piątek, 31 stycznia 2014

Bułeczki żytnie na zakwasie

Piekąc chleb zaczęłam się zastanawiać czy na zakwasie można upiec też bułeczki. Przecież drożdże to drożdże a czy dzikie czy piekarnicze ze sklepu to chyba nie ma takiego znaczenia ? Musiałam to sprawdzić i tak powstały bułki z mąki żytniej.

Wyszły nie najładniejsze po popękały. Nie będę Wam wciskać kitu, że taki efekt był zamierzony bo nie chcę ściemniać. Po prostu uformowane bułki odstawione do napuszenia były przykryte suchą ściereczką a w domu ciepło, suche powietrze od centralnego, no i obeschły nieco. A jak obeschły to w piekarniku popękały malowniczo :D  Szczęśliwie na smak nie ma to wpływu - chyba, że na chrupkość i zapewniam, że ta była w porządku.



czwartek, 30 stycznia 2014

Kotlety mielone , mieleńce

Dzisiaj przepis ma najzwyklejsze kotlety mielone. Pewnie część czytelników właśnie uśmiecha się pobłażliwie i myśli sobie, że to niepotrzebne bo każdy umie takie zrobić. Ale okazało się, że nie każdy.

Napisał do mnie młody czytelnik z prośbą o taki wpis bo dopiero uczy się gotować. Każdy od czegoś zaczyna i jeśli tylko mogę jakoś pomóc to zrobię to chętnie. Cieszy mnie, że chłopak chce się uczyć i próbuje robić jedzenie w domu zamiast kupować gotowce czy zamawiać pizzę. Mam nadzieję, że przepis się przyda, starałam się opisać wszystko dokładnie :)



środa, 29 stycznia 2014

Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią

Chodził za mną kisiel. Chodził intensywnie kilka dni, ale zupełnie nie miałam pomysłu jaki smak najbardziej by mi odpowiadał. A ponieważ ten uparciuch nie chciał się odczepić i wciąż chodził to w końcu wymyśliłam. Nie jakiś torebkowy z sztucznymi dodatkami tylko prawdziwy kisiel domowy z wsadem owocowo warzywnym a do tego pięknie pachnący - po prostu przepyszny !

A jeśli ktoś nie przepada za kisielami to może skusi się na Domowy budyń kakaowy z gruszką  ?



wtorek, 28 stycznia 2014

Gulasz z żołądków drobiowych, z pomidorami i papryką

Duszone żołądki drobiowe - zawsze je lubiłam. Wiem, że niektórzy czują obrzydzenie na samą myśl o podrobach, ale przecież przed gotowaniem bardzo dokładnie się je czyści a dobrze przyrządzone są przepyszne !

Dzisiaj w pysznym sosie z pomidorami i aromatyczną papryką. Do gulaszu podałam delikatne kluseczki maślankowe - to był bardzo zgrany duet.



poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance bo zamiast wody użyłam do ich przygotowania właśnie maślanki. Wyszły bardzo smaczne i delikatne. Można je tylko okrasić podsmażoną cebulką czy skwarkami, można polać jakimś sosem albo podać jako dodatek do gulaszu, tak jak ja. Lubią je mali i duzi :)

Zobacz też inne kluseczki - kolorowe -  Zielone kluseczki dla OgraPomidorowe galuszki




niedziela, 26 stycznia 2014

Tarta z czekoladą i orzechami

Tarta z dużą ilością czekolady i orzechów to istna rozpusta ! Wiem, że jest mocno kaloryczna, ale przecież nie trzeba od razu zjadać dużego kawałka :D

Taka tarta powstała wczoraj nie tylko u mnie. Piekła ją też Agnieszka z najsmaczniejsze.pl . Chociaż mieszkamy w jednym mieście to jakoś ciężko nam umówić się w tej samej kuchni i popełnić coś wspólnie. Postanowiłyśmy więc upiec to samo, ale każda u siebie. Taka mała, spontaniczna akcja dwóch koleżanek/blogerek. 

Na podstawie jednego przepisu powstały dwa nieco inne wypieki. Ja część czekolady gorzkiej zastąpiłam mleczną i białą bo jakoś wydawało mi się, że całość będzie zbyt wytrawna a wolimy słodsze rzeczy. I myślę, że dobrze zrobiłam więc podaję wszystkie składniki dokładnie tak jak ich używałam. 

Tarta jest dość prosta do zrobienia a  jestem pewna, że zachwyci Waszych gości tak samo jak nas.

Zainspirował nas TEN przepis chociaż u mnie niewiele z niego zostało :D 



sobota, 25 stycznia 2014

Sałatka z łososiem i pomidorami

Sałatka z łososiem i pomidorami - lekkie danie na kolację albo lunch. Ja lubię takie sałatki więc polecam także i Wam.






piątek, 24 stycznia 2014

Dorsz na boczniakach, z orzechami i marchewką

Dorsz - pyszna ryba o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Jedna z moich ulubionych. W nadmorskich smażalniach podawana zwykle smażona w panierce co lubię, ale miałam ochotę na coś innego. Swojego dorsza usmażyłam tylko doprawionego i podałam z pysznymi dodatkami. Wyszło bardzo smakowite danie - polecam !




czwartek, 23 stycznia 2014

Chleb graham z siemieniem, na zakwasie

Chleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . .



środa, 22 stycznia 2014

Konfitura z czerwonych pomarańczy

Czerwone pomarańcze to owoce, na które nie mogłam w sklepach natrafić dość długo. Nie jakiś rarytas, ale są mniej okazałe i droższe niż zwykłe. Pewnie dlatego mniej na nie chętnych a co za tym idzie sprzedawcy wolą sprowadzać towar, na który jest większy popyt.

Znajomi podpowiedzieli żeby szukać w pobliskim markecie i mieli rację - kilka siatek z tymi niewielkimi owocami ukryte było pomiędzy wieloma kartonami innych cytrusów. Ale wypatrzyłam i zdobyłam ! Są bardzo soczyste więc najlepiej nadają się na sok, ale pomyślałam, że konfitura będzie pyszna i nie pomyliłam się.




wtorek, 21 stycznia 2014

Mini frittaty z zielonym groszkiem

Niedzielne śniadanie w naszym domu jest późne, trochę leniwe i przeważnie jajeczne. Najczęściej smażę jajecznicę - tak jest najprościej a wszyscy lubimy. Czasami robię omlet albo jaja zapiekane, albo gotowane . . . Danie jajeczne na śniadanie w niedzielę to już chyba taki nasz mały rytuał i tylko jego postać od czasu do czasu się zmienia. Zapieczone z szynką i groszkiem były pyszne !




poniedziałek, 20 stycznia 2014

Rolada pomarańczowa

Ostatnio mało ciast piekę co na pewno już zauważyliście. Jakoś mniej słodyczy jemy a różne zawirowania nie sprzyjały spotkaniom ze znajomymi więc i żadne ciasto do kawy nie było potrzebne.... Ale rolada z kremem chodziła za mną od dawna. Chodziła aż wychodziła a ponieważ mamy sezon na pomarańcze to wykorzystałam właśnie te pachnące i pyszne owoce. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba i chociaż lista opis przygotowania jest długi to zapewniam, że całość wcale nie jest ani trudna, ani skomplikowana - po prostu chciałam opisać wszystko tak żeby nie było niejasności.

Czasami zastanawiam się czy nie opisuję wszystkiego zbyt drobiazgowo - przecież większość czynności jest dość banalnych i pewnie każdy wie co i jak zrobić. Ale wiem, że zaglądają na blog także osoby, które stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki i dlatego właśnie chcę aby cały proces przygotowania dania czy wypieku był dla nich jasny i zrozumiały. Mam nadzieję, że bardziej wytrawni kucharze wybaczą mi to rozpisywanie się :)



czwartek, 16 stycznia 2014

Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie

Stefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy.

Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się nieco .... Jednak takie rzeczy mnie nie zniechęcają - chleb ładnie wyrósł, jest bardzo smaczny i chrupiący i przecież najważniejsze jest wnętrze, prawda ?



środa, 15 stycznia 2014

Święta i po świętach więc powspominajmy - konkurs !

Już przed Świętami pisałam, że zrobimy konkurs, którego bohaterami będą daniami jakie robiliście i jedliście specjalnie przy tej okazji. Przepraszam, że tak długo zwlekałam, ale końcówka i przełom roku był dla mnie bardzo intensywny i obfitował w różne zawirowania oraz kłopoty.



wtorek, 14 stycznia 2014

Sałatka z roszponki, łososia i ogórka

Sałatka z delikatnej sałaty z rybą i chrupiącymi dodatkami czyli marynowanym ogórkiem oraz szalotką. Przyznam, że dawno nie jadłam takiej dobrej :)


poniedziałek, 13 stycznia 2014

Konfitura z całych pomarańczy

  Pomarańcze są bardzo wdzięcznym materiałem na dżem czy konfitury a ja wykorzystałam właściwie całe owoce, razem ze skórkami.

Zima to czas kiedy przyjeżdżają do nas cytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie i intensywne w smaku.

A kiedy jecie świeże pomarańcze to skórek nie wyrzucajcie !  Łatwo można zrobić z nich dodatek potrzebny przy wielu wypiekach - zobacz jak powstaje Skórka smażona do ciast i deserów


piątek, 10 stycznia 2014

Kruche rożki z powidłami i orzechami

Są przepisy, do których wraca się, czasami po latach, z ogromną przyjemnością. Tak właśnie jest z tym na bardzo smakowite rożki. Piekłam je dawno temu wiele razy a potem jakoś zapomniałam o nich i to na długo. Dobrze, że znów je zrobiłam bo są cudownie kruche i pyszne - jeśli nie wierzycie to koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni tak jak my.

Zobacz przepis na inne pyszne rożki - Rugelach  i Rogaliki z powidłami morelowymi



czwartek, 9 stycznia 2014

Chleb żytni z pestkami, na zakwasie

Chleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto go sobie upiec.



środa, 8 stycznia 2014

Przekąski w wafelku

Małe przekąski z chrupiącego wafelka wypełnionego czymś pysznym to doskonała alternatywa dla kanapek. Foremki są gotowe i oczywiście jadalne a można w nich podać wszystko co chcecie jeśli tylko się zmieści. Ja miałam robić zwyczajną pastę do pieczywa, z jajek i groszku, i gdy gotowałam składniki przyszedł mi do głowy pomysł na właśnie takie przekąski.

Foremki dostałam jeszcze przed świętami od firmy Vafini - producenta waflowych skorupek jajek. Niestety, takich miseczek jakie mi przysłano nie ma ich jeszcze w sprzedaży, to partia testowa, ale skorupki waflowe znajdziecie w sieci sklepów Rossmann.




wtorek, 7 stycznia 2014

Bułeczki na mleku

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły.




piątek, 3 stycznia 2014

Chleb pszenny, na zakwasie i bez formy

Ja wiem, że w sieci wiele zdjęć i przepisów na piękne, smakowite chleby, ale z tego swojego jestem dumna. Pierwszy raz upiekłam bochenek bez używania żadnej foremki czy choćby patelni służącej do podtrzymania boczków. Wyrastał sobie w koszyku na owoce wyłożonym ściereczką bo takiego chlebowego jeszcze się nie dorobiłam, ale jak widać dało radę. I powstał chleb z mąki pszennej, tym razem bez żadnych paproszków. Według mnie całkiem zgrabny i dlatego go pokazuję :)

Przepraszam Was za to, że niewiele ostatnio pisałam, ale w życiu różnie się układa i czasami trzeba się zająć bardziej przyziemnymi sprawami niż blog ... Ale mam nadzieję, że już będę miała więcej czasu na gotowanie, fotografowanie, pisanie.... i na konkurs, do którego zamierzam Was wkrótce zaprosić. Przed Świętami prosiłam o zdjęcia Waszych świątecznych dań i mam nadzieję, że będzie ich całe mnóstwo ! Zaglądajcie do mnie bo wkrótce ruszamy z zabawą !



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...