Napój pietruszkowy. Lemoniada pietruszkowa

Kilka dni temu wpadłam na chwilę do znajomych  w jakiejś niecierpiącej zwłoki sprawie. Dzień był słoneczny a nawet upalny więc od razu zaproponowano mi coś do picia. Padło też pytanie czy lubię pietruszkę. Nieco zaskoczona odpowiedziałam, że nic przeciwko niej nie ma i dosłownie po kilku chwilach na stole wylądował dzbanek pełen zielonego, zimnego napoju.

Zielona lemoniada, którą pewnie chętnie wypiłby jakiś Ogr na pewno nieco mnie zaskoczyła, ale mam nadzieję, że zakochacie się w niej tak jak ja bo jest po prostu pyszna! Doskonale orzeźwia, świetnie smakuje a do tego ma dużo witamin. Pokochają ją nawet dzieci, które za zielskiem w daniach często nie przepadają.

Potrzebujesz czegoś zimnego i jednocześnie pobudzającego? Zrób kawę mrożoną w kostkach. Możesz mieć ją zawsze w zamrażarce a w razie potrzeby wrzucić tylko do zimnego mleka.

orzeźwienie , napoje , zielona pietruszka , do picia

Lemoniada z zieloną pietruszką

czas przygotowania: 5 minut
składniki:
  • pęczek natki pietruszki
  • 1-2 cytryny
  • 2-4 łyżki miodu
  • szklanka lodu
  • 1-1,5 l zimnej wody

orzeźwienie , napoje , zielona pietruszka , do picia
orzeźwienie , napoje , zielona pietruszka , do picia


Jak zrobić napój pietruszkowy?

Pietruszkę opłukałam i osączyłam dokładnie. Oberwałam z łodyżek same listki i wrzuciłam do dzbanka. Cytryny wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki i białego albedo. Pokroiłam na mniejsze kawałki usuwając pestki. Dorzuciłam do dzbanka razem z lodem. Dodałam też nieco miodu, ale nie za dużo - lemoniada nie powinna być mocno słodka. Całość zblendowałam dolewając powoli zimną wodę.

Lemoniadę pietruszkową przecedziłam przez gęste sito, ale jeśli nie przeszkadzają Wam drobinki wpływające w napoju to nie musicie tego robić. Napój podajemy od razu i pijemy na zdrowie! 

Proporcje składników zależą od Waszego, indywidualnego smaku - jedni na pewno wolą mocniejsze w smaku napoje, inni bardziej rozcieńczone. Niech każdy zrobi tak jak lubi i jak mu smakuje.

Próbowaliście kiedyś buzy? To lekko fermentowany napój z kaszy jaglanej i rodzynek - jeśli jeszcze nie robiliście to polecam bo świetnie orzeźwia w gorące dni.  

orzeźwienie , napoje , zielona pietruszka , do picia

6 komentarzy:

  1. Jaka soczysta zieleń, oj musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, Iza, za przypomnienie o tym super napoju! Przypomniało mi się, że jakis czas temu był dostępny w menu kanjpki, gdzie zawędrowałam przez przypadek. Tam zrobili to w wersji z sokowirówką - to dobra opcja gdy ktoś nie lubi "farfocli".
    Acha - jeszcze coś - ja nie mogę miodem, ale sprawdziłam ze stawią - jest OK! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc z blenderem mniej zachodu a stewii nie używam bo mi z nią nic nie smakuje - zostawia taki lekko metaliczny paskudny posmak

      Usuń
  3. Pomysł bardzo mi się podoba, a jeszcze lepiej podstęp jaki wykorzystam aby mąż i córka spróbowali: toć to z kiwi, spróbuj! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger