sobota, 28 lutego 2015

Sałatka ze szpinaku z grillowanym kurczakiem i pesto koperkowym

Zielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto. Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach.

Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu - polecam przepis na bardzo letnią sałatkę ze szpinaku z truskawkami i kwiatkami!



piątek, 27 lutego 2015

Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem

Ogórek, rzodkiewki, twarożek... Zapowiada się pyszne, wiosenne i zdrowe śniadanie. Ja wiem, że do wiosny jeszcze kawałek a nowalijki nie zawsze są bardzo naturalne, ale nie mogłam się powstrzymać.

Wygodnie jeść takie roladki bo można wziąć je po prostu w rękę. Można je podać właśnie na śniadanie, ale także podczas luźnej imprezy, do przegryzienia. Myślę, że będą smakowały niezależnie od miejsca i okazji. 

Biały ser jest wdzięcznym produktem do wykorzystania jako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. 

Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy ja będę smacznie spała a rano tylko szybko je uformuję i upiekę.



czwartek, 26 lutego 2015

Pesto z koperkiem

Pesto pachnące moim ukochanym koperkiem. Idealne do makaronu, białego mięsa, ryb albo po prostu do posmarowania nim świeżego pieczywa. Koperek lubię tak bardzo, że mogę sypać go garściami do wszystkich dań!

Wiem, że prawdziwe pesto uciera się w moździerzu, ale przyznaję, że idę na łatwiznę. Miksuję składniki blenderem i proszę na mnie za to nie krzyczeć. Tak jest zdecydowanie łatwiej i przyjemniej. 

I jeszcze jedno. Pisząc tytuł zawahałam się nad formą bo pesto to sos, ale pesto koperkowy brzmi mi jakoś dziwnie. Bardziej przyjazne wydaje się pesto koperkowe - tylko, że to chyba niepoprawna forma. Nie jestem pewna. Jeśli jest na sali ktoś kto może udzielić porady językowej to bardzo proszę. Ja mam jednak małe wątpliwości...

Pesto można robić z wielu innych ziół i składników. Pesto z pokrzywy jest bardzo ciekawe.




środa, 25 lutego 2015

Domowa zupa pieczarkowa

Zimą co prawda rosną jadalne grzyby i gdybym się bardzo postarała to mogłabym nazbierać świeżyzny. Ale tak się złożyło, że jakiś czas chorowałam a kiedy forma i pogoda były odpowiednie na poszukiwania zimowych rarytasów to nie mogłam ruszyć w teren. Kiedy więc zachciało mi się grzybowej zupy miałam do wyboru - kupić pieczarki albo użyć suszonych zbiorów. W sumie to pieczarkowej dawno nie gotowałam i nawet miałam na nią ochotę.

Swoją drogą to ze wstydem przyznaję, że jakoś nie miałam weny żeby opisywać te zimowe grzyby, ale nadrobię.  Zdjęcia najwyżej będą zeszłoroczne, trudno się mówi.  Na razie możecie przypomnieć sobie jak wyglądają uszaki bzowe - je też można znaleźć właśnie teraz.




poniedziałek, 23 lutego 2015

Jaglany krem z karmelowym ananasem

Lubicie kaszę jaglaną? Czy deser z takiej kaszy do Was przemawia? Do nas przemówił bardzo mocno i to nie pierwszy raz. Ugotowana, zmiksowana kasza jest jak budyń i można z niej zrobić cudowne desery a nawet coś w rodzaju sernika. Nie wierzycie? Koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni!

Zobacz przepis na budyń jaglany z rabarbarem i orzeszkami

Kasza jaglana ma czasami lekko gorzkawy posmak. Aby go nie było trzeba kaszę najpierw wypłukać dobrze w zimnej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero ugotować w świeżej wodzie lub mleku. Ten prostu zabieg spowoduje, że kasza będzie naprawdę smaczna.



niedziela, 22 lutego 2015

Pancakes czyli śniadanie po amerykańsku

Pankejki to coś pomiędzy naleśnikami a placuszkami. Różnie są nazywane, ale ja skłaniam się do tej drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki.

Nie wiem kto i kiedy je wymyślił, ale Amerykanie ponoć je kochają. W wielu domach jest to tradycyjne danie śniadaniowe podawane z syropem klonowym albo tzw. złotym. Ja lubię do nich przygotować jakiś sos owocowy czy choćby pokrojone świeże owoce albo nasz, polski miód.

Pancakes zrobiłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie modyfikując przepis z bloga Moje Wypieki, w którym według mnie jest stanowczo za dużo proszku do pieczenia. Użyłam zaledwie 1/3 podanej tam ilości i placki wyszły puszyste więc po co sypać więcej? Niżej podałam ilości jakie wykorzystałam.

Amerykańskie pankejki są bardzo smaczne, ale i tak moimi ulubionymi pozostaną zwykłe placki z jabłkami.



sobota, 21 lutego 2015

Koktajl owocowy z wędzoną śliwką i nutą bazylii

Dzisiaj kolejny pyszny koktajl.  Ten jednak jest dość słodki chociaż żadnego dodatkowe cukru ani słodziwa nie dodawałam. Składa się właściwie z samych słodkich owoców, których smak można oczywiście przełamać większą ilością soku z cytryny. Chyba, że tak jak ja podacie go na deser to wtedy słodkość będzie bardzo na miejscu.

Zachęcam Was do miksowania i komponowania własnych smaków. To naprawdę świetna i bardzo smakowita zabawa.

A może masz ochotę na koktajl bananowo sojowy? Też jest pyszny!


piątek, 20 lutego 2015

Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z żurawiną na jaglanym cieście

Niedawno zapytano mnie co pysznego przygotowuję Żarłoczkowi kiedy chcę go udobruchać. Odpowiedź jest bardzo prosta bo jest tylko jedna rzecz działająca na niego jak balsam. To szarlotka. Najlepiej jeśli będzie mieć kruche ciasto i dużo owocowego nadzienia. No i musi być jej cała blacha żeby wystarczyło na przynajmniej kilka dużych porcji.

Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać mu przyjemność, także kulinarną, to upiekłam kolejną wersję tego ciasta. Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie.

A może upieczecie jabłecznik z budyniem? Taka wersja szarlotki też bardzo smakowała mojemu Żarłoczkowi.



czwartek, 19 lutego 2015

Koktajl jabłkowy ze szpinakiem i słonecznikiem

I znowu zielony koktajl czyli doskonały napój dla ogrzycy. Jak widać po kilku przepisach ostatnio złapałam fazę na szpinak i wykorzystuję go póki mi się nie znudzi. Od dzieciństwa mam niechęć do duszonego, ale sałatka ze szpinaku czy koktajl to zupełnie co innego. Te bardzo lubię. Pomiksuję sobie jeszcze jeśli pozwolicie bo to dobry pomysł na szybkie śniadanie albo zdrową przekąskę w ciągu dnia.

 
Zima już się kończy a wczesnym latem pojawią się jagody i znowu zrobię Koktajl jagodowo bananowy na zsiadłym mleku. To cudownie orzeźwiający napój! 


środa, 18 lutego 2015

Ravioli z łososiem i twarogiem

Dzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku. Twaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę?

Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą tak jak zrobiłam to w przypadku Zupy pomidorowej z pomidorowo-serowymi ravioli


wtorek, 17 lutego 2015

Quritto czyli quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem

Quesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę mocno doprawionego mięsa i kukurydzy. Taki skład bardzo nam odpowiada.Wyszło bardzo smaczne danie - na pewno nie dietetyczne ze względu na dużą ilość serów, ale naprawdę pyszne!

Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy pewność, że są świeże i nie zawierają niepotrzebnych konserwantów.

Zobacz przepis na pyszne Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami.




poniedziałek, 16 lutego 2015

Cannoli - włoskie rurki z kremem serowo śmietanowym

Cannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu.

Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś w sklepie z AGD, ale można wykorzystać kawałki drewnianego kija z drzewa liściastego, pociętego na ok. 10-12 cm kawałki. Po zeszlifowaniu ostrych brzegów papierem ściernym takiej kołki należy zakonserwować gotując przez kilka minut w gorącym oleju.

Można też zrobić foremki jednorazowe ze złożonego kilka razy arkusza folii aluminiowej.

Zobacz przepis na cudowne rurki korzenne !



niedziela, 15 lutego 2015

Tortille pszenne domowe

Tortilla. Na pewno wiecie co to bo można je kupić w wielu sklepach. Jednak kosztują dość sporo jak na placki z mąki i wody więc dużo lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Pochodzą z kuchni meksykańskiej gdzie w zależności od regionu wypieka się je z mąki pszennej albo kukurydzianej.

Zrobienie jest dość łatwe chociaż wymaga nieco siły i cierpliwości przy wałkowaniu. Ale naprawdę warto bo z zaledwie czterech składników otrzymamy kilka tortilli co u nas wystarczyło na solidny posiłek dla 4 osób. Oczywiście same, suche, nie są zbyt dobre. Cały urok w dodatkach i sposobie podania, ale o tym napiszę już innym razem. Dzisiaj przepis podstawowy na placki jaki znalazłam na blogu Vegazone a przygotowałam je w ramach wspólnej akcji blogerów Wypiekanie na śniadanie.

Robiliście już tortillę de patatas? To bardzo pyszny i pożywny hiszpański omlet z ziemniakami.



Pączuszki pszenno-orkiszowe na serku waniliowym, z lukrem pomarańczowym i skórką

To pączki prawie błyskawiczne. Zanim tłuszcz w rondlu dobrze się rozgrzeje już zdążycie wyrobić ciasto. Potem już tylko smażenie i już niedługo można zajadać. Ja zrobiłam lukier pomarańczowy, ale możecie je po prostu oprószyć cukrem pudrem i też będzie dobrze.

Takie pączuszki są naprawdę pyszne, koniecznie zróbcie bo przecież to już ostatki!

Jeśli nie przepadacie za pączkami może usmażycie bardzo kruchy Chrust czyli najlepsze faworki jakie znam?


sobota, 14 lutego 2015

Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami

Sałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. A jednak to połączenie, na dodatek okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami, tworzy coś bardzo pysznego.

Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam otrząsnąć się z tych doznać i za nic świecie nie mogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory. Wątróbka przestała straszyć kiedy obsmażyłam ją tylko krótko na patelni. Okazała się być delikatnym, smacznym kąskiem. So szpinaku podchodziłam dłużej z rezerwą. Zmielonego nie ruszę do dziś, ale świeże liście to zupełnie inna bajka. Są soczyste i wcale nie smakują jak szpinak. Nawet uduszone w dużych kawałkach już mnie nie przerażają, pod warunkiem, że dobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych.

Też macie swoje zmory kulinarne tak jak ja? Może udało Wam się jakąś już pokonać?

Zobacz jak przygotować makaron ze szpinakiem !



piątek, 13 lutego 2015

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Smocza zupa, jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem.

Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie!




czwartek, 12 lutego 2015

Kotajl jabłkowo-szpinakowy z kiwi i złotym lnem

Dzisiaj wpis i przepis będzie na przekór temu co się wokół dzieje czyli przeciw szaleństwo pączkowemu. Nie żebym pączków nie lubiła bo przecież lubię, nawet bardzo. Ale skoro wszędzie pączki to ja zdrowy koktajl dla równowagi. I powiem Wam coś jeszcze w tajemnicy - wypijam i idę smażyć bo tradycja to tradycja.

Koktajle owocowo warzywne bo takie małe bomby. Bomby witaminowe oczywiście. Pijąc je nie tylko zaspokajamy głód i pragnienie, ale także dostarczamy swojemu organizmowi wielu składników odżywczych. Mają w sobie mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Mogą zastąpić niektóre pełne posiłki.

Ja taki zielony koktajl wypiłam na śniadanie, ale miłośnikom nieco konkretniejszych śniadań proponuję Omlet z pomidorami



środa, 11 lutego 2015

Doughnuts czyli amerykańskie pączki z dziurką - donaty

Już jutro Tłusty czwartek więc pączkowy szał trwa. Prawie na wszystkich blogach znajdziecie świeże, jeszcze ciepłe, wpisy z pączkami, pączusiami, faworkami czy innymi słodkościami. Co tam kalorie, diety i dbanie o linię! Tradycją jest zjedzenie przynajmniej jednego tłustego pączka w celu zapewnienia sobie dostatniego życia na resztę roku.

Nie przepadasz za pączkami? Może skusisz się na bułeczki różyczki


wtorek, 10 lutego 2015

Cytryna do herbaty, w rumowym syropie

Lubicie herbatę z cytryną? Ja nie zawsze mam na taką ochotę, ale Żarłoczek bardzo lubi dodać sobie plasterek do swojego wielgaśnego kubasa. Taka cytrynka dodaje leciutkiego kwaskowatego posmaku i  cytrusowego, pięknego zapachu. Trzeba tylko pamiętać o tym żeby dodawać ją dopiero po odcedzeniu zaparzonych listków - do samego, czystego naparu. W przeciwnym razie kwas cytrynowy wejdzie w reakcję z substancjami zawartymi w liściach i zrobić się dla nas bardzo szkodliwy.

Czy robicie domowe przetwory tak jak ja? 



poniedziałek, 9 lutego 2015

Małe pączuszki z twarogiem, jabłkami i cynamonem

Tegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek. To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i tradycyjne pączki. Ale innych rodzajów jest bardzo wiele a jedne smaczniejsze od drugich - jest w czym wybierać!

Dzisiaj pokażę Wam przepis na takie mini pączusie, które robi się błyskawicznie. Z podanej ilości składników wyszła całkiem spora stertka małych kulek, które zjedliśmy na deser w niedzielne popołudnie. Ot, małe pączki - mała rozpusta.

Jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść pączków smażonych to zróbcie sobie pączki pieczone - są naprawdę bardzo smaczne.



sobota, 7 lutego 2015

Miksowanie na śniadanie czyli pożywny koktajl owocowy z otrębami

Tak się złożyło, że zdecydowanie łatwiej i przyjemniej pochłonąć mi coś w postaci płynnej czyli tak żeby nie było trzeba gryźć i potem męczyć się z połykanymi, suchymi kęsami. Lata lecą i zdrówko już nie takie jak w młodości... Nie dość, że złapałam paskudną infekcję i wywaliło mi migdały to dodatkowo jestem w trakcie leczenia stomatologicznego - stąd całkiem spore problemy z dziobem i gardłem.

Zobacz jaki pyszny koktajl może zrobić ze szpinaku!

Niestety, mój strach przed wizytą u dentysty wcale z wiekiem nie osłabł chociaż staram się pilnować tych spraw. Jednak nie zawsze to się udaje a poza tym natura potrafi zaskakiwać i sprowadzić niespodziewanie do parteru. Co do mnie miała pewnie jakiś swój plan bo zwaliła na mnie kilka rzeczy od razu a teraz pewnie siedzi w kąciku i chichocze patrząc jak sobie radzę. Tyle, że trafiła na niezłą zawodniczkę bo ja radzę sobie całkiem dobrze i daję słowo, że jestem twarda! Grzecznie przyjmuję zalecone specyfiki a kiedy trzeba siadam na fotel oddając się w zaufane ręce znajomego od lat dr Ząbka.

Tyle, że sumując kilka dolegliwości jestem nieco obolała i przybita więc zaczęłam pić. To dużo ułatwia...



piątek, 6 lutego 2015

Jaglany biszkopt z gruszkami - bardzo łatwe ciasto na niedzielę

Dzisiaj przepis na bardzo proste, wręcz banalne ciasto. Ostatnio weny do gotowania i pieczenia próżno u mnie szukać. Pewnie nawet niektórzy pomyśleli, że blogowanie mi się już znudziło, ale zapewniam Was, że nic z tych rzeczy. Po prostu różne prywatne zawirowania spowodowały, że musiałam się troszkę wyciszyć, odetchnąć i wyluzować. Z tego niefrasobliwego odpoczywania wynikło nawet chorowanie bo dopadła mnie jakowaś zmora co puścić nie chciała. Gotowałam więc tylko tyle ile naprawdę już musiałam żebyśmy z głodu nie padli a o zdjęciach to nawet nie pomyślałam. Cóż, każdy ma prawo do gorszego czasu i niemocy, nawet taka twardzielka jak Pyza!

Zobacz przepis na proste danie z jednego garnka - mało pracy a efekt gwarantowany!



czwartek, 5 lutego 2015

Kobieta do zjedzenia - zaproszenie i konkurs !

Dawno się razem nie bawiliśmy więc postanowiłam Was trochę rozruszać. Dzisiaj mam propozycję dla tych, którzy mieszkają w Warszawie i mieliby ochotę na spędzenie razem ze mną jednego wieczoru. Nagrodą będzie wspólne wyjście do teatru i obejrzenie ciekawego przedstawienia. Mam do zaoferowania 1 podwójne zaproszenie, ale o tym za chwilę.

Mam nadzieję, że znajdą się chętni bo ja już nie mogę się doczekać ! 


środa, 4 lutego 2015

Smaczna Pyza - Blog Roku 2014 !

Jak już pewnie niektórzy zauważyli mój blog został zgłoszony do konkursu na Blog Roku 2014 w kategorii "Blogi kulinarne". Zgłoszenie to jednak nie wszystko. Do następnego etapu konkursu przejdą blogi, które dostaną najwięcej głosów od czytelników i tutaj liczę właśnie na Was. Będzie mi bardzo miło jeśli zechcecie zagłosować właśnie na mnie, na mojego bloga. Głosowanie potrwa do 10-tego lutego b.r.

Bardzo na Was liczę bo wiem, że lubicie Smaczną Pyzę !



Żeby zaglosować na Smaczną Pyzę wystarczy tylko wysłać jednego sms-a

o treści E11177 

na numer 7122


Koszt sms-a to tylko 1,23 zł. Dochód z wysłanych sms-ów zostanie w całości przeznaczony na rzecz Fundacji "Dzieci Niczyje", która pomaga dzieciom doświadczającym przemocy. 






poniedziałek, 2 lutego 2015

Kazimierz, ja i Konrad Gaca

Jakiś czas temu w moje ręce trafiła książka "Kuchnia Fit" autorstwa Konrada Gacy - guru od odchudzania wśród wielkiej rzeszy Polaków. Przyznam, że wcześniej znałam człowieka tylko ze słyszenia a i to niewiele. Chwilę później zostałam zaproszona do odwiedzenia nowego miejsca jakie Konrad Gaca stworzył czyli Gaca Spa w Kazimierzu Dolnym. W tym uroczym miasteczku nie byłam od lat a ponieważ zaproszono także grupę mniej lub bardziej znajomych blogerów to postanowiłam skorzystać i dobrze się bawić. A czy rzeczywiście tak właśnie było zobaczcie i przeczytajcie sami.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...