt zasmażki a następnie wlewamy zimne mleko. Sos mieszamy energicznie rózgą żeby nie było grudek. Mleko wlewamy wąskim strumieniem żeby zasmażka się dobrze w nim rozpuściła. Sos gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
    - farsz: na oliwie przesmażamy posiekany drobno czosnek, gdy się lekko zrumieni dorzucamy liście szpinaku i smażymy aż szpinak będzie miękki- dosłownie kilka minut. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę i przesmażamy aż się rozpadnie i utworzy ze szpinakiem jednolitą masę. Farsz również doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Żeby go zagęścić i związać wbijamy jajo i mieszamy aż się zetnie. Gotowy, odstawiamy na kilka minut żeby przestygł.
    - rurki makaronu nadziewamy przestudzonym farszem. Wystarczy go na około 10 rurek. Nadzienia nie ubijamy mocno, powinien stanowić zająć około 80 % objętości każdej rurki.
    - nadziany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym (u mnie wyszła jedna warstwa), zalewamy sosem, na nim układamy liście bazylii i oregano a na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry.
    - cannelloni zapiekamy w temp. około 180 stopni przez 20-25 minut.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Michalina, dziękuję za zgłoszenie :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/831402913559304/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  28. Odstęp jest to dorzucę jeszcze mój ulubiony letni makaron - z sosem brokułowo-cukiniowym.
    Dla 2 osób potrzeba:
    pół piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
    małą cukrową cebulę
    ząbek czosnku albo dwa
    małą cukinię
    5-6 różyczek brukuła (obgotowanych przez 5 minut w posolonej wodzie z odrobina cukru)
    ok 250ml śmietanki 18%
    starty parmezan jak ktoś lubi.
    Najpierw na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę, posoloną i popieprzoną (ziołowym pieprzem) pierś z kurczaka. Jak zaczyna się rumienić dorzucam pokrojoną cebulę, podsmażam aż się zeszkli, wówczas dorzucam pokrojoną w półplasterki cukinię i 2-3 minuty smażę, od czasu do czasu mieszając. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, mieszam i po kilku chwilach wlewam śmietankę. Doprawiam solą i pieprzem, a kiedy sos zacznie gęstnieć dodaję rozdrobnione brokuły. Po kilku chwilach sos jest gotowy. Wylewam na makron (albo makaron wrzucam do sosu) posypuję serem i zajadam :)
    PS. A makaronu to ja nie gotuję - wrzucam do osolonego wrzątku, przykrywam i po 8- 10 minutach odcedzam - ma wówczas pełniejszy smak moim zdaniem, no i trudniej rozgotować :)
    Zdjęcie tym razem mam więc wysyłam na @
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolejne smaczne danie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.824995987533330.1073741883.272642222768712/831671476865781/?type=3&theater

      Usuń
  29. A ja polecam szybki, prosty i bardzo smaczny makaron z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, całość zatopiona w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron Lubella Inspiracje Pappardelle, świeży szpinak, przepyszne kurki z polskich lasów, włoskie orzechy i dobrej jakości kremową śmietankę 30%. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe, w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy tyle słodkiej śmietanki, aby powstał sos. Do sosu dodajemy świeży szpinak. Całość krótko gotujemy i łączymy z makaronem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Możemy posypać tartym parmezanem lub kozim serem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. U nas w domu makaron to częsty gość. W sezonie jagodowym moja starsza córka zarządziła wyjazd do lasu. Po powrocie do domu głodne dzieci zażyczyły sobie świderek z serem białym i ze śmietaną na obiad. To kluski do gotującej się wody, miski na stół i czekamy. Świderki się ugotowały. Kiedy dzieci dostały w miskach swoje porcje makaronu, wymieszały ze śmietaną, ja posypałam pokruszonym białym serem i zaczęły jeść. W pewnym momencie córka zapytała: Mamo a mogę podokładać sobie trochę jagód? Prosze mamo. Byłam w szoku, bo już wielokrotnie próbowałam namówić ją na jakiekolwiek kluski z jagodami, które zawsze kojarzą mi się ze smakami mojego dzieciństwa, ale nie udało się. A tu nagle bach! I tym sposobem moje dziecko samo zrobiło sobie swoje pierwsze, smaczne kluski z jagodami. Ku mojej radości oczywiście :)

    Iza Buryło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samodzielnie nazbierane inaczej i lepiej smakują :)

      Usuń
  31. Kiedy zaczęło się lato i pomidory zaczęły pięknie owocować, powstało pytanie co z nimi robimy, postanowiliśmy, że suszymy. Ususzyliśmy kilka partii i podczas spaceru z córką wymyśliłam danie którego jednym z głównych składników są właśnie nasze letnie suszone pomidory, które pokochaliśmy i już wiemy, że zawsze będziemy je robić. Wymyśliłam sobie makaron z suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką, dobrą szynką i serkiem mascarpone,a wygląda on następująco:
    1 opakowanie makaronu, najlepiej grube wstążki ale każdy się nada
    1 czerwona cebula
    5-8 plasterków dobrej szynki
    pół małego słoika suszonych pomidorów
    opakowanie serka mascarpone
    parmezan do posypania
    Do gotowania wrzucamy makaron a w tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy w artystycznie nierówne części suszone pomidory, cebulę oraz szynkę w kostkę i podsmażamy na oleju z pomidorów zaczynając od cebulki przez szynkę a na koniec pomidory, przyprawiamy delikatnie pieprzem i ewentualnie solą i jeśli ktoś lubi delikatnie chili, by było ostrzej, kiedy będą usmażone powyższe składniki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Łączymy z makaronem, wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
    Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych dań, wymyślone pod potrzebę naszych letnich suszonych pomidorów a smakujące dla nas rewelacyjnie.
    Ania K-G
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Konkurs zakończony a ja dziękuję wszystkim za udział. Jury, czyli mła, udaje się na obrady - wyniki jeszcze dzisiaj więc bądźcie czujni ! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger