Surówka z kapusty kiszonej z papryką i ogórkiem

Dzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna.

A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę z jabłka i kiwi



Surówka z kiszonej kapusty i ogórków z papryką

czas przygotowania: ok. 10 minut
składniki:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 ogórki kiszone 
  • 1/3 strąka papryki czerwonej
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 marchewki
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • do smaku - świeżo mielony pieprz czarny, kminek mielony 


Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty kiszonej?

Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki żeby pasma nie ciągnęły się podczas jedzenie. Absolutnie nie odciskam kapusty i oczywiście jej nie płuczę. To drugie uważam za zbrodnię! Przecież płucząc pozbywamy się bardzo cennego i wartościowego soku a kapusta potem będzie bez smaku. Jeśli macie mocno kwaśną kapustę ew. odciśnijcie nadmiar soku i zużyjcie go oddzielne a kapustę doprawcie tak żeby złagodzić kwaśność.

Ogórki kiszone, bez obierania, poszatkowałam na cieniutkie plasterki. Obraną marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę po zdjęciu łupiny pokroiłam w cienkie piórka. Paprykę pokroiłam w paseczki. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyłam z kapustą. Dosypałam natkę, wlałam trochę oleju i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i mielonym kminkiem. Odstawiłam surówkę na przynajmniej pół godziny żeby smaki się przeniknęły.




8 komentarzy:

  1. świetny przepis. z pewnością go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. surówka pyszna :) u mnie ze schabowym

    OdpowiedzUsuń
  3. Surowka super. Coś innego niż kapusta,marchew, jabłko. U nas jemy praktycznie z każdym obiadem w którym występuje mięso.

    OdpowiedzUsuń
  4. Surówka super ,my ją jadamy do różnych mięs ,ryb czy wątróbki.

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłem pierwszy raz ,wyszła super. Kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze kilka wyciśniętych ząbków czosnku. Po spożyciu nawet covid zdycha od razu a po chuchu z przodu lub z "tyłu" to cała okolica jest wysterylizowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko wtedy wszyscy domownicy lub goście te muszą ją zjeść 😁

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger