piątek, 30 października 2015

Kremowa zupa dyniowo-jabłkowa z wołowymi klopsikami

Nawet kremową zupę z dyni da się zjeść jeśli pływają w niej mięsne klopsiki. Tak przynajmniej twierdzą niektórzy mężczyźni a ja nie mam powodu im nie wierzyć. Ja zjadłabym chętnie porcję nawet bez dodatków bo jest niezwykle aromatyczna i pyszna. 

Taka zupa dyniowa to bardzo jesienne danie - pożywne, rozgrzewające, świetne na posiłek np. po długim spacerze albo odwiedzinach na cmentarzu. Nam smakowała tak bardzo, że wkrótce na pewno będzie powtórka.

Jak zauważycie w przepisie napisałam, że dynię piekłam razem ze skórą. Po upieczeniu też jej nie obierałam bo przy użyciu dyni hokkaido nie jest to konieczne. Można zmiksować kawałki miąższu razem ze skórka.

Dyniową zupę krem możecie podać także z łososiem - zapewniam, że taka wersja jest bardzo smaczna. 

krem z dyni i jabłek z mięsnymi kuleczkami , klopsiki , dynia hokkaido , dynia pieczona , wołowe klopsiki , jabłka , dyniówka , obiad , kuchnia polska , przyprawa korzenna , przyprawa piernikowa , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , domowe jedzenie


środa, 28 października 2015

Sałatka rosyjska. Sałatka winegret

Sałatka winegret to po prostu sałatka jarzynowa, z tą różnicą, że nie dodaje się do niej majonezu. Konieczny jest za to buraczek nadający całości pięknego koloru. Jak to z tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących. 

Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej, do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać.

Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej sałatce buraczkowej ze śledziem.

sałatka winigret , sałatka jarzynowa , bez majonezu , sałatka warzywna , warzywa , jarzyny , przekąski , zakąski , kuchnie świata , kuchnia rosyjska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie ,


poniedziałek, 26 października 2015

Słoneczny sok ze złotym lnem. Jesienna bomba witaminowa

Jesień przyszła jakaś taka ponura i deszczowa. Słońca mało i dni takie przygnębiające. Postanowiłam poprawić nam humor przygotowując pyszny sok. Jesienne warzywa i trochę owoców a do tego złoty len spowodowały, że od razu zrobiło mi się jakoś tak pogodniej i lżej. 

Może dlatego, że taki napój doskonale działa na skórę. Dzięki zawartym w lnie nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz dużej ilości karotenów poprawia jej elastyczność, jędrność i kolor. Wspomaga też prace układu pokarmowego bo ma w sobie sporo błonnika - to zaleta dodania lnu, ale także tego, że z mojej sokowirówki sok jest dość zawiesisty.

U nas w domu zdrowe a przy okazji smaczne napoje są mile widziane

sok słoneczny , dynia , cytrusy , marchewka , len złoty mielony , napoje , samo zdrowie , witaminy , do picia , coś pysznego , domowe jedzenie , sokowirówka , najsmaczniejsze dania ,


niedziela, 25 października 2015

Makaron z kremowym sosem dyniowo-serowym

Wiecie, że 25 października ustanowiono Międzynarodowym Dniem Makaronu? W tym roku z tej okazji także przygotowałam makaronowe danie - penne rigate w pysznym, kremowym sosie.

Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie.

Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką

rurki z sosem dyniowym , sos , dynia , cheddar , obiad , danie makaronowe , dzień makaronu , pióra , rurki skośne , domowe jedzenie , najsmaczniejsze dania , pyszne jedzenie ,


sobota, 24 października 2015

Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym

Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. 

Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka, ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe.

Dzisiejsze tosty to pomysł z akcji Wypiekanie na śniadanie i chociaż żadnego pieczenia tym razem nie ma to i tak wszyscy uczestnicy zjedli pysznie śniadania lub podwieczorki.

tosty z chałki , śniadanie , zrób to sam, sos gruszkowy , rozmaryn , gruszki , bułka smażona w jajku , deser , sos owocowy z rozmarynem , breakfast , kuchnie świata , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , dobry początek dnia


piątek, 23 października 2015

Zaproszenie. Dynia w akcji!

Chciałabym zaprosić Was na spotkanie/pokaz kulinarny/mini warsztaty pod hasłem 

                              "Dynia w akcji"

Razem z kilkoma wspaniałymi koleżankami blogerkami już w najbliższą niedzielę, w Warszawie, pokażemy oraz opowiemy co pysznego lub dekoracyjnego można zrobić z tego warzywa. To będzie wielkie dyniowanie więc nie możecie tego przegapić!

Pod wodzą Beaty z Lawendowego domu do boju stawią się:
Agnieszka - Najsmaczniejsze 
Kasia - Wypieki z pasją
Magda - Kulinarna piniata
Ola - 2 smaki
Kamila - Panna i jej zabawki 
 
i moja skromna osoba czyli Smaczna Pyza

Spotkanie kulinarne zapraszamy do warszawskiego centrum handlowego Arkadia a konkretnie do sklepu à Tab znajdującego się na parterze. Zaczynamy o godzinie 13stej i będziemy trwać na posterunku aż do 17stej. Wstęp wolny.

Przybywajcie żeby zobaczyć nas w akcji, pogadać o dyniach, spróbować czegoś dobrego a przy okazji może też kupić jakieś fajne rzeczy do domu bo w à Tab jest duży wybór takiego towaru. 

        Serdecznie zapraszamy - będzie się działo! 

warsztaty kulinarne , pokaz kulinarny , dynia w akcji ,  à Tab , sklep , wyposażenie domu , blogerki kulinarne , blogerzy razem , foodbloger




Domowe przetwory. Śliwki w occie. Śliwki marynowane

Marynowane owoce są moim ulubionym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin. Najbardziej lubię gruszki w occie, ale śliwki są zaraz za nimi. Tak, zdecydowanie wolę takie owoce niż grzybki co niektórym może wydawać się dziwne bo skoro jestem taka grzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby, ale z owocowymi marynatami nie wygrały nigdy.

Jeśli lubicie marynowane dodatki to koniecznie spróbujcie marynowanej marchewki. Jest zaskakująco dobra a pokrojona w efektowne sprężynki będzie ozdobą stołu.

śliwki marynowane w occie , marynata , zalewa octowa , pikle , domowe przetwory , moja spiżarnia , na zimę , do słoików , zaprawa , śliweczki , owoce do mięs i wędlin , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa


środa, 21 października 2015

Konkurs z Nat Geo People

W ofercie telewizyjnej pojawił się niedawno nowy kanał telewizyjny ze stajni National Geographic - Nat Geo People i od 1 października 2015 jest dostępny dla abonentów Cyfrowego Polsatu oraz nc+. Ten kanał telewizyjny jest pełen inspirujących historii opowiadanych przez autentycznych a przy tym niezwykłych bohaterów. Pokazuje fascynujące kultury, tradycje i niespotykane zjawiska. Zaspokaja ciekawość świata, dostarczając wiele rozrywki i wzruszeń. Jest adresowany przede wszystkim do kobiet, ale myślę, że zainteresuje wszystkich lubiących poznawać świat.

konkurs na blogu , konkursy , nat geo people , david rocco , zabawa , z nagrodami , nagrody ,


wtorek, 20 października 2015

Zrób to sam. Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest u mnie w domu zawsze. Używam go do sosów sałatkowych, doprawiania surówek i różnych dań a nawet do napojów. To produkt naturalny, z przyjazną naszemu organizmowi florą bakteryjną, po prostu zdrowy. Żadnej chemii, żadnych sztucznych dodatków i zamiast kupować zróbcie go sobie sami. 

Zrobienie octu jest bardzo proste a właściwie to on się sam robi. Stoi sobie a bakterie i dzikie drożdże odwalają za nas całą robotę.

Różne badania udowadniają dobroczynne działanie octu jabłkowego. Wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm oraz walkę z drożdżakami. Pomaga ponoć przy anginie, astmie, infekcji nerek, problemach skórnych, reumatyzmie, problemach z krążeniem krwi, podwyższonym ciśnieniu, grypie, łupieżu, kolkach, przeziębieniu, oparzeniach, różnych infekcjach układu moczowego, egzemach, wypryskach, osteoporozie, nerwobólach, kaszlu, odciskach, infekcjach o obrębie jamy ustnej, schorzeniach wątroby i trzustki, opryszczce, zawrotach głowy, zapaleniach kości i stawów, nudnościach, biegunkach, bólach menstruacyjnych, problemach nerwowych, zapaleniach płuc czy opłucnej. Cuda czyni jeśli wierzyć tym wszystkim doniesieniom. Żeby stosować go w celach leczniczych należy przyjmować 1 łyżkę octu jabłkowego podanego w szklance wody po posiłkach. I oczywiście najpierw lepiej skonsultować się z lekarzem.

Duże ilości jabłek, z sadu czy nawet takich zdziczałych, warto przetworzyć. Miąższ można udusić i przyda się do zimowych szarlotek a skórki warto ususzyć bo jest z nich pyszna herbatka.

ocet z jabłek , domowa spiżarnia , kuchnia polska , domowe przetwory , zrób to sam , jabłka , najlepsze przepisy ,


niedziela, 18 października 2015

Bułeczki drożdżowe z domową nutellą

Dzisiaj bułeczki, które mogą być smacznym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie albo po prostu deserem. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Są puszyste i smakowite, nam najbardziej smakowały po prostu z kubkiem mleka. Nadziałam je nutellą domowej roboty i doskonale się sprawdziła bo jest bardziej gęsta od tej sklepowej. Możecie też zrobić swoją wersję drożdżówek z gęstym musem jabłkowym albo twarogiem, tak jak lubicie. 

To kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie czyli wspólnego choć wirtualnego pieczenia blogerów i osób po prostu lubiących piec, które organizują się ba Facebooku.

W tym tygodniu skorzystaliśmy z przepisu znalezionego TUTAJ 

bułki drożdżowe z kremem orzechowo czekoladowym , drożdżówki , na drugie śniadanie , nutella , na drożdżach , moje wypieki , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , upiecz sobie , smacznie i tanio , jak u mamy ,


sobota, 17 października 2015

Zrób to sam. Domowa nutella

Lubicie popularną nutellę? Pewnie tak, ale kiedy poczytacie jaki jest je skład to chyba trochę Was to zniechęci. Najwięcej tam cukru a nie orzechów i prawdziwej czekolady. Moja nutella, mój domowy krem, jest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom.

Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo zrobię nadzienie do babeczek? Oczywiście jeśli jakieś łakomczuchy nie wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika. 

Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam większą ilość lasek wanilii i nastawię ekstrakt waniliowy żeby mieć zapas do świątecznych ciast i deserów. Zrobię też duży słoik cukru z prawdziwą wanilią bo dobrze mieć go pod ręką kiedy się sporo piecze.

krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości
krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości


piątek, 16 października 2015

Chleb pszenny na drożdżach i maślance, z marchewką i kminkiem. World Bread Day 2015

Już jakiś czas nie piekłam chleba. Gorące, tegoroczne lato nie sprzyjało włączaniu piekarnika. Często było nawet zbyt gorąco na to żeby ciasto powoli i spokojnie wyrastało. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. 

Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny bochen pszennego chleba na maślance, do którego dodałam utartą grubo marchewkę, dzięki czemu zyskał piękny kolor. Słodkawy smak podkręciłam mielonym kminkiem bo całych ziarenek Żarłoczek by nie zdzierżył. Chleb o wilgotnym, aromatycznym miąższu i chrupiącej skórce był przepyszny!

Dzisiejszy wpis jest moim udziałem w 10 edycji akcji, jaka odbywa się od kilku lat w blogosferze z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba. Blogerzy w wielu krajów świata pieką swoje chleby i pokazują je 16-stego października na blogach. Akcję od lat koordynuje Zorra.

chleb maślankowo-marchewkowy , chleb drożdżowy , drożdże , mąka pszenna , z marchewką , z kminkiem , kminek , marchew , moje wypieki , domowa piekarnia , bochenek chleba , chrupiąca skórka , pachnący bochen , domowe jedzenie , kuchnia polska
chleb maślankowo-marchewkowy , chleb drożdżowy , drożdże , mąka pszenna , z marchewką , z kminkiem , kminek , marchew , moje wypieki , domowa piekarnia , bochenek chleba , chrupiąca skórka , pachnący bochen , domowe jedzenie , kuchnia polska


czwartek, 15 października 2015

Sałatka ziemniaczana z kiełbasą jałowcową i musztardą francuską

Taka sałatka ziemniaczana sprawdza się u nas na wszystkich imprezach. Tym razem dodałam do niej kiełbasę jałowcową, ale czasami dodaję pokrojone kabanosy albo w ogóle rezygnuję z wędliny bo bez niej też jest smacznie.

Ważny jest dobór ziemniaków jeśli chcemy zrobić dobrą sałatkę. Kawałki ugotowanych ziemniaków po pokrojeniu powinny pozostać w całości i nie rozpadać się. Pytajcie w sklepach o ziemniaki sałatkowe czyli takie specjalnie nadające się do tego rodzaju dań. Takie ziemniaki zaliczamy mają oznaczenie A i to m.in. odmiany Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina.

Ja uwielbiam sałatki ziemniaczane i robię je w różnych wariantach.  Spróbujcie koniecznie sałatki ziemniaczanej na różowo bo jest wyjątkowo dobra!

sałatka kartoflana z kiełbasą jałowcową i musztardą francuską , kartofel salad , na imprezę , przekąski , ziemniaki , kiełbasa , domowe jedzenie , najsmaczniejsze dania

środa, 14 października 2015

Gorąca, aromatyczna czekolada do picia, z piankami

Są takie dni kiedy jest mi źle. Pogoda za oknem paskudna taka, że nawet pies  nie chce wyjść na spacer a mnie nie pomaga ani wesoły film, ani dobra książka, nawet kulinarna, ani ploteczki z przyjaciółką. I taki minorowy nastrój nie ma jakiegoś złego podtekstu bo właściwie nic złego się nie stało. Jest po prostu źle i smutno. 

Mogłabym zrobić na osłodę np. mus czekoladowy, ale to za dużo zachodu. W takie dni pomoże coś prostszego, ale równie pysznego i na dodatek rozgrzewającego. Ja wiem, że także kalorycznego, ale o tym w takich chwilach nie ma co myśleć. Tym lekiem na całe zło jest kubek gorącej, pachnącej czekolady. Naprawdę rzadko się nim leczę, ale bywa, że jest środkiem ostatecznym i niezawodnym. Gdzieś nawet wyczytałam, że...

                     Czekolada nie zadaje pytań i nie ocenia, 
                                  czekolada rozumie

i to jest szczera prawda. No chyba, że ktoś nie lubi czekolady, ale ja nikogo takiego nie znam. A czy Wam czekolada pomaga w ciężkich chwilach?

czekolada do picia , gorąca czekolada , pianki marhmallow , czekoladowy kubek , kakao , gorzka czekolada , deser , poprawiacz nastroju , kuchnia domowa , najlepsze przepisy
czekolada do picia , gorąca czekolada , pianki marhmallow , czekoladowy kubek , kakao , gorzka czekolada , deser , poprawiacz nastroju , kuchnia domowa , najlepsze przepisy

wtorek, 13 października 2015

Kotlety ziemniaczane z sosem maślakowym

Kotlety z ziemniaków chodziły za mną już jakiś czas. Dawno ich nie robiłam a wiedząc jakie są pyszne postanowiłam przypomnieć to danie sobie i rodzinie. Jak to się stało, że nie miałam ich wcześniej na blogu to nie mam pojęcia! Przecież co jakiś czas je robię bo są bardzo smaczne. 

To proste jedzenie i jeśli ktoś jest kartoflany jak ja to na pewno zasmakuje mu taki obiad. Ja do swoich kotletów dodałam boczek, ale jeśli z niego zrezygnujecie a cebulkę i grzyby przesmażycie na oleju to danie będzie wegetariańskie tak jak Kotlety z kapusty. Do masy ziemniaczanej na podobne kotlety niektórzy dodają bułki tartej albo mąki, albo sera żółtego żeby była bardziej ścisła. Jeśli wybierzecie ziemniaki o mączystym miąższu to nie trzeba niczym masy zagęszczać a kotlety wyjdą delikatne i mięciutkie. My najbardziej lubimy je właśnie z sosem grzybowym, ale bez sos albo z innym też są smaczne.

Więcej o odmianach ziemniaków pisałam w poście z przepisem na Gnocci z borowikami - poczytajcie bo to istotne jakich ziemniaków użyć do konkretnych potraw.

kotlety z ziemniaków z sosem maślakowym , ziemniaki , sos grzybowy , maślaki , z grzybami , kartofle , pyry , grule , ziemniak , kotlet , obiad , kuchnia polska , domowe jedzenie , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza
kotlety z ziemniaków z sosem maślakowym , ziemniaki , sos grzybowy , maślaki , z grzybami , kartofle , pyry , grule , ziemniak , kotlet , obiad , kuchnia polska , domowe jedzenie , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza


poniedziałek, 12 października 2015

Jajecznica z purchawkami. Jajka na czasznicy oczkowatej

Dzisiaj jajecznica z purchawkami a konkretnie z czasznicami oczkowatymi. Wielu z Was na pewno bardzo się zdziwi co ta Pyza znowu dziwnego wymyśliła, ale zapewniam, że to wcale nie takie dziwactwo jakby się mogło wydawać.

Purchawki, purchawice i czasznice to grzyby w przeważającej części jadalne, chociaż warunkowo. Tym warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo młode i zupełnie białe w środku. Z czasznic oczkowatych jada się tzw. glebę czy górną część takiego grzyba obraną ze skórzastej błony. Pokrojone w plasterki i usmażone są naprawdę bardzo smaczne i przy okazji spróbujcie. Można też ten ich biały środek ususzyć i zmielić na przyprawę do potraw. To co, odważycie się?

Dużo "dziwnych" grzybów nadaje się do jedzenia i mało kto je zbiera. Taki galaretek kolczasty, np. zamarynowany, smakuje bardzo ciekawie.

jajecznica z purchawkami , purchawki , grzyby , z grzybami , jajka na czasznicy oczkowatej , podlasie , śniadanie , boczek wędzony , ze szczypiorkiem , wiejskie jajeczka , kuchnia polska , najsmaczniejsze potrawy , domowe jedzenie


sobota, 10 października 2015

Rożki z domowego ciasta francuskiego z dżemem albo jabłkami

Na weekend musi być coś słodkiego i w tym tygodniu polecam rożki z ciasta francuskiego. Do tej pory robiłam tylko ciasto półfrancuskie, na croissanty, a francuskie kupowałam, ale dziś już jestem pewna, że lepiej zrobić je samemu w domu bo jest po prostu smaczniejsze.

Opis przygotowania takiego ciasta jest dość długi i pozornie wygląda na skomplikowany, ale nie zrażajcie się bo tak naprawdę to wcale nie jest trudne! Kilka czynności po prostu trzeba powtarzać co 30-60 minut więc trzeba być w domu, ale w międzyczasie można zająć się zupełnie innymi sprawami bez szkody dla rożków. I gwarantuję Wam, że efekt końcowy wynagrodzi Wam włożony wysiłek bo rożki są chrupiące, ciasto pięknie się rozwarstwia i zdecydowanie warto je upiec.

Ja przygotowałam rożki w ramach wspólnej, cyklicznej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie", podczas której polecamy sobie nawzajem ciekawe przepisy na bułeczki, chleb albo jakieś słodkości nadające się na pyszne śniadanie. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Francja na słodko"

rożki francuskie z dżemem , dżem , nadzienie , domowe ciasto francuskie , kuchnia francuska , moje wypieki , domowa cukiernia , najsmaczniejsze dania , słodkości , ciastka
rożki francuskie z dżemem , dżem , nadzienie , domowe ciasto francuskie , kuchnia francuska , moje wypieki , domowa cukiernia , najsmaczniejsze dania , słodkości , ciastka

piątek, 9 października 2015

Domowa zupa fasolowa z zacierkami. Fasolówka

Znowu zupa? Właśnie tak! Ostatnio u mnie więcej zup, które bardzo lubię. Złapałam fazę na takie jesienne rozgrzewanie więc Ci, którzy też je lubią pewnie się cieszą a dla reszty coś upiekę od czasu do czasu, na osłodę. Jesień to czas coraz chłodniejszych dni a kiedy wraca się do domu nieco zmarzniętym czy przewianym to miseczka lub talerz ciepłej zupy jest bardzo mile widziany. Zgodzicie się ze mną, prawda?

Dzisiaj zupa fasolowa. Pachnąca wędzonką, majerankiem, czosnkiem i z dodatkiem zacierek bo taką najmocniej pamiętam z dzieciństwa. Kiedy Babcia gotowała zupę fasolówkę to najczęściej na wywarze z parzenia wędzonego boczku, takiego do chleba. Ale możecie ugotować ją też na wędzonych kościach, wędzonych żeberkach czy tak jak ja na wędzonych ogonach. Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o tej zupie. A skoro pomyślałam to zupa w garnku. Aromatyczna, pożywna i pyszna!

Jeśli lubicie takie porządne zupy to przy okazji ugotujcie też najpyszniejszą grochówkę!

fasolówka , fasola biała , wędzonka , ogony wędzone , obiad , kuchnia domowa , najsmaczniejsze dania , potrawy domowe , kuchnia polska , zacierki , kluseczki , fasolka


czwartek, 8 października 2015

Dzikie owoce. Dżem z dzikich jabłek i czeremchy

Jak ja lubię szwendać się po lesie i łąkach, nazbierać po drodze czegoś dobrego i przetworzyć to w coś jeszcze lepszego! Ten dżem powstał z owoców dziko rosnącej czeremchy i jabłek ze zdziczałej jabłonki, na którą trafiłam wędrując między okolicznym polami podczas mojego podlaskiego urlopu. Czeremcha jak czeremcha za to jabłuszka to takie zwyczajne "psiary" czyli małe, kwaśne a prawie każde zdeformowane i nadgryzione przez jakiegoś robaczka. Ale przynajmniej nie pryskane i do takiego dżemu nadawały się znakomicie. Część z nich wykorzystałam też w innym celu, ale o tym innym razem.

Dzisiaj dżem bez żadnego zagęstnika. Tylko przecier z owoców czeremchy, uduszone w nim jabłka i trochę cukru do smaku. Dżem wyszedł gęsty, nie bardzo mocno słodki i naprawdę bardzo smaczny. Kwaśność dzikich jabłek doskonale przełamała nieco mdła sama w sobie czeremcha. Nadała nieco cierpkości, ale nie za dużo, tak w sam raz.

Jeśli gdzieś przy polnej czy leśnej drodze znajdziecie czeremchę, z której jeszcze ptaki nie zjadły wszystkich owoców to koniecznie nabierajcie ich sobie. Można z nich zrobić np. kisiel, który pokazywałam niedawno. Był bardzo smaczny i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Jabłek możecie użyć "normalnych", byle były kwaskowe.

dżem jabłkowo-czeremchowy , czeremcha , dzikie jabłka , domowe przetwory , moja spiżarnia , lato w słoiku , na zimę , słoiki , owoce , do chleba , kuchnia domowa , dzikie owoce , najsmaczniejsze jedzenie


środa, 7 października 2015

Kurczak pieczony z pomidorowym ryżem i ziołami toskańskimi

Ale pachnący i pyszny wyszedł ten kurczak! Z dodatkiem pomidorowego ryżu był pysznym obiadem dla całej rodziny.

Lubimy takie aromatyczne, dobrze doprawione ziołami mięso. Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki i jest smakowicie.

Kawałki kurczaka można też upiec razem z młodymi warzywami - żadnego brudzenia garnków bo cały obiad piecze się na jednej blasze w piekarniku!

kurczak pieczony , kurczę pieczone , zioła toskańskie , w ziołach , z ziołami , drób , kurczaczek z ryżem , ryż , obiad z piekarnika , mięso , pomidory , kuchnia domowa , najlepsze potrawy , domowe jedzenie ,



wtorek, 6 października 2015

Aromatyczna zupa krem z cukinii, ziemniaków i mięty

Chociaż najbardziej lubię zupy jarzynowe, w których pływają kawałki różnych warzyw to na dobry krem też czasami mam ochotę. Podaję go zwykle z grzankami żeby urozmaicić konsystencję i nie mieć wrażenia, że jem papkę dla dzieci. 

Krem z cukinii z miętą jest bardzo aromatyczny i pożywny. Szybko się go robi a pomysł możecie wykorzystać do przygotowania zup także z innych warzyw. Dzisiaj będzie łagodnie i pachnąco bo mięta z wiejskiego ogródka jest wyjątkowo aromatyczna.

Do kremowej, zmiksowanej zupy zawsze dobrze dodać coś chrupkiego - mogą to być grzanki albo kawałeczki chrupiących, surowych warzyw czy choćby kiełki tak jak to zrobiłam podając Zupę krem z topinamburu.


krem cukiniowo miętowy , obiad , zupka , cukinia , mięta , ziemniaki , z grzankami , kuchnia domowa , szybkie danie , domowe jedzenie , najsmaczniejsze dania


poniedziałek, 5 października 2015

Dzikie owoce. Kisiel z czeremchy

Kiedy jechałam w tym roku na Podlasie już wiedziałam, że z grzybami nie poszaleję. Zaopatrzyłam się w stos książek żeby mieć co robić, ale nie miałam zamiaru tylko siedzieć i czytać! Zaplanowane było wędrowanie po okolicy oczywiście w poszukiwaniu grzybowego życia, ale też czegoś innego co można by pozyskać i przerobić. Bo ja tak już mam, że lubię zbierać dziko rosnące rzeczy dające się pożytecznie przetworzyć. 

Wędrując i szukając czeremchy na pewno napotkacie jarzębinę. Nazbierajcie jej koniecznie a potem zróbcie konfiturę z jarzębiny, która jest świetnych dodatkiem do pieczonych mięs.


kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie


niedziela, 4 października 2015

Zrób to sam. Cebulka prażona. Cebulowa posypka i przyprawa do potraw

Cebulka prażona w postaci chrupiących, rumianych kawałeczków jest dostępna w wielu sklepach. Ale ja nigdy jej nie kupuję bo z łatwością mogę zrobić ją w domu sama.

Taką cebulkę wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego. Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce z przyprawami i Wam też radzę ją zrobić.

Wiele innych przypraw można przygotować sobie samemu w domu. Taką przyprawę warzywną typu vegeta też robię sama i później wiem dokładnie co dodaję do gotowanych przez siebie dań.

cebula prażona , zrób to sam , przyprawa domowej roboty , domowe przetwory , moja spiżarnia , kuchnia domowa , domowe jedzenie , cebula , chrupiące skwarki

sobota, 3 października 2015

Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami

Dawno nie było mnie z Wypiekaniem na śniadanie. Akcja piekących razem choć wirtualnie blogerów miała wakacyjną przerwę a potem mój urlop uniemożliwił mi udział w kolejnych odsłonach, ale dzisiaj wracam i to z pysznymi bułeczkami. 

Te cynamonowe jabłkowe bułeczki są podobne kształtem do muffinów bo piecze się je w formie muffinkowej. Jeśli ktoś takiej nie ma może kawałki naszykowanego ciasta rozłożyć po prostu na blasze. Ale polecam taką formę jednak kupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych.

Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie je zjeść, ale cierpliwi dostaną nagrodę w postaci cudownego smaku. Obiecuję! 

muffiny drożdżowe z jabłkiem i cynamonem , słodkie bułeczki ,moje wypieki , deser , cynamon , jabłka , cinnamon rolls , coś pysznego , kuchnia domowa , domowe jedzenie

piątek, 2 października 2015

Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka

Weekend zapowiada się ciepło i słonecznie. Na pewno wielu z Was ruszy do lasu żeby poszukać grzybów bo przecież na to najlepszy czas. A po grzybobraniu zjadłoby się coś dobrego ze świeżo zebranymi skarbami, prawda? 

Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna. W taki sposób można ugotować też zupę z innymi grzybami - jednym ich gatunkiem albo mieszanką różnych.

Zobacz przepis na kartoflankę-trąbczankę

Ciągle kto mnie pyta jak radzę sobie z obieraniem maślaków, które zbierane po deszczu mają bardzo śluzowatą skórkę. No cóż, radzę sobie jak mogę. Już kiedyś pisałam o tym, że w przypadku większej ilości można maślaki namoczyć w solance. Przyznam jednak, że póki wystarcza mi cierpliwości to jednak je obieram bo po prostu tak wolę. Skórka mi przeszkadza a poza tym trochę działa chyba siła tradycji - Babcia obierała maślaki, Mama też to więc i ja je najczęściej obieram chociaż to bardzo żmudne zajęcie. Ale gdybym miała do przerobienia wiadro czy dwa tych malutkich grzybków to na pewno leżałyby w słonej wodzie bo zwyczajnie nie dałabym rady ze zdejmowaniem skórki z takiej ilości.

zupa maślakowa , maślaki zwyczajne , obiad , zupa ziemniaczana z grzybami , ziemniaki , podlasie , po grzybobraniu ,  kuchnia domowa , domowe jedzenie , dary lasu , prostu z lasu ,


czwartek, 1 października 2015

Syrniki. Serniczki. Placuszki z białego sera

Syrniczki, serniczki to po prostu placuszki, których głównym składnikiem jest dobrej jakości twaróg. Nie żaden serek z wiaderka czy homogenizowany, nawet nie miękki twarożek. Takie nadają się do innych placków. Syrniki robi się z prawdziwego białego sera. 

Pochodzą z kuchni  wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser.

Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki serowo-cytrynowe - są pyszne!

syrniki , placki z twarogu , ser biały , twaróg , serniki , kuchnia ukraińska , śniadanie , podwieczorek , deser , kuchnia domowa ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...