czwartek, 29 maja 2014

Śniadanie. Maślanka. Jabłka. Placki z jabłkami.

Placki z jabłkami znam od zawsze. Kiedy byłam mała smażyła je moja Babcia i Mama, potem ja przejęłam pałeczkę a teraz przekazałam ją swojemu dziecku. Bo to danie wszyscy lubią i przeważnie wszystkie składniki mamy w domu. Bo robi się je szybko i można je zjeść nie tylko na śniadanie. Bo placki z jabłkami to jeden ze smaków i zapachów domu rodzinnego. Smakują jak te kiedyś, dawno temu, u Babci i Mamy !

Zobacz także przepis na Placki serowo-cytrynowe i Placki makowe



środa, 28 maja 2014

Biszkopt. Krem. Deser. Ciasto karmelowe z kremem ajerkoniakowym i morelami

Delikatny biszkopt, puszysty krem z dodatkiem alkoholu, trochę owoców i czekolady. Całość pyszna i słodka.

Po cichu powiem Wam, że miało być ciasto z truskawkami. Tanieją z dnia na dzień i trzeba z nich korzystać póki są. Ale truskawki niestety nie doczekały - zostały łakomie pożarte zaraz po przyniesieniu do domu. Lenistwo nie pozwoliło iść po kolejną partię, ale od czego mam szafkę z niespodzianką ? Tak Żarłoczek nazywa moją podręczną spiżarkę gdzie zawsze mam schowane jakieś zapasy na czarną godzinę. Ponieważ obiecałam zrobić ciasto z owocami to wobec braku truskawek taka godzina nastała. Nie miałam innego wyjścia jak sięgnąć po morele w puszce. To był dobry pomysł a ciasto udało się wspaniale.

Zobacz też przepis na Biszkopt z kremem i jeżynami



wtorek, 27 maja 2014

Domowe pieczywo. Chleb pszenny z suszonymi grzybami i olejem rzepakowym, na zakwasie.

Kolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie cały bochenek i to bez żadnych innych dodatków. Jeśli lubicie grzyby, ich smak i zapach, to upieczcie sobie taki chleb bo jest wspaniały. Ja na pewno będę do niego wracać.

Zobacz też przepis na Chleb z suszonymi pomidorami i cebulą 



poniedziałek, 26 maja 2014

Truskawki. Szparagi. Przekąski. Tartinki z truskawkami i szparagami

Co podać niespodziewanym gościom na mały, lekki posiłek  w upalny dzień ? Pomysłów może być wiele a bez pomysłu można zrobić po prostu kanapki. Ale nawet te wcale nie muszą być zwyczajne więc przygotowałam tartinki z serem, truskawkami i szparagami. Takie małe kanapeczki z sezonowymi składnikami - soczyste i pełne smaku a do tego ładnie wyglądające. Jest z nimi trochę zabawy, ale dla miłych znajomych jacy mnie odwiedzili zdecydowanie było warto. Myślę, że spokojnie mogłabym podać je nawet na małym przyjęciu. 

Wolisz coś ciepłego i konkretniejszego ? Zobacz przepis na Jajka z pieczarkami zapiekane w chlebie



niedziela, 25 maja 2014

Kapusta. Grzyby. Kasza jaglana. Gołąbki z kaszą i świeżymi grzybami.

Gołąbki chodziły za mną od dawna, chociaż powinnam chyba powiedzieć, że latały i to bardzo nachalnie. To pyszne danie, ale nie lubię go robić więc kiedy mamy na nie ochotę zbieram się do przygotowania kilka dni.

Klasyczne gołąbki z mięsem, w sosie pomidorowym, i to z młodej kapusty, śniły mi się nawet którejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso, pomidory, zmobilizowałam się .... Tyle, że zawsze muszę coś pokombinować bo inaczej byłabym chora. Kiedy wróciłam z lasu gdzie nazbierałam trochę świeżych grzybów postanowiłam też wykorzystać je do farszu. Pomyślałam, że razem z kaszą będą wspaniałym nadzieniem. I tak, z jednej główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest to, że nawet z 1 główki kapusty wychodzi ich cały garnek więc kiedy już się zbiorę to potem przez 2-3 dni nic innego nie muszę gotować :)

Nie lubisz zawijanych gołąbków ? Zobacz przepis na Gołąbki oszukańce



sobota, 24 maja 2014

Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami.

Upiekłam pachnące, pyszne bułeczki. Są puszyste, mięciutkie i mają piękny kolor dzięki dodatkowi pomidorów.  Smakują mi same, ale będą dobrą podstawą kanapek z serem czy wędliną. Mam nadzieję, że Wam też będą smakowały.


Przepis powstał na bazie receptury od Pawła chociaż po moich kombinacjach nie bardzo są podobne do oryginału :)  Bułeczki piekliśmy w ramach wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"

Zobacz też przepis na Bułeczki czosnkowo-ziołowe



piątek, 23 maja 2014

Domowy fast-food. Hot-dog z kapustą i cebulą.

Nie tylko dzieci lubią hot-dogi czyli bułki z parówkami. Świadczy o tym popularność tej potrawy na stacjach benzynowych czy w barach.

To danie kojarzy się z szybką, ale bardzo niezdrową przekąską. Czy tak musi być ? A może znajdzie się jakiś sposób żeby hot-dogi były zdrowsze ? Oświadczam, że tak ! Smaczne bułki, kiszona kapusta i parówki albo kiełbaski dobrej jakości tzn. z mięsa a nie odpadów. Bo takie też są na rynku, trzeba tylko czytać etykiety. Do tego prawdziwy, pomidorowy ketchup bez żadnych konserwantów. Można ? Można ! 

Bułki do hot-dogów najlepiej upiec samodzielnie. Ten przepis nadaje się doskonale także do bułek do domowych hamburgerów.



czwartek, 22 maja 2014

Pokaz Wirujących Derwiszy - zaproszenia rozdane !

Już wiem, kto dostanie zaproszenie na pokaz Wirujących Derwiszy i koncert muzyki tureckiej. Ja też się wybieram więc kto wie, być może kilka osób spotka Pyzę siedzącą po turecku albo wirującą w rytm muzyki ? Mam nadzieję na miły wieczór pełen wrażeń.



Bardzo zakochana !

Grzybnięci znajomi z południa Polski od jakiegoś czasu piszą o swoich grzybowych znaleziskach, nieco dziwnych jak na tę porę roku. Zbierają już ponoć poćce, maślaki, koźlarze i borowiki sosnowe. Nie mogłam wytrzymać i ruszyłam na przeszpiegi do "swojego" lasu.

Niestety, sucho w nim strasznie, ściółka chrzęści pod nogami więc zaraz po wejściu między drzewa mina zaczęła mi rzednąć. Pomyślałam, że na pewno nic nie znajdę.... Ale co tam, poszwendam się trochę, doleśnię, posłucham śpiewu ptaków i będzie świetnie ! Kocham las tak bardzo, od zawsze i bez przerwy, że pysk mi się cieszy na samą myśl wycieczki w chaszcze - niezależnie od tego co w nim później spotkam. 

Uwaga, dużo zdjęć :)

koźlarz - ten drugi, ale fotka pierwszego kiepsko wyszła...



środa, 21 maja 2014

Grzyby gatunkami. Żagiew łuskowata - huba łuskowata

Żagiew łuskowata Polyporus squamosus to pospolity grzyb pasożytujący na drzewach. Bardzo młode owocniki są jadalne, starsze stają się łykowate i nie warto ich zbierać. Przyznam, że nie skusiłam się jeszcze nigdy na spróbowanie tego gatunku, zresztą przeważnie natrafiam na owocniki dość wyrośnięte i obsuszone. To grzyb jednoroczny co w przypadku gatunków nadrzewnych, popularnie nazywanych hubami, wcale nieczęsto się zdarza.

żagiew-grzyby-nadrzewniaki-jadalne



wtorek, 20 maja 2014

Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego

O żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go  wypatrzeć. Do jedzenia nadają się bardzo młode owocniki w dotyku przypominające mokrą gąbkę. Nie sposób pomylić żółciaka z innymi gatunkami grzybów - żaden nie jest taki żółtopomarańczowy ani nie pojawia się o tej porze roku. Żółciak to żółciak i można z niego zrobić naprawdę smaczne rzeczy.

Zobacz inne potrawy z żółciakiem :
- Sznycle z żółciaka siarkowego
- Paprykarz z żółciaka 
- Pasztet z żółciaka
 



poniedziałek, 19 maja 2014

Sałata. Ser. Szparagi. Sałatka z mizuny ze szparagami , pomidorami i serem Burguitos de arias

Chrupiące szparagi, delikatne liście sałaty, soczyste pomidory, łagodny ser i pachnący sos. To wszystko w kilka minut pozwoliło mi stworzyć pyszna sałatkę. Tak niewiele trzeba żeby zjeść dobry i zdrowy posiłek.  



niedziela, 18 maja 2014

Kasza. Pomarańcze. Galaretka. Sernik z kaszy jaglanej z czerwonymi pomarańczami.

Kasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach, lekkostrawna i zdrowa więc warto ją mieć w domu i jeść jak najczęściej. Powstał jednak pomysł żeby przyrządzić z niej deser. Można oczywiście podać jagły po prostu w formie słodkiej owocowej sałatki czy polać je owocowym sosem, ale miałam chęć na coś zupełnie innego.
Kilka dni temu zrobiłam Krem jaglany a chwilę później w światku blogerskim powstała idea robienia czegoś a'la sernik właśnie z kaszy. Musiałam spróbować i ja. Skoro krem się udał i smakował to inne desery też będą dobre. I tak powstał mój Jagielnik albo Jaglak. Nazwa sernik pojawia się dlatego, że jagielnik przypomina go konsystencją i teksturą. Wierzcie mi, że osoby jedzące były przekonane iż podałam im właśnie sernik, pyszny sernik. 

Zobacz także przepisy na :
Sałatkę z kaszy jaglanej z bobem
Jagły z sosem owocowym
Kluski jaglane z pesto pietruszkowym


sobota, 17 maja 2014

Zupa. Buraki. Szparagi. Botwinka bardzo wiosenna.

Botwinka to taka wiosenna zupa i teraz smakuje najlepiej. Jest gęsta od dużej ilości młodych liści, warzyw, zieleniny i smakowita a ja postanowiłam wzbogacić ją jeszcze innymi wiosennymi roślinami. Kwaskowego posmaku nadał prawdziwy kiszony w domu barszczyk. Botwinkę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo, ale z ziemniakami też będzie dobrze smakować jeśli ktoś się uprze na pożywniejszą wersję.  Jednak według mnie tej dzisiejszej nic więcej nie potrzeba !

Zobacz przepis na inną wersję botwiny - Zupa botwinkowa z mięsem i chrzanem


Zdobądź zaproszenie na koncert muzyki tureckiej i pokaz Wirujących Derwiszy

Nigdy nie byłam w Turcji i nie wiem zbyt wiele na temat tego kraju. Ale coś tam czytałam i oglądam czasami różne programy popularnonaukowe. Chciałabym móc kiedyś pojechać tam osobiście, pozwiedzać i spróbować tamtejszej kuchni na miejscu. 

Dawno temu widziałam film o derwiszach. To zakon muzułmański, który powstał w Turcji w XIII w. Zakonnicy tego zgromadzenia najbardziej znani są chyba z bardzo dziwnej formy medytacji. Otóż medytują poruszając się i tańcząc. Zadziwiające się szczególnie długotrwałe wirowanie. Patrzenie na nich jest wręcz hipnotyzujące. Zawsze chciałam zobaczyć coś takiego na żywo.



piątek, 16 maja 2014

Fast food w domu. Najlepsze domowe hamburgery, z olejem rzepakowym

Fast food to ponoć bardzo niezdrowe jedzenie. Ale jak to się ma do burgerów przygotowanych od początku do końca w domu ? Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa i warzyw to wychodzi z tego slow food - dokładnie wiemy co jemy i to całkiem zdrowo. Bez obaw można coś takiego podać dzieciom albo zaprosić znajomych i biesiadować wspólnie bez większych wyrzutów sumienia. Mówię Wam - warto zrobić taką burgerową biesiadę w domu !

Przypominam, że mam fajny przepis na Bułeczki do hamburgerów albo hot-dogów ! Wychodzą puszyste i pyszne !



czwartek, 15 maja 2014

Grzyby gatunkami. Borowik ceglastopory, pociec, pociek, ceglaś

Borowik ceglastopory Boletus luridiformis nazywany regionalnie poćcem albo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie !

Moje dania z poćcami :
- Zupa krem z borowików
- Żeberka duszone w kapuście z grzybami





Kurczak. Ryż. Obiad. Kurczę pieczone tymiankowo winne, na risotto z groszkiem i serem taleggio

Pieczony kurczak z rumianą, chrupiącą skórką - lubicie ? My bardzo ! Do delikatnego i pachnącego przyprawami mięsa dobrze będzie pasowało kremowe risotto z dodatkiem zielonego groszku i wyrazistego w smaku sera. Pyszny i nieskomplikowany obiad dla 4 głodnych osób. Koniecznie przygotujcie sobie taki w domu !

Zobacz też inne przepisy na pysznego kurczaka :
Kurczak na śliwkowej kapuście 
Udka z kurczaka w maślance 
Kurczak pieczony w całości



środa, 14 maja 2014

Kasza. Orzechy. Rabarbar. Deser z kaszy jaglanej z rabarbarem i orzechami laskowymi

Zapraszam na deser z kaszy jaglanej i to wegański, chociaż stało się tak przez przypadek bo my lubimy i jemy produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czasami robię coś innego żeby spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń.

Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo. Ja zrobiłam 4 duże porcje, ale spokojnie wystarczy składników na 6 mniejszych.

Zobacz przepis na Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą



wtorek, 13 maja 2014

Wyhoduj sobie coś zielonego !

Lubicie selera naciowego ? Jego listki są świetne do sałatek a łodygi można chrupać nawet same. Są soczyste i bardzo smaczne. Nie wyobrażam sobie bez tego warzywa Zapiekanki pasterskiej, Risotto z gruszką i gorgonzolą czy Trzeszczącej sałatki.



Ryż. Rzodkiewki. Risotto z rzodkiewkami i serem taleggio.

Risotto - kremowe, delikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem jest to, że takie dobre danie szybko znika więc nieczęsto zdążę je obfocić a kiedy jakieś już sfotografuję to przeważnie nie jestem zadowolona ze zdjęcia. Bo risotto jest cudowne do jedzenia, ale do zdjęć to temat trudny. Poniższe pokazuję bo zdjęcie mi się nawet całkiem podoba.

Dobre risotto ma być kremowe i lekko rozpływać się po nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie mogą być rozgotowane, powinno się je czuć lekko pod zębem. Nie jest trudno je przygotować, ale potrzeba nieco cierpliwości. Każde risotto jest daniem z ryżu, ale nie każde danie z ryżu można nazwać risottem, niestety. Mam nadzieję, że do mojego dzisiejszego nie będzie zastrzeżeń, zresztą pozostało po nim tylko cudowne wspomnienie...

 

poniedziałek, 12 maja 2014

Sosna. Syrop. Nalewka. Majowe rwanie więc pędem po pędy !

Maj to pora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę. Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach - warto je mieć w domu. Przy okazji wizyty w lesie "strzeliłam" kilka fotek ładnym roślinkom.



Domowe pieczywo. Bułki do hamburgerów albo hot-dogów.

Bułki domowej roboty - takie puszyste, idealne do hamburgerów albo hot-dogów. Ich zrobienie nie jest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki.
Taki domowy fast food to świetna sprawa !

Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki  piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"

Wolisz bułki razowe ? Zobacz przepis na Bułki orkiszowe z orzechami



niedziela, 11 maja 2014

Pistacje. Zielone motyle. Kruche ciasteczka pistacjowe.

Ostatnio mało słodkości robię bo jakoś sama nie bardzo mam na nie ochotę. Ale zielone motylki latały za mną od ładnych kilku dni. Wymyśliłam je sobie w słoneczny dzień i tylko z realizacją nie mogłam się długo zebrać. Aż któregoś wieczoru po prostu je upiekłam. Ich życie trwało krótko jak to z motylami bywa... Odleciały szybko i w tajemniczych okolicznościach pozostawiając po sobie słodkie wspomnienie i kilka zielonych okruchów ...

Takie ciasteczka są kruchusieńki, delikatne i słodkie - jak motylki na wiosennej łące. Są także mocno pistacjowe bo bardzo lubię pistacje.  A Wy lubicie te orzeszki ?

Zobacz koniecznie przepis na :
    Sałatkę z kindziukiem, figami i serowymi kulkami w pistacjach



sobota, 10 maja 2014

Podstawowe wyposażenie grzybiarza

Dzisiaj kilka słów o tym co grzybiarz powinien mieć ze sobą wybierając się do lasu na grzybobranie.

Zacznę od tego, że grzybiarz powinien mieć głowę na karku i używać rozumu - zakładając, że go posiada. To dużo ważniejsze od tego w jaki sposób i do czego będzie zbierał znalezione grzyby. Podczas grzybobrania nie ma miejsca na gdybanie czy eksperymenty. Od pełnego kosza ważniejsze jest nasze zdrowie i życie więc zdrowy rozsądek jest bardzo istotny. Podstawową zasadą jest to, że zbieramy TYLKO takie grzyby, które dobrze znamy i jesteśmy na 200 % pewnie co do ich przydatności. Nawet drobna wątpliwość powoduje, że wolę zostawić grzyba w lesie - nie chcę i nie będę ryzykować. Wybierając się do lasu trzeba mieć chociaż podstawowe pojęcie o różnych gatunkach tego co chcemy zbierać albo iść z kimś kto takie pojęcie ma.


Grill. Karkówka cytrynowo-miętowa grillowana, ze szparagami

Karkówka z grilla - moje ulubione mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a potem starannie upieczone jest przepyszne. Do karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki  i  kromka chleba - wystarczy żebym była bardzo zadowolona. Lubię też na ruszt wrzucić jeszcze jakieś warzywa - tym razem były to piękne szparagi.

Razem z karkówką możecie upiec sobie także Pieczarki z serem taleggio - będzie pysznie !



piątek, 9 maja 2014

Tuńczyk. Sałata. Szparagi. Jajka. Sałatka z tuńczykiem i sosem jogurtowo-musztardowym

Takie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "na winie" bo bierzemy to co nam się pod ręce nawinie. Wystarczą świeże liście sałaty, jakieś warzywa, ryba lub wędlina czy jajka i coś do polania. Pomysłów na kombinacje jest nieskończenie wiele i ciężko dokładnie powtórzyć taką samą. Każda będzie wyjątkowa, niepowtarzalna a jak bardzo pyszna to już zależy tylko od nas.

Dzisiaj sałatka z tuńczykiem, ale nie takim zwykłym z puszki. Tuńczyk żółtopłetwy jest poławiany w wodach otaczających wyspę, ręcznie czyszczony i filetowany a potem pakowany na Sycylii, zalany doskonałą sycylijską oliwą. Smakuje zupełnie inaczej niż te z puszek. Takiego pysznego tuńczyka znalazłam w sklepie Posmakuj Sycylii - Prodotti Tipici Siciliani. Można go kupić w dwóch warszawskich sklepach stacjonarnych a także sklepie internetowym. Poza tuńczykiem znajdziecie tam mnóstwo innych pyszności rodem z Sycylii. Spróbujcie a zakochacie się w nich tak samo jak ja !

-


Gołąbki w liściach botwiny z sosem szczawiowym

Wczoraj na obiad były gołąbki, ale nie takie zwyczajne. Kupiłam piękny, duży pęczek botwinki z zamiarem ugotowania pysznej wiosennej zupy. Oczyszczając ją zwróciłam baczniejszą uwagę na duże, ładne liście. Pomyślałam, że doskonale nadawały by się do tego żeby w nie coś zawinąć. Może zrobić małe gołąbeczki z wykorzystaniem tych liści ? Na bazarek mam kilka kroków więc poleciałam po indyczy udziec i szybko wzięłam się do realizacji pomysłu. Żarłoczek był nieco zaskoczony daniem, ale chętnie zjadł i bardzo nam smakowało.



czwartek, 8 maja 2014

Kasza. Pomidory. Zielenina. Sałatka a'la tabbouleh

Lubicie sałatki, których bazą jest kasza ? Ja bardzo bo są pożywne, zdrowe  a kasze świetnie łączą się z soczystymi warzywami i ziołami. I śmiało mogę powiedzieć, że kocham kaszę !

Sałatka tabbouleh to klasyka kuchni arabskiej, tyle że przygotowuje się ją z kuskusu więc poniższa wersja jest czymś podobnym, ale jednak innym. Moja wersja jest doprawiona według mojego smaku - możecie ją dowolnie modyfikować np. dodać czosnek albo świeżą miętę czy co tam Wam przyjdzie do głowy. Nie żałujcie jednak zieleniny ani aromatycznych przypraw.

Jeśli lubisz kasze zobacz przepis na Sałatkę z pęczaku z serem wędzonym albo Sałatkę z kaszy jaglanej z bobem



środa, 7 maja 2014

Ryba, boczek i mięta. Pstrąg z pieca.

Świeży pstrąg prosił się o pyszne dodatki. Może jakaś wędzona nuta i coś z ziół ? Kilka plastrów boczku, gałązki mięty, koperku i do pieca !  I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a ryba nie przywiera do naczynia i łatwo ją przełożyć na talerz.

Pstrąg upiekł się doskonale - mięso było delikatne, soczyste i aromatyczne.

Wolisz inaczej przyrządzonego pstrąga ? Zobacz przepis na Chrupiącego pstrąga z kurkami albo Roladki z pstrąga z marchewką i masłem



wtorek, 6 maja 2014

Majówka wiosenna = gęśnica wiosenna

Sezon grzybowy rozkręca się i to wcale nie powoli. Dzieje się e temacie a od różnych znajomych płyną wieści czego i ile nazbierali. Ja nie bardzo mam możliwość wyskoczyć do lasu więc pozostaje mi opisać kolejny gatunek i chociaż nacieszyć oczy grzybami ze zdjęć.



Makaron i chwasty. Zupa wiosenna.

Dzisiaj do gara trafiły bardzo pospolite chwasty. Tak, tak, dobrze widzicie, chwasty ! Przyniosłam do domu gwiazdnicę pospolitą i bluszczyk kurdybanek z zamiarem ugotowania czegoś dobrego. Żeby było szybko, smacznie i pożywnie dorzuciłam makaron i już po kilkunastu minutach zjedliśmy smakowitą zupę.

Zobacz także przepis na inne dania z gwiazdnicą i bluszczykiem kurdybankiem:
Ziemniaki faszerowane z chwastami 
Bruschettę z pomidorami i gwiazdnicą  
Tortillę z ziemniakami i bluszczykiem kurdybankiem



poniedziałek, 5 maja 2014

Navona - włoska restauracja w centrum Warszawy

Dzisiaj opowiem Wam o wizycie we włoskiej restauracji Navona mieszczącej się przy ul. Bitwy Warszawskiej 1920r. nr 19 na warszawskiej Ochocie, w okolicach Dworca Zachodniego.

Navona istnieje od listopada ubiegłego roku chociaż firma Accata będąca właścicielem lokalu ma pod tym adresem inne przybytki - klub Arco z dwupoziomową kręgielnią i centrum bowlingowo-eventowo-konferencyjnym oraz grill bar/klub Osada. Można więc tutaj przyjść całą rodziną pograć w kręgle i przy okazji zjeść coś smacznego. Można umówić się z paczka przyjaciół na piwo lub koncert a także zorganizować konferencję i obiad firmowy lub przyjęcie okolicznościowe z jakiejś wyjątkowej okazji. Jest także możliwość organizacji wesel. Widać, że właściciele cenią sobie każdego klienta, są elastyczni i mają dobry pomysł na biznes.

Za zaproszenie ukłony dla portalu Uroda i Zdrowie 



Szparagi i jajka. Sałatka z surowych szparagów i jajko w koszulce

Czy wszyscy wiedzą, że zielone szparagi można jeść na surowo ? Nie próbowałam białych w takiej postaci, ale zielone są świetne ! Chrupiące, słodkawe i soczyste - sałatka z cienko pokrojonych pędów to doskonały pomysł. Koniecznie musicie spróbować !

Jajko w koszulce czyli jajko poszetowe to klasyka - świetnie nadaje się do podania z sałatkami bo po przekrojeniu żółtko miesza się z pozostałymi składnikami dania tworząc pyszny sos.

Koniecznie zobacz przepis na Omlet ze szparagamiSzparagi z jajem


niedziela, 4 maja 2014

Jogurt. Ogórki. Sos. Tzaztiki według Pyzy

Tzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale pasuje też do innych rzeczy, choćby po prostu do świeżego chleba.



Grill. Kiełbasa grillowana z miodową glazurą

Kiełbasa z grilla to klasyka tego sportu narodowego jakim jest u nas grillowanie. Ale wcale nie musi być rzucona na ruszt tak po prostu. Można ją dodatkowo doprawić polewając podczas pieczenia piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa.

A może zrobisz szaszłyki z kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie 



sobota, 3 maja 2014

Domowe pieczywo. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem.

Jakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba.

Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione w cieście i dobrze wyczuwalne. Nadają miękiszowi ciekawej struktury i smaku. Chleb nie jest trudny do przygotowania, ale dość czasochłonny i wymagający sporo uwagi. Jednak warto było go upiec !

Przepis pochodzi a bloga Moniki a  piekłam go we wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"



piątek, 2 maja 2014

Grill. Pieczarki i ser. Pieczarki grillowane z serem taleggio

Majówka bez grilla byłaby jakaś niekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko. Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę.

Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym


Restauracja Oliwka

Odwiedziłam kolejne smaczne miejsce dzięki portalowi Uroda i Zdrowie - tym razem była to Restauracja Oliwka na warszawskim Ursynowie. Niepozorny lokal mieści się przy Al. KEN 36 A, lok. nr 1, na tyłach Galerii Ursynów.



czwartek, 1 maja 2014

Grzyby, kwiatki i stworzonka czyli majówka w łęgach

Teraz się już chmurzy, ale rano była piękna pogoda i po późnym śniadaniu wzięłam plecak, aparat i poszłam na wycieczkę. Anużka w kieszeni bo a nuż się coś trafi do zbierania - zawsze mam ją w pogotowiu.

Nie będę dużo pisać bo jestem zmęczona - złaziłam się a nogi wlazły mi nie powiem gdzie i chcę sobie poleniuchować. Ale pokażę Wam sporo zdjęć jakie dzisiaj popełniłam. Takie moje kolejne przynudzania z serii "co Pyza widziała". Kwiatki, grzybki, zwierzątka - co mi się pod obiektyw nawinęło. Bo do anużki nawinęło się trochę chwastów, szczaw i cudne, młode żółciaki - grzyby świetne na sznycle.

Przeczytaj co to za grzyby ten Żółciak siarkowy 

Uwaga, dużo zdjęć ! 
dzika jabłonka   

Szparagi - co zrobić ze szparagów ?

Zebrałam wszystkie swoje dania ze szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone.

Szparagi to delikatne warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą...

Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich na zawsze ? Może powstaną jakieś inne pyszności szparagowe i zechcecie podzielić się ze mną przepisem na nie ?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...