wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 20 września 2014

Pieniążnica szerokoblaszkowa , monetka szerokoblaszkowa

Pieniążnica, monetka, szerokoblaszkowa Megacollybia platyphylla - grzyb z charakterystycznymi białymi sznurami grzybni przy podstawie trzonu. Te sznureczki nazywają się ryzomorfy. Na niektórych zdjęciach taki ryzomorf jest dobrze widoczny.

Do Pieniążnicy szerokoblaszkowej podobny jest jadalny Drobnołuszczak jeleni o różowiejących blaszkach


Kapelusz Pieniążnicy szerokoblaszkowej dorasta do 18 cm średnicy. Za młodu półkulisty, szybko rozpościera się. Koloru bardzo różnego - od prawie białego poprzez odcienie brązu, do prawie czarnego - w zależności od miejsca i warunków w jakich rośnie. Na powierzchni gładki, suchy, z cienką i promieniście włókienkowatą skórką. Często promieniście pręgowany i popękany. Brzeg kapelusza ostry, często pofalowany szczególnie u starszych owocników.


Blaszki od spodu kapelusza rzadkie, bardzo szerokie i szeroko ustawione. Białawe, kremowe, o lekko karbowanych lub postrzępionych i ciemniejących ostrzach.

Trzon wysoki do 15 cm i gruby do 2-3 cm. Barwy białawej, szarobrązowej lub żółtawej. Początkowo pełny, później pusty. Na powierzchni wzdłużnie żłobkowany. U podstawy trzonu dobrze widoczne, białe, długie i mocno rozgałęzione sznury grzybni - ryzomorfy.

Miąższ  zwarty, ale cienki. Wodnisty, nie zmieniający barwy po uszkodzeniu. Zapach nieoznaczony, smak lekko gorzkawy. To gatunek grzybów niejadalnych z spożyty w większej ilości może być nawet lekko toksyczny

Pieniążnica szerokoblaszkowa pojawia się pojedynczo lub grupach kilku owocników od czerwca do października. Rośnie pozornie na ziemi a faktycznie na zmurszałych, zagrzebanych w ziemi resztkach drewna, przeważnie liściastego, rzadziej iglastego. Możemy ją spotkać w lasach liściastych i mieszanych. To pospolity gatunek grzyba.

źródło :
B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...