Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem

Wigilia już za chwilę i pewnie menu na kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Może namówię Was na upieczenie pysznej kaczki z pomarańczami ? Długo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła !

Zobacz też przepis na Kaczkę faszerowaną z jabłkami i grzybami




Świąteczna kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem


czas przygotowania :  ok. 4 godziny + czas marynowania
składniki : 
  • 1 sprawiona kaczka ok. 2,5 kg
  • 3 pomarańcze
  • 1 jabłko 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki


sposób przygotowania : kaczkę umyłam, osuszyłam i usunęłam resztki pierza. Odcięłam szyjkę i przycięłam skrzydła zostawiając tylko najgrubszą ich część, tę pierwszą od tułowia. Wycięłam gruczoł kuprowy - można odciąć cały kuper, ale niektórzy go lubią.Przyprawy suche wymieszałam i natarłam nimi tuszkę zarówno w środku jak i z wierzchu. Tak przygotowaną kaczkę zostawiłam w szczelnie przykrytej misce, w chłodnym miejscu, na ok. 24 godziny.

Pomarańcze wyszorowałam i dwukrotnie sparzyłam gorącą wodą. Jedną pokroiłam w plasterki, drugą w dużą kostkę razem ze skórką a z trzeciej wycisnęłam sok. Jabłko dobrze umyłam i pokroiłam na podobnej wielkości kawałki usuwając gniazdo nasienne. Do środka zamarynowanej kaczki włożyłam kawałki jabłka i pomarańczę pokrojoną w kostkę, upychając je dobrze. Zabezpieczyłam otwór przy kuperku spinając go wykałaczkami i związując sznurkiem. Kaczkę ułożyłam piersiami do góry w brytfance. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z włączonym termoobiegiem i piekłam ok. 20 minut aż skórka zaczęła się lekko złocić a tłuszcz wytapiać. Większą część tego tłuszczu zlałam a kaczką polałam sokiem pomarańczowym i obłożyłam plasterkami pomarańczy. Brytfankę przykryłam i zmniejszyłam temp. piekarnika do 150 st. C, już bez termoobiegu. Tak piekłam ok. 2,5 godziny. Po tym czasie zdjęłam przykrycie, polałam sosem z dna i piekłam jeszcze ok. 30-45 minut aż skórka mocno się zrumieniła.

Można taką kaczuszkę upiec w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce a przykryć dużym arkuszem folii aluminiowej zabezpieczając brzegi żeby kaczka nie wysychała i za szybko nie zbrązowiała.

Upieczona kaczkę pokroiłam i podałam z kluseczkami.



12 komentarzy:

  1. Robiłam w tamtym roku na święta kaczkę z pomarańczami, była bardzo dobra i taka wilgotna i bez imbiru. Nie pamiętam na którym blogu znalazłam przepis i tak szukam i patrze a tutaj dodałaś Izo przepis. W takim razie zrobię wg Twojego :) A jaka mi wyszła napiszę po .. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie przepadasz za imbirem możesz go pominąć, ale według mnie razem z czosnkiem i pomarańczami tworzy świetną mieszankę przyprawową do kaczki

      Usuń
  2. Dla mnie połączenie smaków idealne, a kaczka niesamowicie apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za ten przepis. Zrobiłam kaczkę według tego przepisu na obiad świąteczny. Smakowała wszystkim wyśmienicie :) Wspaniały blog, wspaniałe przepisy. Już wiem gdzie będę często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie iza robią ja z twojego przepisu. Natarłam przyprawami i piecze się, tylko pominełam paprykę ostra, bo dzieci nie lubią. Zobaczymy jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. I moja już się piecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja włąśnie ją zamarynowałam, jutro mój debiut kaczy. Oby wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie piecze się kaczucha a ja mam stresa czy wyjdzie. to mój debiut.

    OdpowiedzUsuń
  8. Próbuje i ja tyle,że bez imbiru :) mam nadzieję,że wyjdzie tak samo dobra jak Twoja,bo także jest moim debiutem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja jutro będzie sie piekła:) Właśnie natarłam ale bez imbiru,.
    Życzę spokojnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze a święta dostaję od wujka kaczkę teraz dostałam gęś i zrobię wg tego przepisu.Robiłam parę razy w ciągu roku bardzo mi smakuje ta wersja. Pierwszy raz robiłam bez imbiru bo zapomniałam kupić:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapomniałam dopisać, że piekę w garnku rzymskim i super wychodzi nie jest mięso suche. Ostatnio kupiłam mniejszy na mniejsza porcję mięsa nawet rolady robie w tym garnku rewelacjaa.:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger