poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem

Wakacje zakończę pyszną sałatką z pysznymi brzoskwiniami, śliwkami i jeżynami. Do tego trochę boczku i rukola, ale jeśli za nią nie przepadacie to spokojnie możecie zamienić na inną sałatę. To bardzo letni posiłek, soczysty, kolorowy, ale też pożywny i przede wszystkim pyszny. Brzoskwinie można upiec na ruszcie albo na patelni grillowej. Owinięte wędzonym boczkiem nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle. 

Lubicie takie połączenia smakowe czyli owoce z mięsem lub odwrotnie? Ja bardzo więc namawiam Was bardzo do przygotowania takiej sałatki i oczywiście do grillowania owoców. A takie pieczone w boczku brzoskwinie czy np. kawałki ananasa z rusztu możecie też podać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do deski wędlin czy serów.

Na ruszt wrzućcie też przy okazji wątróbkę z boczkiem, śliwkami i gruszkami - to dopiero jest cudowne! Takie zawijaski upieczone na grillu albo choćby w piekarniku są prawdziwym przysmakiem.

sałatka , brzoskwinie z grilla , boczek wędzony , sałata z owocami , z rusztu , grill , lunch , sos bazyliowy , bazylia , dressing ziołowy , dania na lato


piątek, 28 sierpnia 2015

Proste ciasto z masłem orzechowym i renklodami

Ogłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często.

Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta dużo czasu. Lubię przepisy, które nie zajmują dużo czasu a ciasto powstaje szybko. Tak jest właśnie w tym przypadku. Kilka zmiksowanych składników, foremka, piekarniki i po kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku.

Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka. Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami. Te kwaskowe owoce idealnie nadają się do wypieków więc warto je wykorzystywać a połączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę.

O maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie na Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym. Przeczytajcie koniecznie bo to ciekawe informacje.

ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy


sobota, 22 sierpnia 2015

Lemoniada z arbuza. Arbuziada

Różowa, słodkawa lemoniada zadowoli nie tylko księżniczkę bo jest dobra na każdą okazję i na pewno będzie smakowała Waszym dzieciom czy gościom. Domowa wersja zawsze będzie lepsza i zdrowsza niż kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych.

Przy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców.

Lemoniadę możecie zrobić także z innymi owocami - koniecznie sprawdźcie jaka pyszna jest lemoniada winogronowa!

napój arbuzowy , arbuziada , napoje na lato , arbuz , zimne napoje , orzeźwienie


piątek, 21 sierpnia 2015

Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym

Znowu lody na blogu? Ano znowu i to kolejny smak, w którym się zakochałam. Są kremowe, mocno orzechowe i wegańskie chociaż to akurat zauważyłam dopiero pisząc przepis. W tych lodach nie ma jajek ani mleka zwierzęcego, ani nawet cukru bo dosłodziłam je ksylitolem. Jednak z tego słodziwa też możecie zrezygnować jeśli banany będą mocno dojrzałe i słodkie.

A jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść orzeszków ziemnych, z którym powstaje masło orzechowe, to zróbcie sobie lody owocowe - może lody bananowo-jagodowe przypadną Wam do gustu?

lody vegańskie , masło orzechowe , banany , mleczko kokosowe , lody domowej roboty , desery na lato , desery mrożone


czwartek, 20 sierpnia 2015

Sałatka z grillowanym ananasem, serkiem burgos i jeżynami

Jak to niedużo głodnemu potrzeba do szczęścia i nawet gotować nie trzeba było! Tylko sałatka i aż sałatka bo jest chrupiaco, soczyście, kolorowo i bardzo, bardzo smacznie.

Latem częściej jemy sałatki ze świeżymi owocami czy warzywami bo szybko się przygotowuje, są pyszne i kolorowe. Szczególnie ja bardzo lubię połączenie owoców z mięsem czy serem. Trochę świeżych liści, soczyste owoce, delikatny twarożek i pełen smaku sos - to przepis na wyśmienitą, letnią sałatkę.

Do kilku kawałków ananasa nie rozpalałam grilla - upiekłam je na patelni grillowej, ale kiedy będziecie piec mięso na ruszcie dołóżcie też plastry tego owocu bo grillowane są pyszne. 

letnie salatki , ananas z grilla , grill , sałata z owocami i białym serem , lunch , przekąska , talerz pełen witamin

środa, 19 sierpnia 2015

Napój na lato. Lemoniada winogronowa

Miałam ochotę na winogrona a skończyło się piciem lemoniady. Jak do tego doszło?!

W piękny sierpniowy dzień przyniosłam do domu dorodną, dojrzałą kiść jasnych winogron. Poskubałam trochę i ochota na nie gdzieś się ulotniła. Co zrobić z resztą owoców skoro coś czułam, że już ich nie zjem? No przecież nie wyrzucę! 

Zjeść, nie zjeść? A może wypić? To dopiero jest myśl! I w takich właśnie okolicznościach powstała winogronowa lemoniada, którą teraz będę robić częściej bo bardzo mi się taki pomysł spodobał.

Domowe lemoniady to świetne napoje na letnie dni a można je zrobić z bardzo różnych owoców czy ziół. Lemoniada pietruszkowa jest u nas hitem tego roku, ale winogronowa już depcze jej po piętach.

napój winogronowy , zielone winogrona , letnie napoje , orzeźwienie , lato , do picia , winogrono , sok winogronowy


wtorek, 18 sierpnia 2015

Domowe lody ananasowo-kokosowe z rumem. Lody piña colada

Były lody ananasowe z bazylią a dzisiaj lody ananasowe z mlekiem kokosowym i tylko dla dorosłych bo z odrobiną alkoholu. Smakują jak drink piña colada, który zawsze bardzo lubiłam więc i te lody bardzo przypadły mi do gustu. Jeżeli chcecie poczuć odrobinę egzotyki i orzeźwienia to koniecznie zróbcie sobie takie!

Lody to świetny deser i to nie tylko na lato. W gorące dni jemy je chętniej, ale trzeba uważać bo zbyt gwałtowne schłodzenie gardła może powodować jego podrażnienie. Zdecydowanie zdrowiej jeść lody zimą, ale powiedzcie to komuś kto tak jak ja bardzo je lubi.

Czy zima czy lato ja na lody mam zawsze ochotę a od kiedy jestem posiadaczką maszynki do ich kręcenia mogę je robić kiedy tylko mam ochotę i przygotowywać smaki jakie ciężko kupić w sklepach.

lody pina colada , ananas , mleczko kokosowe , domowa lodziarnia , desery mrożone , ice cream

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem

Kolejnych kilka słoików sałatki wyniosłam właśnie do spiżarni. Tym razem zapakowałam w nie delikatną cukinie dobrze doprawioną czosnkiem, chili i koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów

Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę z cukinii dodając do niej inne, kolorowe warzywa.

sałatka na zimę , cukinia , wstążki z cukinii , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory


sobota, 15 sierpnia 2015

Pomidory. Na zimno. Chłodnik pomidorowy z malinami

Zupa na zimno, chłodnik, chołodziec. Dzisiaj na samą myśl o gorącym rosole robi mi się słabo a chłodniczek i owszem, chętnie zjem kiedy z nieba leje się żar. 

Do chłodnika wystarczy trochę warzyw, owoców, czasami nieco zsiadłego mleka czy maślanki i może być bardzo pysznie a także zdrowo. Składniki możecie komponować dowolnie, łączyć je wedle własnego smaku i gustu. Najważniejsze żeby taka zupa była mocno schłodzona a tym samym bardzo orzeźwiająca.

Chłodnik z surowych pomidorów ma dużo witamin, na pewno więcej niż ten z duszonych, chociaż oba są równie pyszne. Jednak likopen zawarty w pomidorach jest dużo lepiej przyswajalny kiedy je ugotujemy. Z drugiej strony obróbka cieplna niszczy część witamin, ale coś za coś. Najlepiej po prostu zachować równowagę i raz zrobić jeden a innym razem drugi.

chłodnik z pomidorów i malin , pomidory malinowe , maliny , dania na lato , chołodziec , zupa na zimno

czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto bez pieczenia. Torcik piankowy z brzoskwiniami i winną galaretką

Zimny torcik brzoskwiniowy z owocami i galaretką. Leciutki jak mgiełka, piankowy i soczysty. Po prostu przepyszny! Taki deser jest świetnym pomysłem na upały, zamiast pieczonych ciast a jestem pewna, że będzie smakował każdemu. 

Użyłam brzoskwiń płaskoowocowych zwanych paraguayo bo takie akurat miałam. Mają ciekawy kształt - są spłaszczone, jakby przydeptane, a na środku mają wyraźne wgłębienie. Z powodu kształtu czasami nazywa się je także brzoskwiniami donutowymi albo ciasteczkowymi. Te owoce pochodzą z Chin skąd do Anglii i Ameryki trafiły w XIX w. Uprawia się je już także w Polsce.

Brzoskwinie ciasteczkowe mają jasny miąższ, od prawie białego do pomarańczowego, mechatą jak na brzoskwinie przystało skórkę i w środku okrągłą, niedużą pestkę. Są słodkie a według wielu smakoszy nawet smaczniejsze od zwykłych. Kupując je zwróćcie uwagę żeby owoce nie miały żadnych uszkodzeń, obić ani skaleczeń. Sprzedaje się je kiedy jeszcze nie są całkowicie dojrzałe więc po przyniesieniu do domu mogą poleżeć 1-3 dni żeby nabrać słodyczy i zmięknąć. Można je włożyć do papierowej torby co przyspieszy proces dojrzewania a także zabezpieczy owoce przed owadami. Oczywiście do prezentowanego dzisiaj deseru możecie użyć zwykłych brzoskwiń a nawet nektarynek jeśli ktoś woli. Torcik będzie równie dobry.

Upały na razie nie odpuszczają więc może przyda się komuś przepis na Chłodnik brzoskwiniowy z grzaneczkami.

pianka brzoskwiniowa , brzoskwinie poaraguayo , deser piankowy , ciasto bez pieczenia , galaretka na winie , z owocami


wtorek, 11 sierpnia 2015

Domowe lody mleczno-mirabelkowe

Te lody z czerwonych mirabelek to po prostu cudo! Odpowiednio kremowe, słodkie i jednocześnie kwaskowe więc idealne. I wcale nie dodawałam do nich jajek - tylko owoce, cukier, mleko i śmietanka. I wyszła bajka!

Szkoda tylko, że nie mam teraz więcej śliwek żeby je powtórzyć bo to najlepsze lody jakie jadłam w tym roku i chyba nawet lepsze niż te czereśniowe. Można zastąpić mirabelki czerwone żółtymi albo od biedy wiśniami czy innymi kwaskowatymi śliwkami, ale w dwóch ostatnich przypadkach to już będą zupełnie inne lody.

Jeśli nie macie maszynki do lodów nie zniechęcajcie się. Naszykujcie masę według opisu aż do połączenia mieszanki mleczno śliwkowej z ubitą śmietanką. Następnie wlejcie całość do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Co godzinę miksujcie albo mieszajcie przez chwilę trzepaczką i znowu chowajcie do zamrażarki. Lody robione w maszynie są bardziej puszyste i powstają szybciej, ale bez specjalnej maszynki też można zrobić pyszne lody.  


lody mirabelkowe , jak zrobić lody w domu , mirabelki czerwone , desery na lato ,  lody owocowe

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Na zimę. Domowy kompot z renklod i mirabelek

Gorące lato w tym roku. Upały trwają i nie zamierzają nas opuścić więc pić się chce. My w celu orzeźwienia raczymy się przede wszystkim zwykłą wodą, ale robię też różnego rodzaju lemoniady a czasami gotuję owocowe kompoty. 

Mając nadmiar świeżych owoców postanowiłam zrobić kilka słoików kompotu na zimę. Mało kto chyba dzisiaj je robi bo wygodniej ugotować choćby jabłkowy ze świeżych jabłek dostępnych cały rok albo z mrożonych owoców. Ja nie mam jednak miejsca żeby zamrozić większą ilość takich owoców jakie bym chciała a słoiki stały puste no to zapakowałam w nie śliwki i już. Zrobienie kompotu to łatwizna, sami zobaczcie!

Kompoty robiła moja Babcia. Pamiętam rzędy dużych słoików stojące na półkach w piwnicy. Był obowiązkowo kompot z gruszek, śliwkowy z renklod, wiśniowy... Żaden rodzinny obiad nie mógł się bez nich obejść.

Jeśli chcecie wiedzieć co jeszcze przygotowuję na zimę zajrzyjcie koniecznie do działu Przetwory. Znajdziecie tam wiele inspiracji i pomysłów na zapakowanie owoców oraz warzyw do słoików. 

kompot na zimę, moja spiżarnia , domowe przetwory , śliwki , renklody uleny , czerwone mirabelki

piątek, 7 sierpnia 2015

Lato w słoiku. Pyszne powidła z mirabelek

Mirabelki to gatunek niedużych śliwek, które podobno coraz częściej są sadzone w przydomowych ogrodach i ogródkach działkowcyh. Ja często widzę je w mieście rosnące w parkach i na skwerach powstałych po likwidacji działek pracowniczych, będących niegdyś na obrzeżach miasta. Wiosną drzewka śliwkowe są pięknie obsypane białymi kwiatami a w lipcu i sierpniu rodzą pyszne owoce. Mirabelki są słodkie a jednocześnie kwaskowe i doskonale nadają się na przetwory. Można robić z nich dżemy, powidła czy kompoty.

Mirabelki dojrzewając masowo opadają i takie owoce, mocno dojrzałe, ale nie zepsute, są najlepsze. Łatwo też je zebrać spod drzewa. No, ale w środku wielkiego miasta to nie byłoby zbyt mądre ze względu na zanieczyszczenie i dlatego większość owoców gnije lub jest zjadana przez ptaki. Kupić na targu, niestety, ich nie można są więc w pewnym sensie rarytasem dla miastowej pani domu.

Bardzo się więc ucieszyłam kiedy kilka dni temu zostałam obdarowana wielką torbą pięknych, czerwonych mirabelek. Zgadało się z sąsiadem, że ma na działce właśnie śliwę mirabelkę i nie przerobi wszystkich owoców więc może ja bym część przygarnęła? Pewnie, że bym przygarnęła! Z przyjemnością i radością nawet. Do tych powideł musiałam jednak dodać cukier bo bez niego byłyby zbyt kwaśne. Powidła z węgierek to już inna, jesienna bajka.


czerowne mirabelki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , lato w słoiku

czwartek, 6 sierpnia 2015

Domowe przetwory. Sałatka z cukinii i kolorowych warzyw

Trochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. 

Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki kiszone do obiadu.

W planach mam jeszcze 2 może 3 rodzaje jakiejś warzywnej mieszanki i na tym koniec. Muszę zrobić jeszcze swoje ulubione buraczki z papryką a spiżarnię mam naprawdę małą.

sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa
sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa

środa, 5 sierpnia 2015

Zdrowy koktajl marchewkowo-grapefriutowy z Chia i wspomnienie pewnej wycieczki

Taki napój jak dzisiaj to samo zdrowie i pyszne orzeźwienie. Zawiera dużo witamin, karoten a także kwasy Omega-3 i błonnik. Jest idealny na upalny dzień kiedy wcale nie chce nam się jeść a przecież samym powietrzem nie żyjemy. Dostarcza energii, odżywia i schładza. Same korzyści. 

O nasionach Chia już Wam pisałam więc nie będę się powtarzać. Za to opowiem króciutko o pewnej wycieczce jaka miała miejsce już jakiś czas temu.

Na początku maja agencja Synertime, obsługująca tę markę, zabrała nas do fabryki Sante, w której wytwarza się zdrowe i pyszne produkty spożywcze. Ten bardzo duży zakład znajduje się w miejscowości Sobolew i cały czas rozrasta się dalej bo marka bardzo prężnie działa sprzedając coraz więcej swoich produktów. Ciągle poszerzana jest, o nowe pozycje, oferta produktów. Wycieczka obejmowała spacer po fabryce gdzie zobaczyliśmy jak produkuje się m.in. batony zbożowe a także mieszanki muesli. Później rozmawialiśmy z przedstawicielami marki o produktach jakie oferują a także naszych blogach i współpracy na linii bloger-agencja-marka. To był ciekawie i mile spędzony dzień. Bardzo dziękuję za zaproszenie.

W fabryce, ze względów bezpieczeństwa, trzeba mieć specjalne zezwolenie na wykonywanie zdjęć więc zdjęcia z wycieczki, które znajdziecie pod dzisiejszym przepisem były robione przez pracownika agencji. Kilka z nich możecie zobaczyć niżej.

sok marchwiowo grapefruitowy z szałwią hiszpańską , szałwia hiszpańska , orzeźwienie , napoje na lato , samo zdrowie

wtorek, 4 sierpnia 2015

Ciasto bez pieczenia. Jogurtowiec z wiśniami na herbatnikach

Znowu robi się zbyt gorąco na włączanie piekarnika więc trzeba sobie radzić inaczej i przygotować ciasto bez pieczenia. Ponieważ uprzejmy sąsiad obdarował mnie wiśniami i mirabelkami ze swojej działki to te właśnie owoce przerabiałam w miniony weekend. 

Część wiśni zalałam syropem i zapakowałam do słoików żeby mieć dodatek do zimowych deserów, ale nie mogłam się oprzeć i część wykorzystałam do razu do pianki jogurtowo-wiśniowej. Jest lekka, nie za słodka i wcale nie wymaga dużo pracy. Zobaczcie sami!

Ja surowych wiśni raczej nie jem - po prostu są dla mnie zbyt kwaśne więc muszę je chociaż trochę posłodzić. Z niedużej ilości warto ugotować pachnący korzeniami kompot. A jeśli macie pod dostatkiem tych pysznych i zdrowych owoców to koniecznie zróbcie chociaż kilka słoiczków dżemu by zimą przypominał Wam letni czas.

pianka jogurtowo wiśniowa , ciasto bez pieczenia , domowa cukiernia , desery , wiśnie , wiśniowa kostka


poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Wiśnie w syropie - do ciast i deserów

Kiedy zimą najdzie kogoś na upieczenie ciasta z wiśniami albo wiśniowy deser to będzie miał problem. Można oczywiście wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie owoców i warzyw w słoiki.

Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka wiśni już się tam kilka dni temu znalazła to wystarczą co najwyżej na jedno ciasto. Pomyślałam więc, że trochę tych owoców zamknę w szkle aby były gotowe do wykorzystania.

Z takimi wiśniami, oczywiście osączonymi, możecie zimą upiec np. Fale dunaju albo jakieś inne pyszne ciasto. Sok po odcedzeniu wiśni idealnie nadaje się do napojów.

wiśnie do ciasta , moja spiżarnia , domowe przetwory , na zimę , słoiki , lato w słoikach


sobota, 1 sierpnia 2015

Relacja z finału konkursu Taste The Summer by Almette Fruit

Finał konkursu Taste The Summer by Almette Fruit już dawno za nami. Długo zbierałam się do napisania tego postu. Długo bo według wielu nie wypada krytykować organizatorów a ja kłamać nie chcę. Cóż mam powiedzieć... Było mnóstwo niedociągnięć i kontrowersyjnych decyzji w ciągu całego konkursu, finał też nie przeszedł bez zgrzytów. Tak więc kolejne doświadczenia za mną i kilka mało przyjemnych lekcji życia. Kilka rozczarowań, ale też dużo miłych chwil.

Na samym finale było ciasno, straszne zamieszanie, ale najważniejsze, że humory i werwa do pracy nas nie opuszczały.

Nasze zmagania były nagrywane i transmitowane. Możecie jeszcze zobaczyć je na kanale YouTube

konkurs , moja drużyna , blogerzy , zabawa , wydarzenie
nasza wspaniała ekipa, od lewej: Iwona Świerczyńska , Elżbieta Dymart , Urszula Piekarska , Iza Kulińska i Ewelina Wojtasik



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...