środa, 30 września 2015

Papryka czereśniowa z fetą i ziołami, w oliwie

Dzień przed wyjazdem na urlop znalazłam na bazarku papryczki czereśniowe. Część była już podsuszona sądząc po zmarszczkach a większość to i tak za malutkie sztuki. Wybrałam jednak kilkanaście takich średnicy 4-5 centymetrów, które postanowiłam nafaszerować greckim serem i zalać oliwą. Będzie z tego smakowite antipasto

Nic to, że wyjeżdżałam poza własną kuchnię bo zabrałam je ze sobą. Słysząc doniesienia, że na Podlasiu kiepsko z grzybami pomyślałam, że przynajmniej zapewnię sobie jakieś zajęcie w podlaskim domku.

Takie faszerowane papryczki z bogatym wnętrzem są świetną przekąską i można je podać gościom na jakimś miłym spotkaniu.

papryczki czereśniowe z fetą i ziołami w oleju , antipasto , feta , farsz , z ziołami , przekąski , przekąska , na imprezę , moja spiżarnia , w oliwie , oliwa , olej , ser grecki , zioła , ser solankowy


poniedziałek, 28 września 2015

Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym

Jesień to czas zapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta, to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością.
 
Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego?

Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets  de France, które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty doskonałej jakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach! 

quiche z burakiem liściastym i owczym serem na kruchym spodzie z kaczym tłuszczem , tarta z mangoldem i serem owczym , mangold , owczy ser podpuszczkowy , twarożek , z piekarnika , obiad , zapiekanka , smalec z kaczki , reflets de france , produkty francuskie , kuchnia francuska

sobota, 26 września 2015

Grzyby gatunkami. Nagoć sawinowa

Nagoć sawionowa Gymnosporanginum sabinea to grzyb z rodziny rdzowatych. Jest pasożytem roślin nago- i okrytozalążkowych. Nagoć to grzyb dwudomowy czyli taki, który do pełnego rozwoju potrzebuję dwóch różnych roślin. Jedno stadium rozwija się na roślinie okrytozalążkowej a drugie na nagozalążkowej. W Polsce znanych jest 5 gatunków nagoci. 

Pozornie nagoć jest podobna np. do trzęsaka, ale to zupełnie inna rodzina grzybów. 

grzyby gatunkami , grzyby nadrzewne , nagoć sawiniowa , mykologia , na grzyby , las , grzybobranie


piątek, 25 września 2015

Grzyby gatunkami. Stułka trwała , stułka piaskowa

Stułka piaskowa, stułka trwała Coltricia perennis to grzyb z rodziny szczecinkowcowatych. Jego zdrewniałe owocniki dobrze znoszą różne warunki pogodowe i mogą przetrwać pod śniegiem do następnego roku. Kiedy spotkacie je podczas wiosennego spaceru będą nieco zielonkawe od pokrywających je glonów.

A czy wiecie, że kiedyś zasuszone, okazałe owocniki stułek wykorzystywane np. do ozdabiania witryn sklepowych? Ot, taka ciekawostka.

Spacerując po lesie przyglądajcie się też szyszkom sosnowym a może znajdziecie Szyszkogłówkę kolczastą

stułka piaskowa , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami


czwartek, 24 września 2015

Grzyby gatunkami. Twardziak muszlowy

Twardziak muszlowy Panus conchatus - grzyb z rodziny żagwiowatych o ładnym, fioletowawym kolorze szczególnie młodych owocników. Jest nieco podobny do boczniaka ostrygowatego, który ma jednak większe i przeważnie stalowoszare kapelusze.

Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "R"-rzadkie

Czy wiesz, że grzyby to leśne duszki, które dawno temu zamieszkały w lesie bo nie mogły dotrzeć dalej? Patrząc na dzisiejszego twardziaka podejrzewam, że ten leśny duszek miał fioletowy kubraczek. Zgodzicie się ze mną?

twardziak muszlowy , łyczak muszlowy , grzyby gatunkami , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , las , prosto z lasu , podlasie


środa, 23 września 2015

Grzyby gatunkami. Boczniaki ostrygowate

Boczniak ostrygowaty Pleurotus ostreatus - grzyb, który pewnie doskonale znacie, ale ze sklepu czyli w jego wersji hodowlanej. Ale warto poszukać ich w terenie bo takie mają więcej smaku. Przy odrobinie szczęścia napełnicie cały kosz już przy pierwszym stanowisku boczniaków! Dzikie boczniaki ostrygowate są ciemniejsze, intensywniej pachną, są też bardziej jędrne. 

Boczniaki to bardzo smaczne a nawet zdrowe grzyby. Można je smażyć - sznycle z boczniaków są przepyszne! Można je też dusić. gotować a malutkie sztuki marynować. Nigdy ich nie suszyłam, ale pewnie na proszek grzybowy też byłyby dobre.


boczniak ostrygowaty , grzyby gatunkami , atlas grzybów , na grzyby , grzybobranie , poznaj nowe gatunki , grzyb jadalny , prosto z lasu , las




wtorek, 22 września 2015

Grzyby gatunkami. Czasznica oczkowata

Czasznica oczkowata Lycoperdon utriforme to duża purchawka z rodziny pieczarkowatych. To grzyb jadalny kiedy owocniki są młode i zupełnie białe w środku. 

Trafiłam ostatnio na tę czasznicę, a nawet dwa jej okazy, w ubiegłym roku. Wyrosły na trawniku za domem, w którym spędzałam urlop. Jeden był już mocno przejrzały a drugi obserwowałam przez 2 tygodnie jak rósł i dojrzewał pośród zielonych źdźbeł. Pięknie wyglądała biała, duża bulwa zanurzona w zielonej trawie. Zaglądałam do niej codziennie a dzisiaj przedstawiam Wam ten gatunek grzyba.

czasznica oczkowata , purchawa , purchawka , workowiec , atlas grzybów , na grzyby , grzybobranie , grzyby gatunkami , poznaj nowe gatunki , las , prosto z lasu


poniedziałek, 21 września 2015

Grzyby gatunkami. Borowik usiatkowany

Borowik usiatkowany Boletus reticulatus jest uznawany za oddzielny gatunek borowika stosunkowo niedawno. Wcześniej uważano, że jest po prostu wczesną odmianą borowika szlachetnego. Przez wiele osób jest tak traktowany nadal i nazywany prawdziwkiem. Nic dziwnego bo to bardzo smaczny i wartościowy grzyb. Susz z tego gatunku jest bardzo aromatyczny.

Dowiedz się jak suszyć grzyby! 

Borowik usiatkowany to jeden z pierwszych grzybów rurkowych, które pojawiają się wiosną w naszych lasach. Niestety, bardzo często jego owocniki są mocno zaczerwione.

A Ty jaki nożyk zabierasz ze sobą na grzybobranie? Czy masz tak jak ja swój ulubiony?

borowik usiatkowany , siatkuś , prawdziwek , prawusek , grzyby gatunkami , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , las , prosto z lasu , orawa , grzyby orawy ,
borowik usiatkowany , siatkuś , prawdziwek , prawusek , grzyby gatunkami , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , las , prosto z lasu , orawa , grzyby orawy ,


niedziela, 20 września 2015

Grzyby gatunkami. Garstnica wypaleniskowa

Garstnica wypaleniskowa Geopyxis carbonaria - mały i rzadko zauważany grzybek, który pojawia się w miejscach gdzie paliło się drewno. Jest nieduża, ale rośnie w gromadzie i przyznacie, że jest ładniutka, prawda?

Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was jeszcze tymi opisami grzybów. Uważam, że warto je poznawać a podczas wędrówek obserwować nie tylko te gatunki, które zbieramy do zjedzenia. Świat grzybów jest bardzo bogaty i pasjonujący a jego przedstawicie bywają bardzo barwni i ciekawi. Ja ciągle uczę się i poznaję nowe grzyby wiedząc, że nie wystarczy mi życia żeby poznać ich tyle ile bym chciała. Ale nic nie szkodzi - cieszą mnie te które już poznałam a każde wyjście do lasu jest kolejną przygodą.

garstnica wypaleniskowa , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , orawa , grzyby orawy , grzyby gatunkami

sobota, 19 września 2015

Grzyby gatunkami. Borowik górski

Borowik górski Boletus subappediculatus, przedstawiciel borowików, który rośnie tylko w rejonach podgórskich i górskich.  Jest niezbyt częsty a być może po prostu mało znany i niewiele osób go zbiera. Ja spotkałam się z nim na Orawie. Surowy prawie nie pachnie, ale za to po ususzeniu jest bardzo aromatyczny więc później nadaje daniom pięknego zapachu.  

Borowiki to chyba najbardziej cenione i chętnie zbierane grzyby. Nie bez przyczyny borowika szlachetnego nazywa się królem grzybów. Borowik górski na pewno jest równie cennym znaleziskiem więc szukajcie go w lasach świerkowych i jodłowych.

W wielu starszych atlasach borowik górski jest opisywany jako tylko odmiana borowika żółtobrązowego (przeczepkowego).

borowik górski , atlas grzybów , na grzyby , grzybobranie , orawa , grzyby orawy , grzyby gatunkami , poznaj nowe gatunki , las , prosto z lasu


piątek, 18 września 2015

Koktajl z owoców tropikalnych z ostropestem

Może macie ochotę na słoneczny, pełen witamin koktajl owocowy z ostropestem? Samo zdrowie w szklance! To nic, że lato zbliża się do końca. To nic, że afrykańskie upały minęły. To nawet dobrze bo ja wcale ich nie lubię. A do tego ta susza, która spowodowała, że nie było nawet po co wchodzić do lasu. Kiedy zrobicie sobie taki koktajl od razu słońce zaświeci dla Was mocniej i przypomni wakacyjne, piękne przygody. Spróbujcie koniecznie!

Owoców w sklepach i na targach dużo, nie tylko tych krajowych, ale też bardziej egzotycznych. I takie właśnie tropikalne pyszności trafiły tym razem do mojego koktajlu

Ostropest możecie dodawać do ciasta na bułeczki - będą nie tylko smaczne, ale też jeszcze zdrowsze! 

koktajl egzotyczny , napój orzeźwiający , samo zdrowie , owoce , do picia , ostropest plamisty , ananas , sok pomarańczowy , mango , letnie napoje , witaminy , smoothie

czwartek, 17 września 2015

Grzyby gatunkami. Mleczaj wełnianka

Mleczaj wełnianka Lactarius torminosus przez niektórych bywa mylony z rydzami a to niebezpieczna pomyłka bo wełnianka jest grzybem niejadalnym powodującym zaburzenia gastryczne. Jego cechą charakterystyczną są mniej lub bardziej wyraźne wełniste kosmki na kapeluszu. 

Idąc na grzybobranie nie zapomnijcie o niezbędniku grzybiarza - jakiś pojemnik na zebrane grzyby to nie wszystko!


mleczaj wełnianka , rydz wełnianka , atlas grzybów , na grzyby , grzybobranie , grzyby gatunkami , poznaj nowe gatunki , las , prosto z lasu


środa, 16 września 2015

Grzyby gatunkami. Piaskowiec kasztanowaty

Piaskowiec kasztanowaty Gyroporus castaneus to dość rzadki grzyb z rodziny piaskowcowatych, ale z wyglądu przypomina podgrzybka brunatnego

Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem „R – rzadki”. Jest ciemniej umaszczonych bratem piaskowca modrzaka.

piaskowiec kasztanowaty , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami

wtorek, 15 września 2015

Grzyby gatunkami. Mleczaj przydymiony

Mleczaj przydymiony Lactaruis lignyotus to grzyb z tej samej rodziny co lubiane rydze. Miąższ po uszkodzeniu też wydziela mleczko, ale w tym wypadku białe, które różowieje dopiero po chwili. 

W lasach gdzie najczęściej zbieram grzyby nie występuje, ale na południu można go spotkać dość często. I chociaż nie do końca mam pewność czy jest jadalny to przecież warto poznawać także te gatunki grzybów, których zjeść się nie da, prawda? W moim małym atlasie znajdziecie różne grzyby - te do koszyka i te tylko do oglądania.

grzyby gatunkami , atlas grzybów , prosto z lasu , las , poznaj nowe gatunki , grzybobranie ,  na grzyby

poniedziałek, 14 września 2015

Grzyby gatunkami. Ponurnik aksamitny

Ponurnik aksamitny, aksamitnotrzonowy Tapinella atrotomentosa to grzyb, któremu nie przeszkadza nawet dłuższy  brak deszczu więc można go spotkać także podczas suszy. Ma bardzo charakterystyczny, aksamitny trzon a często także kapelusz więc łatwo go rozpoznać.

Inna, starsza nazwa tego grzyba to krowiak aksamitny i tak często nadal jest nazywany.

A skąd warto czerpać wiedzę na temat grzybów? Ja radzę zaglądać do atlasów, czytać wpisy na stronach dotyczących grzybów i zaprzyjaźnić się z kimś kto wie o grzybach więcej niż my.

ponurnik aksamitnotrzonowy , atlas grzybów , grzyby gatunkami , poznaj nowe gatunki , grzybobranie , krowiak aksamitnotrzonowy , prosto z lasu , las
ponurnik aksamitnotrzonowy , atlas grzybów , grzyby gatunkami , poznaj nowe gatunki , grzybobranie , krowiak aksamitnotrzonowy , prosto z lasu , las


sobota, 12 września 2015

Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami

Zrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. 

Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się świetnie.

Do deseru dodałam jeszcze trochę zmielonej na pył łuski z ziaren gryczanych. To mało znany, dość nowy produkt na naszym rynku. Taka łuska zawiera wiele cennych składników odżywczych, między innymi mangan i miedź, które są antyoksydantami. Poza tym ma dużo potasu, cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli, ciast, zagęszczać nią zupy i sosy.

pudding kokosowy , desery , deser , nasiona szałwi hiszpańskiej , szałwia hiszpańska , łuska gryczana , z łuską gryczaną , owoce , brzoskwinie , mirabelki , deser bez gotowania , budyń z chia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa kuchnia , smacznie i tanio , mleczko kokosowe


piątek, 11 września 2015

Pyszne ciasta domowe. Szarlotka śmietankowa. Jabłecznik śmietankowy

Koniecznie musicie spróbować tej szarlotki! Koniec lata i nadchodząca jesień to właśnie czas na pieczenie szarlotek. Ta dzisiejsza jest bardzo delikatna, z dużą ilością jabłek zatopionych i zapieczonych w śmietankowej piance. Po prostu coś pysznego! Trochę przypomina jabłecznik z budyniem, ale jest zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza.

Niestety nie powiem Wam jakich konkretnie jabłek użyłam do jej przygotowania. Jeśli ktoś zna się na odmianach tych owoców to może nazwie je po zobaczeniu zdjęcia. Ja je dostałam a nie umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze.

Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej!

jabłecznik śmietankowy , jablka zapiekane pod śmietanką , ciasto , deser , moje wypieki , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , smacznie i tanio , smaczna pyza
jabłecznik śmietankowy , jablka zapiekane pod śmietanką , ciasto , deser , moje wypieki , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , smacznie i tanio , smaczna pyza

czwartek, 10 września 2015

Grzyby gatunkami. Klejówka różowa

Klejówka różowa Gomphidius roseus to dość rzadki grzyb w naszych lasach. Znajduje się nawet na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce ze statusem "R"- rzadkie.
 
Klejówka zwykle pojawia się w sąsiedztwie maślaka sitarza bo pasożytuje na jego grzybni. Jej kapelusz ma dość intensywny kolor i ciężko pomylić ją z innymi grzybami chociaż wszystkie klejówki są do siebie dość podobne.

klejek różowy , klejówka , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami
klejek różowy , klejówka , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami


środa, 9 września 2015

Grzyby gatunkami. Pięknoróg największy. Pięknoróg lepki

Pięknoróg największy, pięknoróg lepki Calocera viscosa to piękny grzyb przypominający nieco koralowce. Chociaż często pięknorogi są niezbyt duże to jednak dobrze widać je w lesie dzięki intensywnej, żółtej barwie. To jeden z klejnotów grzybowych naszych lasów, tak jak Płomykowiec.

To grzyby niejadalne, ale nie są też szkodliwe. A zanim ruszycie do lasu przeczytajcie koniecznie opowieść jak św. Piotr siał grzyby - bajka to czy nie bajka?


pięknoróg największy , pięknoróg lepki , prosto z lasu , las , grzybobranie , na grzyby , atlas grzybów , poznaj nowe gatunki , grzyby gatunkami

wtorek, 8 września 2015

Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami

Przed Wami wspaniały schab pieczony, ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne. 

Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej. Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie i będzie wiórowate. A dobry, soczysty schab to naprawdę pyszne danie. 

pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie

poniedziałek, 7 września 2015

Grzyby gatunkami. Borowik żółtopory - borowik grubotrzonowy

Borowik żółtopory Boletus calopus jeszcze do niedawna nazywał się borowikiem grubotrzonowym. Regionalnie nazywany jest grubotrzonowcem i goryczakiem.

Ale oficjnalne nazewnictwo grzybów zmienia się co jakiś czas z różnych powodów. Czasami naukowcy po długich badaniach i dzięki coraz nowocześniejszym urządzeniom dochodzą do wniosku, że danego grzyba trzeba po prostu zaliczyć do innej rodziny albo po prostu ktoś mądrzejszy ma silniejsze wpływy i uzurpuje sobie prawo do nazwania gatunku tak jak jemu się bardziej podoba. Zwykłemu grzybiarzowi jest prawie wszystko jedno bo i tak przeważnie nazwie grzyba tak jak nazywano go od dawna tam gdzie mieszka lub gdzie się wychował. 

Borowik żółtopory znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem R "rzadki"

Borowiki żółtopore często rosną w tych samych lasach co borowiki ceglastopore. Spód kapeluszy tych drugich szybko przybierają barwę ciemnoczerwoną a powierzchnia trzonu jest ziarenkowata i nie ma żadnej siateczki. 

grubotrzonowiec , goryczak , grzyby gatunkami , atlas grzybów , mykologia , poznaj nowe gatunki , grzybobranie , las , prosto z lasu
grubotrzonowiec , goryczak , grzyby gatunkami , atlas grzybów , mykologia , poznaj nowe gatunki , grzybobranie , las , prosto z lasu
grubotrzonowiec , goryczak , grzyby gatunkami , atlas grzybów , mykologia , poznaj nowe gatunki , grzybobranie , las , prosto z lasu


sobota, 5 września 2015

Na zimę. Konfitura z czerwonych mirabelek

Konfitury z mirabelek śniły mi się po nocy. Kilka lat ich nie robiłam  nie mając dostępu do tych owoców. Ale udało się dzięki dobrym ludziom, którzy mnie nimi obdarowali. Już wyobrażam sobie taki zimowy wieczór, dzbanek dobrej herbaty i słoiczek konfitur wyjadanych po prostu łyżeczką. Coś pysznego!

Konfitura to owoce smażone w mocnym syropie cukrowym albo odparowanym, mocno słodkim syropie owocowym, przeważnie winogronowym. Zwykle smaży się całe owoce lub jeśli są duże i jędrne to ich kawałki. Na koniec owoce powinny być zanurzone w słodkim, szklistym żelu, oblepione nim. To bardzo słodki przetwór bo na 1 kilogram owoców dodaje się aż 1 a nawet 2 kg cukru. Mirabelki co prawda ani do dużych ani jędrnych owoców nie należą, ale postanowiłam przygotować je tą metodą i jestem zadowolona bo przynajmniej część śliweczek, mimo przekrawania, pozostała w kawałkach a tak właśnie ma być.

Można konfitury smażyć jednego dnia, smażyć po prostu aż uzyskają odpowiednią gęstość, ale można też, tak jak ja, podzielić sobie smażenie na etapy i smażyć je z przerwami w ciągu 2 a nawet 3 dni, podobnie jak powidła. Dzięki temu cukier zawarty z syropie nie będzie się karmelizował i zmieniał koloru przetworu. Zróbcie tak jak Wam wygodniej. 

konfitura z mirabelek , konfitury śliwkowe , śliwki , śliweczki , mirabelki , na zimę , moja spiżarnia , słoiki , do słoików , domowe przetwory


piątek, 4 września 2015

Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów

Lubicie brzoskwinie z puszki? Zimą przydają się do różnych ciast albo deserów, np. do sernika z brzoskwiniami, który tak lubimy.. Ale te kupne, puszkowe owoce nie zawsze są smaczne a do tego jedno opakowanie z zaledwie kilkoma kawałkami kosztuje kilka złotych. Latem, kiedy dostępne są dojrzałe i pyszne świeże brzoskwinie część z nich można zamknąć w słoikach i mieć swoje własne brzoskwinie w syropie. Tak też zrobiłam. 

Najważniejsze żeby brzoskwinie nie były zbyt dojrzałe bo będzie ciężko je obrać i pokroić bez uszkodzenia a potem rozgotują się. Muszą być twarde, jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy obić. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, tak jak na to zasługują te pyszne owoce.

Do zimowych ciast i deserów mam przygotowane też wiśnie w syropie - będzie smacznie!

brzoskwinie w lekko słodkiej zalewie , brzoskwinie jak z puszki , domowej roboty , zrób sobie sam , brzoskwinia , syrop cukrowy , kompot z brzoskwiń , na zimę , do słoików , słoiki , moja spiżarnia , domowe przetwory

czwartek, 3 września 2015

Na zimę. Cudowny dżem z czerwonych mirabelek

Ten dżem z mirabelek jest cudowny! Słodki a jednocześnie kwaskowy, gładki i ma piękny kolor. Nieco jaśniejszy niż mirabelkowe powidła, które robiłam niedawno, ale tamte śliwki były jeszcze ciemniejsze. Miąższ mirabelek jest żółciutki, ale skórka nie zawsze i ten kolor przetwór zawdzięcza skórce bo mirabelki, z których go robiłam były z wierzchu właśnie czerwone. 

Z mirabelkami jest problem bo to przeważnie dziko rosnące drzewka i niestety, występują zwykle przy ruchliwych drogach a takich ołowianych zbierać nie będę. W tym roku jednak zostałam już po raz drugi obdarowana porcją tych smakowitych owoców zebranych z dala od miasta. Zimą będę się cieszyć m.in. kompotem z mirabelek i renklod, który po po prostu uwielbiam!

czerwone mirabelki , śliwki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , ze śliwek , extra gładki , bez skórek , bez pestek ,

środa, 2 września 2015

Stolnica w akcji czyli pierwszy występ Stowarzyszenia Warszawskich Blogerów Kulinarnych

Stowarzyszenie Warszawskich Blogerów Kulinarnych "Stolnica" powstało już chwilę temu. Przyznam, że rozruch idzie nam bardzo powoli, ale to pewnie z tego powodu, że nie mamy parcia na gwiazdorzenie. Chcemy po prostu robić jakieś fajne, dobre rzeczy współpracując z ludźmi pozytywnie zakręconymi. Własnej strony jeszcze nie mamy, ale znajdziecie nas na facebooku.
 
Na razie jest nas niewiele, kilkanaścioro matek i ojców założycieli, ale liczymy na to, że wkrótce dołączą do nas następnie blogerzy kulinarni mieszkający, tworzący w Warszawie i okolicznych miejscowościach. Zapraszamy wszystkich chętnych - możecie kontaktować się z nami przez profil facebookowy albo osobiście bo przecież często znamy się i spotykamy w realu. Mamy zamiar uczestniczyć w piknikach serwując na nich swoje potrawy oraz prowadzić nieduże warsztaty kulinarne. Co nam jeszcze przyjdzie do głowy to czas pokaże. Jesteśmy otwarci i chętni do działania.

Uwaga, dużo zdjęć! 

stowarzyszenie kulinarek , blogerzy kulinarni , blogerzy razem , piknik , blogerzy gotują, blogerzy częstują, stolnica ,
logo Stowarzyszenia Warszawskich Blogerów Kulinarnych "Stolnica"
stowarzyszenie kulinarek , blogerzy kulinarni , blogerzy razem , piknik , blogerzy gotują, blogerzy częstują, stolnica ,



wtorek, 1 września 2015

Kruche ciasteczka na maśle orzechowym

Pamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. 

Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić i przechować zamknięte w puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na kawę. Zamiast zwykłego masła użyłam do ciastek masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ciasteczka są więc mocno orzechowe i smakują wybornie.

ciastka , cookies , masło orzechowe , masło arachidowe , kruche ciasto , moje wypieki , na deser ,


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...