poniedziałek, 30 listopada 2015

Wątróbka gęsia smażona z warzywami i jabłkiem

Znowu wątróbka i proszę się nie krzywić. My bardzo ją lubimy więc pojawia się na naszym stole dość często. Gęsia jest wyjątkowo dobra chociaż niełatwo ją kupić w wielkim mieście. Jeżeli będziecie mieli problem z jej kupieniem to użyjcie do dania wątróbki indyczej a nawet, ostatecznie, kurzej.

Ostatnio robiłam wątróbkę gęsią z grzybami i dynią a dzisiaj będzie bardziej zwyczajnie bo z jabłkiem, cebulką i papryką. W takim daniu bardzo ważne jest to żeby nie smażyć zbyt długo wątróbki a dodatki udusić tak żeby było je czuć pod zębem czyli nie mogą być przegotowane i bardzo miękkie, rozmemłane. Dodatek ziołowych przypraw i wina dopełnia całość cudownym aromatem. Mogłabym taki obiad jeść chyba codziennie.

Lubisz gęsinę? Zobacz co pysznego jeszcze można przyrządzić z gęsi.

wątróbka z gęsi, warzywa, obiad, drób, gęś, jesienne danie, gęsina, podroby, wątroba, domowe jedzenie, jak u mamy, najlepsze przepisy, najsmaczniejsze dania,


piątek, 27 listopada 2015

Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi

Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. 

Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować sami.

Bułeczki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" a przepis pochodzi z książki "Czekolada" autorstwa Erica Lanlarda. Z tym, że ja podaję niżej ilości składników jakich faktycznie użyłam czyli mniej więcej 1/4 całości oryginalnego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze orzechy. 


bułeczki maślane z czekoladą, bułeczki muffinkowe, z cynamonem, rolls, na drożdżach, ciastka, deser, śniadanie, czekolada, moje wypieki, najlepsze przepisy , domowe jedzenie , domowe wypieki , jak z cukierni


środa, 25 listopada 2015

Kawowe wariacje. Konkurs z Inką

Mam dla Was konkurs! Nieduży, ale przyjemny i łatwy. Nagrody, widoczne na zdjęciu, ufundował producent kaw zbożowych Inka. Przyznam się, że w dzieciństwie baaardzo nie lubiłam zbożówki, ale później zaprzyjaźniłam się z nią i teraz piję codziennie. Poza tym polecam wszystkim bo jest wygodna w użyciu i pyszna a poza tym zdrowa, szczególne dla osób które kawy naturalnej z różnych przyczyn pić nie mogą. Z całej gamy nowych Inek nie przypadła mi do gustu tylko ta karmelowa, po prostu jest dla mnie zbyt pachnąca. Ale inne lubię bardzo i mam nadzieję, że taki zapas jaki jest do wygrania przyda się w też w Waszym domu.

konkurs z kawą Inka , kawa zbożowa , samo zdrowie , bez kofeiny , do picia , napoje , kawusia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , zabawa , kawowe wariacje


środa, 18 listopada 2015

Pyza poleca. Książka kucharska - Ryby są super

Ryby są super i chyba nikogo z Was nie muszę o tym przekonywać. Jednak na naszych stołach najczęściej ląduje filet w panierce lub po prostu ryba smażona, no i może jeszcze jakiś śledzik. No dobra, jeszcze łosoś albo pstrąg pieczony. Nie są złe a dobrze przyrządzone mogą być nawet wyjątkowym przysmakiem, ale większość osób po prostu nie bardzo wie jak inaczej mogliby rybę przygotować i podać. 

Myślę, że ucieszy Was informacja, że już za kilka dni będzie można zdobyć wyjątkową książkę z przepisami właśnie na potrawy z ryb i owoców morza. To kolejna pozycja w bibliotece Lidla, jeszcze ciepła bo prosto z drukarni. W najnowszej książce p.t."Ryby są super" zgromadzono aż 80 przepisów autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman. Są to nowe przepisy, nie publikowane wcześniej na stronach kuchnialidla.pl.

książka z przepisami , najlepsze przepisy , ryba , dania z ryb , ryby na każdą okazję , kuchnia lidla , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , biblioteczka kulinarna


poniedziałek, 16 listopada 2015

Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i Fit&Easy

Jakiś czas temu, razem z grupą znajomych blogerów, uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych na zaproszenie marki Fit&Easy, które poprowadził Jasiek Kuroń. Tematem było wykorzystanie zieleniny sprzedawanej przez w/w markę. Jak było i co smacznego przygotowaliśmy zobaczcie i przeczytajcie niżej.

warsztaty kulinarne , fit&easy , sałata , mieszanki sałat , zielenina , samo zdrowie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , blogerzy razem
zaraz zaczynamy gotowanie - ręce umyte więc do dzieła!
warsztaty kulinarne , fit&easy , sałata , mieszanki sałat , zielenina , samo zdrowie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , blogerzy razem
cała ekipa warsztatowa - od lewej: Elwira "Malinowe pocałunki", Edyta "Pasja smaku", Tomek "Magiczny składnik", Ania, "Czosnek w pomidorach", Agnieszka "Siła smaku", Marcin "Jaja w kuchni", Asia "Odczaruj gary", Iza "Smaczna Pyza", Kasia "Plate of joy", Ola "2 smaki", Ewelina "Smakołyki w kuchni", Joanna "Królestwo garów" i prowadzący Jasiek Kuroń


wtorek, 10 listopada 2015

Zupa mleczno dyniowa z zacierkami

  Taka mleczna zupa z dynią i zacierkami to zmora z mojego dzieciństwa. Babcia jesienią lub zimą gotowała czasami duży gar takiej zupy i wszyscy się zajadali. Wszyscy oprócz mnie bo ja jej szczerze nie cierpiałam. Miałam przez nią bardzo długo taki uraz do dyni, że na samą myśl o zupie dyniowej robiło mi się niedobrze. 

  Wiele lat później, kiedy sama zaczęłam gotować, spróbowałam oswoić dynię. Ale zawsze były to zupy wytrawne, doprawiane bardzo konkretnie żeby w niczym nie przypominały tamtej mlecznej dyniówki. Aż przyszedł taki moment kiedy postanowiłam rozprawić się z cieniami przeszłość. Istnieje teoria, że ponoć nasza tolerancja na różne smaki zmienia się co kilka lat. Pomyślałam sobie, że minęło ich już dużo i może mój smak też się zmienił na tyle żebym zakochała się w zupie mlecznej z dynią?

  I stało się. Ugotowałam ją. Niedużą porcję na wszelki wypadek. I powiem tak - szału nie było, ale nie było też obrzydzenia i zjadłam porządną miseczkę takiej gorącej, gęstej zupy. Czy ją powtórzę? Bardzo możliwe, ale zdecydowanie nie jest to moja ulubiona wersja zupy dyniowej. Znam lepsze. Wiem jednak, że ta na mleku i z zacierkami ma swoich wielbicieli więc im życzę smacznego i pozdrawiam!

  Ciekawa jestem czy Wy też macie takie kulinarne zmory, które od wielu lat Was dręczą? A może udało się komuś przegnać te demony i polubić coś czego wcześniej nie znosił? Podzielcie się swoimi doświadczeniami. 

zupa mleczna z dynią i zacierkami , mleczna dyniówka , zacierki , z kluseczekami , dynia , obiad , śniadanie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska


poniedziałek, 9 listopada 2015

Babeczki dyniowe w akcji i dynia na start!

Pamiętacie jak jakieś 2 tygodnie temu zapraszałam Was na wielkie dyniowanie? Przypomnę, że razem z kilkoma koleżankami blogerkami prezentowałyśmy temat dyniowy w sklepie à Tab, w warszawskiej Arkadii. Przepraszam, że dopiero teraz pojawia się ten wpis, ale ostatnio plącze się za mną jesienna chandra i wcale nie chce mi się pisać.

Ale zmobilizowałam się więc zapraszam na relację i po przepis na małe co nieco czyli Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami!

dynia , o dyni , warsztaty , pokaz kulinarny , centrum handlowe , sklep , à Tab , zaproszenie , spotkanie , dyniowe opowieści , najlepsze blogerki kulinarne , kreatywne
cała ekipa dyniowych babeczek w gotowości!


niedziela, 8 listopada 2015

Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo figowym

Placki z jabłkami to pyszna klasyka, ale dzisiaj spróbujcie czegoś innego czyli moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite.

Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem

Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki. Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj dynia odmiany hokkaido o zwartym, ciemnopomarańczowym miąższu, która ma jeszcze tę zaletę, że posiada cienką skórę i wcale nie trzeba jej obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową.

Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też do nich świeże owoce albo domowe konfitury.

placuszki dyniowe , dynia hokkaido , figi , sos figowy , śniadanie , sos karmelowy , deser , na słodko , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , smacznie i tanio , jak u mamy


piątek, 6 listopada 2015

Bułeczki maślane z kruszonką

Takie mięciutkie, puszyste bułeczki maślane na pewno zasmakują Waszym domownikom. Możecie upiec je na śniadanie albo podwieczorek. Dzieci chętnie wezmą je do szkoły. Dobre są zarówno same jak i posmarowane świeżym masłem albo dżemem. My zjedliśmy je z kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! 

Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe.

Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie. Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko dolać więcej mleka do ciasta niż w przepisie podstawowym bo widocznie mąka było bardzo sucha.

bułeczki maślane z kruszonką , bułki , buły , drożdżówki , drożdżowe , drożdże , moje wypieki , domowe wypieki , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , jak u mamy , najlepsze przepisy , foodbloger , foodphotography , foodstyling , smacznie i tanio , piekarnia , upiecz sobie , coś pysznego , smaczna pyza , blog kulinarny , kruszonka , buchty ,


czwartek, 5 listopada 2015

Kurczak w maśle orzechowym

Lubicie orzeszki ziemne i masło orzechowe? Nadają się nie tylko do deserów takich jak ciasteczka. Świetnie sprawdzą się w daniu obiadowym i w połączeniu z kurczakiem stworzą pyszne danie. Robi się je szybko więc to dobry pomysł kiedy mamy mało czasu na gotowanie. 

Dzięki gęstemu masłu z fistaszków sosu nie trzeba już niczym zagęszczać - jest kremowy i oblepia dobrze kawałki mięsa. 

Jeśli lubicie tego rodzaju potrawy czyli mięso w gęstym, kremowym i aromatycznym sosie to koniecznie spróbujcie Kurczaka w sosie curry.

filet z kurczaka w sosie z masla orzechowego , sos fistaszkowy , mięso , obiad , najlepsze przepisy , kuchnie świata , najsmaczniejsze dania , masło orzechowe , sos , drób , szybkie danie ,


środa, 4 listopada 2015

Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią

Na dzisiejszym talerzu nieco bałaganu - wątróbka smażona z warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało.

Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć pieczarek albo boczniaków ze sklepu, ale wiadomo, że leśne grzyby to innym smak i aromat.

gęsia wątróbka , szybkie danie , obiad , grzyby leśne , czubajki , dynia , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , smacznie i tanio ,


wtorek, 3 listopada 2015

Pyza na tropie złotej polskiej jesieni

Pogoda u nas ostatnio świetna - taka prawdziwa złota, polska jesień. Jest słonecznie i aż mnie skręcało z chęci wyskoczenia do lasu. Postanowiłam odwiedzić stare kąty czyli las na obrzeżach miasta, który znam od dziecka. Nie spodziewałam się zbierania grzybów bo ostatnio, tak jak przez całe lato, padało bardzo mało, ale marzył mi się dłuuugi spacer po szeleszczących liściach. Las mnie nie zawiódł i czekały na mnie piękne niespodzianki.

Mam nadzieję, że to nie było ostatnie grzybobranie w tym roku, ale zobaczymy...

Uwaga - dużo zdjęć! 

grzyby , las , grzybobranie , złota polska jesień , czubajki gwiaździste , podgrzybek brunatny , jesienny las , spacer , prosto z lasu , wycieczka , liście , kolory jesieni


poniedziałek, 2 listopada 2015

Paluchy drożdżowe z serem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

Dzisiaj pyszne, pachnące paluchy drożdżowe. Z dodatkiem włoskiego sera, suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Wierzcie mi, że już w czasie pieczenia człowiek ma ochotę natychmiast sięgnąć po taką bułkę! Paluchy serowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, przekrojone i posmarowane świeżym masłem albo skropione oliwą. Po prostu pycha!

Paluchy przygotowałam w kolejnym odcinku Wypiekania na śniadanie a pomysł pochodzi od Insuliny. Ponieważ chciałam przygotować mniej ciasta niż w przepisie podstawowym zrobiłam zaczyn tak jak w oryginale, ale już resztę składników do ciasta właściwego zmniejszyłam o połowę. Dzięki temu upiekłam 5 pysznych paluchów długich na 28 cm i grubych na 4 cm. Niżej na liście składników wpisałam takie ilości jakich użyłam.

Dodatek sera do bułek to dla mnie nic nowego bo przecież piekłam już Bułeczki z parmezanem i cebulką, pamiętacie?

paluchy parmezanowe , bułki , domowe pieczywo , moje wypieki , domowe jedzenie , ser pecorino , suszone pomidory , rozmaryn , czosnek , bułeczki , paluch serowy , suche drożdże , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , upiecz sobie , przekąska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...