Hot wings. Pikantne skrzydełka a'la KFC

Wierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzą moje Żarłoczki a wiedzą co mówią. Panierka jest dość pikantna, ale nie wypala wnętrzności. Jest też odpowiednio chrupiąca a mięso delikatne. Jeśli lubicie tego typu jedzenie to na pewno będą Wam smakowały.

Do skrzydełek można zrobić jeszcze domowe frytki i sos czosnkowy i będzie zupełnie jak w restauracji.


Skrzydełka pikantne zupełnie jak z KFC - hot wings
źródło inspiracji

czas przygotowania : ok. 40 minut + czas marynowania mięsa
składniki na 24 kawałki : 
  • 12 ładnych, świeżych skrzydełek kurczaka - ok. 1200 g
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne 
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego, suszonego czosnku

  • CIASTO - 2 średnie jajka 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • 1 czubata szkl. mąki pszennej 
  • 1/2 szkl. mleka 

  • do obtoczenia -1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • do smażenia - ok. 1,5-2 l oleju roślinnego albo frytury


sposób przygotowania : świeże skrzydełka dokładnie umyłam i osuszyłam. Ostrym nożem podzieliłam każde skrzydło na trzy części przecinając je w stawach. Najmniejszą, tę końcówkę, odłożyłam - nie będzie potrzebna. Pozostałe kawałki wrzuciłam do miski. Posypałam solą, czosnkiem i obiema paprykami starając się żeby każdy kawałeczek dostał swoją porcję. Wymieszałam dokładnie, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do zamarynowania. Powinny postać przynajmniej godzinę, ale lepiej  przygotować nawet kilka godzin wcześniej a nawet poprzedniego dnia.

CIASTO - tuż przed planowanym smażeniem do pojemnika blendera wbiłam jajka. Dodałam przyprawy i mleko, krótko zmiksowałam. Dosypałam mąkę i ponownie zmiksowałam na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone co będzie widać po uwalniających się pęcherzykach powietrza.

Do rondla wlałam olej i podgrzałam go dość mocno. Ciasto wlałam do miski ze skrzydełkami i obtoczyłam je w nim dokładnie - tak żeby całe były nim oblepione. Do wyższego pojemnika, może być plastikowy pojemnik do przechowywania żywności, wsypałam mąkę - wierzcie mi, że takie naczynie ułatwia bardzo sprawę. Pomagając sobie szczypcami wkładałam kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście do mąki i potrząsałam delikatnie pojemnikiem tak żeby mąka obsypała mięso. Kawałki nie powinny być obtarte z ciasta, wręcz przeciwnie, bo mąka musi się porządnie przylepiać.

Kiedy opanierowałam kilka skrzydełek, robiłam partiami po 7-8, szczypcami przełożyłam je do garnka z tłuszczem. Smażyłam ok. 10-15 minut. Muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Ten jednak musi być odpowiednio nagrzany - ani za zimny bo ciasto nasiąknie mocno, ani nie za gorący bo spali się z wierzchu a mięso w środku nie będzie dobrze usmażone. Trzeba to jednak robić na wyczucie obserwując jak szybko zmieniają kolor.

Usmażone skrzydełka przekładałam na talerz w ręcznikami papierowymi żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i usmażyłam tak kolejne partie skrzydełek. Te usmażone trzymałam w piekarniku nagrzanym do 100 st. C żeby nie wystygły.

Do ostatniego panierowania można użyć samej mąki pszennej, ale panierka będzie delikatniejsza jeśli zmieszacie ją pół na pół z mąką kukurydzianą. 


69 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka pociekła! Muszę je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię w ten sposób pokrojoną w paski pierś z kurczaka :) pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobnie :) Wychodzą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis! na prawdę smakują jak w KFC, a przynajmniej robione w domu i za niższą cenę

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie a smakuje na pewno dużo lepiej niż w nie jednym KFC, proste danko a dla dzieci to coś pysznego, brawo !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis! robiłam w weekend, moim zdaniem smakują lepiej niż w KFC.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne. Pyszne i uzależniające. Robiłam już kilka razy i według mnie są lepsze niż pierwowzór.

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha! w sylwestra zrobiły furrorę:D

    OdpowiedzUsuń
  9. skorzystałam Pyzo z Twojego przepisu, i jak zwykle sie nie zawiodłam : ) , pyszności ,które domagają się rychłej powtórki ;)) . Pozdrawiam- Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie je smażyłam... wyszły rewelacyjnie lepsze niż z KFC

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjny przepis, można tylko delikatnie zwiększyć przyprawy w cieście i jest ok.Ale generalnie super danie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość przypraw jest wystarczająca według mnie a to ja przygotowywałam i jadłam

      Usuń
    2. ... ale dla innych może zbyt mało doprawione, Pani Mądralińska?! :P skoro robiłaś dla siebie, to po co ta potrzeba wstawiania w internety? czyżby próżność? każdy ma swój smak. amen :P

      Helena Wolańska

      Usuń
    3. Helenka! moja ulubiona krytykantka wszystkiego i wszystkich - jak miło!

      Usuń
    4. Ja z przepisu korzystam bardzo często,bo jest bardzo fajny,ale tez musze doprawić więcej bo taki jakiś bez smaku wychodzi z taka iloscia przypraw jak w przepisie:)pozdrawiam,mam nadzieje ze się Pani Iza nie obrazi:)

      Usuń
    5. Doprawienie to już kwestia gustu i trzeba ilości przypraw dopasować do swoich upodobań. Zresztą ostrość papryk też jest różna

      Usuń
  12. Próbowaliście zrobić zamiast smażenia w w oleju piec w piekarniku?
    Będzie duża różnica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy tej konkretnej panierce będzie różnica - ciasto częściowo spłynie ze skrzydełek... skrzydełka zanurzone w oleju smażą się równomiernie nie obsychając - obawiam się, że w piekarniku trzeba by piec je dłużej albo w wyższej temperaturze. Łatwo spalić z wierzchu przy jednoczesnym niedopieczeniu w środku, ale można pokombinować

      Usuń
  13. Dlaczrgo moje wyszły twarde na tej panierce można żeby połamać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjada się z nich mięso a kości odkłada a poza tym być może smażone były na zbyt mocno rozgrzanym oleju i z wierzchu się spiekły a w środku niedosmażyły

      Usuń
    2. chi,chi, chi dobra rada aby nie zjadać kości bo jak ogląda się i wącha te smakołyki to ma się ochotę pożreć w całości

      Usuń
  14. Zrobiłam dzisiaj na obiad -pychotka. Ja co prawda miałam ugotowane skrzydełka w rosole Ale to tylko było plusem ponieważ nie musiałam długo smażyć na oleju tylko raz dwa i gotowe. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam ten przepis na piersiach z kurczaka, co prawda jest trochę roboty i zmywania, ale tak jak Pani napisała - warto! Raz też zrobiłam bez mąki kukurydzianej i też były bardzo smakowite. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak tylko przestane karmic synka napewno je zrobie bo smakowicie wyglądaja;--)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne...następnym razem będę dłużej marynować :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. REWELACJA -polecam i dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam, wyszły pyszne ! Mam jednak do pani pytanie - podczas smażenia w garnku miałam problem- mieszanina smalcu i oleju jaki użyłam do smażenia potwornie kipiała i pieniła się ! Wiele razy już smażyłam w gorącym tłuszczu ale spotkało mnie to po raz pierwszy ... zmniejszanie gazu nie pomogło .. Na jakim tłuszczu pani smaży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo widzę sens łączenia smalcu z olejem - ja smażę na samym oleju chociaż można też na smalcu. Smażę w dość wysokim garnku bo rzeczywiście tłuszcz się spienia

      Usuń
  20. Pyszne, robiłam dwa razy. Dałam trochę mniej cayenne, bo jada je mój młody 5 latek. Polecam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne robilam wczoraj a moj wnuczek prosi o jeszcze wiec przygotowoje na kolacyjke

    OdpowiedzUsuń
  22. Znakomite!!! Do końcowej mąki kukurydzianej dodałam pokruszone platki CornFlakes... I wyszło przepysznie. Super ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy można je smażyć we frytkownicy ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Mega mega mega! Jutro kolejny raz robię na obiad + fryteczki i colesław, oczywiście z Pani przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Rewelacja - zarówno na obiad z dziećmi jak i na imprezkę. Bardzo dziękujemy za wspaniały przepis i rewelacyjną "instrukcję obsługi". Pozdrawiam KK

    OdpowiedzUsuń
  26. One są pyszne. Ja robiłam bez mąki kukurydzianej i też są cudne :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pycha, Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacja, mąż zachwycony! :) a ja już szukam na blogu kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Robię w ten sposób pierś jest naprawdę super jak z KFC 😍 Dzięki za super przepis ten jest pierwszym który naprawdę smakuje jak z KFC

    OdpowiedzUsuń
  30. Robiłam już je kilka razy według tego przepisu i są genialne!,, Palce liiizać" 😍😍😍




    xM

    OdpowiedzUsuń
  31. Jest Pani mistrzynią.Pracownicy KFC powinni się uczyć u Pani.

    OdpowiedzUsuń
  32. Są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Kochana Pyzo. Ile mniej więcej jedna porcja ma się smażyć? Tak orientacyjnie? Na średnim gazie?

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepraszam. Przeoczyłam czas. Jest napisane. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  35. Robiłam. Pyszne. Najlepsze :) i przepis przekazałam już wielu znajomym :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pycha wyszły super...

    OdpowiedzUsuń
  37. Robiłam już kilka razy. Rewelacja. I proporcje idealnie dobrane:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Robię już drugi raz! Pięknie dziękuję za przepis. Skrzydełka smakują wszystkim nawet Babci 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batdzo się cieszę. Ukłony dla szanownej Babci i pozdrowienia dla wszystkich!

      Usuń
  39. musze wyprobowac,wygladaja smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina i znajomi batdzo je lubią, mam nadzieję, że Wam też zasmakują 😊

      Usuń
  40. Właśnie skończyłam robić i sie zajadam ! Pycha ! Prosto i tanio ;P mniam !

    OdpowiedzUsuń
  41. Przepis bardzo dobry, użyłam tylko pszennej mąki i zrobiłam z piersiami z kurczaka.Wyszły rewelacyjnie !😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger