czwartek, 15 stycznia 2015

Sernik z kajmakiem i czekoladą

Taki sernik to krótko mówiąc niebo w gębie a gęba w niebie. Cudownie kremowy, delikatny i wcale nie za słodki. Problem z nim tylko taki, że jak dużego nie zrobicie to i tak będzie za mało. No, ale dietetyczny to on nie jest więc ostrożnie przygotowałam małą foremkę. Zawsze można powtórzyć wypiek, prawda? 

Jeśli lubicie smak kajmaku to zróbcie Szalonego cielaczka




środa, 14 stycznia 2015

Zupa rybna z pstrągiem łososiowym

Nigdy nie byłam wielką fanką zupy rybnej. Ani ja, ani nikt u nas w domu. Nie pamiętam też z dzieciństwa żeby był zwyczaj gotowania takowej. Zdecydowanie wolę rybę upieczoną, smażoną czy rybę w galarecie. Wywar, jeśli już gotuję, to zużywam właśnie do takiej galarety. Ale kobieta, a zwłaszcza Pyza, zmienną jest więc ugotowałam zupę na rybich resztkach , z dużą ilością warzyw, dodając na koniec kawałki mięsa.

I wiecie co? Przepyszna wyszła! Całkiem lekka bo nie zabielałam jej ani nie zagęszczałam mąką. Pełna warzyw, smaku i zjadłam ją z przyjemnością. Żarłoczek nie chciał bo On to jadłby tylko smażonego pstrąga gdyby mu pozwolić. No cóż, więcej było dla mnie.

Taką zupę można przygotować nawet na Wigilię - przybrana jarzynowymi gwiazdkami będzie prezentować się doskonale. 


wtorek, 13 stycznia 2015

Karkówka suszona, z pończochy

Niedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony. To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje w przyprawach  i zostawia do obsuszenia. Podaje się ją krojąc w jak najcieńsze plasterki, paski - im cieniej tym lepiej więc nie sugerujcie się tym co na zdjęciu. Po ususzeniu i rozkrojeniu najlepiej przechowywać w lodówce zawiniętą w pergamin.




poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kolorowe kanapki z nadziewanej bagietki

Kolorowe kanapeczki to coś czego nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu czy prywatce. Powinny być ładne, przyjemne dla oka i dobrze smakować. Każdy gość chętnie sięgnie po coś co zje na 1-2 kęsy. 

Zrobienie takich kanapeczek wcale nie jest trudne a można stworzyć wiele ich wersji. Dzisiaj pokazuję Wam taką bardzo prostą, ale mam nadzieję, że zainspiruję kogoś do stworzenia swoich, niepowtarzalnych przekąsek tego rodzaju. Nadzienie z twarożku może mieć przeróżna dodatki. Kolorowe warzywa, wędlina, ryba a nawet owoce - zróbcie takie jakie chcecie

Zobacz przepis na pyszne rybne pasty makrelowe - nimi też można nadziewać bułki !


sobota, 10 stycznia 2015

Kotleciki z kaszy, łososia i brokułów

Wczoraj pisałam Wam o książce Konrada Gacy "Kuchnia Fit" jaka trafiła niedawno w moje ręce. Dzięki niej zaczęłam troszeczkę bardziej zwracać uwagę na to co jemy. Od razu zastrzegam, że  nie planuję na razie jakichś specjalnych zmian czy rewolucji w naszym menu, raczej będą to pojedyncze eksperymenty, ale co z tego wyniknie na dłuższą metę to zobaczymy.


piątek, 9 stycznia 2015

Czekoladowo w Krakowie

Często słyszę od innych blogerów, że ja w Warszawie to mam dobrze bo większość warsztatów czy spotkań blogerskich odbywa się właśnie tutaj. Oczywiście ma to swoje zalety bo faktycznie mam blisko, ale czasami wyrwanie się z domu na dzień czy dwa jest bardzo fajne. Nawet kiedy trzeba kilka godzin spędzić w podróży.

wiewiórka w czekoladzie - coś pysznego !


Warto przeczytać - Konrad Gaca "Kuchnia Fit"

Książka "Kuchnia Fit" Konrada Gacy to zbiór smacznych przepisów na zdrowe posiłki. Znajdziecie w niej propozycje śniadań, obiadów, kolacji a nawet deserów. I to wszystko w stylu fit. 



czwartek, 8 stycznia 2015

Serniczki z gruszkami zapiekane w cieście filo

Bardzo mi się spodobały zabawy z ciastem filo jakie pojawiło się niedawno w jednym z marketów. Mniej już podoba mi się fakt, że była to jakaś akcja świąteczna i ciasta nie ma w sprzedaży. Nie poszalałam bo przecież nie ma sensu kupować wielu opakowań za jednym razem.

Ponieważ robiłam już wytrawne Rożki z serem i łososiem to zachciało mi się czegoś słodkiego z ciasta filo. No i popełniłam serniczki, które wyglądają jakby były w papierowych papilotach. Ciasto zapiekło się ładnie i jego kruche, chrupiące płatki ciekawie kontrastowały z serowym, miękkim środkiem i soczystymi owocami. Domownicy już pytają kiedy zrobię je znowu...
  


środa, 7 stycznia 2015

Sałatka ryżowa z kiełbaskami piwnymi

Na imprezowym stole nie może zabraknąć różnych przekąsek, przegryzek i oczywiście sałatek. Ilość i różnorodność zależy od naszych możliwości i ilości gości. Ale przynajmniej jedna micha pysznej sałatki na pewno na takim stole się zawsze znajdzie.

Sałatki to bardzo wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam pod ręką. Wyszło bardzo smacznie.

Zobacz przepisy na inne dania, które sprawdzą się na karnawałowych imprezach !



wtorek, 6 stycznia 2015

Sójki mazowieckie

Sójki mazowieckie to nic innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką.



poniedziałek, 5 stycznia 2015

Poncz herbaciany, korzenny

Poncz to napój alkoholowy pochodzący z Indii, który możemy podawać zarówno na zimno, nawet lekko mrożony, jak i na gorąco. Jego skład może się bardzo różnić w zależności od wersji. Kiedyś podstawą zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino, rum albo wódkę. Można też dodać różne alkohole uzyskując ciekawe efekty aromatyczno smakowe. Bardzo często dodaje się do ponczu przyprawy korzenne wzmacniające jego aromat. Jego końcowy smak i moc ogranicza tylko nasza wyobraźnia i możliwości.
 
Dla ochłody na gorącej imprezie można podać inne bezalkoholowe napoje np. Kawę mrożoną albo po prostu Wodę z sezonowymi owocami i lodem



niedziela, 4 stycznia 2015

Piernik staropolski długo dojrzewający

Ciasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam.

W sumie niedużo przy tym pierniku roboty a mnóstwo pysznego ciasta, którym podzieliłam się z rodziną. Zapach i smak takiego piernika są niesamowite i wiem, że będę go przygotowywać już na każde Boże Narodzenie.

Jak przygotować ciasto na piernik staropolski ?




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...