wtorek, 31 marca 2015

Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem

Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany.

Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi i jak smakuje rodzinie.


poniedziałek, 30 marca 2015

Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina

Zimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc, w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych marchewek czy groszku a już na pewno nie jajek zatopionych w galarecie. Te składniki były zarezerwowane do galaretki jarzynowej, bezmięsnej albo z kurczakiem. Zimne nóżki to zimne nóżki i nic nie ma prawa pętać się w środku poza kawalątkami obranymi z dobrze wygotowanych kostek. Wiem, że niektórych to brzydzi - po prostu trzeba je lubić i już.

Cały sekret przygotowania galarety z zimnych nóżek polega na ich długim i powolnym gotowaniu. Przez ten czas wygotuje się z nich cały kolagen i dzięki temu galareta zastygnie bez konieczności dodawania żelatyny. A kolagen nazywany jest białkiem młodości i jest bardzo zdrowy dla naszej skóry włosów i paznokci.


niedziela, 29 marca 2015

Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem

Mięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako mięso na obiad.

Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej.



sobota, 28 marca 2015

Śledzie marynowane w zalewie octowej. Domowe śledzie w occie.

Śledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też wolę je przyrządzić sama bo mam wtedy pewność, że będą smakowały tak jak lubię. 

Najlepsze do tego są surowe, duże i mięsiste śledzie. Można też użyć mniejszych, sprzedawanych w płatach, ale także surowych a nie z solanki. Przeważnie po prostu takie śledzie smażę, ale czasami także marynuję a później podaję z ziemniakami w mundurkach    bo w takim zestawieniu smakują nam najbardziej.


piątek, 27 marca 2015

Jak posiać i wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc

Do Świąt Wielkanocnych zostało już niedużo czasu. Trzeba pomyśleć o zielonej ozdobie świątecznego stołu i dodatku do wielu świątecznych dań czyli o rzeżusze. Jej małe nasionka można kupić w sklepach spożywczych, ogrodniczych, niektórych kwiaciarniach, kiermaszach świątecznych czy supermarketach a wyhodowanie jej w domu jest bardzo łatwe. Jeśli wysiejecie ją teraz będzie piękna akurat na Wielkanoc.

Co dobrego do jedzenia przygotować na wielkanocny stół? Zobacz moje propozycje do wielkanocnego menu.



czwartek, 26 marca 2015

Kolorowa babka "kwitnący tulipan"

Kolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka jest pyszna i na pewno będzie ozdobą stołu nie tylko tego wielkanocnego.

Polecam też pyszną babkę majonezową, która pięknie, cytrynowo pachnie.



środa, 25 marca 2015

Przepyszna biała kiełbasa. Jak zrobić domową białą kiełbasę?

Wielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej. Z dodatkiem chrzanu smakuje wyśmienicie.

Wszystkim się wydaje, że wędliny powinny być jak najchudsze, szczególnie kiedy sami je robimy. Pewnie takie są zdrowsze, ale pamiętajcie, że w przypadku kiełbasy odpowiednia ilość tłuszczu pozwala otrzymać produkt o odpowiedniej soczystości. Mięso nie powinno być wcale specjalnie chude a jeśli ma mało tłustych części to można razem z nim zmielić dodatkowo trochę tłustego boczku albo podgardla tak jak ja to zrobiłam. Zrobienie w domu swojej własnej białej kiełbasy nie jest wcale trudne, za chwilę się o tym przekonacie. Jeśli tylko macie maszynkę do mielenia mięsa i dodatkowo nasadkę do nadziewania kiełbas to na pewno sobie poradzicie. Ja użyłam maszynki elektrycznej, ale może też być ręczna - w tym drugim wypadku nawet wygodniej kontrolować proces nadziewania.

Bardzo ważne jest doprawienie zmielonych mięs przed zrobieniem kiełbas. Odpowiednie ilości czosnku, pieprzu, soli czy majeranku sprawiają, że domowa kiełbasa jest dokładnie taka jaką lubimy i jaka nam najbardziej smakuje. Ja podaję takie ilości przypraw jakie uważam za najlepsze - jeśli nie przepadacie za czosnkiem dodajcie go mniej, możecie też zmniejszyć ilość soli czy pieprzu według własnego uznania, ale my lubimy kiełbasę dobrze i konkretnie doprawioną. 

No to do dzieła bo bez dobrej białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, prawda? 


wtorek, 24 marca 2015

Jajka faszerowane z boczniakami i orzechami

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek w kilku wersjach. Dzisiaj proponuję jajka z dodatkiem grzybów i orzechów. Bardzo smakowity farsz dobrze do nich pasuje - jest nieco pikantny, lekko chrupiący i pyszny. U nas takie jajka mają duże powodzenie i wszystkim smakują.

U nas będą jeszcze na pewno różne inne jajka, między innymi jaja faszerowane smażone, podawane na ciepło bo też są pyszne! 



poniedziałek, 23 marca 2015

Zupa krem z topinamburu i amarantusa, z wiosennymi dodatkami

Zupa w formie kremu czyli gładka, gęsta i pożywna. Z topinamburu, słonecznika bulwiastego a właściwie tylko jego podziemnych części, które są lekko słodkawe i w smaku przypominają według mnie kalafiora z orzechowym posmakiem. Do tego bardzo zdrowe ziarno amarantusa jakie znalazłam w bogatej ofercie marki Sante, ale o nim kilka słów niżej. 
 
Krem topinamburowo-amarantusowy podałam w wersji wiosennej czyli z chrupiącymi nowalijkami, dobrze z nim kontrastującymi. Było zdrowo i bardzo pysznie, przekonajcie się sami!

Zobacz przepis na inny, ciekawą kremową zupę - Krem z fioletowego kalafiora



niedziela, 22 marca 2015

Babka piaskowa, dwukolorowa

Babka piaskowa, właśnie taka z dwukolorowego ciasta, jest jednym z pysznych i ciepłych wspomnień mojego dzieciństwa. Pyszną babeczkę piaskową piekła stryjenka Krystyna kiedy spodziewała się gości. 

Nie pamiętam zupełnie innych ciast w Jej wykonaniu za to smak babki mam w pamięci i znam doskonale. Zawsze bardzo ją lubiłam. Kiedy byłam mała i dopytywałam się dlaczego to ciasto nazywa się piaskowe stryjenka pokazała mi swoją okrągłą foremkę, która była bardzo podobna do foremek jakimi bawiłam się w piaskownicy. Powiedziała też, że ta babka jest właśnie z prawdziwego, chociaż kupowanego w specjalnym sklepie, piasku i dlatego tak się kruszy na talerzyku.  Dziś wydaje mi się to śmieszne a nawet głupie, takie wciskanie dziecku nieprawdziwej wersji, ale wtedy wierzyłam w nią przez długi czas i bardzo mi się podobało, że jemy takie niezwykle ciasto.

Stryjenki Krystyny dawno już nie ma na tym świecie, ale babkę piaskową mogę upiec sama i powspominać... Wy też upieczcie sobie taką babeczkę bo jest naprawdę dokonała.


sobota, 21 marca 2015

Łatwy chleb pszenny na drożdżach

Dzisiaj pachnący, świeżutki chleb domowego wypieku. Bochenek jest mięciutki i jasny w środku z chrupiącą, pyszną skórką. Zachęcam Was do upieczenia takiego swojego chleba bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu. Do wypieku potrzebne będą tym razem zwykłe drożdże - świeże albo suszone. Mówię Wam - taki świeży chleb z domowym masłem to coś pysznego! 

Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnej zabawy blogerów "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem do pieczenia zachęcił nas i przepis podał Paweł. Swój chleb nazwał szwajcarskim ze względu między innymi na nacięcie w kształcie krzyża jakie robi się na bochenku a kojarzące się ze szwajcarską flagą.



piątek, 20 marca 2015

Lunch z Lordem Somersby. Sałatka wiosenna z rostbeefem, gruszkami i piwnym dressingiem

Dzisiaj zjadłam lunch z Lordem #Somersby. Towarzyszył mi podczas przygotowywania posiłku i  podczas jedzenia. Dzień taki piękny, słoneczny a w powietrzu czuć wiosnę więc towarzystwo nie było przypadkowe. Lord jak widać sprostał moim wymaganiom chociaż jestem wybredna a co z tego wynikło możecie przeczytać i zobaczyć niżej.


czwartek, 19 marca 2015

Koktajl maślankowo-owocowo-gryczany

Wypiłam właśnie dużą szklankę pożywnego koktajlu. Pysznego i na dodatek bardzo zdrowego. A wszystko przez produkcję domowego masła. Nieczęsto je przygotowuję bo dostanie dobrej, wiejskiej śmietany nie jest w mieście takie proste. Ale kiedy już się udało to zrobiłam pachnące, prawdziwe masło a przy okazji zostało mi ok. 1 litra świeżutkiej maślanki. 

Maślanka zawiera dużo lecytyny, białka i soli mineralnych. Zawiera także kwas mlekowy, który reguluje proces trawienia wspomagając wydzielanie kwasów żołądkowych. Na pewno warto włączyć ją do swojej diety a jeśli na dodatek mamy ją jako bonus przy własnej produkcji masła to przecież grzechem byłoby nie wykorzystać. Maślankę można wypić samą albo może być bazą do koktajli i napoi orzeźwiających. Można miksować ją z różnymi warzywami i owocami. Kupując maślankę w sklepie zwróćcie uwagę na jej skład - żeby być produktem w pełni naturalnym i zdrowym nie powinna zawierać mleka w proszku.  

Spróbujcie namoczyć w maślance mięso a potem je upiec - zobaczycie jakie będzie kruche, delikatne i przepyszne jak Udka maślankowe


środa, 18 marca 2015

Policzki wołowe duszone w ciemnym piwie z czekoladą

Kolejna odsłona policzków wołowych. Część tuszy wołowej mało znana, mało popularna i wcale nie łatwa do kupienia. Większość ludzi po prostu nie wie co takich polików przygotować i nie ma pojęcia jakie to pyszne mięso. Sprzedawcy też rzadko je oferują bo skoro nikt tego nie kupuje to po co? Policzki wołowe pierwszy raz jadłam je jakieś 3 lata temu na kolacji w restauracji Karola Okrasy i od razu się w nich zakochałam.




wtorek, 17 marca 2015

Prawdziwe masło. Zrób je sobie sam!

Niektórzy z Was pewnie pamiętają jak kiedyś ich Babcia, na wsi, robiła w domu własne masło z wiejskiego mleka a właściwie śmietany. Może nawet macie jeszcze takie Babcie. Ja wychowałam się w mieście, tu też mieszkali moi Dziadkowie więc maślanych wspomnień nie mam. Babcia co prawda kupowała mleko i śmietanę u znajomej Baby na targu, ale kupowała też już ubite masło żeby zaoszczędzić sobie pracy.

Dzisiaj sama czasami robię domowe masło jeśli uda mi się kupić dobrą śmietanę o co wcale nie jest łatwo. Teoretycznie można wziąć nawet taką z kartonika, ale z niej masło nie jest ani takie pyszne ani pachnące. Masło robi się naprawdę bardzo łatwo. Wystarczy wspomniana wcześniej śmietana i mikser albo dobra rózga do ubijania. I jeszcze trochę cierpliwości.

To co? Do roboty! Trzepiemy pianę i robimy swoje własne masło!!!  A jak już je zrobimy to przyda się np. do pysznej jajecznicy z szynką, cebulą i kukurydzą.



poniedziałek, 16 marca 2015

Najlepszy sernik krakowski

Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia.



niedziela, 15 marca 2015

Jak obrać owoc granatu?

Lubicie granaty? To owoc, który w środku ma mnóstwo małych pesteczek a każda z nich otoczona jest soczystym, czerwonym miąższem. Lubię ich słodko cierpki smak, ale do niedawna obranie tego owocu i wydobycie z niego jadalnych części było dla mnie problemem. Można przekroić granat na pół i trzymając go nad miską stukać energicznie w skórkę a nasiona wypadną. Tyle, że przy okazji wszystko dookoła jest spryskane sokiem. Znacznie łatwiej posłużyć się ostrym nożykiem a jak to zrobić zobaczcie i przeczytajcie sami.

Kiedy byłam w Toskanii widziałam na obrzeżach winnicy owocujące granatowce. 


granaty w Toskanii

sobota, 14 marca 2015

Pyza, Marcin i świnki

Jeśli ktoś wczoraj nie zdążył obejrzeć programu z moim udziałem może zrobić to dzisiaj, zapraszam!

Paszteciki świnki polecają się na każdą imprezę! Przepis na nie jest już na blogu od dawna a niżej podaję link do filmu, na którym możecie zobaczyć jak je się przygotowuje.

http://www.doradcasmaku.pl/odcinek/5167/przepis-dnia-iv-odc.-10.-paszteciki-swinki-z-pieczarkami-.html





Dorsz cytrynowy panierowany, smażony

Lubicie smażoną rybę? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru.

Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno.

Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami



piątek, 13 marca 2015

Pyza znowu będzie straszyć!

Pyza znowu na małym ekranie! To niesamowite i zawsze mnie bardzo dziwi jak ja się tam zmieściłam?! Od razu uprzedzam, że osoby wrażliwe i o słabych nerwach proszone są o nieoglądanie. Jeśli jednak ktoś się odważy to obiecuję, że jakoś specjalnie dużo mnie tam nie będzie. Program jest krótki, zwięzły i na temat. Jaki to na razie nie zdradzę, ale wiadomo, że będzie gotowanie. 

Już kiedyś gościłam w telewizji, pamiętacie? Wtedy była Pyza na śniadanie - dzisiaj będzie na kolację!
 
zdjęcie z planu


czwartek, 12 marca 2015

Babka majonezowo-budyniowa o smaku cytrynowym

Wielkanoc zbliża się szybko i czas najwyższy zacząć planować świąteczne menu. Niby jeszcze 3 tygodnie, ale wierzcie mi, że ten czas zleci nie wiadomo kiedy. Warto pomyśleć już teraz co dobrego podamy w Święta.

Staram się aby każdego roku nasz stół był nieco inny i gościły na nim inne smakołyki. Wiadomo, że musi być żurek z białą kiełbasą i jajkami, ale przecież można go za każdym razem nieco inaczej doprawić i zaserwować. Będą domowej roboty wędliny, pasztet, sałatki. Na pewno będą jajka faszerowane w kilku odsłonach i przynajmniej jedne z nich pojawią się po raz pierwszy.

To samo jest z ciastami. Na wielkanocnym stole musi być smakowita babka, ale przecież nie zawsze taka sama. Może w tym roku będzie właśnie ta - puszysta babeczka z majonezem i budyniem? Jeszcze nie zdecydowałam chociaż jest bardzo pyszna. Ma jednak kilka porządnych rywalek więc ostateczną decyzję podejmę pewnie spontanicznie na dzień przed świętami. Tymczasem upiekłam ją żeby przypomnieć sobie jaka jest dobra i Wam ją serdecznie polecić.



środa, 11 marca 2015

Orzeźwiająca surówka z jabłek i kiwi

Sałatka ze słodko-kwaskowych owoców niekoniecznie musi być deserem. Można ją podać i zjeść jako samodzielne danie np. na przekąskę w ciągu dnia. Jabłka i kiwi są powszechnie dostępne i warto je wykorzystywać jak najczęściej. Taka owocowa surówka może też być dodatkiem do pieczonego drobiu i będzie z nim doskonale harmonizować. Jest pełna smaków, chrupiąca i pyszna. Zawiera też dużo witamin, które na przedwiośniu każdemu się przydadzą.

A co powiecie na kolorowa surówkę z fioletowego kalafiora? Jedzenie musi być pyszne, ale powinno też pięknie wyglądać, prawda?



wtorek, 10 marca 2015

Ciasteczka 40-stki

Te pyszne, chrupiące ciasteczka zrobione są z ziarenek sezamu i lnu. Jeśli lubicie sezamki to słodkie maluchy też będą Wam smakować. Nie ma w nich ani jajek, ani żadnej mąki bo nie są tu potrzebne. Jest cukier bo ciasteczka mają być słodkim deserem. Nazwałam je 40-stki bo jak zaraz zobaczycie wszystkich składników jest po 40 g.


Nie było moim zamiarem robienie specjalnych ciastek bez mąki i jajek, bezglutenowych. To raczej wynik eksperymentowania i próby odtworzenia czegoś co gdzieś kiedyś kupiłam i bardzo mi smakowało. Były to podobne, słodkie i bardzo chrupkie krążki, złożone z różnych ziaren, w kilku wariantach. Miały wyraźnym posmak masła a ziarna sklejone były jakby gęstym, zastygłym zupełnie syropem. Moje są chyba nieco inne, ale równie pyszne i zakochaliśmy się w nich w domu wszyscy. 

Jedliście kiedyś ciasteczka rugelach? Są kruche, maślane i cudowne!



poniedziałek, 9 marca 2015

Pulled pork. Wyczesana wieprzowina - wersja pikantna

Wyczesana wieprzowina to bardzo ciekawa potrawa. Niezwykle łatwo ją przygotować chociaż wymaga sporo czasu i co za tym idzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu.

Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi wiórowate.

My zjedliśmy naszą pulled pork jako domowy fast food chociaż raczej powinnam powiedzieć slow food bo przecież długo i powolutku się piecze. Dla mnie jest to na pewno comfort food. Podane w pysznych, domowych bułkach i z dodatkiem łagodnej sałatki z kapusty pekińskiej smakowało naprawdę wspaniale a mięso po prostu rozpływało się w ustach. Można też podać je po prostu z ziemniakami albo ryżem jako danie obiadowe. Też będzie smakowicie.



niedziela, 8 marca 2015

Kapusta pekińska w surówce z papryką, cebulą i jogurtem

Surówkę z kapusty pekińskiej lubią często nawet Ci, którzy taka ze zwykłej, białej kapusty nie odpowiada. Pekinka jest delikatniejsza w smaku. Można ją łączyć z różnymi innymi warzywami czy owocami za każdym razem robią sobie inna wersję. Do tego jest dzisiaj powszechnie dostępna.

Zobacz przepis na łagodną surówkę z pekinki, marchewki i jabłka



sobota, 7 marca 2015

Paluchy pszenno-orkiszowe z czarnym sezamam

Te paluchy czyli podłużne bułki upiekłam specjalnie żeby potem podać je z pieczonym mięsem. Ciasto nastawiłam na noc i rosło sobie spokojnie kiedy ja smacznie spałam, zupełnie tak samo jak przy Nocnych bułeczkach. Rano wystarczy uformować bułeczki i pozwolić im się napuszyć a potem już tylko hop siup do pieca!

Paluchy są bardzo smaczne - miękki, pyszny miąższ i chrupiąca skórka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe czyli to co w domowym pieczywie lubię najbardziej. Można je zjeść z czym tylko chcecie, nadadzą się nawet do domowych hot-dogów.



piątek, 6 marca 2015

Legumina jabłkowa z tapioką - bez mleka, bez cukru, bez glutenu

Bardzo mi się spodobały desery z tapioką. Wykorzystując granulat uzyskuje się po ugotowaniu miękkie, prawie przeźroczyste kuleczki zawieszone w gęstym kisielu. To zdecydowanie deser dla miłośników mniej lub bardziej gęstego "gluta" a takimi na pewno jesteśmy.

Tapiokę można ugotować na dowolnym mleku albo soku osiągając za każdym razem inny wariant smakowy. Często robię sama kisiel domowy na bazie dostępnych akurat owoców bo to szybki i smaczny deser. Do zagęszczenia wtedy służy przeważnie skrobia ziemniaczana, ale dzisiaj wersja właśnie z tapioką - słodka chociaż bez dodatku cukru.

Zobacz też przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią 





czwartek, 5 marca 2015

Koktajl pomarańczowo-ananasowy z migdałami

Kolejna odsłona koktajlowa. Dzisiaj koktajl mocno cytrusowy i ananasowy. W trochę tropikalnych klimatach czyli bardzo trafiony w mój smak. 

Dzięki migdałom jest pożywniejszy a użycie soku z czerwonych, sycylijskich pomarańczy nadało mu cudownego koloru. Mój ananas i pomarańcze były bardzo słodkie. Jeśli użyjecie kwaśniejszych owoców możecie zrezygnować z dodatku soku limonkowego albo dosłodzić koktajl odrobiną miodu.To co - miksujemy? Do dzieła bo przygotowanie takiego koktajlu trwa zaledwie chwilkę!

Zobacz przepis na bardzo orzeźwiający koktajl z pomarańczy i truskawek.



środa, 4 marca 2015

Klopsiki z indyka w sosie grzybowym

Na obiad przygotowałam delikatne klopsiki zanurzone w bardzo aromatycznym sosie z suszonymi podgrzybkami. Danie zimowe, ale obiecujące rychłe wyprawy w knieje i zachęcające do nowych poszukiwań.



wtorek, 3 marca 2015

Warsztaty kulinarne z kaszą i kuchnia 5 przemian

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, na których rozmawialiśmy o zasadach kuchni 5 przemian oraz gotowaliśmy potrawy z kaszy. Dania i napoje były propozycjami śniadaniowymi. Na szczęście bardzo lubię wszelkie kasze, nawet jaglaną, i ciężko mnie do nich zniechęcić.  Teoria pozwala na zrównoważenie energetyczne potraw, dzięki czemu posiłki stają się smaczniejsze, lekkostrawne i pozwalają na przyswojenie wszystkich składników pokarmowych. To sprawia, że zapewniamy sobie zdrowie zarówno ciała, jak i ducha.

Ja kaszy jaglanej lubię używać do sałatek zamiast mało wartościowego kuskusu np. w Sałatce z bobem i pomidorami. Można ją podać także na słodko. Kasza jaglana z owocowym sosem też jest wyśmienita! 


na początek filiżzanka gotowanej kawy - przyznam, że bardzo mi smakowała dzięki dodatkowi kardamonu


Omlet z boczniakami i jabłkiem

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być pożywne, zdrowe i przede wszystkim smaczne. Lubię wypić gęsty koktajl czy po prostu zjeść miseczkę granoli z maślanką, ale czasami mam ochotę na coś bardziej konkretnego. Wtedy smażę omlet ze świeżych, dobrych jajek i dodaję do niego coś smakowitego. Tym razem były to boczniaki. Powiem nieskromnie, że to było śniadanie mistrzów!

Moje grzyby tym razem pochodziły z hodowli, ale o wiele smaczniejsze są boczniaki dziko rosnące. Są jednak też twardsze więc używając tych dzikich trzeba je dłużej poddusić a przede wszystkim wybrać tylko młode owocniki.

Nie przepadasz za grzybami? Przygotuj pyszny omlet z papryką albo omlet z kiełbasą, kukurydzą i serem.



poniedziałek, 2 marca 2015

Warsztaty kulinarne - włoska pasta

Zaproszenie do Akademii Kulinarnej Whirpool przyjmuję zawsze z przyjemnością. Po pierwsze dlatego, że mam do niej najbliżej zw wszystkich warszawskich miejscówek warsztatowych a poza tym zawsze tam jest wyborne jedzenie i doskonała atmosfera. 

Przeczytaj koniecznie co robiłam na warsztatach w Tortowni

Niżej znajdziecie aż 4 przepisy na pyszne włoskie pasty i dużo zdjęć. Zapraszam!



Koktajl kokosowy ze szpinakiem, kiwi i orzeszkami

Gęsty, pożywny koktajl na dobre rozpoczęcie dnia. Zielony, nie słodzony i bardzo smaczny. 

Powiem Wam, że wolę sobie rano zrobić podobny koktajl niż zastanawiać się co zjeść na śniadanie. Dodaje mi energii, orzeźwia  i mam poczucie, że zdrowo rozpoczęłam dzień. W domu zawsze znajdą się jakieś owoce, zielone jadalne liście, warzywa i orzechy albo ziarna przydatne do takiego koktajlu. Można łączyć ze sobą bardzo wiele różnych składników i zachęcam Was gorąco do eksperymentowania. Twórzcie swoje własne mieszanki koktajlowe z tego co lubicie lub macie pod ręką.

Zobacz przepis na inny zielony koktajl albo koktajl czereśniowo-selerowy



niedziela, 1 marca 2015

Waniliowo-mleczny pudding z tapioką i kiwi

Ależ wyszedł pyszny deser! Mięciutkie, ale wyraźnie wyczuwalne kuleczki tapioki w mlecznym kremie a do tego kwaskowe, orzeźwiające kiwi. Coś pysznego! I tak łatwo się robi. Jedynym problemem może być kupienie tapioki bo nie jest to u nas powszechny produkt. Szukajcie go w dobrych delikatesach, sklepach z żywnością orientalną i egzotyczna albo po prostu w sklepach internetowych.

Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku czyli rośliny uprawnej pochodzącej z Brazylii a konkretnie z bulw maniokowych. Tapioka jest dietetyczna, zawiera bardzo mało białka a zawarte w niej węglowodany są lekkostrawne. Właściwie nie ma swojego smaku i jest hipoalergiczna. Jest także bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. Doskonale nadaje się do przyrządzania deserów.

Z kupieniem kaszy jaglanej będziecie mieli zdecydowanie mniejszy problem a też doskonale nadaje się do zrobienia deseru np. takiego jak Krem jaglany z karmelowym ananasem



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...