wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 22 września 2014

Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy

Siedzuń jodłowy Sparassis nemeci to brat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka. Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem V czyli narażony na wyginięcie. Ja miałam przyjemność obejrzeć go sobie na żywo w orawskim lesie a dla Was mam zdjęcia.

aktualizacja: od 9 października 2014 r. siedzuń jodłowy już nie jest gatunkiem chronionym. 

 

Siedzuń jodłowy pokrojem przypomina inne siedzunie. Owocnik jest masywny, jednoroczny. Owalna bądź kulista bryła składa się z gęsto ustawionych, pofalowanych, wzniesionych, szerokich listewek/łopatek osadzonych na bardzo krótkim, mało widocznym trzonie, który głęboko wrasta do korzeni drzewa. Siedzuń sosnowy jest jasny, zwykle jaśniejszy do sosnowego , koloru białawego, szarawego, słomkowego. Może osiągać rozmiary do kilkudziesięciu cm średnicy.Warstwa rodzajna, hymenofor na bokach listewek, gładki. Listewki przy brzegach lekko strefowane.

Miąższ biały, sprężysty, ale jednocześnie kruchy, łykowaty, woskowaty. Zapach bardzo delikatny, przyjemny, leciutko korzenny. Smak  także przyjemny, lekko orzechowy, ale Ci którzy zebrali go i zjedli mówią, że siedzuń sosnowy jest zdecydowanie smaczniejszy.

Siedzunia jodłowego można spotkać od sierpnia do października, zwłaszcza w górskich lasach iglastych, pod jodłami . Rośnie zwykle pojedynczo, ale czasami kilka mniejszych owocników tworzy jakby jedną większą całość.

Wszystkie siedzunie to groźne pasożyty i saprotrpofy drzew. Wywołuje brunatną zgniliznę drewna.  Zakażone drzewo obumiera a drewno nie nadaje się do przetworzenia.

źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
P. Łakomy, H. Kwaśny "Atlas hub"
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007  





6 komentarzy:

  1. o rany! nigdy takiego nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda trochę jak rafa koralowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znany również jako ,,barania głowa,, ok 2 tyg temu znajomy jadł i mówił,że dobry! wiedział,że pod ochroną ale leśniczy pozwolił...

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałem że są pod ochroną

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. zgadza się, zaraz zrobię aktualizację

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...