niedziela, 31 maja 2015

Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Dżem ze słodkich, dojrzałych truskawek z nutką kwiatową bo dodałam do owoców świeżo zerwane kwiaty czarnego bzu. Zimą przypomni letnie dni i spacer po zielonym lesie. Truskawki to pierwsze owoce jakie przetwarzam z myślą o zimie. Już są dobrze dostępne więc powoli zaczynam pakować je do słoików.

Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą

Kiedy poszłam na wycieczkę do łęgowego lasu w poszukiwaniu żółciaków zobaczyłam po drodze obsypane kwiatami krzewy czarnego bzu. Żółciaki w większości były już przejrzałe i udało mi się zebrać tylko trochę świeżego grzyba. Zajęłam się więc zbieraniem kwiatów bo pomyślałam właśnie o połączeniu  ich z truskawkami. Czarny bez to bardzo pożyteczne rośliny. Kiedy nie mają liści można na nich szukać uszaków bzowych. Teraz jest pora pachnących kwiatów, które nadają się na różne przetwory a późnym latem można cieszyć się owocami tej rośliny. Wszystkie części bzu czarnego mają właściwości lecznicze, ale zawierają także, w różnych ilościach, substancje trujące, które po przyjęciu w większej ilości mogą powodować zatrucie. Na szczęście najwięcej tych szkodliwych substancji jest w zielonych częściach rośliny, których nie zjadamy a poza tym ulegają rozkładowi podczas obróbki cieplnej.

dżem truskawkowy , kwiaty czarnego bzu , domowa spiżarnia , przetwory , słoiki

sobota, 30 maja 2015

Sok na dzień dobry i dobry dzień

30 maja to Światowy Dzień Soku a soki lubią przecież wszyscy, wszystkie smoki małe i duże! Jego smak i kolor zależy od tego z jakich owoców, warzyw czy innych roślin go wyciśniemy.

Teoretycznie każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To on daje nam kopa żeby dobrze zacząć pracę czy naukę. Niestety, w praktyce wiele osób zapomina o nim albo nie rozumie jakie ma znaczenie. Często nie jedząc śniadań tłumaczymy się brakiem czasu na ich przygotowanie czy spokojne zjedzenie. Ale jest na to doskonały sposób. Jeśli rzeczywiście nie macie rano czasu na śniadanie warto sięgnąć po prostu po szklankę soku. Już szybciej i łatwiej się nie da. Sok orzeźwi i dostarczy energii na dobry początek dnia!

światowy dzień soku , napój , samo zdrowie ,

piątek, 29 maja 2015

Koktajl pomarańczowo-truskawkowy z jagłami

Dzisiaj zdrowe śniadanie w płynie. Szybko je przygotowałam i równie szybko wypiłam, nabierając energii na początek słonecznego dnia. Kasza, owoce, złoty len i nutka cynamonu - same dobre rzeczy i dobrze do siebie pasują. Taki gęsty koktajl jest bardzo pożywny i dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin oraz składników mineralnych. W sam raz na zdrowy poranek!

A może wolisz zielony koktajl ze szpinakiem? Jest orzeźwiający i pyszny.

smoothie , breakfast , jasza jaglana , owoce , zdrowe śniadanie


czwartek, 28 maja 2015

Roladki schabowe ze szparagami, szynką, serem i bukietem warzyw

Miałam kotlety ze schabu i dość zwykłych schabowych. Żarłoczki nigdy nie mają ich dość, ale ja owszem. Zdecydowanie wolę to mięso w innej postaci np. przerobione na roladki z jakimś pysznym nadzieniem. Szybki przegląd lodówki i na blacie wylądowało kilka plasterków dojrzewającej, wędzonej szynki, kawałek Bursztyna oraz szparagi. Czułam, że to będzie dobre połączenie smaków i kolorów, ale dodatkowo dorzuciłam jeszcze marchewkę i kalafiora. Wyszło pysznie, kolorowo i nawet nie podałam ziemniaków!

Schab to wdzięczne mięso do zawijasów - można w nim schować różne pyszności. Zobacz przepis na Roladki schabowe z twarożkiem, puree selerowym i czereśniami.

rolady ze schabu , szparagi , obiad , smaczna pyza , najlepsze przepisy

środa, 27 maja 2015

Pyza poleca. Jakubiak lokalnie

Niedawno trafiła w moje ręce nowa książka z przepisami "Jakubiak lokalnie". Autorem przepisów w niej zawartych jest Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny. 

książka kulinarna , książka z przepisami , przepisy kulinarne , pyza poleca


wtorek, 26 maja 2015

Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem

Eklery to podłużne ciastka z ciasta parzonego, które po przekrojeniu nadziewa się ubitą śmietanką. Najczęściej wierzch polewa się czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite.

Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie.

Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe

Eklery upiekłam tym razem na Dzień Matki żeby mieć coś dobrego do podania na deser w tym szczególnym dniu. Bo to szczególny dzień chociaż mojej Mamy już z nami nie ma. Przyjmując życzenia od syna wspominam Ją i tęsknię. Jedno mogę Wam powiedzieć - kochajcie swoje Matki i mówcie im o tym często jeśli jeszcze je macie. Później człowiek żałuje, że być może zbyt rzadko rozmawiał i okazywał uczucia... Dzisiaj jednak weselmy się i świętujmy.

Wszystkim Mamom, Mamusiom, Mateńkom
           życzę wiele szczęścia każdego dnia i spełnienia marzeń!


eklery, ciastka z kremem, krem śmietanowo-kawowy, deser, moje wypieki, słodkości, domowa cukierenka


niedziela, 24 maja 2015

Placuszki pszenno-gryczane z sosem truskawkowo-borówkowym

Dzisiaj placki na śniadanie a to znaczy tylko tyle, że będzie pysznie. Tylko tyle i aż tyle. Placuszki są puszyste, delikatne a polane słodkim, owocowym sosem bardzo smakowały wszystkim domownikom. 

Nasze ulubione placki to od zawsze Placki z jabłkami - te smażę najczęściej i to nie tylko na śniadanie. Ale dzisiaj zrobiłam inne, chociaż równie pyszne!

placuszki, śniadanie, sos owocowy, truskawki, borówki
 

piątek, 22 maja 2015

Drożdżówki z serem białym i lukrem

Lubicie drożdżówki? Takie mięciutkie, świeżutkie i pachnące? Na pewno bo ciężko im się oprzeć. Ciężko też kupić naprawdę smaczne a do tego w sklepach czy cukierniach są coraz droższe. Warto co jakiś czas upiec je w domu samodzielnie bo wychodzi o wiele taniej a poza tym ile radości i aromatu w domu!

Do pieczenia dzisiejszych drożdżówek zmobilizowano mnie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie jaka cyklicznie odbywa się po skrzyknięciu chętnych na facebooku, i w której jak na pewno zauważyliście biorę udział co jakiś czas. Takie słodkie bułeczki będą pysznym śniadaniem podczas weekendu więc zachęcam do pieczenia - zaplanujcie dzisiaj zakupy a potem umawiamy się przy piekarnikach, dobrze?

Jakiś czas temu piekłam trochę inne, ale równie pyszne drożdżówki z serem - sprawdź, które wolisz. 

drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka


czwartek, 21 maja 2015

Kokosowy deser z tapioką, jabłkami i borówkami

Deser z tapioki jest trochę zabawny. Pękające w ustach miękkie kuleczki dostarczają ciekawych doznań. Ugotowane w mleku kokosowym są delikatne i pyszne. Owocowy, kwaskowy dodatek dobrze z nimi kontrastuje i całość jest niezwykle pyszna. Taki deser pokochają go nie tylko dzieci - daję Wam słowo!

Żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny do posłodzenia użyłam ksylitolu. Cukier brzozowy ma prawie połowę mniej kalorii niż biały a więcej o nim pisałam w przepisie na Sernik czekoladowy

tapioka , jabłka , borówki , mleczko kokosowe , ksylitol


środa, 20 maja 2015

Pałki po cygańsku

Dzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. 

Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od pomidorów i sosu worcester, odrobinę słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie.

Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku - słodkie i ostre jednocześnie

kurczak , udka pieczone , w marynacie , obiad


wtorek, 19 maja 2015

Konkurs. Zdrowo i kolorowo z Sante

Obiecywałam konkurs i dzisiaj jest właśnie ten dzień, w którym rozpoczynamy nową rozgrywkę. Do konkursu zapraszam Was razem z marką Sante, która ufundowała 2 paczki pełne swoich produktów. Ponieważ znajdziecie w niej same pyszne i ciekawe rzeczy to myślę, że warto spróbować swoich sił. Szczególnie, że jak się wkrótce okaże zadanie jest całkiem proste. Szczegóły konkursu znajdują się pod zdjęciem.

To co, zaczynamy? Mam nadzieję, że chętnie pobawicie się i ugotujecie coś pysznego a im Was będzie więcej tym większe szanse na następne konkursu z ciekawymi nagrodami!

Zobacz - nawet z amarantusa można zrobić kremowy budyń

zabawa , przepisy , nagrody , wygraj to


poniedziałek, 18 maja 2015

Majówka na Orawie. Kwiatki i nie tylko

Słabo idzie mi ostatnio relacjonowanie gdzie byłam i co widziałam. Pisałam już, że tegoroczną majówkę spędziłam na polskiej i słowackiej Orawie szukając grzybów. Ale przecież nie samym grzybem człowiek, nawet mocno grzybnięty, żyje. Łażąc po lasach i łąkach napotyka na swojej drodze różne roślinki, mnie lub bardziej ciekawe. A skoro napotka i ma pod ręką aparat fotograficzny to pstryka sobie robią fotki tych ślicznościom.

Nie będę Was zanudzać gadaniem bo szkoda. Obejrzyjcie zdjęcia, dużo zdjęć, i zobaczcie jak pięknie wyglądała Pani Wiosna w pierwszych dniach maja.

Na "moich" nizinach wiosna też wygląda pięknie!

lepiężnik różowy - prawda, że uroczy? najpierw wyrasta kwiat a dopiero później wielkie liście

niedziela, 17 maja 2015

Tarta z żółciakiem siarkowym i bursztynem

Żółciaka siarkowego nie da się nazbierać mało. Kiedy już na niego traficie to okazuje się, że do zebrania jest nawet kilka/kilkanaście kilogramów pięknego grzyba z jednego stanowiska. Oczywiście trzeba kierować się rozsądkiem i pozyskiwać tylko tyle ile możemy przerobić, ale wierzcie mi - u mnie załącza się tryb "pazerniak" i zwykle po przyniesieniu do domu boję się, że nie damy rady zjeść wszystkiego. Na szczęście żółciaka można nie tylko smażyć czy gotować. Doskonały jest żółciak marynowany w zalewie korzennej a poza tym obgotowane i dobrze osączone owocniki można śmiało mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy.

Tartę jaką dzisiaj Wam prezentuję przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi chcąc poczęstować ich czymś czego, jak wiedziałam, jeszcze nie próbowali. Byłam pełna obaw czy w ogóle będą chcieli spróbować no i czy będzie im to moje "coś" smakowało. Mam nadzieję, że chwalili nie tylko przez grzeczność a faktem jest, że tarta została zjedzona co do ostatniego okruszka. Myślę, że znajdzie się jeszcze kilka okazji żeby ją upiec ponownie bo jest bardzo smaczna.

Z żółciaka można też usmażyć po prostu kotlety w formie sznycli panierowanych a'la schabowe albo żółciakowe mieleńce. Te drugie w tym roku są u nas hitem.

żółciak siarkowy, obiad, moje wypieki

piątek, 15 maja 2015

Niezapominajka

Wiecie, że 15 maja jest świętem przyrody? Od 2002 roku oficjalnie określa się ten dzień Dniem Polskiej Niezapominajki. Obchodzenie tego święta zapoczątkował radiowiec stacji Polskie Radio Program I, nieżyjący już Andrzej Zalewski, na przekór sztucznie pompowanym Walentynkom.

kwiaty,  niezabudki, niezapominajka, wiosan, święto

czwartek, 14 maja 2015

Kotlety mielone z żółciaka siarkowego

Maj to pora zbierania , młodych, soczystych owocników pięknego grzyba jakim jest żółciak siarkowy. Ze względu na kolor i smak przypominający mięso kurczaka nazywany jest nawet chicken of the woods co znaczy dosłownie kurczak z lasu. Ponieważ pogoda była piękna wybrałam się zapolować na takiego kurczaka. Poszukajcie tych grzybów w swojej okolicy - ze względu na kolor i konsystencję nie sposób je pomylić z żadnym innym gatunkiem.

kotlety mielone z żółciaka, żółciak siarkowy, grzyby


środa, 13 maja 2015

Majówka na Orawie. Część 1. Grzyby

Zebrałam się wreszcie do napisania kilku słów o tym jak spędziłam w tym roku majówkę. Było pięknie, wesoło i przyjemnie. I bardzo grzybowo chociaż nie zawsze nadawały się te nasze grzybki do gara.

Kto czyta uważnie bloga wie, że lubię grzyby a jednymi z moich ulubionych są smardze. Te, niestety, w Polsce są pod ochroną więc żeby ich nazbierać muszę jechać na południe. Co roku grupa moich grzybniętych znajomych spotyka się na Orawie i razem poszukuje smardzy po słowackiej stronie. Na Słowacji można te grzyby swobodnie pozyskiwać. Nie zawsze uda mi się pojechać, ale staram się i w tym roku znowu się udało. Oczywiście szukaliśmy nie tylko smardzów, ale też innych przejawów grzybowego życia i jak zaraz zobaczycie kilka gatunków udało nam się znaleźć.

Zobacz jakie potrawy można przygotować ze smardzami
 
smardz stożkowy, grzyby, morchella, smardzowanie
młodziutkie smardze stożkowe zebrane przez Aszę


wtorek, 12 maja 2015

Sernik czekoladowy z ksylitolem

Sernik za mną znowu tak długo łaził i łaził aż musiałam go zrobić. I znowu stanęło na czekoladowym co wcale nie zmartwiło domowników. 

Tym razem jednak posłodziłam ciasto ksylitolem, który jest tak samo słodki a zawiera prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier! Poza tym ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu mogą stosować go w swojej diecie diabetycy.

Jeśli wolisz tradycyjne serniki to wypróbuj koniecznie przepis na pyszny Sernik krakowski

sernik-ciasto-deser-czekolada-ksylitol-żurawina

poniedziałek, 11 maja 2015

Majowa zupa na winie. Bluszczyk kurdybanek i makaron

Zupa na winie to takie szybkie i proste danie, które powstaje spontanicznie z tego co jest akurat pod ręką. Po prostu do garnka wrzucamy to co nam się pod rękę nawinie podczas przeglądu lodówki. Takie dania przeważnie są nieskomplikowane, ale bardzo pyszne. Najczęściej przygotowuję coś podobnego będąc na wyjeździe i wykorzystując to co czym akurat dysponuję. W domu też bywają dania "na winie", ale to już nie to samo bo przecież w domowych szafkach zawsze mam większy wybór składników, choćby przypraw.

Do doprawienia wykorzystałam zebrany na łące bluszczyk kurdybanek - to doskonała przyprawa do wszelkich zup np. kartoflanki.

zupa-bluszczyk-kurdybanek-makaron-obiad-potrawa-przepis


niedziela, 3 maja 2015

Zapiekanka jajeczno-smardzowa na bułkach

Dzisiaj zapiekana wersja jajecznicy ze smardzami. Jajka i grzyby zapiekłam od razu razem z bułką i dodatkowo dodałam dwa sery. Całość wyszła po prostu przepyszna. Taką zapiekankę można przygotować i podać na śniadanie, ale także jako inny posiłek w ciągu dnia. Taka porcja wystarczy dla przynajmniej 3 głodnych osób.

Smardze to delikatne, ale też bardzo aromatyczne grzyby. Uwielbiam je i przygotowuję z nimi różne dania - oczywiście jeśli tylko mam możliwość legalnie je pozyskać. Zobacz moje propozycje potraw ze smardzami.


piątek, 1 maja 2015

Smardzobranie. Jajecznica ze smardzami i pomidorami

Skoro jemy jajecznicę ze smardzami to znaczy, że sama je zebrałam. A skoro zebrałam to byłam tam gdzie można to robić czyli na Słowacji. Więcej o tym wyjeździe na pewno wkrótce napiszę i pokażę, ale teraz czas na pyszne śniadanie. Smardze i jajka bardzo do siebie pasują a jajecznica ze smardzami to już od kilku lat nasz majówkowy klasyk. Kto jadł ten wie, że to coś pysznego i warto czekać na nią nawet cały rok.

Smardze to pyszne grzyby i można je dodawać do różnych potraw. Kilka moich propozycji jak wykorzystać smardze znajdziecie w specjalnym zestawieniu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...