niedziela, 30 listopada 2014

Policzki wołowe w piwie z warzywami i korzenną nutą

Na policzki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z supermarketów byłam bardzo zadowolona. A kiedy już udało mi się je nabyć miałam w głowie przynajmniej kilka pomysłów na ich przyrządzenie.

To mięso bardzo lubi być długo duszone. Dzięki takiej obróbce jest mięciuteńkie i po prostu rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień poszła więc wersja w sosie piwnym, która plątała mi się po głowie już jakiś czas.  Zastanawiałam się tylko jakie piwo wykorzystać do dania i nie byłam pewna, aż do momentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu !

Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikami


sobota, 29 listopada 2014

Purée z selera i ziemniaków

Purée to znakomity dodatek obiadowy. Podane z sosem, gładkie, kremowe... I wcale nie musi być z ziemniaków albo nie tylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor.

Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje także do innych dań, oczywiście jeśli się je lubi.

Zobacz przepis na Dorsza smażonego z boczniakami i puree z marchewki


piątek, 28 listopada 2014

Na rozgrzanie. Kapuśniak ze słodkiej kapusty, na wędzonych żeberkach

Kapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszonej kapusty, ale nie zawsze. Słodka też się nadaje na tę zupę. Oczywiście smak jest inny, ale wcale nie gorszy. Miseczka takiej pożywnej i rozgrzewającej zupy przyda się po powrocie do domu w zimny, jesienny dzień.

Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami



czwartek, 27 listopada 2014

Błyskawiczne ciasto z matcha i warsztaty Kuchni+

To ciasto robi się bardzo szybko a smakuje po prostu nieziemsko ! Cudownie zielone, lekko wilgotne, mięciutkie i pachnące. Ja jestem nim zachwycona a i Żarłoczek od pierwszego kęsa mocno je pokochał. 

ciasto z herbata matcha, zielone ciasto herbaciane, ciasto z biała czekolada i zielona herbata, herbata matcha, biała czekolada, ciasto na niedziela, ciasta domowe


środa, 26 listopada 2014

Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku

Dzisiaj przepis na przepyszne kotlety schabowe w wersji lux torpeda. Na podobne schaboszczaki z cebulą i ogórkiem jeździliśmy wiele lat temu do Ustrzyk Górnych, do baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia....

Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec w czerwonym polarze, z najbliższej strażnicy i donośnym głosem wywoływał właśnie tak zamówione dania - czad po prostu ! Ciekawe jak się tam zmieniło bo wieki już nie odwiedzaliśmy tego miejsca.

Ale nie ma co się rozczulać - klepiemy kotlety i już !



wtorek, 25 listopada 2014

Świąteczne słodkości. Konkurs !

Jeden konkurs zakończyliśmy a ja już śpieszę zaproponować Wam następny. Tym razem chciałabym porozmawiać o świątecznych wypiekach i słodkościach na tę okazję. Ciekawa jestem jakie ciasta, ciasteczka czy desery przygotowuje się u Was na świąteczny stół.

U mnie na pewno będzie kolorowy keks bo to przysmak Żarłoczka. Upiekę też struclę z makiem i piernik, który sobie teraz dojrzewa. Nie obędzie się także bez kilku rodzajów drobnych ciasteczek i klusek z makiem bo taka jest u nas tradycja.  



Konkurs z Palmą - WYNIKI !

Dziękuję wszystkim za udział w konkursie ! Z ogromną przyjemnością oglądałam zdjęcia Waszych rodzinnych przepiśników a także zdjęcia wypieków. Cieszy mnie, że mimo iż teraz wszystko można znaleźć w internecie to używacie jednak starych zeszytów i czuję, wiem, jak bardzo je cenicie. Ja żałuję, że nie mam takich rodzinnych skarbów, ale moja Mama właściwie nie piekła a Babcia wszystkie swoje receptury miałam po prostu w pamięci. Odeszła zbyt wcześnie, zanim zdążyłam je sobie zanotować...

Wszystkie zgłoszenia jakie wpłynęły na konkurs możecie przeczytać pod postem konkursowym a zdjęcia obejrzeć w galerii na FB



poniedziałek, 24 listopada 2014

Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie

Pamiętacie na pewno, że już kilka razy pojawiały się u mnie przepisy w akcji Wypiekanie na śniadanie. To taka akcja wspólnego, wirtualnego pieczenia chleba albo bułek, zorganizowana przez koleżanki blogerki na FB. Najczęściej korzystamy z wypróbowanych już przez różne osoby przepisów, pieczemy każdy u siebie w domu a potem wymieniamy się uwagami, wspomagamy radami i pokazujemy swoje dzieła. To bardzo fajna zabawa i okazja do nauki. Żeby do naszego wspólnego pieczenia dołączyć wcale nie trzeba mieć bloga - wystarczy konto na FB.

Tym razem jednak coś mnie strasznie wkurzyło i mimo, że chleb jakoś się udał to nie obyło się bez poważnych zgrzytów...


niedziela, 23 listopada 2014

Ciasteczka pomarańczowe. Konfitura z gorzkich pomarańczy i biała czekolada

Te pachnące, kruche ciasteczka zadowolą każdego łasucha. Pomarańcze i masło sprawiają, że już podczas pieczenia w domu pięknie pachnie a później smak jest wyśmienity. Słodko gorzka konfitura jaką są przełożone dodaje im charakteru i sprawia, że są jeszcze lepsze. Koniecznie powinniście też je upiec !

Konfiturę z gorzkich pomarańczy kupiłam w sklepie z sycylijskimi specjałami Prodotti Tipici Siciliani. Koniecznie tam zajrzyjcie bo mają mnóstwo pyszności prosto z Sycylii. 

sobota, 22 listopada 2014

Kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips. Degustacja food is Great Britain

Czy znacie jakieś potrawy charakterystyczne dla kuchni brytyjskiej ? Kiedy pierwszy raz zadano mi to pytanie długo się zastanawiałam... Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym rożku bo widziałam to na jakimś filmie. Przyszły mi na myśl także wytrawne zapiekanki z mięsem tzw. pie i torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ...

Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : 
Żeberka duszone z cydrem i jabłkami
Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą 
Chleb z cydrem, jabłkami i cebulą




piątek, 21 listopada 2014

Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.

Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję, że namówię Was na upieczenie takiego w domu.

Jeśli lubisz orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy na Ciasteczka orzechowe oraz Babeczki orzechowe



czwartek, 20 listopada 2014

Czulent na gęsinie - potrawa pieczona 24 godziny

Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych za pracę czyli nawet samodzielnie rozpalać ognia pod kuchnią.

No i gąska jest do tego dania idealna. Długo pieczone mięso będzie rozpływało się w ustach.


środa, 19 listopada 2014

Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem

A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.

Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw.

Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami


wtorek, 18 listopada 2014

Świąteczne zapachy. Domowy ekstrakt waniliowy

Dzisiaj przepis na kolejny domowy dodatek do ciast - tych świątecznych i nie tylko. Poza ekstraktami cytrusowymi bardzo przydaje się też ekstrakt waniliowy. Jest bez cukru więc nie dosłodzi nam dodatkowo ciasta czy innej potrawy tak jak cukier waniliowy. Można go przechowywać bardzo długo i wtedy tylko zyskuje na aromacie.



poniedziałek, 17 listopada 2014

Polędwiczki w chrupiącej panierce. Strips a'la KFC

Stripsy w chrupiącej panierce, prawie jak z KFC tylko bardziej doprawione ziołami. Nad skrzydełkami mają tę przewagę, że są bez kości dzięki czemu łatwiej się je zjada a także krócej smaży. Lubią je nie tylko dzieci.

Do takich smażonych kąsków można przygotować także idealne domowe frytki i surówkę z kapusty - będzie obiad jak w restauracji.



niedziela, 16 listopada 2014

Z myślą o świątecznych wypiekach. Ekstrakty cytrusowe - pomarańczowy i cytrynowy

Jakich składników używacie do aromatyzowania swoich wypieków i deserów ? Na pewno wanilii i przypraw korzennych a także olejków zapachowych. Te ostatnie są produkowane najczęściej ze sztucznych aromatów więc przynajmniej niektóre warto zrobić samemu. Ja już nastawiłam ekstrakt pomarańczowy i w drugiej buteleczce cytrynowy. Za kilka tygodni przydadzą mi się podczas świątecznych przygotowań.

Zachęcam Was także do zrobienia innych, swoich własnych, dodatków co ciast takich jak cukier z wanilią czy przyprawa piernikowa.



sobota, 15 listopada 2014

Listopadowy las wcale nie jest pusty i smutny !

W lesie pod koniec listopada jest szaro i pozornie nic się nie dzieje - zupełnie inaczej niż w majowych łęgach. Teraz liście szeleszczą pod nogami, jest cicho i mgliście. Jednak ktoś kto umie patrzeć znajdzie całkiem sporo gatunków grzybów. Nie wszystkie oczywiście nadają się do jedzenia, ale przy odrobinie szczęścia do gara też coś się znajdzie. Mimo niepogody postanowiłam odwiedzić znajomy las.

Uwaga - dużo zdjęć ! 

połowa listopada a jednak udało się znaleźć coś jadalnego


Konkurs z Palmą. Zapraszam !

Czy pieczecie jakieś ciasta z przepisów przekazywanych u Was w domu od pokoleń ? A może macie nawet zeszyty z zapisanymi przez Wasze Mamy lub Babcie starymi recepturami ? Ja niestety takiego nie mam - moja Mama raczej nie piekła a Babcia wszystko miała w głowie. Żałuję, że odeszła zanim zdążyłam pozapisywać sobie jej wskazówki.... 

Bardzo liczę dzisiaj na to, że podzielicie się ze mną starymi przepisami. Bardzo chętnie poczytam nie tylko konkretne receptury, ale także rodzinne historie z nimi związane, jeśli jakieś macie. Ciekawi mnie czy coś w tych przepisach zmieniacie według dzisiejszych realiów albo własnych upodobać czy trzymacie się ich bardzo dokładnie bez względu na wszystko ? Napiszcie jak to u Was jest.

Razem z firmą Bielmar, producentem margaryny Palma "z murzynkiem" zapraszam na konkurs. Zadanie konkursowe polega na napisaniu czy pieczecie ciasta ze starych, pielęgnowanych przez lata w Waszej rodzinie przepisów czy wolicie raczej rozwiązania nowoczesne. Wpis powinien zawierać także ulubiony, sprawdzony przepis - albo właśnie taki z historią albo na coś co po prostu lubicie piec. 










piątek, 14 listopada 2014

Jabłecznik herbaciany z pachnącym lukrem - bez jajek

I kolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam.


czwartek, 13 listopada 2014

Niebędnik świąteczny. Prawdziwy cukier waniliowy domowej roboty

Święta będą jak zwykle pachnące i pyszne bo sama przygotuję wszystkie potrawy. Sama też upiekę ciasta. Do wypieków potrzebne mi będą różne dodatki, takie jak aromatyczna przyprawa korzenna czy smażona skórka pomarańczowa. Na pewno przyda się też zapas cukru waniliowego, ale takiego z dodatkiem wanilii a nie sztucznymi aromatami.

Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas do wielu wypieków np. do Korzennych rurek z kremem czy Pijanego snickersa

Jak zrobić domowy cukier waniliowy ? Zobaczcie sami jakie to proste ! 


Szybko i smacznie. Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami

Lubicie zapiekanki ? Takie zapiekane kanapki z różnymi dodatkami ? Mam nadzieję, że tak bo chcę Wam dzisiaj pokazać te, które u nas są prawdziwym hitem. Dwa rodzaje sera, suszone pomidory i kiełbaski na chrupiącej bułce - po prostu wielka pycha !

Można wykorzystać bułki nie pierwszej świeżości dzięki czemu nie zmarnują się. Z niezbyt świeżego chleba można też zrobić dużą, pyszną zapiekankę 



środa, 12 listopada 2014

Kuleczki marcepanowe. Kartofelki z marcepanu

Kilka dni temu pokazywałam Wam jak zrobić domową masę marcepanową. To bardzo proste, prawda ? Część masy wykorzystałam od razu podczas przygotowań marcinków a z części zrobiłam coś, co bardzo lubi Żarłoczek czyli marcepanowe kartofelki. Takie małe słodkości, które można zjeść sobie w domu albo ładnie zapakować i podarować komuś w prezencie.  Ich zrobienie jest tak banalnie proste, że aż trudno ten wpis nazwać przepisem.

Zobacz przepis na Trufelki kokosowo-czekoladowe 



Kotlet. Bez mięsa. Kotlety z kapusty w sosie koperkowym

Słyszysz kotlet - myślisz mięso. To chyba takie normalne skojarzenie. Schaboszczak albo zwykły mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy.

Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad !



wtorek, 11 listopada 2014

Roladki z szynki z kominkami i sosem winno grzybowym

Dawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych. Ich ciemny kolor i wyraźny smak dobrze harmonizuje z chudym mięsem. Całość dopełnił wyrazisty, kremowy sos. To było pyszne danie.

Wpis dołączam do wydarzenia na Facebooku - Farsz Niepodległości 2014
 


poniedziałek, 10 listopada 2014

Najprostsza surówka z marchewki. Nie tylko dla dzieci.

Nie ma chyba łatwiejszej surówki niż ta. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. Surówka z marchewki i jabłka pasuje do bardzo różnych dań obiadowych. Takie delikatne połączenie smakuje nie tylko dzieciom co potwierdzają zgodnie moje Żarłoczki. U nas w domu marchewka jest zawsze więc taki dodatek do obiadu pojawia się na stole dość często.


Sałatka ze szczawiem krwistym i jajkiem mollet w sezamie

Lekka sałatka z kolorowych, soczystych listków z gotowanym jajkiem i pysznym sosem. Na lunch albo lekką kolację będzie w sam raz. 

Na szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w sałatce prezentują się bardzo ładnie.

Zobacz także przepis na Sałatkę ze szparagów z jajkiem w koszulce  



niedziela, 9 listopada 2014

Zrób to sam. Marcepan. Masa marcepanowa domowa

Marcepan to właściwie tylko migdały i cukier. Słodka, nieco mdła jak dla mnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich, które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu :
Babka marcepanowa z czekoladą
Jabłka w cieście z marcepanem
Marchewki z marcepanu do ozdoby tortu



Piernik staropolski - początek

Święta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie !

Do piernika potrzebna jest koniecznie przyprawa korzenna - ja robię swoją domową mieszankę. 

Jeśli chcecie dowiedzieć się jak wygląda taki piernik w wydaniu świątecznym to bardzo proszę :)


sobota, 8 listopada 2014

Niebędnik świąteczny. Domowa przyprawa korzenna do piernika

Ja wiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz.

Zarobiłam właśnie ciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład takich mieszanek. Większość zawiera sporą ilość wypełniacza w postaci cukru, mąki lub kakao a po co nam to ? Lepiej przygotować własną aromatyczną mieszankę bo to bardzo proste. Poza tym można dodać więcej jakiejś przyprawy jeśli się ją bardzo lubi a z niektórych zupełnie zrezygnować - wedle gustu.

Zobacz przepis na Piernik żydowski, który nie musi dojrzewać


Warsztaty z Pascalem. Kuchnia włoska i Lidl.

Kilka dni temu miałam okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidl. Chętnie poszłam dowiedziawszy się, że poprowadzi je Pascal Brodnicki bo choć od dawna bywam na różnych tego rodzaju spotkaniach to osobiście nie miałam przyjemności poznać wcześniej tego kucharza.  



piątek, 7 listopada 2014

Czernina, czarnina, czarna polewka - na gęsinie

Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu  bo ja czerninę lubię od dziecka. Kiedyś powszechnie wykorzystywało się wszystkie części zwierzęcia, łącznie z krwią. Dzisiaj używamy raczej tylko mięsa i to takiego  z lepszych kawałków. Przeciwnikom tego dania przypomnę jednak, że do kaszanki też dodaje się krew.

Czernina to było u nas w domu świąteczne danie. Na bożonarodzeniowy rodzinny obiad Babcia kupowała żywą gęś i z jej krwi później gotowała tę zupę. Dzieciom dość długo wciskano bajkę, że to zupa z czekoladą w co dość łatwo wierzyliśmy z powodu koloru i słodkawego smaku. Kiedy jednak prawda wyszła na jaw nie zniechęciło mnie to i dalej czerninę jadam uważając ją za prawdziwy p
przysmak - oczywiście jeśli jest dobrze przygotowana i przyprawiona.

Wiesz co to takiego gęsie pipki ? Są pyszne !



czwartek, 6 listopada 2014

Jak kupić dobry i prawdziwy miód pszczeli

Dzisiaj będzie trochę reklamy. I to reklamy, za którą nikt mi nie zapłacił. Uważam po prostu, że warto polecać dobre rzeczy w dobie zalewającego nas zewsząd badziewia i podróbek. Będzie o słodziutkim miodzie bo wcale nie jest łatwo kupić ten prawdziwy. W sklepach jest mnóstwo słoików z czymś co tylko z wyglądu lub nazwy go przypomina. Warto wiedzieć kilka rzeczy zanim wybierzemy się na zakupy.

Miód  pszczeli można podzielić na dwie kategorie - nektarowy czyli taki produkowany z nektaru kwiatów i spadziowy tzn. ten zbierany przez pszczoły z wydzielin mszyc i czerwców pasożytujących na drzewach. Naturalny miód ma wiele właściwości leczniczych znanych i cenionych już od najdawniejszych czasów. Te cenne właściwości mogą być różne w zależności od rodzaju miodu. Jednak żeby jedzenie miodu przynosiło efekty i rzeczywiście wzmacniało nasz organizm warto go spożywać regularnie, w ciągu całego roku, a nie dopiero wtedy kiedy jesteśmy chorzy. Miód jest lekiem nie tylko na zwykłe przeziębienie, ale o tym za chwilę.


Gęś na moim stole. Co można przygotować z gęsiny ?

Nieczęsto przygotowuję gęsinę, ale czasami gości na naszym stole. Listopad to czas to mięso jest najsmaczniejsze więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisami na kilka dań z gęsiny jakie miałam przyjemność popełnić. Kiedyś podawano ją podczas rodzinnych, świątecznych obiadów - dzisiaj jest trochę zapomniana a szkoda ...

gęsina , na świętego Marcina , gęś , gąska , dania z gęsi , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , mięso , drób , czas na gęsinę , coś pysznego , najlepsze przepisy na domowe jedzenie

środa, 5 listopada 2014

Gęsie pipki czyli szyjki gęsie faszerowane

Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie jest bardziej znane na południu, w Galicji, a drugie to raczej Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach. Ponieważ żołądki już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się z czego jestem bardzo zadowolona. Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso więc warto się z nią zaprzyjaźnić.

Szyje gęsie można nadziewać bardzo rozmaitymi farszami. Mogą to być starte ziemniaki, mięso z gęsi albo kasza. Ja wykorzystałam tę ostatnią oraz mięso i gęsie podroby. Nieskromnie powiem, że wyszło genialnie !

Jeśli zdobędziecie gęsią wątróbkę to koniecznie wypróbujcie też przepis na Sałatę z wątróbką i owocami



wtorek, 4 listopada 2014

Ciasteczka z melasą i orzechami pekan

Dawno nie piekłam ciasteczek, prawda ? Dobrze jest mieć w domu zachomikowane jakieś pudełko pełne chrupiących małych słodkości, ale niestety Żarłoczki wszystko wyjadły...

Ponieważ nie było w domu nic słodkiego a ja nie miałam ochoty na nic bardziej skomplikowanego więc powstały kruche ciastka z pekanami bo właśnie te orzechy miałam pod ręką. Można użyć zwykłych orzechów włoskich albo nie dodawać żadnych - ciasteczka i tak będą pachnące i pyszne.



poniedziałek, 3 listopada 2014

Gdzie zjeść najlepszą pizzę włoską w Warszawie ?

Lubicie pizzę ? Na pewno ! Ale czy wiecie jak powinna wyglądać i smakować taka prawdziwa, włoska ? Przyznam, że ja długo nie miałam o tym pojęcia.

Niestety, w wielu miejscach podaje się placki a'la pizza, które nie maja z nią wiele wspólnego poza nazwą. Żeby zjeść rzeczywiście dobre danie trzeba się nieźle naszukać. Ja mogę Wam już podpowiedzieć gdzie zjecie najlepszą rzymską pizzę. Taką serwują w Cafe D'arte, lokalu mieszczącym się przy ul. Asnyka w Warszawie. To winiarnia, kawiarnia i restauracja w jednym miejscu.


Makaron. Grzyby. Jesień. Pappardelle z dynią i smażonymi rydzami

To już chyba ostatnie rydze w tym sezonie. Nie bardzo mam do nich dostęp w "swoich" lasach a kupować grzybów nie będę. Nie bo nie - albo sama zbiorę albo nie jem. Ale czasami dobrze ludzie zbiorą i można zahandlować wymieniając się na jakiś dżem czy ogórki z własnej spiżarni. To co innego, prawda ?

Koniecznie zobacz przepis na Makaron z dynią czyli danie jakie przygotowywałam wirtualnie z koleżankami blogerkami - takie wspólne gotowanie czy pieczenie, chociaż na odległość, to fajna zabawa !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...