wtorek, 30 czerwca 2015

Babeczki serowe z kremem serowym i owocami

Niedziela bez czegoś słodkiego na deser to w naszym domu nie do pomyślenia! Kawałek ciasta albo inny smakołyk musi być do popołudniowej herbaty. Lato oferuje już teraz tyle świeżych, soczystych owoców że oczywiście musiały się pojawić w deserze.

Dzisiejsze babeczki to moja kolejna propozycja na wykorzystania serka Almette Fruit i przy ich pomocy znowu zachęcam Was do udziału w konkursie. Ten kończy się już niebawem, ale na pewno jeszcze zdążycie coś przygotować i przysłać swój przepis, razem ze zdjęciem dania. Przypominam, że wybiorę 4 najciekawsze przepisy a ich autorów zaproszę do wspólnego gotowania w Warszawie - będziemy mogli poznać się osobiście i powalczyć wspólnie o następną nagrodę. Laureaci pierwszego etapu mają zagwarantowane piękne fartuszki Cookie.

Mam nadzieję, że dotrą jeszcze jakieś smakowite propozycje potraw i czekam na nie z niecierpliwością. Zatem do dzieła, kochani!

Na blogu dociekliwi znajdą kilka innych propozycji użycia serka Almette do potraw - między innymi przepis na Pizzę z kaniami, w którym małe kapelusiki grzybów nafaszerowałam właśnie serkiem.



deser , małe słodkości , ciastka z kremem , owoce letnie

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami

Nie mam czasu wyskoczyć do lasu i cierpię z tego powodu ogromnie. Pociesza mnie nieco fakt, że niedużo ostatnio padało więc prawdopodobnie w lasach sucho i niewiele rośnie. Ale być może gdzieś tam czekają na mnie już złote kurki czy dorodne koźlaczki? Koniecznie muszę wygospodarować jakieś przedpołudnie i zrobić sobie wycieczkę. Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają.

Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret.

A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny!

pstrąg z piekarnika , ryba pieczona , z grzybami , pieczone ziemniaki


niedziela, 28 czerwca 2015

Bataty zapiekane z serkiem i boczkiem

Owocowy twarożek aż się prosił żeby posmarować nim świeżą bułeczkę albo użyć do deseru. Ale ja jestem przekorna i lubię zrobić po swojemu czyli inaczej. Plan był taki, żeby było pikantnie i wyraziście bo słodkiej nuty nie da się uniknąć. 

To nie pierwsze moje podejście do serków Almette Fruit. Dzięki Roladkom z owocowym serkiem wygrałam kiedyś wspaniałą wycieczkę do Toskanii. Wtedy spodobało się właśnie połączenie słodkiego twarożku z mięsem bo było nieco dziwne. Dziwne, ale bardzo smaczne i przekonałam się po raz kolejny, że warto eksperymentować w kuchni ze smakami. Tym razem też przygotowałam przepis w związku z konkursem, specjalnie na zachętę dla Was, licząc że może kogoś zainspiruję do działania.

Przypominam Wam o trwającym konkursie, w którym zadaniem jest właśnie przygotowanie potrawy z użyciem serka owocowego Almette.  Liczy się pomysł i kreatywność, ale pamiętajcie też że czasami w prostocie siła. Byle tylko nie był to przepis na kanapkę. Ma być smacznie i apetycznie, ale jednak ciekawie. Szanse wygrania są naprawdę duże bo zgłoszeń jest bardzo mało.

słodkie ziemniaki , z piekarnika , nadzienie , serek owocowy , przekąski

piątek, 26 czerwca 2015

Tarta szpinakowa z truskawkami

Dzisiaj słodkie ciasto, ale całkiem zdrowe. Trochę owoców i warzywo, którego wiele osób nie lubi. Jednak w takim wydaniu zjadł je nawet mój Żarłoczek dziwiąc się jednak bardzo kiedy powiedziałam co nadało taki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! 

Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku przeważnie do sałatek i zjadam zwykle sama. No chyba że dodam też coś mięsnego a mąż jest bardzo głodny, wtedy zje chociaż jednak nieco marudząc.

I powiem Wam jeszcze tylko, że koniecznie musicie upiec sobie takie zielone ciacho - najlepiej już w ten weekend, póki są dobre truskawki, chociaż można je zastąpić innymi owocami np. borówkami. Jest śliczne, mięciutkie, wilgotne i smakuje wybornie. Nie pożałujecie, obiecuję!

ciasto szpinakowe , truskawki , szpinak na słodko , letni deser , lato z owocami
ciasto szpinakowe , truskawki , szpinak na słodko , letni deser , lato z owocami


czwartek, 25 czerwca 2015

Koktajl ananasowo-buraczany

Szybko, szybko. Jeszcze jestem w proszku a niedługo muszę wyjść z domu. Nie ma czasu na smażenie jajek czy nawet kanapki. Może coś zmiksować?

Wieczorem upiekłam buraki do innego dania, ale 1 czy 2 mniej nie zrobią większej różnicy. Zostało też trochę soku ananasowego i garść jeżyn. Wszystko trafiło do dzbanka i po dodaniu jeszcze kilku drobiazgów zamieniło się w pyszny, gęsty i pożywny koktajl. Co najlepsze mogłam go sobie wypić już w drodze na spotkanie. Tylko uwaga - burak chociaż jest bardzo zdrowy to zostawia ciężkie do usunięcia plamy więc obierajcie go w rękawiczkach a później uważajcie żeby się nie zachlapać! Mimo takiej niedogodności w kubku czy szklance macie zdrowe i smakowite śniadanie.

koktajl warzywno owocowy , śniadanie , samo zdrowie


środa, 24 czerwca 2015

Botwinka duszona. Jarzynka obiadowa z buraczanych liści

Botwina kojarzy się z wiosenną zupą, pełną młodych listków, podawaną koniecznie z ugotowanym na twardo jajem. Bardzo taką lubię, ale sezon na nią trwa krótko i już chwilę później na straganach można kupić pęczki dorodnych buraków w pióropuszami okazałych liści.
Te liście zwykle się wyrzuca jako niepotrzebne, ale jeśli są ładne to po prostu mi ich szkoda. Jeżeli nie są jeszcze stare i łykowate to można zrobić z nich obiadową jarzynkę. Duszę je podobnie jak młodą kapustę i podaję z młodymi ziemniakami albo po prostu z chlebem. Ja wiem, że może nie wygląda to jakoś bardzo apetycznie, ale co ja poradzę, że lubię takie duszone zielsko?

Wiosną lub wczesnym latem trochę botwiny pakuję także do słoików. Zimą będę mogła ugotować sobie swoją ulubioną liściastą zupę. 

botwinka , jarzynka obiadowa , młode buraczki duszone , dodatek do obiadu

wtorek, 23 czerwca 2015

Ciasto czekoladowo-buraczane z owocami leśnymi

Czasami przychodzi taka ochota na kawałek słodkiego ciasta, że nie można wytrzymać. Warto mieć jakiś przepis, lub kilka, które nie wymagają dużych nakładów czasu ani środków. 

Szybki, ucierany placek z dodatkiem świeżych owoców spełnia te warunki. Jedyną dziwną rzeczą w nim jest dodatek buraka, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, delikatne i całkiem zdrowe. Wiem, że przy napadzie ochoty na ciasto mało kto będzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie.

To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt z domowników nie domyślił się, że przemyciłam w nim warzywo a smakiem byli zachwyceni.

Zobacz też przepis na Placek jogurtowy z owocami - przygotowuje się go równie szybko!

placek czekoladowy z owocami , ciacho , deser , moje wypieki


poniedziałek, 22 czerwca 2015

Konkurs kulinarny Taste the Summer by Almette Fruit

Chciałabym zaprosić Was serdecznie do smakowania letnich smaków i udziału w wielkim konkursie "Taste the Summer by Almette Fruit". 

Konkurs będzie organizowany jednocześnie na 10-ciu blogach kulinarnych, ale sami musicie zdecydować gdzie wyślecie swoje zgłoszenie bo udział można zgłosić tylko na jednym z nich. Jakie blogi organizują taki konkurs i do kogo można zgłaszać swoje przepisy możecie zobaczyć na stronie konkursowej - KONKURS

Co trzeba zrobić żeby wziąć udział w konkurs? Wszystkie informacje w dalszej części wpisu.


niedziela, 21 czerwca 2015

Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego

Lato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące.

Tak właśnie jest z serami francuskimi z linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje się tutaj ponad 500 gatunków tych przysmaków. Każdy region słynie z innego sera a ich receptury są często pilnie strzeżone. Smak i wygląd poszczególnych serów zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym decyduje położenie łąki gdzie zwierzęta się pasą i roślinność jaką jedzą, ale także pora roku, temperatura i miejsce przechowywania gotowych wyrobów. Wiele z tych regionalnych produktów ma certyfikaty jakości AOP zaświadczające o ich niezwykle wysokiej jakości i miejscu pochodzenia.

Sięgając po sery z linii Reflets de France mam pewność, że skosztuję doskonałego, francuskiego sera. Mam nadzieję, że wielbiciele produktów regionalnych, takich najwyższej jakości, podzielą moje zdanie.

 "Powiedz mi co jesz a powiem Ci kim jesteś"
                                                                                                     Jean-Savarin Anthelme Brillant

sałatka z serem pleśniowym i burakiem , brillat savarin affine , ser pleśniowy , testowanie

W sałatce, którą Wam dzisiaj proponuję użyłam sera Brillat savarin affine. To potrójnie kremowy ser brie, podpuszczkowy, z pasteryzowanego mleka krowiego i śmietanki, dojrzewający ok. 1-2 tygodnie, czasami do 5 tygodni. Ma postać krążka  średnicy ok. 12 cm i grubości 4 cm. Pochodzi z regionu Ile, konkretnie z Burgundii. W środku jest kremowy a z wierzchu porośnięty szlachetną, białą pleśnią. Ma smak maślany, słodkawy z posmakiem kwaśnego mleka, lekko orzechowy. Ustanowiona w latach trzydziestych ubiegłego wielu oficjalna nazwa tego sera jest hołdem dla wielkiego osiemnastowiecznego smakosza, autora "Fizjologii smaku", jakim był Jean-Savarin Anthelme Brillant.

Ser Brillat savarin affine połączyłam z młodymi listkami botwiny i lekko gorzkiej endywii, młodym burakiem a całość wykończyłam pachnącym, bzowym dressingiem. Jest świeżo i ciekawie, w sam raz na lato! Zapraszam!

wtorek, 16 czerwca 2015

Sernik truskawkowo bazyliowy bez pieczenia

Wszyscy lubią letnie, soczyste i orzeźwiające desery. Jeśli jeszcze są zimne to tym lepiej. Dlatego przygotowując się do urodzinowego spotkania ze znajomymi pomyślałam, że kawałeczkowi sernika na zimno z owocami nikt się nie oprze. 

Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała. Z targu przyniosłam do domu łubiankę cudownych, słodkich truskawek. Opłukane, osączone, odstawiłam w misce na parapet żeby poczekały na swoją kolej a jednocześnie były pod ręką bo przecież z pustym żołądkiem gotuje się kiepsko. Spokojnie, było ich sporo więc wystarczy zarówno na sernik jak i dla mnie czyli truskawkowego żarłoka. Ale te cudne truskaweczki postawiłam akurat obok doniczek z ziołami i kiedy sięgnęłam po kolejny owoc przypomniałam sobie, że truskawki i bazylia to doskonałe połączenie smaków co sprawdziłam robiąc koktajl truskawkowo-ziołowy. Wyobrażałam sobie już dwa kolory sernika - jeden różowy od owoców a drugi zieloniutki i pachnący bazylią. Wiedziałam, że będzie ciekawie, w paski a dla niektórych zaskakująco.

Cóż mogę powiedzieć więcej. Gościom sernik bardzo smakował, chwalili a czego nie zjedli od razu zabrali ze sobą do domu. A ja wiem, że będę wracać do tego połączenia smaków i kolorów bo jest wyjątkowo udane.

Co jeszcze można zrobić z truskawek? Zobacz inne propozycje.

serniczek z truskawkami bazylią i galaretką , deser bez pieczenia , owoce i zioła


poniedziałek, 15 czerwca 2015

Chłodnik truskawkowy ze szparagami

Za oknem skwar a w domu jak w piekarniku. Chodzi wiatrak, ale mieli rozgrzane powietrze dając niewiele ukojenia. W takie dni nie chce się ani gotować ani nawet jeść. A przecież nie samą wodą człowiek żyje. 

Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik. Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych zup, które doskonale orzeźwiają dostarczając jednocześnie sporo witamin i energii.

chłodnik z truskawek ze szparagami i bazylią , chołodziec , danie na upały


niedziela, 7 czerwca 2015

Czulent z policzkami wołowymi

W ubiegłym tygodniu kiedy pogoda na chwilę zrobiła się mniej letnia naszło mnie na porządne, gorące danie. Ja wiem, że wiosna i trzeba cieszyć się lekkimi daniami z młodych jarzynek, ale zachciało mi się i już. Zrobiłam czulent czyli potrawę, którą piecze się albo dusi powolutku przez przynajmniej kilka godzin a czasami nawet dobę.

Czulent to danie bogate w smaku bo zawiera nie tylko mięso i kaszę, ale także warzywa i przeróżne aromatyczne przyprawy. Jest rozgrzewający i bardzo pożywny. Do tego dania doskonale nadaje się wołowina, ale może być także mięso drobiowe. Robiłam jakiś czas temu czulent z gęsiną i był wyśmienity - sama nie wiem która wersja smaczniejsza. 

policzki wołowe , obiad , kuchnia żydowska , czulent , ciecierzyca

sobota, 6 czerwca 2015

Młoda kapusta z masłem i koperkiem

Kiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. 

Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki. Duszoną kapustę można podać jako jarzynkę do dania obiadowego albo zjeść jako samodzielne danie choćby z dodatkiem pieczywa.

A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?

młoda kapusta , obiad , masło , koperek , jarzynka

piątek, 5 czerwca 2015

Lemoniada kwiatowa, z kwiatami czarnego bzu

Skoro podczas wycieczki za miasto nazbierałam dużo kwiatów czarnego bzu to trzeba je wszystkie dobrze wykorzystać, prawda? Część, jak pamiętacie, trafiła do pysznego dżemu truskawkowego z dodatkiem tych pięknie pachnących kwiatuszków. Dżem wyszedł jak marzenie - słodki i o bajecznych aromacie.

Zastanawiałam się co jeszcze mogę zrobić z kwiatów bzu. Pyszna jest lemoniada więc nastawiłam jej cały duży słój. Będzie orzeźwiający napój na nadchodzące letnie dni. Resztę kwiatów zalałam mocno słodzoną wodą i otrzymałam cudowny syrop kwiatowy do napojów albo zimowej herbatki. Robi się go nawet szybciej niż lemoniadę.

napoje , na upały , do picia , bez czarny , orzeźwienie

czwartek, 4 czerwca 2015

Napój pietruszkowy. Lemoniada pietruszkowa

Kilka dni temu wpadłam na chwilę do znajomych  w jakiejś niecierpiącej zwłoki sprawie. Dzień był słoneczny a nawet upalny więc od razu zaproponowano mi coś do picia. Padło też pytanie czy lubię pietruszkę. Nieco zaskoczona odpowiedziałam, że nic przeciwko niej nie ma i dosłownie po kilku chwilach na stole wylądował dzbanek pełen zielonego, zimnego napoju.

Zielona lemoniada, którą pewnie chętnie wypiłby jakiś Ogr na pewno nieco mnie zaskoczyła, ale mam nadzieję, że zakochacie się w niej tak jak ja bo jest po prostu pyszna! Doskonale orzeźwia, świetnie smakuje a do tego ma dużo witamin. Pokochają ją nawet dzieci, które za zielskiem w daniach często nie przepadają.

Potrzebujesz czegoś zimnego i jednocześnie pobudzającego? Zrób kawę mrożoną w kostkach. Możesz mieć ją zawsze w zamrażarce a w razie potrzeby wrzucić tylko do zimnego mleka.

orzeźwienie , napoje , zielona pietruszka , do picia

środa, 3 czerwca 2015

Syrop z kwiatów bzu czarnego

Lubicie wodę z sokiem? Ja przyznam, że nieszczególnie. Przeważnie piję wodę samą bo po słodkich napojach chce mi się pić jeszcze bardziej. Ale lubię czasami napić się domowej lemoniady czy kompotu owocowego. Przeważnie mam też w domu jakiś słodki syrop bo takie przydają się kiedy kogoś jednak na coś słodkiego do picia najdzie.

Dobrze jeśli taki syrop, poza tym że jest słodki, ma też jakieś właściwości lecznicze. Oczywiście takim bardzo zdrowym syropem jest malinowy albo imbirowy. Ale ten, który zrobiłam kilka dni temu też pomoże przy przeziębieniu. Zima rozcieńczę go wodą albo posłodzę nim herbatkę i będzie nie tylko słodko, ale też pachnąco i zdrowo.

A w letnie, gorące dni można podać wodę z lodem i świeżymi owocami - mimo, że bez cukru to obiecuję, że będzie smakować zarówno dorosłym jak i dzieciom.

bez czarny , syrop do rozcieńczania , napoje , kwiaty jadalne

wtorek, 2 czerwca 2015

Ciasteczka serowe imprezowe

Naszło mnie na pieczenie ciasteczek a to przeważnie takie zimowe zajęcie. Jednak miałam wielką ochotę upiec coś do pochrupania więc zagniotłam szybko ciasto, wyciągnęłam wałek i niedużą foremkę, i do roboty! 

Po 30 minutach moje pyszne ciasteczka były upieczone i przydadzą się wieczorem bo mają wpaść znajomi. Jesteście ciekawi jakie ciastka upiekłam tym razem? Przepis już czeka na Was pod zdjęciem. 

Żeby ciasteczka miały z wierzchu ładną fakturę można potraktować je tłuczkiem do mięsa - zobacz jak ładnie będą wyglądać.

ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Zdrowo i kolorowo z Sante. Wyniki konkursu

Ho, ho, ho, drogie dzieciaczki! Witam Was w ten piękny dzień! Już za chwilę dowiecie się do kogo pojadą paczki z produktami Sante wygranymi w zakończonym wczoraj konkursie. 

Na konkurs wpłynęło prawie 90 zgłoszeń, w większości przepisów na smakowite dania. Wiele z nich bardzo mi się podoba i chętnie ich spróbuję, ale jak zwykle nagród za mało żeby wyróżnić wszystkich, którzy na to zasługują. Bijąc się z myślami musiałam coś zdecydować  i zdecydowałam co następuje: 

W konkursie Zdrowo i kolorowo z Sante nagrody, paczki z produktami sponsora, wygrywają...

konkurs , nagroda , wyniki , produkty spożywcze


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...