Zupa krem ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa kojarzy się z kwaśną zupą na ogórkach kiszonych. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Świeże, zielone ogórki podaję raczej na surowo - w formie mizerii albo do kanapek. Czasami robię potrawkę ze świeżych ogórków i za pierwszym razem to było trochę dziwne doświadczenie bo zielone ogórki na gorąco były zaskakujące. 

Ponieważ potrawka przypadła nam do gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc postanowiłam zrobić inną niż zwykle zupę ogórkową, właśnie z ogórków zwykłych, takich nie kiszonych. Czułam, że będzie smaczna i nie zawiodłam się. Jest świeża, soczysta a jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi ziemniaków i groszku ptysiowego. Szybka zupa kiedy nie macie dużo czasu na stanie przy garach.

kremowa zupa z zielonych ogórków , zupa ogórkowa , krem ogórkowy , ogórki gruntowe , ogórki świeże , obiad , kuchnia polska , domowe jedzenie , prosty przepis , najlepsze przepisy


Kremowa zupa z surowych ogórków

czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 6 surowych, średnich ogórków gruntowych
  • 2 nieduże cebulki dymki 
  • 3 szklanki bulionu jarzynowego albo mięsno jarzynowego
  • 1-2 łyżki koperku świeżego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 

  • do smaku - sól, pieprz mielony

  • dodatkowo - groszek ptysiowy 
  • 2 ogórki świeże pokrojone w paseczki
  • koperek


kremowa zupa z zielonych ogórków , zupa ogórkowa , krem ogórkowy , ogórki gruntowe , ogórki świeże , obiad , kuchnia polska , domowe jedzenie , prosty przepis , najlepsze przepisy

Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków? 

Ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Ogórki dokładnie umyłam i też pokroiłam w kostkę - można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy, bardziej zielony kolor. Cebulkę oczyściłam, pokroiłam w pół krążki. Wielkość nie jest za bardzo istotna bo przecież całość będzie jeszcze rozdrabniana.

Ziemniaki wrzuciłam do garnka, zalałam bulionem jarzynowym i gotowałam aż były prawie miękkie. W tym czasie na patelni rozpuściłam masło. Zeszkliłam cebulkę, dodałam ogórki i smażyłam razem na małym ogniu aż nieco zmiękły. Trzeba uważać żeby nie zaczęły się przyrumieniać.

Do podgotowanych ziemniaków dodałam podsmażone ogórki i gotowałam razem kilka minut aż wszystko  było miękkie. Zdjęłam zupę z ognia, dodałam trochę zielonego koperku i gęstej śmietany. Całość zmiksowałam na gęsty krem. Gdyby okazał się za gęsty można dolać więcej bulionu.

Krem z ogórków podałam na gorąco posypując groszkiem ptysiowym i koperkiem. Do każdej porcji dołożyłam trochę pokrojonego w cienkie paseczki świeżego ogórka.

kremowa zupa z zielonych ogórków , zupa ogórkowa , krem ogórkowy , ogórki gruntowe , ogórki świeże , obiad , kuchnia polska , domowe jedzenie , prosty przepis , najlepsze przepisy

10 komentarzy:

  1. Brzmi fantastycznie !
    Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórkowy chłodnik, do wykorzystania szczególnie w gorący dzień. Bardzo dobrze wygląda, a przy tym na pewno jest orzeźwiający.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię tą zupę od dwudziestu lat w Termomixie... ;)Jest naprawdę smaczna... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. JA CZĘSTO TĄ ZUPĘ ROBIĘ SMACZNA MNIE LEPIEJ SMAKUJE Z ZIELONYCH NIŻ Z KISZONYCH

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam takiej zupy, ale wygląda tak smacznie, że się skuszę i dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zimą dodaję topiony serek ziołowy i jest mega smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi to paskudztwo czyli serki topione to wolna wola

      Usuń
  7. Miałam okazję jeść. Przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie gotuję.Pachnie przecudnie,smakuje pewnie jeszcze lepiej.Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger