Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Dżem ze słodkich, dojrzałych truskawek z nutką kwiatową bo dodałam do owoców świeżo zerwane kwiaty czarnego bzu. Zimą przypomni letnie dni i spacer po zielonym lesie. Truskawki to pierwsze owoce jakie przetwarzam z myślą o zimie. Już są dobrze dostępne więc powoli zaczynam pakować je do słoików.

Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą

Kiedy poszłam na wycieczkę do łęgowego lasu w poszukiwaniu żółciaków zobaczyłam po drodze obsypane kwiatami krzewy czarnego bzu. Żółciaki w większości były już przejrzałe i udało mi się zebrać tylko trochę świeżego grzyba. Zajęłam się więc zbieraniem kwiatów bo pomyślałam właśnie o połączeniu  ich z truskawkami. Czarny bez to bardzo pożyteczne rośliny. Kiedy nie mają liści można na nich szukać uszaków bzowych. Teraz jest pora pachnących kwiatów, które nadają się na różne przetwory a późnym latem można cieszyć się owocami tej rośliny. Wszystkie części bzu czarnego mają właściwości lecznicze, ale zawierają także, w różnych ilościach, substancje trujące, które po przyjęciu w większej ilości mogą powodować zatrucie. Na szczęście najwięcej tych szkodliwych substancji jest w zielonych częściach rośliny, których nie zjadamy a poza tym ulegają rozkładowi podczas obróbki cieplnej.

dżem truskawkowy , kwiaty czarnego bzu , domowa spiżarnia , przetwory , słoiki

Dżem truskawkowy z kwiatami dzikiego bzu

czas przygotowania: ok.30 minut + leżakowanie owoców w cukrze
składniki:
  • 1 kg świeżych truskawek
  • ok. 200 ml kwiatów czarnego bzu
  • 500 g cukru trzcinowego demerara
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1.op. żelfixu 2:1

kwiaty czarnego bzu , rośliny , grzybobranie , przetwory
kwiaty , łąka , wiosna , margaretka
margarytki czyli jastrun właściwy
świerzbica polna , kwiaty , łąka , wiosna , lato
rośliny , babka , wiosna , łąka
kwitnąca babka średnia
żywokost lekarski, łąka , wiosna , rośliny
żywokost lekarski
żółciaki siarkowe , kwiaty czarnego bzu , rośline jadalne , grzyby , grzybobranie
dżem truskawkowy , kwiaty czarnego bzu , domowa spiżarnia , przetwory , słoiki

Jak zrobić dżem z truskawek i kwiatów bzu czarnego?

Kwiaty bzu zebrałam poza miastem na obrzeżach lasu, w słoneczny dzień. Kwiatostany zbierałam ostrożnie do torebki, ale nie zawiązywałam jej żeby się nie zaparzyły. Po przyniesieniu do domu od razu rozłożyłam je delikatnie na lnianej białej ściereczce i zostawiłam tak na godzinę dając czas marudnym owadom na ewakuację. Kwiatów nie płukałam żeby nie pozbyć się pyłku kwiatowego. Delikatnie oberwałam malutkie, białe kwiatuszki od zielonych łodyżek. Trzeba to robić starannie bo zielone część mogą nadać goryczy przetworowi. Ponieważ kwiatostany były różnej wielkości podaję objętość samych, oberwanych kwiatuszków. Trzeba je zużyć tego samego dnia bo szybko ciemnieją.

Truskawki opłukałam i dobrze osączyłam. Usunęłam szypułki a jagody pokroiłam na ćwiartki. W garnku ceramicznym wymieszałam je delikatnie razem z żelfixem i cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Odstawiłam na godzinę żeby owoce puściły sok. Po godzinie postawiłam garnek na ogniu. Podgrzewałam do wrzenia a następnie gotowałam mieszając ok. 3 minut. Zdjęłam naczynie z ognia, wsypałam kwiaty bzu i mieszałam płynny dżem przez kilka chwil aż zniknęła piana jaka wytworzyła się podczas gotowania. Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików. Zakręciłam i odstawiłam do góry dnem.

Można nie obrywać kwiatuszków z baldachów tylko zawinąć kilka w gazę i włożyć razem z nią do gotujących się truskawek a po ugotowaniu dżemu wyjąć. Uważam jednak, że pierwszy sposób jest zdecydowanie lepszy i dzięki pozostawieniu drobnych kwiatów razem z owocami daje lepszy smak i aromat.

Z tej ilości składników wyszło mi 4 słoiki o poj. 0,3 l i 1 słoik poj. 0,15 l.

dżem truskawkowy , kwiaty czarnego bzu , domowa spiżarnia , przetwory , słoiki
dżem truskawkowy , kwiaty czarnego bzu , domowa spiżarnia , przetwory , słoiki

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, aż mam chęć na taki dżem, tylko powiedz mi kochana, jak te baldachy ilościowo wyglądały, bo w ml to chyba raczej ciężko będzie je zmierzyć. Czy to nie pełna szklanka tych kwiatów? No i jeszcze jedno, czy dżem pachnie także bzem? :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 ml to niepełna szklanka i jeśli dasz trochę mnie czy więcej to nic nie szkodzi. Dżem pachnie bzem i ten zapach w połączniu z aromatem truskawek jest boski!

      Usuń
  2. Podkradam pomysł na dodanie kwiatów czarnego bzu :) Uwielbiam wszysto, co jest z tymi kwiatami, a połączenie truskawek i słodkiego aromatu kwiatów musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest pyszne - kwiaty bzu i truskawki świetnie do siebie pasują

      Usuń
  3. Kochana Pyzo,proszę podaj jakiej gramatury (ile wagowo ) jest to opakowanie żelfixu ?
    kupiłam dzisiaj żelfix 2:1 w kilogramowych torebkach.Dziękuję i pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używałam tego pakowanego w małe torebki, 1 opakowanie ma 40 g

      Usuń
  4. Czy można to zrobić ze zwykłym cukrem i ile tego zelfixu wsypać? Bardzo proszę o odpowiedź. Mam wnusie malutką i robię to dla niej. Moje pierwsze zaprawy 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej może być zwykły cukier. Ilość żelfixu podałam, użyłam 1 opakowania, 1 torebki, żelfixu 2:1. Musisz przeczytać na opakowaniu, w zależności od tego jaki żelfix masz do dyspozycji, ile to użyć na 1 kg owoców i pół kilo cukru.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger