czwartek, 31 lipca 2014

Domowe przetwory. Dżem morelowy z migdałami.

Ten dżem morelowy jest tak cudowny, że naprawdę trzeba się mocno powstrzymywać żeby nie wyjeść całego z garnka zanim trafi do słoików. Na razie schowałam go głęboko bo jak znam życie to Żarłoczek jadłby słoik za słoikiem. Szkoda, że nie miałam więcej moreli do przerobienia, ale w przyszłym roku zrobię go duuuużo !

Morele to nie tylko owoce do deserów. Można je zalać słodko-kwaśną marynatą i otrzymamy doskonały dodatek do mięs albo wędlin. Jeśli lubicie morele to zróbcie sobie koniecznie kawę Morelowe Love - bajka !



środa, 30 lipca 2014

Domowe przetwory. Morele marynowane, do mięs i wędlin

Morele - złote, słodkie, owocowe kulki.  Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne owoce i tak dużo, że czasami aż  łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ...

Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać  miłego, starszego pana, który sprzedaje nadmiar swoich plonów. Morele ma właśnie takie dobre jak te, które pamiętam z dzieciństwa - to chyba jakaś stara odmiana. Jeśli uda mi się na niego trafić to chętnie kupuję smakowite owoce i przetwarzam dalej. Oczywiście część moreli zjadam od razu, na surowo, bo bardzo je lubię. Może też upiekę ciasto miodowe albo zrobię szybką sałatkę z pieczarkami ? No i obowiązkowo muszą być knedle z morelami !  Morele świetnie smakują także z mięsem albo wątróbką.

 

wtorek, 29 lipca 2014

Domowe pieczywo. Chleb pszenny razowy na zakwasie, ze słonecznikiem

Lato w pełni. Upał na dworze taki, że nie chce mi się nic gotować a już na pewno nie włączać piekarnik. Ale co zrobić kiedy zachciało nam się prawdziwego, dobrego chleba ? Ano trzeba się poświęcić i upiec. Poświęcenie zaowocowało tym, że wyszedł bardzo smaczny razowy chleb, który jedliśmy już na kolację ze świeżym masłem i dżemem z truskawek

To chlebek z rodzaju cięższych i mniej puszystych bo jest w nim dużo razowej mąki. Ale taki jest zdrowszy - oczywiście dla tych, którym nie szkodzi duża ilość błonnika i naturalny zakwas.

Zobacz przepisy na inne chleby i bułeczki domowe.




poniedziałek, 28 lipca 2014

Przekąska. Na imprezę. Kalafior smażony w cieście pomidorowym

Kalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno.

A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad.


niedziela, 27 lipca 2014

Dla ochłody. Woda z lodem i owocami.

Ten wpis na pyszne napoje chłodzące ciężko będzie nawet nazwać przepisem. To właściwie tylko pomysł na szybkie i łatwe do przygotowania letnie orzeźwienie, nawet wtedy kiedy wpadną niespodziewani goście. Zimne napoje, idealne do podania na działce, w ogrodzie czy na tarasie - nie potrzeba nawet eleganckich szklanek.

Kiedy na dworze gorąco można przyrządzić Mrożoną kawę albo ugotować Kompot korzenny z wiśni i jabłek. Ale przyznacie, że wodę z lodem i owocami robi się szybciej, prawda ?



sobota, 26 lipca 2014

Konkurs z książką. Wyniki !!!

Kochani, kolejny konkurs za nami i za chwilę poznacie zwycięzców. Jak zwykle nie zawiedliście a ja z ogromną przyjemnością czytałam kolejne zgłoszenia konkursowe.



piątek, 25 lipca 2014

Placek. Morele. Kawa. Ciasto drożdżowe z morelami, borówkami i kruszonką

Na drożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu.

W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru a kawa dla podkręcenia smaku. Wyszło bardzo ciekawie i smacznie. Pachnący, świeży placek - ktoś ma ochotę ?

A może upieczecie Bułeczki drożdżowe z wiśniami ? Będą jak znalazł na drugie śniadanie albo podwieczorek.



czwartek, 24 lipca 2014

Na imprezę. Sałatka z paluszkami krabowymi.

Paluszki krabowe omijałam zawsze szerokim łukiem bo skład wcale nie zachęca do ich jedzenia. Krabowe są tylko z nazwy a tak naprawdę to sprasowane resztki rybiego mięsa z aromatem więc koło krabów nawet nie leżały. Kiedyś jadłam u znajomych jakieś dania z nimi i wcale mi nie smakowały. Ale jak widać tylko krowa nie zmienia poglądów...

Kiedy kilka dni temu zaniosłam mojej ulubionej sąsiadce, Babci Hani, świeżą drożdżówkę i kawałek jagodowego jogurtowca zostałam zaproszona na degustację Jej sałatki, właśnie z paluszkami krabowymi. I przyznam, że fajnie to smakowało więc wypytałam o składniki i zrobiłam taką sama. Jak zjemy raz to chyba nas nie poskręca, prawda ?



środa, 23 lipca 2014

Domowe przetwory. Ogórki tarte, kiszone, na zupę

Lubicie zupę ogórkową ? My bardzo, ale tylko taką na domowych kiszonych ogórkach. Zwykle przeznaczam na zupę po prostu 2-3 ogórki ze słoja, trochę zalewy. Ale czasami nie zdążę odłożyć ani sztuki zanim moje Żarłoczki opróżnią słój. I dlatego szykuję kilka słoiczków takich gotowych, już startych ogórków, które na smoczą zupę nadają się idealnie.


wtorek, 22 lipca 2014

Grzyby. Kurczak. Obiad. Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniakami i marchewką

Taki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką, w połączeniu z kurkami , to pyszności a do tego rumiane warzywa - prawie cały obiad na blasze. Wystarczy jeszcze jakaś surówka lub micha sałaty i nakarmimy kilka osób.

Zobacz przepis na Obiad z jednego garnka i inną wersję Udek nadziewanych kurkami



poniedziałek, 21 lipca 2014

Przekąski. Bób. Pistacje. Tartinki z zieloną pastą.

Popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi to okazja żeby podać coś dobrego do jedzenia. Mieliśmy usiąść i poważnie obgadać kilka spraw, interesów, jakie nas łączą. Pomyślałam, że kiedy przyjdą powinna czekać na nich zdrowa przekąska żeby dodać energii i zaspokoić pierwszy głód. Dobrym pomysłem są po prostu orzeszki do pochrupania, ale to by było zbyt oczywiste. Miałam ugotowany bób więc przygotowanie tartinek z pastą bobowo-pistacjową nie zajęło mi wiele czasu. Małe kanapeczki zaciekawiły smakiem, zaintrygowały i nasyciły na jakiś czas. Szybko zniknęły a to oznacza, że smakowały.

A może przygotujecie cały Talerz kolorowych przekąsek ? Goście będą zachwyceni ! 


niedziela, 20 lipca 2014

Najlepsze ogórki konserwowe. Ogórki po warszawsku.

Jedna z czytelniczek niedawno zwróciłam mi uwagę, że nie mam na blogu przepisu na ogórki konserwowe czyli takie w zalewie octowej. Ano, tak jakoś wyszło, że zupełnie zapomniałam go umieścić, ale szybko nadrabiam te zaległości. Wiem, że smaki mamy różne, jednak mam nadzieję, że moje ogórki przypadną Wam do gustu. Nie są ostre, raczej słodko-kwaśne, i bardzo przypominają te zwyczajne, które można kupić w marketach. Moja zalewa jest tylko nieco bardziej aromatyczna. Podobno tak przygotowane ogórki konserwowe noszą nazwę "Ogórki po warszawsku" i ponieważ jam Warszawianka to chętnie przy tej nazwie pozostanę :)

Polecam także przepis na Sałatkę szwedzką - to gotowy dodatek do dań obiadowych czy kanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała.

A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach. U mnie na pewno ich nie zabraknie. 


sobota, 19 lipca 2014

Papryka. Obiad. Leczo węgierskie według Pyzy

Lubicie leczo? Duszoną paprykę, z dużą ilością pomidorów, cebulą i wędzonką ? Ja uwielbiam ! To danie nieco podobne do bigosu bo każda gospodyni ma na nie swój własny, i oczywiście najlepszy, przepis. Ja też mam swój i też uważam, że najlepszy :D

Do leczo nie trzeba skomplikowanych składników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej papryki, tzw. igołomskiej, która nadaje się do tego doskonale. Nieodzownym składnikiem jest jakaś wędzonka - może to być boczek albo wędzona słonina, ale lubię też dodać kiełbasy. Można pokusić się o zupełnie wegetariańskie leczo, ale to nie dla mnie. Dodaję jeszcze sporo wędzonej, sproszkowanej papryki - bez jej smaku i aromatu leczo nie jest takie jakie być powinno.

Zobacz przepis na kolorowy Paprykarz - też pyszny, ale jednak nieco inny.



piątek, 18 lipca 2014

Bułeczki. Podwieczorek. Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką

Świeżutkie i pyszne bułeczki drożdżówki dzisiaj Wam przedstawiam. Ze smakowitym nadzieniem, soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale ostatnia, zjedzona następnego dnia do porannej kawy była równie dobra jak ta pierwsza.

Takie bułeczki to nic trudnego, naprawdę ! Teraz jest doskonała pora na Drożdżówki z budyniem i czereśniami albo Drożdżówki z morelami i orzechami. Obojętnie na jakie się zdecydujecie to i tak będzie pysznie !



czwartek, 17 lipca 2014

Zupa. Krem z fioletowego kalafiora

Fioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz  Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra !

Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała bardzo ciekawie.



środa, 16 lipca 2014

Konkurs. Wygraj książkę na lato !

Dzisiaj premiera nowej książki Iwony J. Walczak p.t. "Dom złudzeń. Iga". To powieść o sile ducha, jaką dają zasady i odpowiedzialność, nie tylko za siebie. Autorka wplata w nią wspomnienia związane ze smakami wielkopolskiej kuchni. To ciekawa książka na lato więc razem z Wydawnictwem Replika zapraszam na konkurs !



wtorek, 15 lipca 2014

Deser. Na zimno. Jogurtowiec z jagodami i galaretką.

Podczas upalnych dni nie mam ochoty włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie !

Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ?




poniedziałek, 14 lipca 2014

Grzyby gatunkami. Siatkolist / Siatkoblaszek maczugowaty

Siatkoblaszek maczugowaty Gomphus clavatus, nazywany wcześniej siatkolistem, to grzyb jadalny o pięknym liliowym kolorze kiedy jest młody. Jednak w Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową ponieważ jest gatunkiem wymierającym.

Natrafiając na niego nie powinniśmy zbierać ani niszczyć owocników. Chronić należy także miejsca występowania takich rzadkości żeby w przyszłości rozmnażały się w spokoju.

Co powinien zabrać ze sobą do lasu grzybiarz ? W przypadku niżej opisywanego gatunku koszyk i nóż nie będą nam potrzebne, ale aparat na pewno się przyda.



Przetwory. Owoce. Domowy dżem z czarnej porzeczki.

Czarnych porzeczek w tym roku chyba urodzaj bo ich cena na osiedlowym bazarku jest bardzo kusząca.  Zrobiłam już z niej Galaretkę  a teraz czas na dżem, który przyda się później do ciast czy tortów. Nie ma to jak domowe dżemy - przynajmniej wiem co w nich jest bo te sklepowe zawierają niewiele prawdziwych owoców.

Koniecznie zajrzyj do zakładki Przetwory - zobacz co jeszcze można przygotować z owoców i warzyw do swojej spiżarni.


niedziela, 13 lipca 2014

Grzyby. Z piekarnika. Cukinia zapiekana, faszerowana kurczakiem i kurkami

Baryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania. Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :)

Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje przepisy na dania z kurkami podsuną Ci jakiś pomysł ?



sobota, 12 lipca 2014

Domowe przetwory. Owoce. Galaretka z czerwonej porzeczki z ananasem

Galaretka z czerwonych porzeczek ma ładny kolor i pysznie smakuje. Dodatek ananasa sprawia, że ten smak jest taki trochę landrynkowy a kawałeczki jego miąższu wzbogacają fakturę. Oczywiście można zrobić galaretkę bez dodatków, ale ja wymyśliłam sobie właśnie tak jak widzicie.

Czerwone porzeczki mają mniej intensywny zapach niż czarne więc jeśli nie lubisz tych ostatnich to wykorzystaj jaśniejsze odmiany. Ja jednak najbardziej lubię Galaretkę z czarnych porzeczek, właśnie za jej aromat i cudowny, wyrazisty smak.

Galaretki można przygotować także z innych owoców. Zobacz przepis na Galaretkę z papierówek i Galaretkę z pigwy


piątek, 11 lipca 2014

Placek. Deser. Owoce. Ciasto jogurtowe z owocami lata

Letnie ciasta powinny być szybkie do przygotowania i najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców. Nadchodzi weekend więc koniecznie upieczcie taki placek dla rodziny i przyjaciół ! Jest puszysty, mięciutki, delikatny i wilgotny. Owoce możecie dodać takie jakie macie - jeden rodzaj albo kilka. Ja szczerze powiem, że takie kolorowe ciasto najbardziej mi się podoba i chyba najlepiej smakuje :)

Nie masz jogurtu ? Możesz upiec Ciasto maślankowe z maślanką albo nawet kefirem. Polecam mocno także Śmietankowy, szybki jabłecznik. Wszystkie są łatwe i szybko się je robi a smakują wybornie.


czwartek, 10 lipca 2014

Prosty pomysł. Jak nakleić etykiety na słoiki z przetworami ?

Lubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki, sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone.

Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków bo dobrze widać co zawiera szklane opakowanie. Jednak kiedy w grę wchodzą dżemy robi się ciekawie - bez karteczek na słoikach mogłabym się zdziwić po odkręceniu. I dlatego właśnie karteczki się przydają.



Grzyby. Do smarowania. Pasta grzybowa z kurek i moreli

Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna.

Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny smak. Według mnie oddzielnie smakują o wiele lepiej.

Nie jesteś przekonany czy polubisz pastę grzybową ? W takim razie może będzie Ci smakowała Pasta z fasoli i pieczonej papryki albo Kawior żydowski



środa, 9 lipca 2014

Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą.

Rabarbar nigdy nie znajdował się na liście moich ulubionych warzyw i owoców, ale jego kwaskowy smak czasami jest pożądany. W tym przypadku dodał charakteru dżemowi truskawkowemu. Zapach wzbogaciłam o nutę mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !

Dodatek ziół do słodkich, owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowo-czereśniowy z migdałami.





wtorek, 8 lipca 2014

Jak wykorzystać kurki ? Dania z kurkami

Kurki nazywane są złotem lasów a ja całkowicie zgadzam się z tym określeniem. Pełne smaku, zapachu i można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy. Trzeba się naschylać podczas zbierania, ale zwykle rosną w skupiskach więc znajdując jedną rozejrzyjcie się bacznie dookoła.

Ważne jest żeby kurki dobrze oczyścić - przyda się do tego nożyk z pędzelkiem. Opłukując je starajcie się robić to jak najszybciej żeby nie nasiąknęły wodą bo ta wypłucze z nich dużo smaku. Smażąc czy gotując kurki nie męczcie złotych grzybków zbyt długo - nie zmiękną a staną się łykowate i niesmaczne. Jeśli chcecie część kurek zamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją i potem mogą zepsuć całe danie.

Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś smakowitego !



 Makaron cukiniowy z kurkami 







 Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami







Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką







Kasza jaglana z warzywami i kurkami








Zupa jarzynowo-kurkowa po podlasku

poniedziałek, 7 lipca 2014

Makaron. Grzyby. Muszle. Conchiglioni zapiekane z kurkami i serem

Duże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie.

Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki na zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne Kurki marynowane.

 

niedziela, 6 lipca 2014

Pyza poleca. Restauracja Studio Buffo

Czasami nawet taka osoba jak ja, czyli lubiąca gotować, ma ochotę zjeść na mieście. To przyjemne kiedy ktoś inny przygotowuje jedzenie i serwuje mi swoje specjały. Mogę zjeść coś dobrego bez stania przy garach a Żarłoczek nie  musi zmywać - sielanka !

Lato sprzyja wyjściom w domu bo dzień dłuższy, ładniejszy więc można zaplanować nie tylko zjedzenie posiłku poza domem, ale także spacer i wizytę w teatrze czy kinie. Czasami przypomnimy sobie też o jakimś małym prywatnym święcie i już jest pretekst. Tak właśnie było tym razem. Do Teatru Buffo  kiedyś chadzaliśmy regularnie - gdy koncertował Michał Bajor czy Stare Dobre Małżeństwo nie mogło nas zabraknąć. Z czasem jednak rozleniwiliśmy się i wolimy posłuchać muzyki w domu. Jednak kiedy przeczytałam o Wieczorze rosyjskim pomyślałam, że trzeba to zobaczyć. Zawsze lubiliśmy wschodnie klimaty więc zarezerwowałam bilety. Obok teatru przy ul. Konopnickiej 6 jest dość niepozorna Restauracja Studio Buffo i po przejrzeniu menu postanowiliśmy tam właśnie zjeść obiad przed koncertem.

sobota, 5 lipca 2014

Domowe pieczywo. Grzyby. Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami, na zakwasie

Domowy, pachnący chleb i do tego z grzybami. Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi borowikami a teraz postanowiłam dodać świeżych pieprzników jadalnych. Czułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury.

Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest cieplej i czasami wręcz za gorąco na odpalanie piekarnika. Przez to trochę zaniedbałam Stefana czyli mój zakwas. Siedzi sobie bidulek cichutko w lodówce i tylko raz na tydzień dostaje coś do jedzenie. Nudny żywot więc przysnął tak mocno, że był dość niemrawy kiedy postanowiłam go użyć. Ale 2 dni podkarmiania i dopieszczania przywróciły go do pełnej sprawności i dał sobie radę z moim kurkowym chlebem. Wyobraźcie sobie teraz taką sytuację - stoi gliniany garnuszek z czymś w środku a nad nim stoi sobie baba, czyli Pyza, i gada czule do tego czegoś. Żarłoczek pękał ze śmiechu a ja nie rozumiem wcale dlaczego :D



piątek, 4 lipca 2014

Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką

Ale dobrą tartę zrobiłam ! Z delikatnym kremem i letnimi, słodkimi owocami a wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. 

Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy. I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag, objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu. To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza jestem więc dopytywałam czy mnie nie obraża przypadkiem, ale zapewniał, że nie i że mam się wyrażać. No to oświadczam, że naumiałam się wyrażenia i tak powstała tarta z kremem patissiere. Może już nie będzie krzyczał, chociaż kto Go tam wie.... Ja się starałam a wyszło jak wyszło :D

Zobacz koniecznie przepis na Tartę z czekoladą i orzechami !



czwartek, 3 lipca 2014

Grzyby. Naleśniki. Obiad z piekarnika. Pomidorowe naleśniki zapiekane z kraśniakami

Obiad z piekarnika, zapieczony i smakowity. I z moimi ulubionymi kraśniakami czyli koźlarzami pomarańczowożółtymi. Lubię je bo są piękne i bardzo rzadko mają lokatorów. Do tego zwykle rosną po przynajmniej kilka obok siebie. Jedyną ich wadą jest to, że miąższ przy krojeniu czernieje i w daniu grzyby są bardzo ciemne. Ale nam to nie przeszkadzało delektować się pysznym obiadem. Wręcz przeciwnie bo przyjemnie zjada się to co samemu się zbierało podczas grzybobrania :)

Zobacz przepis na Kozackie klopsiki z innymi koźlakami



środa, 2 lipca 2014

Jak uczyć się rozpoznawać grzyby ? Z czego korzystać ?

Często dostaję w mailach albo wiadomościach prywatnych pytania o to w jaki sposób nauczyłam się rozpoznawać tyle gatunków grzybów ? Otóż na początek sprostowanie - znam ich bardzo mało w stosunku do tego ile ich występuje w przyrodzie i ciągle się uczę. Ubolewam nad faktem, że życia mi nie wystarczy żeby poznać dobrze przynajmniej część mykologicznego światka. Ale człowiek powinien uczyć sie całe życie bo warto poszerzać swoje horyzonty.

Wiecie skąd się wzięły grzyby ?



wtorek, 1 lipca 2014

Sałatka. Kalafior. Ser. Zielony sos. Surówka z kalafiora, pomidorów i mozarelli

Lubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i zaskakując domowników. Filetowy kalafior wygląda jakby ktoś wymoczył go w denaturacie czy gencjanie. Smakuje jak zwykły, ale ten kolor jest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał ukiszony ?

Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora. Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...