Młoda kapusta z masłem i koperkiem

Kiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. 

Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki. Duszoną kapustę można podać jako jarzynkę do dania obiadowego albo zjeść jako samodzielne danie choćby z dodatkiem pieczywa.

A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?

młoda kapusta , obiad , masło , koperek , jarzynka

Młoda kapusta duszona na maśle z koperkiem

czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki: 
  • 1 niezbyt duża główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 300 ml wody 
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego albo winnego białego 
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • do smaku - pieprz świeżo mielony

Jak zrobić młodą kapustę z masłem i koperkiem?

Kapustę oczyściłam z wierzchnich, twardszych liści, opłukałam. Główkę przekroiłam na ćwiartki i poszatkowałam niezbyt cienko. W rondlu rozpuściłam masło. Wsypałam mąkę i smażyłam kilka chwil pilnując żeby się nie zrumieniło. Włożyłam kapustę, wymieszałam i podlałam wodą. Dusiłam, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Kiedy kapusta nieco zmiękła dodałam lubczyk, kminek, cukier i ocet. Dusiłam jeszcze kilka minut aż kapusta była miękka. Posoliłam do smaku i dosypałam koperek oraz szczypiorek. Doprawiłam na koniec odrobiną pieprzu. Szybko i przepysznie.

młoda kapusta , obiad , masło , koperek , jarzynka




13 komentarzy:

  1. przepysznie:)uwielbiam taką kapustę

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie się objadam tą Twoją kapusią- narobiłaś mi takiego smaka, że nie mogłam się oprzeć. POEZJA!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie pysznie wygląda. Moja żona również często gotuje wiosenną kapustę. Wypracowała przepis, dzięki któremu zajmuje jej to minimalną ilość czasu a potrawa wychodzi boska :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro moja pierwsza w tym roku a czy marchewki nie dajemy Iza?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie:)Czy taką młodą kapustę można pasteryzować w słoikach na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale czy warto? Młoda ma swój urok wiosną i latem, a normalna jest dostępna cały rok.

      Usuń
  6. Tak, ale chodzi mi o to, żeby zamknąć smak młodej kapusty w słoiku. Uwielbiam taką młodą, później już mi nie smakuje. Dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wekuj młodą. Tylko ja bym w słoiki wkładała taką jeszcze twardawą i pasteryzowała dla bezpieczeństwa

      Usuń
  7. Pani jest dla mnie wyrocznią, jeżeli chodzi o gotowanie. Proszę mi powiedzieć, ile czasu pasteryzowałaby taką kapustę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkładałabym gorącą do słoików i pasteryzowała jeszcze 15 minut jeśli ma być przechowywana dłużej niż 2 tygodnie i do tego bez lodówki. Można włożyć wrzącą, zakręcić i odstawić do góry dnem bez pasteryzacji, a potem schować do lodówki, ale to tak na góra kilka tygodni i w chłodzie.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger