środa, 30 kwietnia 2014

Grill i grillowanie - gorący temat na czasie

Grillowanie to chyba nasz sport narodowy. Gdy tylko zrobi się ciepło ludziska dookoła rozstawiają mniejsze czy większe grille i pieką co się da. Prym wiodą oczywiście kiełbaski, zaraz za nimi karkówka i kaszanka. Coraz więcej jednak innych rzeczy pojawia się w menu.

Ja nie jestem wielką miłośniczką grillowania. Może z racji tego, że nie posiadam ogródka a grillowanie na małym balkonie to zupełnie nie ten klimat i nie wyobrażam sobie smrodzenia sąsiadom - gdyby mnie tak ktoś robił to bym się wściekła. Znajomi jakoś też mało grillowi więc bardzo rzadko umawiamy się na wspólne pieczenie. Ale nawet bez węgla czy brykietów można sobie coś ugrillować na specjalnej patelni albo grillu elektrycznym w domu i chociaż to już nie to samo to zawsze jakiś pomysł. Poza tym grill to nie tylko kiełbacha i mięso z rusztu - to także sałatki i napoje, pomijając oczywiście piwo. Jeśli  któryś z poniższych przepisów Wam się przyda albo zainspiruje do własnych działań to będzie mi bardzo miło.

Moje poniższe propozycje to dania grillowane na patelni grillowej albo ruszcie elektrycznym oraz dodatki, które według mnie świetnie do potraw z rusztu pasują.


wtorek, 29 kwietnia 2014

Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym

Mogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :)



poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Piestrzenica olbrzymia i piestrzenica kasztanowata - babie uszy

Piestrzenica olbrzymia Gyromitra gigas - nieco kontrowersyjny, wiosenny grzyb. Prawdopodobnie jest jadalna, ale możliwe też, że zawiera jednak małe ilości gyromytryny. Poza tym jest często mylona z bardziej trującą kuzynką Piestrzenicą kasztanowatą Gyromitra esculenta,  więc może i lepiej, że większość atlasów podpisuje ją jako grzyba niejadalnego. Są też osoby, które biorą piestrzenice za smardze co mnie, nie ukrywam, niezmiernie dziwi....

Pokazuję i opisuję ten gatunek dla porównania - o tym czy zbierać każdy zdecyduje sam. Ja nie mam z tym problemu choćby dlatego, że Piestrzenica olbrzymia jest gatunkiem dość rzadkim, narażonym w Polsce na wymarcie więc zasługującym na ochronę.

Obie wymienione piestrzenice określane są nazwą "babie uszy". 





niedziela, 27 kwietnia 2014

Domowe pieczywo - Schiacciata, toskański chleb

Schiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo tylko z solą. Je się sam albo z pomidorami, wędliną czy serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem oliwy bazyliowej. 


sobota, 26 kwietnia 2014

Krążkownica wrębiasta

Krążkownica wrębiasta Discina ancilis - kolejny wiosenny grzyb jadalny. Mało znany bo o tej porze roku niewiele osób szuka już grzybów i je zbiera. Ale wytrawni grzybiarze, spragnieni świeżyzny, wiedzą, że kosze już dawno trzeba było odkurzyć.


piątek, 25 kwietnia 2014

Wielkanocne wypieki - wyniki konkursu !

Konkurs "Wielkanocne wypieki" zakończony. Napłynęło wiele ciekawych zgłoszeń na mniej lub bardziej świąteczne słodkości, za które bardzo Wam dziękuję. Często oglądając zdjęcia i czytając przepisy żałuję, że nie da się spróbować choć kawałeczka.... A może kiedyś zrobię konkurs, na który trzeba będzie przysłać kawałek ciasta żebym mogła ocenić organoleptycznie ? To by dopiero była zabawa !



czwartek, 24 kwietnia 2014

Biała kiełbasa z ziemniakami i musztardą francuską

Kiedy wróciliśmy ze świątecznej wyprawy byliśmy głodni, ale wcale nie miałam ochoty stać przy garach. Oczywiście mogłam po prostu wyjąć z lodówki wędlinę, sałatki i jajka. Tylko, że mieliśmy ochotę na coś ciepłego. I tak właśnie powstało to danie - szybkie, nieskomplikowane a jakże smaczne.
 
Lubicie białą kiełbasę ? Zobaczcie przepis na Białą kiełbasę w kapuście



środa, 23 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami

Ten przepis dostałam jakieś 20 lat temu od klientki, pani Bogusi. Najpierw poczęstowała mnie nim z okazji swoich imienin zachwalając, że jest bardzo prosty a ciasto zawsze świetnie wychodzi. Bardzo mi smakował więc wyprosiłam dokładną recepturę. Potem piekłam ten sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota !

Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne !



wtorek, 22 kwietnia 2014

Schab pieczony z oregano

Na świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą.



sobota, 19 kwietnia 2014

Wesołych Świąt !

Wszystkim czytelnikom bloga,
znajomym i nieznajomym, 
gościom częstym i jednorazowym,
blogerom 
i osobom, z którymi w jakikolwiek sposób współpracuje, 
ludziom życzliwym i hejterom, 
życzę
zdrowych, smacznych, spokojnych i pogodnych
Świąt Wielkiej Nocy

Pyza




piątek, 18 kwietnia 2014

Babeczki cytrynowe z limoncello

Trochę pijane są te moje babeczki  bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D

Lubisz cytrynowe desery ? Koniecznie zobacz przepis na Sernik cytrynowy


czwartek, 17 kwietnia 2014

Ciasteczka łaciate

Są dni kiedy za co bym się nie wzięła to nic dobrego z tego nie wyniknie. Macie tak czasami ? I nawet ciężko wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. Głowa zajęta tysiącem rozbieganych myśli, ręce roztrzęsione a ja idę gotować albo piec bo liczę na to, że ulubione zajęcie mnie wyciszy. O, naiwna kobieto !


środa, 16 kwietnia 2014

Sznycle z boczniaków

Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi.

Boczniaki większość z Was zapewne zna tylko ze sklepów czyli w wersji hodowlanej tak jak pieczarki. Jednak te grzyby rosną u nas w stanie dzikim tworząc przeważnie piękne kolonie. Owocniki dzikie są bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę.

Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką
 


wtorek, 15 kwietnia 2014

Gęsia pierś na makaronie

Gęsina to pyszne mięso. Podane ze smakowitym makaronem, pomidorami i dzikim czosnaczkiem stanowiło wspaniały posiłek. Myślę, że mogłabym podać takie danie nawet z jakiejś szczególnej okazji bo przecież gęsi nie jadamy codziennie :)

Co zrobić z piękną gęsią piersią już za chwilę się dowiecie a co zrobić z udami ? Zobacz przepis na Uda gęsie zapiekane z kaszą.



poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Klopsiki duszone w warzywach - obiad jednogarnkowy

Tyle wielkanocnych przepisów wszędzie, że zaczynam mieć świętowstręt :D Na szczęście u nas w tym roku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ?

Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje, ale przecież jeść trzeba. To jeden z naszych zwykłych obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło bardzo smacznie.

Do tego dania potrzebne są ziemniaki o zwartym miąższu, takie które nie rozpadną nam się podczas duszenia - jakie ziemniaki do czego nadają się najlepiej



niedziela, 13 kwietnia 2014

Znowu przynudzam ?

Tak sobie myślę, że te moje sterty fotek z weekendowych wędrówek pewnie Was już zanudzają. To dość monotonne - grzybki, kwiatki, listki i tak w kółko. Ale kto ma dość niech po prostu się odmelduje bo dzisiaj znowu byłam w łęgach więc niżej świeżutkie zdjęcia - duuużo zdjęć ! 

Nogi mi wlazły nie powiem gdzie, ale naładowałam trochę akumulatorki i dotleniłam się. Lubię te swoje, zwykle samotne, wypady :)

smardz stożkowaty


sobota, 12 kwietnia 2014

Domowe pieczywo - Ciabatta - wypiekanie na śniadanie

Dzisiaj Ciabatta czyli włoski, biały chleb. Nazwa z języka włoskiego oznacza "kapeć" - zabawne, prawda ? Ciabatty włoskie z różnych rejonów tego kraju mogą się bardzo różnić. Z takiego ciasta można upiec mniejsze lub większe chlebki, długie a'la bagietki albo nieduże bułeczki. Zróbcie jak chcecie.

Po pierwszym przeczytaniu przepisu wydawało mi się, że przygotowanie jest trudne i skomplikowane, ale zapewniam, że wcale tak nie jest. Zachęcam do własnego wypiekania bo domowe pachnące pieczywo to ogromna frajda !


piątek, 11 kwietnia 2014

Domowe pieczywo - bułeczki zajączki albo inne zwierzaki

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne bułeczki śniadaniowe. Miały być zajączki, ale jestem otwarta na propozycje jakie zwierzątka przedstawiają :) Jeśli wolicie mogą to być kotki, myszki albo jeszcze coś innego - wcale nie będę upierać się przy zającach. Najważniejsze, że bułeczki są wesołe i pyszne.

Zobacz przepis na Bułeczki - szafranowe zajączki


czwartek, 10 kwietnia 2014

Wielkanoc u Pyzy

Kto zagląda do Smacznej Pyzy ten wie, że jest zbiór przepisów na dania nadające się właśnie na wielkanocny stół.  Lista rośnie z roku na rok i w tym nie jest inaczej. Znajdziecie tu pomysły na pyszne jajka, domowe mięsa, coś dobrego na obiad a także dużo słodkości. Może coś Wam się przyda od razu do wykorzystania albo zainspiruje do własnych kombinacji.

Zapraszam

                  WIELKANOC ZE SMACZNĄ PYZĄ
 

Wielkanocne wypieki - konkurs !

Jeden konkurs zakończył się zaledwie tydzień temu a już ruszamy z następnym bo wiem, że lubicie się bawić. 

Tym razem zapytam Was o świąteczne, wielkanocne wypieki. Do świąt już niedaleko i na pewno coś pysznego planujecie przygotować. Możecie także opowiedzieć i pokazać co robiliście z tej okazji w poprzednich latach. Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta i desery goszczą na Waszych stołach. Liczę na ciekawe baby, mazurki i inne wypieki świąteczne - chętnie obejrzę też zdjęcia Waszych ciast, ale dołączenie fotki nie jest warunkiem konkursu.

Ponieważ nagrody funduje producent kakao DecoMorreno więc miło by było żeby ten składnik znalazł się w Waszym przepisie :)



środa, 9 kwietnia 2014

Babka marcepanowa z czekoladą

Baby, babki i babeczki to wypieki, które najbardziej kojarzą mi się z Wielkanocą. Za mazurkami nie przepadamy a dobra babka to coś pysznego. Nie powinna być zbyt sucha, ale za to pachnąca. Pomysłów na wielkanocną babkę są tysiąca - ja proponuję dzisiaj taką z marcepanem i czekoladą. Spróbujecie bo jest pyszna !

Wolisz inną ? Może spodoba Ci się Babka piaskowa czekoladowa albo Baba drożdżowa


wtorek, 8 kwietnia 2014

Jagnięcina, warzywa, ziemniaki. Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką.

Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha !

A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna ! 


poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Cukier fiołkowy

Większą część niewielkiej ilości fiołków jakie mi się trafiły wymalowałam białkiem, ocukrzyłam i wysuszyłam. Fiołki w cukrze będą ciekawą ozdobą ciast. Tę odrobinę jaka mi została, najmniejszych, przerobiłam na fiołkowy cukier - będzie dodatkiem do deserów albo herbaty. Na razie zachwycam się jego delikatnym liliowym kolorem i pięknym zapachem. A przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i jest bardzo proste.

Pomysł znalazłam u Elizy


niedziela, 6 kwietnia 2014

Kto zjadł moje smardze ?!

Łęgowe zarośla wśród Wisły są kawałkiem dzikiej dżungli nawet w granicach wielkiego miasta. Mało kto się w nie zapuszcza a kryją w sobie wiele skarbów. Mieszka tam mnóstwo dzikiego ptactwa bardzo rozkrzyczanego i rozśpiewanego o tej porze roku. Można natknąć się na sarny, dziki a nawet bobry. Spotykam też wiele ciekawych gatunków owadów czy płazów. Jest także roślinność - budząca się do życia, kiełkująca, kwitnąca i pachnąca.

Uwaga, dużo zdjęć !



Domowe pieczywo - Chleb tygrysi - wypiekanie na śniadanie

Ten chleb nazywa się tygrysi chociaż wzór bardziej przypomina cętki lamparta albo żyrafy. Kiedy go upiekłam Żarłoczek powiedział, że ładne żółwie mi wyszły :D  Spotkałam się też z nazwą "chleb Tygryska" i taka bardzo mi się podoba.

Jak zwał tak zwał, ale muszę przyznać, że to ciekawy wypiek. Gruba, popękana i chrupiąca skórka a pod nią mięciutki, słodkawy miąższ przypominający raczej bułkę niż chleb. No i ten zapach, który nadał całości olej sezamowy. Z podanych niżej składników można upiec jeden duży bochenek albo tak jak ja - dwa mniejsze.


sobota, 5 kwietnia 2014

Babka adwokatowo - kokosowa

Baby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków kokosowych. Jest puszysta, pachnąca, niezbyt słodka i bardzo smaczna. Może też upieczecie taką na tegoroczną Wielkanoc ?

Jeśli nie podoba Wam się taka lekko pijana babeczka zobaczcie przepis na Babkę z ananasem albo Babkę kawowo-orzechową



piątek, 4 kwietnia 2014

Fiołki w cukrze

Fiołki w cukrze czyli fiołki krystalizowane i jak niektórzy mylnie je nazywają - fiołki kandyzowane. Ale jak je zwał tak zwał, ważne że chorowałam na nie od dawna. Mieszkanie w wielkim mieście ma swoje plusy i minusy - mam blisko do kin, teatrów i wiele innych rzeczy na miejscu, ale daleko do lasu i brak własnego ogrodu. Jak koleżanki pisały na blogach o połaciach fiołków i przysmakach z nich to aż mnie skręcało.

Będąc u znajomych, pod miastem, w ogrodzie ich sąsiadów wypatrzyłam fioletowe cudeńka. Niewiele, ale rosły. Ogród nie wyglądał na jakoś specjalnie zadbany a o fiołkach rosnących w kącie chyba właściciele nawet nie wiedzieli. Skoku przez płot jednak nie było bom już na takie hece za stara. Grzecznie poszłam zapytać czy wpuszczą mnie na swój teren na mały szaberek. Zgodzili się ze zdziwieniem, że komuś potrzebne jakiś kwiatki. Tym sposobem pozyskałam kubek pachnących fiołeczków. Wiem, że mało, ale jeszcze przed chwilą nie miałam szans nawet na jednego.

Zastanawiając się jak je wykorzystam poszłam szukać rady u Małgosi - nikt nie wie więcej o jadalnych kwiatach niż Ona. Poczytałam i postanowiłam zrobić właśnie fiołki krystalizowane.




czwartek, 3 kwietnia 2014

Pyza poleca - Fruktajl, owocowa przekąska

Fruktajl - owocowa przekąska to nowość w ofercie marki Tymbark. To koktajle z owoców i soków owocowych w czterech pysznych smakach. Poręczne butelki poj. 0,25 l zmieszczą się w damskiej torebce, szkolnym plecaku a nawet w nieco większej kieszeni kurtki więc można mieć je zawsze przy sobie. Zamiast sięgać po batonika czy słodką bułkę można przekąsić coś zdrowszego.


środa, 2 kwietnia 2014

Blogerzy weekendowo

To był piękny i bardzo miły, wiosenny dzień. Leniwa sobota więc można było sobie dłużej pospać. Ale nie za długo bo w samo południe umówiłam się ze znajomymi blogerami na mieszanie w garach a po drodze jeszcze musiałam zrobić zakupy. Grono małe, ale zacne - Agnieszka, Marlena, Karolina, ja i gospodarz czyli Marcin.




Konkurs "Makaron na wiosnę" - WYNIKI !

Konkurs "Makaron na wiosnę" zakończony i przyszedł czas na podsumowanie. Dotarła do mnie ponad setka zgłoszeń, jeśli dobrze policzyłam to 114 przepisów z czego większość opatrzona zdjęciami pysznych dań.

Wszystkie nadesłane przepisy możecie przeczytać pod postem konkursowym a zdjęcia obejrzeć w specjalnej galerii na facebooku



wtorek, 1 kwietnia 2014

Kasza, grzyby i chwasty czyli będą kotlety

Zostało mi z poprzedniego dnia trochę ugotowanej kaszy. Szukając inspiracji na wykorzystanie i z tęsknoty za grzybami sięgnęłam do zapasów a tam wpadły mi w ręce suszone borowiki i smardze. Wiosnę reprezentować będą młode liście czosnaczka pospolitego. Z tego wszystkiego postanowiłam zrobić bezmięsne kotleciki z sosem - zobaczymy co na to powie mój mięsożerny Żarłoczek !

Zobacz przepis na mięsne danie z suszonymi smardzami - Klopsiki w sosie smardzowym 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...