niedziela, 31 sierpnia 2014

Konkurs "Makaron w letniej odsłonie" - WYNIKI !

Kolejny konkurs z makaronem zakończony. Jak zwykle nie zawiedliście i wpłynęły ciekawe zgłoszenia, ale przyznam szczerze, że spodziewałam się większej ilości zgłoszeń i bardziej kolorowych potraw... No cóż, zadowolę się tym co jest. Tym, którzy wzięli udział bardzo dziękuję. 

Szczególne podziękowania dla Basi, Pani Misiowej, za przepis na "Zapiekankę z letnią Pyzą" - przepis znajdziecie pod postem konkursowym. Tym zgłoszeniem rozbawiła mnie i bardzo pozytywnie zaskoczyła, ale ponieważ makaronową pakę już kiedyś tutaj dostała to damy szansę innym. Basia jednak dostanie ode mnie jakiś inny upominek więc proszę o adres !






Na zimę. Do spiżarni. Powidła śliwkowo-pomarańczowe

Dzisiaj przepis na kolejne powidła śliwkowe. Lubimy tradycyjne powidła i lubimy konfitury z pomarańczy więc nastąpiła synteza smaków. Do śliwek dodałam pomarańcze, zarówno miąższ jak i skórkę, i jestem zachwycona tym połączeniem. Śliwki nabrały nowego wymiaru - koniecznie sobie takie przetwory zróbcie !


sobota, 30 sierpnia 2014

Brzoskwinie. Przetwory. Dżem brzoskwiniowo jabłkowy z cytryną i cynamonem

Ten dżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z  cynamonem. Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach. Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ?

A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony i śmiało polecam !



piątek, 29 sierpnia 2014

Na deser. Śliwki. Krucha tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką

Jesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba.

A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków uzyskamy ciekawe smaki.

Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami !




czwartek, 28 sierpnia 2014

Grzybobranie z aparatem. Migawki z wakacji na Orawie cz. 3

Na Orawę pojechałam właśnie specjalnie do lasu, na grzyby. Nie ciągnęło mnie żeby wspinać się na Babią Górę czy robić cokolwiek innego. Miało być przyjemnie czyli leśnie i grzybowo. Grzybnięta Dorotka obiecała pokazać kilka wynalazków, które wcześniej znałam tylko z atlasów i słowa dotrzymała a ja napasłam oczy widokiem rzadkości. Zaopatrzona w kosz i aparat fotograficzny ruszyłam w las ! Po tym wypadzie mój atlas grzybów znacznie się powiększy.

Były już stwory napotkane w lesie a dzisiaj bardzo dużo zdjęć grzybów ! 



środa, 27 sierpnia 2014

Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie. To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół. Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka.

Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam wrzucić je do marynaty i już wiem, że to był dobry pomysł.



Przetwory. Zimowa sałatka z białej kapusty

Zimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków. Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli  jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego mam pod ręką.

Czy Wasza spiżarnia już zaopatrzona na zimę ? Może w zakładce PRZETWORY znajdziecie jeszcze jakiś pomysł na warzywa, grzyby lub owoce.


wtorek, 26 sierpnia 2014

Stwory napotkane. Migawki z krótkiego wypadu na Orawę cz. 2

Podczas leśnych wycieczek i różnych wędrówek można napotkać na wiele żyjących w naturalnym środowisku stworzeń. Ja nie czatuję na nie specjalnie bo wolę ganiać za grzybami, ale czasami po prostu natrafię na jakieś gadziny. Często nie umiem ich nawet dokładnie nazwać - ot, żabka to żabka, ale lubię je chociaż przez chwilę poobserwować i zrobić pamiątkową fotkę. Oczywiście jeśli nie uciekają na mój widok jakoś bardzo szybko.

Uwaga - dużo zdjęć ! 

salamandra plamista - najczęściej można je spotkać w górach po deszczu


Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami

Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.

Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki.

Zobacz inne przepisy na proste i pyszne przetwory domowe !



poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Wakacje z grzybami. Kilka migawek z krótkiego wypadu na Orawę cz. 1

W pierwszej połowie sierpnia zrobiłam sobie mały, zaledwie 10-cio dniowy, wypad na Orawę. Przez całe wakacje stacjonuje tam moja grzybnięta koleżanka Dorota, razem z dwójką blond urwisów. Swój najazd zapowiadałam Amisiom od trzech lat i co roku coś mi nie pozwalało wywiązać się z tej obietnicy. W tym jednak zaparłam się - muszę jechać i już ! Szybka decyzja, kilka telefonów i już miałam wszystko zaplanowane - nocleg, przejazd a nawet listę grzybów jakie chciałabym w górskich lasach zobaczyć na żywo.

Uwaga, uprzedzam - dużo zdjęć ! 

Bemiś i Cemiś na Felicji - tak się jeździ na grzybobrania !


Szybki obiad. Krewetki tygrysie w maśle z czosnkiem i chilli

Krewetki, pieszczotliwie nazywane robalami, zostały tym razem zakupione na wyraźne życzenie Małżona mego, Żarłoczka. Tak się narobiło, że Ów Men zasmakował w tych skorupiakach i wyraził chęć ich ponownego spożycia. Cóż miałam robić ? Kupiłam, usmażyłam i spałaszowaliśmy. Jeśli tak jak ja kupicie obrane krewetki to przygotujecie je w nie więcej jak 15 minut a to oznacza szybki posiłek !

Zobacz przepis na Krewetki z pomarańczami i Makaron z krewetkami i pomidorami


sobota, 23 sierpnia 2014

Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne razowe na śmietanie, z serem peccorino

Dawno nie piekłam bułeczek i chyba stęskniłam się za zapachem świeżego pieczywa jaki unosi się w domu podczas pieczenia. 

Dzisiejsze bułeczki przygotowałam na śmietanie bo kiedy już naszykowałam mąkę to zauważyłam, że nie mam mleka. W sumie - śmietana to takie gęste i bardziej tłuste mleko więc po co lecieć do sklepu ? Wykorzystałam co było a bułeczki wyszły bardzo delikatne. Ser peccorino nadał im ciekawego posmaku. Kiedyś już wykorzystałam ser w pieczywie przy okazji pieczenia Bułeczek z parmezanem i cebulką, które też były bardzo smaczne. 

Zobacz koniecznie jakie pyszne Grahamki na twarożku  upiekła Smaczna Pyza jakiś czas temu

bulki razowe na smietanie z peccorino, buleczki sniadaniowe, pieczywo domowe, buleczki zaplatane, bulki domowe, jak upiec buleczki, smaczna pyza

piątek, 22 sierpnia 2014

Deser. Na zimno. Torcik serowo-śmietanowy z nektarynkami i galaretką

Zupełnie nie wiem co mam teraz napisać... Nie mogę zebrać myśli wiedząc, że w lodówce stoi talerz z tym pysznym deserem i zaraz będę mogła go skosztować. Woda już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem.

Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe....

Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami !



czwartek, 21 sierpnia 2014

Śliwki. Na zimę. Powidła śliwkowo-jabłkowe z rumem i cynamonem

Prawdziwe powidła przeważnie robię dopiero z ostatnich zwykłych węgierek. Te nieduże, pomarszczone na końcach i bardzo słodkie nie potrzebują wtedy dodatku cukru. Wcześniejsze odmiany śliwek nie są tak dobre na przetwory więc tym razem musiałam sypnąć nieco słodkości.

Zobacz także przepis na pachnące przyprawami Powidła z węgierek i gruszek


środa, 20 sierpnia 2014

Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę z grzybami. Zawsze jest pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej albo zapiekance. Polecam !



wtorek, 19 sierpnia 2014

Przetwory. Na zimę. Pyszna papryka marynowana

Papryki to mi na pewno nikt w tym domu nie zje. Chłopaki nie lubią i już. Żarłoczek czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej trochę w kotletach drobiowych. Ale papryka marynowana będzie tylko moja i ew. dla gości więc nie szaleję z ilością. Kilka słoików wystarczy, szczególnie że może zrobię jeszcze jakiś inny przysmak z tego warzywa.

Lubisz paprykę ? Na pewno będą smakowały Ci Paprykowe, chrupiące łódeczki !


poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Konkurs ! Makaron w letniej odsłonie.

Zapraszam na kolejny konkurs z makaronem w roli głównej ! Lato już powoli się kończy, niestety... Jednak w ogrodach, sadach, lesie czy na straganach wciąż pełno cudownych, pachnących warzyw, owoców i grzybów.

Zadaniem konkursowym jest przedstawienie przepisu na dowolną potrawę z wykorzystaniem makaronu, ale musi się ona kojarzyć z latem. Czy dodacie do makaronu letnie owoce czy napiszecie razem z przepisem opowieść o wakacyjnej przygodzie, podczas której pojawiło się właśnie makaronowe danie to już Wasza sprawa. Zgłaszać można sałatki, zupy, dania główne, desery, ciasta - co tylko Wam przyjdzie do głowy. Warunkiem podstawowym jest to żeby potrawa zawierała dowolny makaron no i letnia tematyka zgłoszenia.

Nagrodami w konkursie są 2 duże zestawy produktów zbożowych, które funduje marka Lubella. W każdej paczce znajdzie się aż 21 opakowań makaronów zwykłych i pełnoziarnistych, mąki, kaszy i płatków - po 1 sztuce z rodzaju. Myślę, że taka nagroda jest warta zachodu bo przyda się każdemu.

Zobacz jakie przepisy zgłoszono do poprzednich konkursów makaronowych - TAKA PAKA i MAKARON NA WIOSNĘ






niedziela, 17 sierpnia 2014

Kurczak. Warzywa. Kąski kurczaka duszone z kalafiorem i groszkiem cukrowym, w sosie jogurtowym

Czasami trzeba zrobić coś do jedzenia szybko, ale to nie znaczy, że ma być nudno czy niesmacznie. Jestem mięsożerna, ale warzywa też bardzo lubię. Mogą być same, ale najchętniej zjadam je właśnie w towarzystwie czegoś konkretniejszego.

Zobacz przepis na smakowitego Królika duszonego z białym winem i warzywami

Dzisiaj pomysł/przepis na coś bardziej prostego. Ot takie szybkie danie mięsno-warzywne, ale naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt długo i żeby warzywa nie zmiękły zupełnie. Powinny pozostać jędrne a groszek cukrowy nawet lekko chrupiący bo w takiej postaci jest najsmaczniejszy. Oczywiście jeśli najpierw nie zje się słodkich strączków na surowo co bardzo, bardzo lubię :)




sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto. Z owocami. Placek drożdżowy na jogurcie, z morelami, jabłkiem i kruszonką.

Musiałam upiec drożdżowe ciasto, po prostu musiałam ! Najpierw przez tydzień urlopował się rowerowo sam Żarłoczek, potem ja pojechałam na Orawę żeby poganiać za grzybkami więc już przeszło 2 tygodnie nic nie wyjechało z mojego piekarnika.

Kupiłam drożdże i z przyjemnością zagniatałam miękkie, elastyczne ciasto. Początkowo miało być zwykłą drożdżówką z kruszonką albo chałką, ale kupione do zjedzenia morele okazały się dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy.

Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc



czwartek, 14 sierpnia 2014

Grzyby. Smaczne mleczaje. Krówki smażone z marchewką i cebulką.

Podczas grzybobrania zbieram przeważnie różne gatunki jadalnych grzybów. Zależy w jakim lesie jestem i co akurat rośnie, na co trafię. Czasami do koszyka włożę kilka sztuk grzybów z gatunku, na który mam pomysł przyrządzenia. Tak właśnie było z krówkami czyli mleczajami smacznymi. Kiedy je znalazłam pomyślałam, że byłyby pyszne usmażone z marchewką, cebulką więc musiałam sprawdzić czy mam rację. Miałam !

Przeczytaj dokładny opis Mleczaja smacznego i zobacz zdjęcia tego grzyba. Warto go poszukać w lesie. 



środa, 13 sierpnia 2014

Grzyby gatunkami. Mleczaj smaczny - krówka

Mleczaj smaczny Lactarius volemus to grzyb jadalny chociaż nie każdemu odpowiada jego dość specyficzny smak. Ale żeby się o tym przekonać trzeba po prostu samemu spróbować. Mnie te grzyby bardzo smakują smażone z cebulą i marchewką.

Mleczaj smaczny jest popularnie nazywany krówką z powodu zawartości dość obfitej ilości białego mleczka, które pojawia się po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Inna nazwa to rydz czerwony ze względu na czerwonawy kolor.

Zobacz inne grzyby w moim Małym Atlasie - poznaj te jadalne i inne, ciekawe gatunki.



wtorek, 12 sierpnia 2014

Obiad albo kolacja. Bób duszony z boczkiem i ziołami

Żarłoczek może pochłonąć michę samego, ugotowanego bobu. Zjada go najchętniej z bułką tartą, ale mnie taka opcja zupełnie nie pasuje. Nie lubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku.

Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować na pyszną pastę albo zrobić sałatkę do mięsa albo z sałatkę z kaszą jaglaną, która będzie samodzielnym posiłkiem. Bób jest zdrowy i warto o nim pamiętać, szczególnie że jest dostępny cały rok - jeśli nie świeży to mrożony.




poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pomidory. Lunch. Dressing. Sałatka z pomidorów, z mozarellą i sosem koperkowym.

Latem pomidory są pełne smaku, wyjątkowo soczyste i słodkie. Tylko teraz smakują tak dobrze bo dojrzewają w promieniach słońca. Często jadamy sałatkę z pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z cebulką, solą i pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z serem. Półmisek wystarczy na posiłek dla 2-4 osób.


Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku. Jeśli nie macie mozarelli możecie wykorzystać do sałatki fetę albo zrobić ją z serem kozim - też będzie pysznie !


niedziela, 10 sierpnia 2014

Grzyby gatunkami. Kubek prążkowany - kubecznik prążkowany

Kubek prążkowany Cyathus striatus - mały, niepozorny grzybek w kształcie malutkich kubeczków. Niejadalny, ale przyznacie, że ma bardzo ciekawą formę. Mnie kojarzy się z malutkimi muszelkami a zbiorniki zarodników zgromadzone na dnie wyglądają jak perełki.




sobota, 9 sierpnia 2014

Maliny. Legumina. Deser. Domowy kisiel malinowy.

Lato to czas obfitości świeżych, pysznych  owoców. Teraz są takie pyszne i słodkie, że warto cieszyć się ich smakiem. Najlepiej jeść je na surowo, ale można też przygotowywać pyszne desery. Domowy kisiel robi się bardzo szybko i łatwo a jest o niebo lepszy niż  ten z torebki.

Zobacz przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią


piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka z kurczaka, z selerem naciowym i orzechami

Umówiłam się ze znajomymi na spotkanie w ogrodzie. Miał być grill, pogaduchy i ogólnie miłe popołudnie. Rzadko mi się zdarza, żebym nie miała pomysłu co ze sobą zabrać, ale tym razem tak właśnie było... Wiadomo, że coś do picia zawsze będzie mile widziane, ale wsad do upieczenia zapewniał ktoś inny więc miałam opcję zrobienia sałatki albo ciasta. Włączanie piekarnika w upał zupełnie mi się nie podobało, sałatka to lepszy wybór.

Postanowiłam  zrobić sałatkę z kurczakiem - liczyłam, że ktoś inny zrobi samą warzywną i nie przeliczyłam się. Dodałam trzeszczącego selera naciowego, słodkiego ananasa i chrupiące orzechy czyli wszystko to co lubię. Wyszło jak wyszło i mam tylko nadzieję, że naprawdę smakowało....



czwartek, 7 sierpnia 2014

Grzyby gatunkami. Atlas grzybów. Kolczak obłączasty

Kiedy pierwszy raz natrafiłam na Kolczaki obłączaste Hydnum repandum, biorąc je do ręki byłam przekonana, że zbieram jaśniejszą odmianę kurek, pieprznika bladego. Dopiero po przyjrzeniu się owocnikom zauważyłam, że od spodu zamiast listewek, blaszek, te grzybki mają malutkie kolce. Dobrze, że w plecaku miałam ze sobą podręczny atlas...

Do czego najlepiej zbierać grzyby ? 


środa, 6 sierpnia 2014

Z piekarnika. Złote kartofelki. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Pieczone, złote i pachnące ziemniaczki - niebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy łososia też nadają się doskonale.

Możecie upiec więcej ziemniaków i część dodać do pysznego Chleba - jest bardzo smaczny ! Młode, nieduże ziemniaczki można też upiec z cukinią i pomidorami - taka warzywna zapiekanka to dobry pomysł na letni obiad.



wtorek, 5 sierpnia 2014

Wołowina. Cydr. Gulasz wołowy z jabłkami i cydrem

Miała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia.

Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy - Łata w sosie musztardowym była przepyszna !


poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Domowe przetwory. Dżem wiśniowy na soku jabłkowym

Wiśnie to nie są moje ulubione owoce. Kwaśne, cierpkie, nie lubię ich na surowo. Ale na przetwory, kompot czy jako dodatek do ciasta czy do deserów to zupełnie co innego. Wtedy wady stają się zaletami.

Wiśnie mają dużo soku więc robiąc z nich dżemy czy konfitury trzeba albo zagęścić je czymś albo długo smażyć odparowując. Można użyć cukru ze środkami żelującymi, ale przecież jabłka i porzeczki zawierają naturalną pektynę więc można właśnie te owoce łączyć z wiśniami. Dżem wiśniowy ugotowany na soku jabłkowym ładnie zastygł co widać na zdjęciu.



niedziela, 3 sierpnia 2014

Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów.... Można polać nią lody albo placuszki. Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni.

Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis na Frużeliną sado-laso



sobota, 2 sierpnia 2014

Grzyby gatunkami. Atlas grzybów. Świecznica rozgałęziona - świecznik rozgałęziony

Świecznica rozgałęziona Clavicorona pyxidata - bardzo ładny i dość rzadko spotykany gatunek grzyba. Nie jest jadalny, ale obiecałam, że nie tylko takie do gara będę Wam pokazywać. Szczególnie kiedy są tak piękne jak prezentowana niżej świecznica. Warto częściej rozglądać się po lesie bo można spotkać prawdziwe cuda natury. Świecznica rozgałęziona jest gatunkiem wpisanym na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem V czyli narażonych na wyginięcie.

Poznaj inne grzyby czytając o nich w moim Małym Atlasie 


piątek, 1 sierpnia 2014

Domowa wędlina. Łopatka peklowana, 3 razy krótko parzona

Często piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu  nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń. Może by tak mięso ugotować ? W sieci krąży mnóstwo przepisów na gotowane schaby, tzw. 5-cio minutowe, jednak ja miałam pod ręką łopatkę. No i dlatego właśnie łopatkę dzisiaj prezentuję.

Ponieważ mięso gotowane jest szare a szynka jak to szynka - raczej powinna być różowa - więc użyłam soli peklowej i moja wędlina jest bardzo apetyczna. W pobliskim sklepie można kupić podobną wędlinę pod nazwą "szynka biała", ale mój wyrób smakuje o wiele lepiej no i przynajmniej wiemy co jemy.

Domowe wędliny można też przygotowywać w szynkowarze. Zobacz przepis na Łopatkę z szynkowara.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...