poniedziałek, 28 grudnia 2015

Śledzie po kaszubsku według Pyzy

To były bardzo udane i smakowite Święta. Dość tradycyjne i pyszne. W Wigilię oczywiście dania rybne, grzybowe i kapuściane. Żarłoczek zajadał swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę takie z dodatkami. Śledź po kaszubsku to jedna z moich ulubionych śledziowych potraw - aromatyczna i pełna smaku. Z powodzeniem możecie przygotować takiego śledzia nie tylko na święta, ale także na jakieś inne imprezy. 

Ja nie jestem mocno śledziowa, ale jak wiadomo dobry śledzik nie jest zły, prawda? Do przygotowania śledzia po kaszubsku możecie użyć także zwykłych śledzi marynowanych - domowych albo takich ze sklepu. Niektórzy robią tę potrawę bez wstępnego marynowania ryby i tylko cebulę doprawiają odrobiną octu. Kwestia gustu i przepisu. Ja obstaję przy tym, że moje śledzie są najlepsze i tak zrobione smakowały wszystkim, których częstowałam. Spróbujcie.

śledź po kaszubsku , śledziki , śledzie , ryby , ryba , wigilia , boże narodzenie , wielkanoc , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska ,


niedziela, 27 grudnia 2015

Świąteczny spacer i grudniowe grzybobranie

  Święta, święta i po świętach, Moi Drodzy Czytelnicy! Mam nadzieję, że wszyscy zadowoleni z otrzymanych prezentów i nikt nie choruje z przejedzenia po świątecznych smakołykach. Ja odpoczęłam w rodzinnym gronie a podarunkami cieszę się jak dziecko bo wszystko trafione w punkt. Absolutnie nie czuję się przeżarta bo starałam się po prostu jeść z umiarem.

  Ale święta to u nas nie tylko siedzenie przy stole, jedzenie i słodkie lenistwo. Już tradycją stały się świąteczne wycieczki do lasu, niezależnie od warunków atmosferycznych. Tej zimy mamy piękną wiosnę więc postanowiliśmy sprawdzić co słychać w lesie łęgowym, który w maju tętni życiem a teraz wydaje się szary i smutny. Wczoraj było tak ciepło, że na spacer wybrałam się w koszulce z krótkim rękawem i wiatrówce bo wiatr dmuchał solidnie. Temperatura iście wiosenna więc nawet tak lekko ubrana zgrzałam się brnąc przez chaszcze. Poza tym emocje ponieważ miałam nadzieję, na grzybobranie!
 
kwiatki , wiosna , kwiatek , kwiaty jadalne , zarośla łęgowe , spacer , wycieczka ,


środa, 23 grudnia 2015

Wesołych Świąt!

święta , życzenia , kartka świąteczna , wszystkiego najlepszego , boże narodzenie

Kochani,

Nie będzie dzisiaj kolejnego przepisu bo doszłam do wniosku, że jest ich na blogu wystarczająco a Wy pewnie i tak zajmujecie się przygotowaniami do Wigilii i świątecznych dni a nie siedzicie przed komputerami. Na blogu jest naprawdę sporo przepisów na świąteczne dania i jest z czego wybierać.

Ja też mam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia a poza tym muszę odpocząć od internetu. Będę zaglądać co jakiś czas bo pojawiają się pytania z serii "pogotowie świąteczno kuchenne", na które staram się jak najszybciej odpowiadać. Ale pisać postów przez kilka dni nie będę. Odpocznijmy po prostu i nacieszmy się zwykłym życiem.

Życzę Wam aby te święta były dla Was, i Waszych najbliższych, spokojne, pogodne i oczywiście pyszne. Jedzcie naszykowane pyszności, ale z umiarem. Spędzajcie czas z kochanymi osobami, idźcie na spacer, róbcie to co lubicie i odpoczywajcie. Życzę Wam dużo zdrowia, mnóstwa uśmiechów, worków pieniędzy i powodzenia we wszystkim czego się podejmiecie.  

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie

Wesołych Świąt!!! 

Iza Kulińska - Smaczna Pyza

wtorek, 22 grudnia 2015

Konkurs Gotuj z Sante - WYNIKI !!!

Wszyscy pewnie zabiegani przed świętami. Prawdopodobnie robicie ostatnie porządki albo krzątacie się w kuchni szykując jakieś pyszności. Część z Was na pewno w pracy, ale myśli krążą wokół świątecznych przygotowań. 

U mnie też wir świątecznego szaleństwa. Pyrka bigos, marynują się mięsa, chłodzą śledzie a ja ogarniam mieszkanie żeby wszystko było tak jak należy. A w ramach odskoczni od przygotowań przeglądałam wiele razy konkursowe zgłoszenia, myślałam, analizowałam i wybierałam...

Zgłoszeń było kilkadziesiąt, wszystkie ciekawe, większość z apetycznymi zdjęciami. Wybór miałam bardzo ciężki i ten moment jest tym, który najmniej lubię organizując konkurs. Niektóre przepisy nie zawierały dopisków, że produkt ma być marki Sante, część nie trafiła po prostu w mój gust. Poza tym mogę nagrodzić tylko 2 osoby a na wyróżnienie zasługują wszyscy.

zabawa , konkurs na przepis , laureaci , smaczna pyza , foodbloger , nagrody


poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kruche ciasteczka. Gwiazdki kajmakowe z kremem kasztanowym.

Kruche ciasteczka polecają się tym razem w wersji świątecznej. Kajmakowe gwiazdeczki po prostu rozpływają się w ustach i będą cudownym deserem w świąteczne dni. Ale oczywiście można a nawet trzeba upiec je także z innej okazji bo zawsze smakują wybornie. 

Kajmak czyli krem z tłustego mleka i cukru nadał dzisiejszym ciasteczkom cudownej słodkości, którą przełamuje kwiat soli morskiej zawarty w maśle. Cudowny smak uzupełnia i dodatkowo wzbogaca krem z przecierem z kasztanów jadalnych. Mam nadzieję, że nie będę Was musiała długo namawiać do takich słodkości. Nie warto się opierać!

W święta nie zabraknie też y nas wypieków z makiem - będą na pewno Rogaliki z makiem i bakaliami

I zdradzę Wam jeszcze jeden sekret. Kajmakowe gwiazdeczki mają jednak pewną ogromną wadę. Znikają bardzo szybko więc ostrzegam - jeśli nie chcecie zjeść od razu wszystkich to trzymajcie je pod kluczem!

gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser


niedziela, 20 grudnia 2015

Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona

Przeważnie robię zakupy mając już w planach co przygotuję z konkretnych produktów. Tym razem było inaczej. W moje ręce trafił piękny kawałek rozbratla wołowego i nie mogłam mu się oprzeć. Jednak po powrocie do domu i przemyśleniu sprawy okazało się, że nie bardzo mam pomysł co z tego mięsa zrobić. Na szczęście następnego dnia będąc na warsztatach kulinarnych spotkałam znajomego mistrza od wołowiny, Grześka Łapanowskiego. Bez wahania poprosiłam o radę i dostałam kilka cennych wskazówek. 

I tak powstał pomysł na pulled beef czyli wyczesaną wołowinę. Dlaczego wyczesaną? Ano dlatego, że po długim pieczeniu jest bardzo mięciutka i włókna mięsa rozczesuje się, rozdziela na pasma, po prostu dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną, ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach!

Podobne danie, nawet bardziej znane, to pulled pork czyli wyczesana wieprzowina. Jeśli jeszcze takiej nie robiliście to koniecznie musicie spróbować.

rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa


sobota, 19 grudnia 2015

Modra kapusta duszona z jabłkiem i żurawiną

Modrą kapustę dość rzadko przygotowuję bo Żarłoczek za nią nie przepada. Ale taka wersja czyli duszona z owocami i miodem jest cudownie pyszna i nawet On się skusi. 

Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała np. z pieczonymi udkami z kaczki.

modra kapusta , kapustka , jarzynka obiadowa , warzywa , żurawina , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , dodatek do obiadu


piątek, 18 grudnia 2015

Seromakowiec. Makowiec i sernik razem

U nas w domu rozgorzała kilka dni temu dyskusja jakie ciasta mam upiec w tym roku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś ciasteczka, pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast? 

Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście jest zarówno makowa masa jak i pyszny serniczek. Połączenie idealne w smaku i pod każdym innym względem. Tak więc postanowione! Będzie podwójne ciacho i już!

Niech Was nie przeraża długa lista składników i długi opis przygotowania. Po prostu ciasto ma kilka warstw, ale daję słowo, że wcale nie jest skomplikowane ani trudne. 

Gdybyście szukali pomysłów na świątecznie potrawy i wypieki to znajdziecie je w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie - tam zgromadziłam wszystkie swoje pomysły na świąteczny stół.


seromak , makowiec z serem , sernik z makiem , dwa w jednym , świąteczny stół , domowe wypieki , moje wypieki , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , jak z cukierni , cukierenka , ale ciacho , domowe jedzenie , mak , twaróg
seromak , makowiec z serem , sernik z makiem , dwa w jednym , świąteczny stół , domowe wypieki , moje wypieki , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , jak z cukierni , cukierenka , ale ciacho , domowe jedzenie , mak , twaróg

środa, 16 grudnia 2015

Zupa rybna z jesiotrem, ciecierzycą, pomidorami i jarmużem

Kto uważnie czyta mojego bloga ten wie, że niedawno byłam na bardzo fajnej wycieczce nad Stawy Milickie. Oglądałam i słuchałam jak hoduje się ryby a nawet próbowałam sama coś złowić. Ta sztuka jednak zupełnie mi się nie udała, ale dzięki organizatorom i gospodarzom do domu nie wróciłam z pustymi rękami przywożąc pięknego jesiotra. 

Ryba była jak na ten gatunek nieduża bo ważyła ok. 2 kg. To jednak pozwoliło mi na przygotowanie dwóch porządnych obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj.

Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze, ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu z ryb filetów. Pomyślcie o tym oprawiając np. świątecznego karpia. 

 jesiotr , obiad , danie jednogarnkowe , z ciecierzycą , z jarmużem , rybka , z rybą , z kociołka , pożywne danie , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania
 jesiotr , obiad , danie jednogarnkowe , z ciecierzycą , z jarmużem , rybka , z rybą , z kociołka , pożywne danie , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania


poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kacze udka pieczone w cydrze z gruszkami, żurawiną i jarmużem

Kaczka lubi być królową świątecznego stołu i dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! 

Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy.

Jeśli chcecie upiec całą tuszkę to polecam kaczkę z pomarańczami i imbirem - jest wspaniała! 

uda kaczki , kacze udka , z piekarnika , drób , kaczka pieczona , cydr , z cydrem , sos cydrowo gruszkowy , gruszki , żurawina , sos owocowy , kaczuszka , świąteczny obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania ,  perry , napój gruszkowy , domowe jedzenie ,  jarmuż , reflets de france


piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto na niedzielę. Szarlotka królewska

Taka szarlotka na delikatnym biszkopcie, przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień.

Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię je przygotowywać.

Unikasz ciast z powodu nietolerancji glutenu? Upiecz szarlotkę na jaglanym spodzie - to wersja bezglutenowa tego bardzo lubianego ciasta.



czwartek, 10 grudnia 2015

Sałatka z fioletowych ziemniaków z kabanosami

Zobaczcie jaką kolorową sałatkę przygotowałam. Niby nic bo ziemniaki, jabłko, kukurydza, szczypiorek i kabanosy a wygląda bardzo zachęcająco, prawda? Kolorowe sałatki zachęcają nas do zjedzenia najpierw właśnie wyglądam bo przecież zanim spróbujemy to wcześniej jemy oczami. 

Bardzo lubię sałatki ziemniaczane. Wystarczy ugotować ziemniaki w wodzie lub na parze, pokroić i dodać do nich cokolwiek a otrzymamy pyszne, pożywne dania. Ziemniaki wbrew obiegowej opinii wcale nie są bardzo kaloryczne. To przeważnie zbyt duża ich ilość albo tłuste sosy czy okraszenie ciężkimi skwarkami powoduje, że stają się bombą kaloryczną. W sałatce, w połączeniu z innymi warzywami, są bardzo smaczne i wcale nie ciężkie. Spróbujcie koniecznie!

A wracając do niezwykłych kolorów warzyw - znacie fioletowego kalafiora? To jest dziwadło! Smakuje co prawda tak samo jak zwykły, ale kolor ma cudownie niesamowity. Zobaczcie jaką piękną surówkę zrobić z takiego kolorowego kalafiora.

sałatka ziemniaczana , kolorowe sałatki , lunch , ziemniaki filetowe , kukurydza , przekąski , na imprezę , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , ziemniaki truflowe

wtorek, 8 grudnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw

Coleslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. 

Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda?

Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej. Żarłoczek taką właśnie woli.

suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,


poniedziałek, 7 grudnia 2015

Nalewka śliwkowa węgierkowa. Śliwkówka

To moja pierwsza w tym roku owocowa, domowa nalewka jaką zrobiłam. Poza sosnówką, nalewką na pędach sosny, którą robię przede wszystkim w celach leczniczych, śliwkówka zawojowała moje serce. Jest aromatyczna, bardzo intensywna, śliwkowa i smakuje cudownie. Nie nastawiałam jednak dużo jednego rodzaju nalewki bo robiąc kilka różnych zbankrutowałabym na spirytusie. 

Ale po trochu zrobić trzeba bo nie ma nic lepszego zimą niż kieliszeczek domowego specjału na rozgrzanie i poprawę humoru. Śliwkówka jeszcze dojrzewa razem z innymi naleweczkami, i powinna leżakować przynajmniej kilka miesięcy, ale obawiam się dłużej niż do Bożego Narodzenia może nie wytrzymać. Chyba, że wystarczy nam mocno owocowy rumtopf, który będę zlewać jutro.

nalewka śliwkowa węgierkowa , nalewka na śliwkach węgierkach , śliwkówka , alkohole domowe , domowa spiżarnia , przetwory , na zimę , wódka , likier , śliwki węgierki , przyprawy korzenne , napitek , spirytus , najlepsze przepisy , kuchnia polska ,


niedziela, 6 grudnia 2015

Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Mięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne.

Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem

Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić nadzienie z samych warzyw jeśli ktoś nie lubi grzybów. Po prostu nadziejcie je tym co lubicie.

Bułeczki upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.

bułki z grzybami i pomidorami , pieczarki , mleczne bułeczki , moje wypieki , domowe wypieki , piekarnia domowa , domowe jedzenie , upiecz sobie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , przekąski , na imprezę, przekąska


sobota, 5 grudnia 2015

Konkurs - Gotuj z Sante

Jak obiecałam rano tak czynię i zapraszam Was na kolejny konkurs.

Tym razem do wygrania 2 duże paki produktów marki Sante a w nich same dobroci więc warto się postarać. Listę produktów wchodzących w skład nagród zamieściłam na końcu postu. Jest ich nieco więcej niż przy poprzednim konkursie z ta marką więc tym bardziej warto wziąć udział! 

Zapraszam na szklaneczkę zdrowego koktajlu z nasionami chia i czekam na Wasze propozycje!

konkursy na blogu , sante , zabawa , wygraj to , dodaj przepis , przyślij przepis , zdrowo i kolorowo , najlepsze przepisy


Kawowe inspiracje. Wyniki konkursu z Inką

Kochani

konkurs był krótki, ale mam nadzieję fajny. Dostałam wiele pysznych propozycji do czego wykorzystać kawę Inkę, ale nagrody mogę przyznać tylko dwie. Zastanawiałam się długo bo pisaliście o takich pysznościach, że aż ślinka ciekła na samą myśl o ich spróbowaniu. Musiałam jednak coś zdecydować. 

Tych, którzy nie wygrali tym razem zapraszam od razu na następny konkurs, o którym napiszę jeszcze dzisiaj. Zaglądajcie bo nagrody też będą ciekawe i przydatne.

konkurs na blogu , zabawa , kawa inka , wygraj to , wyniki konkursu , nagrody


piątek, 4 grudnia 2015

Jesiotr duszony w sosie podgrzybkowym

Dziś zapraszam na przepysznego jesiotra w sosie grzybowym. Rybę przywiozłam prosto z hodowli czyli wracając z wycieczki nad Stawy Milickie i pół drogi zastanawiałam się co dobrego mogłabym z nim zrobić. Przyznam, że ta wspaniała ryba trafiła w moje ręce pierwszy raz. Musiałam popytać, poczytać i dopiero wzięłam się do gotowania. 

 Dużo dobrych rad jak obchodzić się z rybami i przepisy jak je przyrządzić znajdziecie w książce "Ryby są super"

Jesiotr ma dość tłuste mięso, zwarte i właściwie bez ości. Jedynymi jest chrząstkowy kręgosłup i niewielka ilość ości w części brzusznej tuszy - te są jednak bardzo łatwe do usunięcia. Jesiotr ma jednak grubą skórę, bez łusek, ale za to z kostnymi, ostrymi płytkami. Najlepiej więc całą skórę zdjąć i przyrządzić same filety. Tak też zrobiłam i wszystko dokładnie opisałam.

Jesiotry to drapieżniki. Pływając wyglądają trochę jak rekiny. Dużym, kwadratowym otworem gębowym znajdującym się od spodu pyska pozyskują bezkręgowca, larwy owadów, mięczaki i skorupiaki. Wygrzebują je z podłoża wydłużonym, ryjkowatym pyskiem. Żyjąc na wolności są rybami wędrownymi. Poszczególne gatunki występują w środowisku słono lub słodkowodnym. W Polsce są jedynie gatunkiem hodowlanym. Mogą dorastać do bardzo dużych rozmiarów i osiągać nawet 300 kg masy ciała. Mój był w takim razie maluchem bo ważył zaledwie niecałe 2 kg. Ale takie właśnie odławia się dla potencjalnego, zwykłego klienta.

Niedługo Boże Narodzenie i takie danie jakie dziś prezentuję możecie śmiało przygotować na świąteczny stół. Na moim na pewno znajdzie się też Karp w galarecie!

jesiotr w sosie grzybowym , jak oprawić jesiotra , jak przyrządzić jesiotra , co zrobić z jesiotra , ryba , ryby , grzyby , sos grzybowy , podgrzybki , obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska
jesiotr w sosie grzybowym , jak oprawić jesiotra , jak przyrządzić jesiotra , co zrobić z jesiotra , ryba , ryby , grzyby , sos grzybowy , podgrzybki , obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska


środa, 2 grudnia 2015

Pyza na rybach bo ryby są super! Wycieczka z Lidlem

Miałam niedawno możliwość wzięcia udziału w fajnej wycieczce. Lidl zarosił grupę blogerów kulinarnych, w tym mnie, na wyjazd nad Stawy Milickie. Cała wyprawa miała dotyczyć ryb więc najlepiej pojechać tam gdzie na pewno są czyli do hodowli. Okazją do rybnych rozważań była wydana przez Lidl, dosłownie przed chwilą, nowa książka kucharska z przepisami na ryby i owoce morza

Uwaga - dużo zdjęć! 

ryby są super , wycieczka , na ryby , stawy hodowlane , blogerzy razem , lidl , dla blogerów , weekend , dolina baryczy
nasza ekipa czyli Magda Kulinarna piniata, Eliza Kuchenny bałagan, Agnieszka Talerz pokus, Karol Okrasa i ja, Smaczna Pyza

wtorek, 1 grudnia 2015

Śniadanie mistrzów. Kasza jaglana z żurawiną, jarmużem i gruszką

Ze śniadaniami zawsze byłam na bakier. W dzieciństwie nie wpojono mi regularnego ich jedzenia i większość życia jadałam śniadanie o której popadło. Od przynajmniej kilku lat staram się jednak pamiętać codziennie o zjedzeniu czegoś na dobry początek dnia. 

Kasza jaglana to królowa naszych kasz. Ma mnóstwo mikroelementów, doskonale wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Rozgrzewa i jest lekkostrawna. Poleca się ją rekonwalescentom i chorujących na nieżyty górnych dróg oddechowych. Ale przede wszystkim jest smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery.

Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z kaszy jaglanej

jaglanka , jagły , śniadanie mistrzów , samo zdrowie , z owocami , z gruszką , gruszka , z żurawiną , żurawina suszona , jarmuż , witaminy , mikroelemanty , dobry początek dnia , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...