wtorek, 30 grudnia 2014

Najlepszy makowiec domowy

Z makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły dwa ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej.

Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii....

Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem, do której można wykorzystać właśnie masę z puszki. Ale zapewniam, że chociaż jest bardzo smaczna to jednak tylko namiastka porządnego makowca...



poniedziałek, 29 grudnia 2014

Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem, wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić.

Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie w swoich sklepach mak suchy już zmielony. To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w mleku i już nie trzeba mielić.




wtorek, 23 grudnia 2014

Coraz bliżej święta ....


Boże Narodzenie, Choinka, Bombka

Kochani,

Święta Bożego Narodzenia już za chwilę. Kolejny rok czekam na nie razem z Wami i razem szykujemy smakołyki na świąteczne stoły. Mam nadzieję, że znowu damy radę no bo jak mogłoby być inaczej ?!


Chciałabym życzyć wszystkim spokoju, miłej, rodzinnej atmosfery, zdrowia, wielu smakołyków na stole i mnóstwa prezentów pod choinkami, spełnienia marzeń a przede wszystkim tego czego każdy z Was najbardziej potrzebuje. 

Bądźmy dla siebie bardziej wyrozumiali, częściej się uśmiechajmy i dzielmy się codziennie zwykłą, ludzką życzliwością bo tej nigdy za dużo. Zwolnijmy czasami i zastanówmy się czy wyścig po kolejne dobra jest tak naprawdę konieczny ? Czy nie warto bardziej cieszyć się chwilą i drobiazgami ? 

Święta to czas rodzinnych spotkań i posiedzeń przy stole. Życzę Wam żeby wszystko było pyszne, ale żebyście się nie przejedli a słodkości nie odłożyły się tam i ówdzie. Ja mam zamiar jeść z umiarem, odpoczywać a nawet leniuchować i cieszyć się bliskością tych, których kocham. 

Wesołych Świąt i do zobaczenia za kilka dni ! 
  Wasza Pyza 

Warszawa, Plac Zamkowy i tegoroczne dekoracje

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem

Wigilia już za chwilę i pewnie menu na kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Może namówię Was na upieczenie pysznej kaczki z pomarańczami ? Długo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła !

Zobacz też przepis na Kaczkę faszerowaną z jabłkami i grzybami




niedziela, 21 grudnia 2014

Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów

Jeśli ktoś nie lubi krokietów z kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. 

Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne.

Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale dobrze są też na zimno jako przekąska. 



sobota, 20 grudnia 2014

Krokiety z kapustą i grzybami

Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta !


piątek, 19 grudnia 2014

Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ...

W Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony

Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący. 




czwartek, 18 grudnia 2014

Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym

Piekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem.

A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu !




środa, 17 grudnia 2014

Likier czekoladowo piernikowy

Na święta musi być coś dobrego do wypicia. Kieliszek albo mała szklaneczka słodkiego napitku z lodem, w ramach deseru, poprawi humor każdemu. 

Był już Szalony cielaczek, była słodka, cukierkowa Kukułczanka a teraz dołączy do nich Czekopiernik. Czekoladowy i aromatyczny, bardzo świąteczny więc koniecznie też go sobie zróbcie.



wtorek, 16 grudnia 2014

Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami

Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.

Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.

Zobacz  także przepis na Zielonego łososia



poniedziałek, 15 grudnia 2014

Konkurs z Quarta Caffe. Wyniki !!!

Konkurs kawowy z marką Quarta już zakończony i zwycięzcy wybrani. Jak zwykle nie było łatwo podjąć decyzję komu przypadnie nagroda. Dziękuję bardzo wszystkim uczestnikom za dodane przepisy, opowieści i zdjęcia. Jesteście niesamowici ! Wszystkie zgłoszone odpowiedzi możecie przeczytać pod wpisem konkursowym a zdjęcia obejrzeć w galerii na facebooku. Ale nagrody tylko dwie i najwyższy czas powiedzieć kto je dostanie.

Przypominam, że włoską kawę i makinetki do jej zaparzenia ufundował wyłączny dystrybutor marki Quarta Caffe na Polskę, firma Dolce Fine del Mondo


niedziela, 14 grudnia 2014

Bułeczki maślane z szafranem. Lussekatter. Wypiekanie na śniadanie

Lussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne.

Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru żeby bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. 

Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki, pamiętacie ? 


sobota, 13 grudnia 2014

Policzki wołowe z białym winem i piestrakami

Znowu przygotowałam policzki wołowe. Bardzo nam zasmakowało to mięso - po długim duszeniu rozpływa się w ustach i ta rewelacyjna kleistość... Szkoda, że tak trudno je dostać, ale jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie bo warto.


Tym razem policzki przygotowałam z dodatkiem piestrówek, które dostałam od Dorotki na Orawie. Pokrojone w plastry i ususzone doskonale nadają się do dań potrzebujących długiego duszenia bo oddając w pełni swój smak nie tracą jędrnej konsystencji.

Zobacz jak inaczej przyrządzić policzki wołowe



piątek, 12 grudnia 2014

Torcik piernikowy z kremem grysikowym i czekoladą

Miałam nie piec do świąt żadnych ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go całkiem szybko a smak jest bardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis !

Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz także przepis na  bardzo łatwy Piernik żydowski i przepyszny Keks na białkach


czwartek, 11 grudnia 2014

Suszony schab wieprzowy na ostro. Schab z pończochy

Dzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam, że warto. 

U mnie jest wersja dość pikantna więc dla wielbicieli łagodniejszego smaku trzeba zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Porad w sprawie przygotowania udzieliła mi Jola.

Koniecznie wypróbuj przepis na świetną Łopatkę peklowaną, parzoną



poniedziałek, 8 grudnia 2014

Przygotuj Święta z Pyzą !

Wszystkie moje świąteczne przepisy zebrane są w jednym miejscu na blogu. Dzięki temu łatwiej będzie Wam znaleźć pomysły na świąteczne potrawy. Ten zbiór co jakiś czas się powiększa i ulega modyfikacjom, tak też będzie w tym roku. Mam nadzieję, że to co umieściłam w nim do tej pory pomoże Wam z przygotowaniach do nadchodzących świąt Bożego Narodzenia.

Aby zobaczyć listę przepisów wystarczy kliknąć w poniższy napis albo zdjęcie

        Przygotuj swoje Święta z Pyzą a na pewno będzie smacznie !

http://smacznapyza.blogspot.com/p/dania-na-wigilie-i-boze-narodzenie.html

niedziela, 7 grudnia 2014

Ciasteczka korzenne. Piernikowe, kruche choinki

Grudzień to czas pieczenia pierniczków i korzennych ciasteczek. Już sam zapach podczas pieczenia przypomina, że niedługo święta. Ciasteczka można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej, schować do szczelnych pudełek a udekorować przed samymi świętami. Takie dekorowanie to fajna zabawa dla całej rodziny.

Aby upiec kruche korzenne ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto, gdzie jest mnóstwo dobrych receptur na różne wypieki i desery. A do dekorowania przydał się gotowy lukier i dekoracje cukrowe oraz opłatkowe Dr. Oetker. Dzięki nim ozdabianie ciasteczek było szybkie a efekt kolorowy.

Zobacz jak z innymi blogerami bawiliśmy się na świątecznych warsztatach kulinarnych !

ciasteczka korzenne,  pierniczki, choinki , lukrowanie , święta , desery , boże narodzenie, warsztaty kulinarne , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania, domowe jedzenie, kuchnia polska, przyprawa korzenna

sobota, 6 grudnia 2014

Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie.

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania ciasta.

Bułeczki upiekłam z tego przepisu w ramach cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie"

Zobacz przepis na Bułeczki tureckie z rodzynkami


piątek, 5 grudnia 2014

Pachnące świętami biscotti z suszonymi owocami

Klasyczne biscotti vel cantucci robi się z migdałami. Ale przecież zawsze można przekręcić recepturę i przygotować potrawę nieco inaczej, prawda ? 

Tak właśnie zrobiłam i zamiast migdałów dodałam do ciasta suszone owoce. Nadały słodkości a zapach wzmocniłam przyprawą korzenną i dodatkami cytrusowymi. Ta wersja nie jest wcale gorsza od tradycyjnej, jest po prostu inna i na pewno warta wypróbowania. Nam smakują obie.



czwartek, 4 grudnia 2014

Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowo-łososiowym

Ciasto filo samo w sobie nie ma właściwie smaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam.

Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle kruche i chrupiące.W przeciwieństwie do ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem.

Zobacz przepis na przekąski z ciastem francuskim


środa, 3 grudnia 2014

Świąteczne słodkości. Wyniki konkursu !

Bardzo dziękuję za wszystkie zgłoszenia jakie nadesłaliście w konkursie Świąteczne słodkości. Jestem pewna, że w Waszych domach nadchodzące święta będą pyszne. Kilka przepisów sobie zanotowałam i mam nadzieję wykorzystać bo są bardzo ciekawe. Wszystkie zasłużyły na nagrodę, ale te mam tylko 2 i jak zwykle ogromny problem kogo wyróżnić...

Wszystkie zgłoszone przepisy możecie znaleźć pod postem o konkursie a zdjęcia w galerii na FB




Jaką kawę lubisz najbardziej ? Konkurs z Quarta Caffe

Ciekawa jestem jaką kawę lubicie najbardziej ? Preferujecie jakąś szczególną markę czy raczej rodzaj parzenia i dodatki są dla Was bardziej istotne ? Podajecie kawę w filiżankach czy wolicie swój ulubiony kubek ? ...

Tak dużo pytań mam do Was, ale zanim zaczniemy konkurs chciałabym przybliżyć Wam prawdziwą włoską Quarta Caffe z jaką zetknęłam się niedawno i która mnie zachwyciła. Uwodzi cudownym zapachem i wspaniałym smakiem. A pochodzi z Lecce, stolicy Apulii, krainy na samym południu Włoch.



wtorek, 2 grudnia 2014

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

W tę niedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy. Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony.  I weź tu, kobieto, zrozum faceta...

Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne "

Zobacz także przepis na Naleśniki z serem i bakaliami



poniedziałek, 1 grudnia 2014

Świąteczne warsztaty z Kasią i Dr.Oetker

Już jakiś czas temu odbyły się warsztaty świąteczne z marką Kasia i Dr. Oetker. Była choinka, prezenty i oczywiście pieczenie różnych słodkości. W bardzo radosnej, świątecznej atmosferze robiliśmy ciasteczka, pierniczki i to wszystko dekorowaliśmy wedle własnej fantazji. Doskonale się bawiłam przygotowując ciasteczka na patykach czyli cake pops. Niżej znajdziecie przepis na te pyszności.

Zachęcam Was też do zaglądania na stronę Moje ciasto gdzie czeka na Was mnóstwo fajnych przepisów na ciasta, ciasteczka i różne słodkości - do wykorzystania na Święta, ale nie tylko. Ja  piekłam już kilka ciast jakie tam znalazłam, m.in. Roladę makową

Smaczna Pyza i cake pops - zdjecie Organizatora
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...