piątek, 31 października 2014

Surówka. Kapusta. Coleslaw

Surówka coleslaw kojarzy mi się z fast foodami a szczególnie z menu KFC. Kiedy już zdarzyło nam się zamówić dostawę jedzenia do domu to zawsze była zawiedziona maleńką porcją tej surówki. A przecież można ją szybko przygotować w domu i to od razu sporą miseczkę.

Taką surówkę można przygotować jako dodatek do pikantnych skrzydełek i frytek - domowa, zdrowsza wersja fast foodu  gotowa !



czwartek, 30 października 2014

Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku

Lubicie flaczki ? Ja bardzo i to od dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny,  przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych flaków jak Ona. Były mięciutkie, ugotowane w dobrym rosole, pachnące przyprawami i pyszne. Pamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające danie.

Wiem, że wiele osób brzydzi się tego dania, ale ja obrzydliwa nie jestem - to przecież taka sama część zwierzęcia jak inne mięso a dobrze przyrządzone są prawdziwym przysmakiem. Pamiętając smak z dzieciństwa dzisiaj sama przyrządzam takie flaczki dążąc do doskonałości....

Jeśli jednak ktoś za nic nie przełknie flaków pochodzenia zwierzęcego to może je przygotować z grzybów. Flaczki z żółciaka albo boczników są bardzo smaczne.




poniedziałek, 27 października 2014

Udusiłam prosiaczka ! Żeberka z cydrem, jabłkami i cebulą

Lubicie duszone żeberka w gęstym, pachnącym sosie ? My bardzo. Mięso musi być mięciutkie, tak żeby nie trzeba było używać podczas jedzenia noża a sos aromatyczny i smakowity. Z tłuczonymi ziemniakami smakują wybornie.

Duszoną wieprzowinę można też przygotować z innymi składnikami. Bardzo smaczne są żeberka duszone z kiszoną kapustą i grzybami. Żarłoczkowi wyjątkowo smakowały żeberka w ketchupie - pikantne i jednocześnie słodkawe.



sobota, 25 października 2014

Makaron w sosie winno serowym z żółtym pomidorem. World Pasta Day

Czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu ? Ja pewnie bym zapomniała gdyby nie prezent od zaprzyjaźnionej marki czyli z Lubelli. Już we czwartek dostałam prezent z pięknym nowym fartuszkiem i kilkoma paczkami makaronów. Było też zaproszenie do wspólnego świętowania czyli zrobienia jakiegoś makaronowego pysznego dania. Po takiej niespodziance nie mogłam odmówić. Podjęłam wyzwanie czego wynikiem jest dzisiejszy przepis. 

W ubiegłym roku ten dzień świętowałam pyszną Uszkami pełnoziarnistymi z warzywami



piątek, 24 października 2014

Jesień. Ciastka. Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami

Dzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo warzywa, do którego Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze.

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce.

rozki dyniowe, ciasto dyniowe, ciastka, ciasteczka, pomysl na dynie, dynia

czwartek, 23 października 2014

Do chleba. Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą

No to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie.

Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny. 



środa, 22 października 2014

Hot wings. Pikantne skrzydełka a'la KFC

Wierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzą moje Żarłoczki a wiedzą co mówią. Panierka jest dość pikantna, ale nie wypala wnętrzności. Jest też odpowiednio chrupiąca a mięso delikatne. Jeśli lubicie tego typu jedzenie to na pewno będą Wam smakowały.

Do skrzydełek można zrobić jeszcze domowe frytki i sos czosnkowy i będzie zupełnie jak w restauracji.


wtorek, 21 października 2014

Szybki obiad. Potrawka z piersi kurczaka z warzywami w sosie maślanym

Chyba każdy z nas ma przynajmniej czasami problem co szybko przygotować na obiad. Przychodzimy zmęczeni do domu a rodzina już domaga się posiłku. Dzisiaj danie, które można przygotować w 15-20 minut, do tego smaczne i nieskomplikowane.

Szybko można też przygotować np. makaron z łososiem albo kąski kurczaka z warzywami i jogurtem


poniedziałek, 20 października 2014

Znowu szarlotka ? Jabłecznik z budyniem

Dziś kolejny pyszny, domowy jabłecznik. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Połączenie owoców i budyniu w cieście jest bardzo udane co sprawdziłam już wiele razy m.in. w przepisie na Torcik waniliowy z gruszkami.

Szarlotki i w ogóle ciasta z owocami nigdy nam się nie znudzą. Są wilgotne, smaczne a w dzisiejszym masa budyniowa dodatkowo wzbogacą smak oraz konsystencję całości. Koniecznie upieczcie taki jabłecznik w domu ! 





niedziela, 19 października 2014

Tapas. Boquerones i pimento de padron - świeże sardele i papryczki smażone w głębokim tłuszczu

Kiedy spotykamy się z przyjaciółmi żeby pogadać i napić się wina czy piwa dobrze jest także zjeść coś dobrego. Dania na przekąskę nie muszą być pracochłonne, ale muszą być pyszne. 

Dzisiaj opowiem Wam o małych smażonych rybkach i papryczkach, które przygotowuje się bardzo szybko a na takie spotkanie będą idealne. Z dodatkiem zimnego piwa albo dobrego wina będą wszystkim smakowały. Oba produkty są często przygotowywane i podawane w Hiszpanii jako tapas. Talerz przekąsek, coś do picia i dobre towarzystwo to gwarancja fajnego wieczoru.

Na przekąskę do piwa czy wina świetne są też Ciasteczka z parmezanem - próbowaliście już ? 


sobota, 18 października 2014

Spotkanie przy śniadaniu. Blogerzy kulinarni i Lubella

Kilka dni temu byłam na śniadaniu zorganizowanym przez markę Lubella. Chociaż większości z Was ta nazwa kojarzy się tylko z makaronem to przypomnę, że to także producent płatków śniadaniowych i kasz a więc produktów świetnie nadających się na poranny start. Mało kto ma rano czas na pieczenie bułeczek a płatki pełnoziarniste corn flakes są smaczne i bardzo wartościowe. 

Zobacz jak było na poprzednich warsztatach z tą marką kiedy robiliśmy dania z makaronem.



piątek, 17 października 2014

Ryba na piątek. Dorada pieczona na warzywach

Znowu ryba na obiad ? U nas takiego marudzenia nie ma, wręcz przeciwnie. Lubimy ryby, ale jemy je stanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ?

Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele. Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.  Tak, wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek świeżego łososia.

Jedliście pieczoną makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta, ryba. 


czwartek, 16 października 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z jabłkami, cydrem i cebulą - World Bread Day 2014

Trochę nerwów mnie kosztował ten bochenek.... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś jednak później szło nie tak jak powinno. Nie wiem, chyba za mało zakwasu do tej receptury i pewnie ilość oraz rodzaj dodanych składników zwyczajnie go przytłoczył. Nie pomagała też jesienna pogoda i dość niska, niestabilna temperatura w domu. Ciasto chlebowe rosło w kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła.  Upiekłam może nie najładniejszy chleb, ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku.

A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny !

Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez blogerów z całego świata w ramach World Bread Day 2014. To dziś właśnie jest Światowy Dzień Chleba !



środa, 15 października 2014

Ryba. Pomidory. Barwena smażona z pieprzem pomarańczowym i salsą pomidorową

Lubimy ryby, ale chyba za rzadko lądują na naszym stole. Nie jest łatwo kupić naprawdę świeże a do tego w przyzwoitej cenie. Stają się, niestety, towarem luksusowym dla wielu ludzi, którzy kupują tylko tanie mrożone, ale oblepione lodem, filety w supermarketach... A świeża ryba smakuje zupełnie inaczej i warto od czasu do czasu na taką właśnie się skusić, w miarę możliwości oczywiście.

Przyznam, że barwenę jedliśmy pierwszy raz. To ryba morska o pięknym ubarwieniu. Ma białe, bardzo smaczne mięso.

Ponieważ barwena nie jest u nas zbyt popularna może przygotujesz w taki sam sposób inną rybę ? Zapraszam też na Pstrąga z pieca !



wtorek, 14 października 2014

Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą

Będąc na Podlasiu natrafiłam na piękny krzew kaliny koralowej. Przyznam, że wcześniej nic z niej nie robiłam, ale ponieważ jestem ciekawskie jajo i lubię przerabiać to co znajdę więc wracając do domu zerwałam nieco czerwonych owoców. Kalina dojrzewa jesienią a zbiera się ją najlepiej po pierwszych mrozach, tak jak jarzębinę. Ja musiałam zebrać wcześniej więc trafiła do zamrażarki.


Po przemrożeniu, które miało pozbawić kalinę goryczki przygotowałam dżem. Od razu powiem, że specjalnie zachwycona nie jestem. Goryczka mimo mrożenia nie zniknęła a zapach jaki towarzyszy gotowaniu tych owoców jest mało przyjemny z powodu zawartego w niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ?

Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną i coś z jej owoców robiliście to podzielcie się, proszę, ze mną swoimi pomysłami :)



poniedziałek, 13 października 2014

Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości bo roboty przy tym niedużo, ale oczekiwania na zamarynowanie a potem studzenie mięsa dość sporo. Efekt jednak wart jest starań, zobaczycie sami.

Oczywiście schab zawsze można upiec, ale to już inna bajka. Parzonego nie sposób przesuszyć co często zdarza się podczas pieczenia.




piątek, 10 października 2014

Kruche ciasto i krem. Owoce i wino. Tarta z gruszkami, kremem śmietanowym i winną galaretką

Czy ja już zwracałam uwagę, że tartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na słodko, kremowo i soczyście. Myśląc nad tym jaki deser przygotować wiedziałam tylko to, że musi być z gruszkami bo miałam na nie ogromną ochotę.

Uwielbiam gruszki w każdej postaci - w ciastach, deserach i w daniach wytrawnych. Zrobiliście w tym roku gruszki w occie na zimę ? 




czwartek, 9 października 2014

Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

U nas nie ma problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo mrożę.

Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego. 

Zobacz przepis na Pierogi z mięsem i kuskusem albo Pierogi z kaszanką.


środa, 8 października 2014

Warzywa. Kremowa zupa jesienna z kluseczkami

Dzisiaj gęsta zupa z warzyw z kluseczkami kładzionymi. Taka jesienna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. W chłodny, ponury dzień będzie bardzo pożywnym i słonecznym posiłkiem. 

Spróbuj koniecznie Łaciatej zupy kremowej na winie




wtorek, 7 października 2014

Grzyby gatunkami. Muchomor mglejarka - muchomor szarawy

Muchomor mglejarka Amanita vaginata kolejny muchomor, który może trafić do garnka albo na patelnię bo jest grzybem jadalnym. W literaturze można spotkać go także pod nazwą Muchomor szarawy albo Muchomor pochwiasty.

Kiedyś duża grupa podobnie wyglądających muchomorów, różniących się pozornie tylko wielkością i kolorem kapelusza, była zaliczana właśnie do tego gatunku. Dzisiaj, w dobie bardziej szczegółowych badań, wyodrębniono  oddzielne gatunki np. Muchomora rdzabowbrązowego

Zajrzyj do mojego Atlasu grzybów - czy znasz je wszystkie ?



poniedziałek, 6 października 2014

Ciasto. Śliwki. Puszysty placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką

Taki zwyczajny placek ze śliwkami upiekłam. Puszyste ciasto, słodkie węgierki i kruszonka - cudownie ! 

Pięknie jest już podczas pieczenia bo wyrabianie ciasta ręcznie bardzo mnie uspokaja. Potem magia wyrastania i ten zapach jaki wypełnia dom kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki.

Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny !




sobota, 4 października 2014

Kapusta duszona na gęsto, z pomidorami

Już od dziecka byłam kapuściara. Kapuśniak czy bigos to dania, które zawsze bardzo lubiłam. Do kompletu muszę jeszcze wspomnieć o gołąbkach, które uwielbiam ! Nie pogardzę też oczywiście młodą kapustą z koperkiem czy surówką z kapusty, ale najbardziej lubię kapustę duszoną z pomidorami. Nikt mi jej nie podjada bo chłopaki raczej nie lubią a ja, gdy ugotuję sobie garnek takiego przysmaku, mam pyszne jedzenie na kilka dni. Takie jesienne, rozgrzewające i pyszne !



czwartek, 2 października 2014

Ryba. Makaron. Pełnoziarniste wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką

Przygotowanie smacznego obiadu wcale nie musi trwać długo. Dzisiejsza propozycja to danie w 15 minut a do tego naprawdę pyszne. Pełnoziarnisty makaron, kremowy sos i delikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień !

Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ?



środa, 1 października 2014

Najlepsze kopytka domowe

Kopytka, szagówki, kluski ziemniaczane - dzisiaj przepis, o który bardzo prosiła młoda czytelniczka. To chyba najpopularniejsze kluski w Polsce i śmiem twierdzić, że wszyscy je lubią. Ale czy wszyscy umieją je zrobić ?

Kilka dni temu napisała do mnie Ania. Jest młodą mężatką i dopiero uczy się gotować: "Pyzo kochana, za dwa tygodnie mam sama zrobić cały niedzielny obiad. Będzie tradycyjnie czyli rosół z makaronem. Na drugie udka pieczone, jakaś surówka i kopytka bo tak sobie zażyczyła rodzinka. Rosół już gotowałam, z udkami sobie poradzę, ale wiem, że z kopytkami będę miała problem. Już 2 razy próbowałam je robić i rozlatywały mi się. Zniechęciłam się, ale przepisy z Twojego bloga mi wychodzą więc szukałam twoich kopytek. Niestety, nie znalazłam. Nie ma czy tylko ja nie umiem znaleźć ? Ratuj Pyzo !"

Nie mogłam pozostać obojętna chociaż sama się zdziwiłam, że nie mam kopytek na blogu. Jak to się mogło stać skoro to ulubione kluski moich chłopaków ?! Nie mam pojęcia, ale biegiem nadrabiam braki i już opowiadam jak zrobić pyszne, domowe kopytka.

Zobacz przepis na Gnocchi czyli włoskie kluseczki ziemniaczane



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...