poniedziałek, 31 marca 2014

Zajączki szafranowe na wielkanocne śniadanie

Wielkanoc coraz bliżej więc częściej będą pojawiać się pomysły na świąteczne i wiosenne dania. Dzisiaj bułeczki jakie możecie podać na wielkanocne śniadanie albo zabrać ze sobą na wiosenną wycieczkę. Są niezbyt słodkie, puszyste i pyszne. My jedliśmy jeszcze ciepłe popijając mlekiem - Wy podajcie tak jak lubicie. Zapewniam, że są proste do zrobienia i poradzą sobie nawet dzieci.

Widoczny na zdjęciach biały talerzyk, kubek z kogutkiem oraz kwiatowa dekoracyjna kula pochodzą z nowej kolekcji Obudź wiosnę dostępnej w Empiku - można je kupić w salonach stacjonarnych albo zamówić w sklepie internetowym. 




niedziela, 30 marca 2014

Smardzami wiosna się zaczyna !

Smardze - czekam na nie cały rok. Pojawiają się wczesną wiosną i dla mnie właśnie wraz z nimi zaczyna się sezon grzybowy. Wiem, że są u nas pod ochroną, ale grzyby to przecież nie tylko grzybobranie i jedzenie skarbów lasu, prawda ? To także poszukiwania rzadkich gatunków, uczenie się rozpoznawania nowych, dotąd nieznanych, fotografowanie ich i cieszenie oczu rożnorodnością leśnych skarbów.

smardz stożkowaty 


Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie

Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę. Pissaladière świetnie smakuje na gorąco, ale ostudzona też jest wyśmienitym daniem. Spróbujcie sami.

Zobacz też przepis na nasze polskie Cebularze 



sobota, 29 marca 2014

Żeberka pieczone w ketchupie

Żeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z wodą, w której się moczyły a potem wymieszajcie ze swoim ulubionym ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter :)




piątek, 28 marca 2014

Szyszkówka świerkowa

Szyszkówka świerkowa Strobilurus esculentus to grzyb, który pojawia się bardzo wczesną wiosną. Jest niepozorny i nie przedstawia dużej wartości kulinarnej, ale po zimie wreszcie można wyruszyć w las i czegoś nazbierać co ucieszy każdego zapalonego grzybiarza.

Zdjęcia szyszkówek dostałam od koleżanki, Doroty , która zdecydowanie częściej niż ja bywa w górskich, świerkowych lasach. Dostałam też zdjęcia innych gatunków w tamtych rejonów i wkrótce je Wam przedstawię. 



czwartek, 27 marca 2014

Pomidorowe spotkanie we włoskim stylu

Na bardzo miłym spotkaniu wczoraj byłam. Firma Pudliszki zorganizowała warsztaty kulinarne a w roli bohatera spotkania wystąpił koncentrat pomidorowy. Miało być więc pomidorowo i oczywiście smacznie.

Czy wiecie, że klasyczny koncentrat pomidorowy Pudliszki to są same pomidory, bez żadnych dodatków ? Nie ma w nim zagęstników, barwników, poprawiaczy smaku, zapachu czy konserwantów. I jest najpopularniejszym koncentratem pomidorowym w naszym kraju - docenianym i lubianym przez większość Polaków. Ja też go używam bo jest według mnie najlepszy. 



środa, 26 marca 2014

Do chleba - pasta z jajek i szynki

Był pyszny , świeżo upieczony chleb więc do chleba też coś dobrego musiało być. Co prawda taki świeżutki najlepiej smakuje z samym masłem, ale zrobiłam też coś pożywniejszego. Smarowidło z jajek, wędliny i zieleniny - bardzo dobre, spróbujcie !



wtorek, 25 marca 2014

Domowe pieczywo - chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi, na zakwasie

Kolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony. To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak był pyszny ! Poza tym z miejscach pęknięć czy nacięć skórka jest najbardziej chrupiąca.



Jak Pyza szwendała się szukając wiosny

Sobotę miałam bardzo zajętą, ale na niedzielę zaplanowałam wycieczkę do łęgowego lasu w poszukiwaniu wiosny. Ptaszki na osiedlu od dawna ćwierkały, że już przyszła. Prognozy przewidywały deszczowy dzień, ale to mnie wcale nie zniechęciło - z cukru przecież nie jestem !

Jeśli macie ochotę zobaczyć to co ja widziała to zapraszam - dużo zdjęć !!! 

Pąki na drzewach już pękają !

poniedziałek, 24 marca 2014

Babka kisielowa jabłkowa a'la tort

Miała być po prostu puszysta babka. Babka z ciasta na kisielu żeby było kolorowo i pachnąco. Ale w domu mam raczej zapotrzebowanie na coś z kremem więc zrobiłam mały przekręt. Moja babka przeszła metamorfozę i stała się tortem. Ona nie protestowała bo jak każda baba lubi się upieszać. Jedzący chwalili i ja też jestem bardzo zadowolona z efektu. A czy rzeczywiście fajnie wyszło oceńcie sami.

Zobacz przepis na inne ciasto z wykorzystaniem kisielu czyli Tort truskawkowy z kremem śmietanowym

Pomysł na wspólne pieczenie przez blogerów babki kisielowej podała Magda.



niedziela, 23 marca 2014

Rogaliki francuskie - Croissants - wypiekanie na śniadanie

Do rogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność zniechęcały mnie. Myślałam, że samodzielne ich zrobienie jest bardzo trudne.

Kiedy pierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta w chłodzie albo wyrastanie. Samo ciasto łatwo się zagniata, nie jest klejące a potem tylko trzeba starannie wałkować i na pewno się udadzą !



sobota, 22 marca 2014

Wołowina, pomidory, fasola - chili con carne według Pyzy

Chili con carne to danie w pewnym sensie nieco podobne do naszego bigosu. Dlaczego ? Ano dlatego, że odgrzewane smakuje lepiej niż zaraz po ugotowaniu a poza tym każda gospodyni w Meksyku skąd potrawa pochodzi, ma na nie swój własny, oczywiście najlepszy, przepis.

Nie jest to skomplikowane danie a sposób przyprawienia nada mu indywidualny charakter. Chili con carne czyli wołowinę z chili podaje się z tortillami, z nachos, z ryżem albo po prostu z pieczywem. Mięso z warzywami jest pożywne, sycące i rozgrzewające.



piątek, 21 marca 2014

Kurczak , szpinak i diabelskie roladki w papryce

Były sobie w lodówce dwa cycki z kurczęcia. Było też trochę szpinaku, trochę różnych serów i wędzona, węgierska papryka. Był także pomysł na roladki podpatrzony od Iwony podczas ostatnich warsztatów.

I wszystko razem połączyło się naprawdę świetnie, ale po obiedzie zialiśmy ogniem niczym smoki wawelskie :D Papryka okazała się diabelnie ostra. Miłośnikom mniej ognistych klimatów radzę obtoczyć mięso w słodkiej, mielonej papryce, albo wymieszać ją z węgierską chociaż pół na pół.

Zobacz też przepis na delikatne Roladki schabowe z serkiem i Roladki z sercem


czwartek, 20 marca 2014

Szpinak, truskawki, stokrotki i jest pysznie !

Sałatka ze szpinaku, z truskawkami, szynką, selerem i stokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie !

Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami.

 

środa, 19 marca 2014

Mąka, mak i białka czyli Babka piegusek

Babki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda.

To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też a piegowata babka będzie smakowała nie tylko w święta.

Zobacz także inny pomysł z wykorzystaniem nadmiaru białek czyli Keks na białkach




wtorek, 18 marca 2014

Dania z makaronem i warsztaty z Lubellą

Spotkanie z innymi blogerami przy garach i wspólne w nich mieszanie zawsze i niezmiennie mnie cieszy. W ten sposób poznałam wiele bardzo ciekawych i sympatycznych osób z całej Polski.



Warzywa, kurczak, makaron - zielony obiad

Zielony makaron, zielony szpinak, zielone brokuły, zielony seler, zielona zielenina i tylko kurczak nie był (jeszcze) zielony. Taki szybki i smaczny obiad przygotowałam. Nawet słonko się pięknie uśmiechnęło kiedy robiłam zdjęcie tych smakowitości a Żarłoczek marudził tylko troszeczkę :D

Zobacz też przepis na Makaron z pesto pokrzywowym.



poniedziałek, 17 marca 2014

Konkurs - Makaron na wiosnę !

Dawno nie było u Smacznej Pyzy konkursu więc trzeba Was, kochani, trochę rozruszać. Mam nadzieję, że tłumnie weźmiecie udział i będziecie się też dobrze bawić. Powalczyć jest o co bo takie nagrody każdemu się przydadzą !

Ponieważ wiosna nadchodzi żwawym krokiem i chyba każdy w tym czasie zastanawia się nad swoją figurą to na temat konkursu wybrałam lekkie dania z makaronem. Mogą być lekkie zupy z makaronem, sałatki makaronowe, makaron jako główny składnik posiłku jeśli ten jest mniej kaloryczny i co tam jeszcze wymyślicie. Postarajcie się jednak pokazać coś mniej tłustego, raczej bez ciężkich sosów a za to kolorowego i po prostu zdrowszego. Nie muszą to być dania bardzo dietetyczne, ale jednak lżejsze niż przeważnie jadamy. Jestem bardzo ciekawa co macie do zaproponowania :)

Możecie wstawiać przepisy jakie już macie wypróbowane albo przygotować coś specjalnie na konkurs, ale proszę przeczytać regulamin :)



niedziela, 16 marca 2014

Domowe pieczywo - chleb wiejski, francuski - wypiekanie na śniadanie

Domowy chleb już pachnie. Chrupiąca skórka zachęca do spróbowania. Zapach świeżego pieczywa, takiego prosto z pieca, to zapach szczęśliwego domu - zgodzicie się ze mną ?



sobota, 15 marca 2014

Ananas , pomarańcze, imbir i już mi nie jest smutno !

Smoothie z ananasa i pomarańczy, podkręcone odrobina imbiru. Świetny napój na poprawę humoru - soczyste owoce w słonecznych kolorach przywołają pogodny nastrój. Dzisiaj u nas taka brzydka pogoda, że przyda nam się trochę takich promyków. Zobaczcie - tylko szklaneczka a tyle zdrowia ! Pyszny napój dostarczy wielu witamin a także świetnie orzeźwi.

Zobacz też przepis na Zielony koktajl  i Smoothie z ananasa i bazylii


piątek, 14 marca 2014

Ciasto, truskawki i krem. Najsmaczniejszy tort !

Delikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało !  Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D

Tort jest bardzo smaczny - nie za słodki i wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem.  Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia.

Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem 







czwartek, 13 marca 2014

Pyza poleca - Nowy wynalazek Lorda

Zostałam zaproszona do współpracy przy akcji promocyjnej nowego smaku produktów marki Somersby. Kampania rozpoczyna się właśnie dzisiaj i na pewno ją zauważycie bo jest organizowana z dużym rozmachem. Na rynek wchodzi nowy wynalazek Lorda czyli napój piwny o smaku jeżynowym - Somersby Blackberry Beer Drink.


środa, 12 marca 2014

Domowe pieczywo - Chleb mieszany z suszonymi pomidorami i cebulą, na zakwasie

Chleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka czy pestki albo orzechy. Taki dla nas jest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym aromacie. Pomidory i prażona cebula nadały chlebowi ładnego koloru i ciekawego posmaku. Pierwsze kromki zjedliśmy zanim bochenki wystygły bo nie mogliśmy się powstrzymać !

Tak, zdecydowanie polecam taki chleb bo jest przepyszny :)

Zobacz także przepis na Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i Chleb żytni z ziemniakami




wtorek, 11 marca 2014

Domowa wędlina - łopatka z szynkowara

To moje kolejne podejście do domowej wędliny i szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do pracy.  No i wiemy co jemy bo sklepowe szynki to sami wiecie jakie są - przeważnie wszystkie smakują tak samo i są nafaszerowane nie wiadomo czym a mięsa w nich często dziwnie mało...

Zobacz też przepis na Mielonkę wieprzową z szynkowara



poniedziałek, 10 marca 2014

Ryż , tuńczyk , grzyby marynowane - Sałatka z trąbkami

 Jeśli wiosenna pogoda się utrzyma to już za 2-3 tygodnie będę szukać pierwszych wiosennych grzybów ! Tymczasem jednak cieszymy się zapasami z lat poprzednich a tych na szczęście mam sporo.

 Słoiczek marynowanych pieprzników trąbkowych, nazywanych popularnie trąbkami, pochodzi ze zbiorów sprzed chyba 2 albo 3 lat. Nie zbierałam ich sama bo w moich rejonach albo nie rosną albo ja nie mogę ich znaleźć a do świerkowych górskich lasów mam daleko. Od czego jednak są zaprzyjaźnieni grzybnięci ? Kilkoma słoiczkami pieprzników obdarowała mnie Dorota i ten jeden, ostatni, jakoś się zapodział w głębi spiżarki. A może po prostu czekał na swój dzień ?



niedziela, 9 marca 2014

Przekąsimy coś ?

Przekąski, przegryzki, coś na ząb - każdy z nas o czym innym pomyśli czytając czy słysząc te słowa. I nic dziwnego bo mogą kryć w sobie wiele różnych rzeczy, mniej lub bardziej dobrych.



piątek, 7 marca 2014

Domowe pieczywo - Bułki pszenno-orkiszowe z serem i ziołami - Wypiekanie na śniadanie

Upiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !

Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której zaprosiła mnie Małgosia . Mój przepis na bułeczki powstał na bazie tego przepisu.



Kaczka pieczona, faszerowana, z jabłkami i grzybami

Kaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości.

Kaczkę piekłam z różnymi farszami. Była na przykład Kaczka z kaszą jaglanąKaczka z farszem mięsnym  czy Kaczka z farszem kolorowym .

A jak przygotować i upiec pyszna, soczystą, pełną farszu kaczkę ? Dokładny opis i dużo zdjęć niżej.



czwartek, 6 marca 2014

Dorsz smażony z pieczarkami i pomidorami

Ryba na obiad to dobry pomysł na pyszne danie. U nas pojawia się niekoniecznie w piątek. Przygotowuję ją wtedy kiedy mamy na nią ochotę i gdy uda się kupić świeżą. W wielkim mieście to drugie wcale nie jest takie oczywiste.






środa, 5 marca 2014

Najlepsze kokosanki

Kokosanki to proste do zrobienia ciasteczka. Do tego są bardzo smaczne - miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Kiedy w ręce wpadła mi duża paczka wiórków kokosowych już wiedziałam, że upiekę znowu te małe pyszności.



sobota, 1 marca 2014

Drożdżówka herbaciana z matcha

Mąka, drożdże, zielona herbata matcha i domowy budyń to podstawowe składniki dzisiejszego przepisu. A przepis będzie na pyszną drożdżówkę herbacianą w kolorze zielonym. Jak Wam się podoba takie zielone straszydło ?

Z herbatą matcha możecie też upiec niezwykły zielony sernik !



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...