Orientalny kalafior smażony z salsą warzywną

Chociaż lubimy kalafiora to z tego obiadu Żarłoczek nie był za bardzo zadowolony. Gdyby na talerzu wylądował jeszcze słuszny kawałek mięsa wszystko byłoby w porządku, ale same warzywa?! Nie martwcie się jednak, przeżył i ma się doskonale. Stwierdził nawet, że taki smażony kalafior jest bardzo smaczny i mogę robić go częściej. Łaskawca! 

Nie trzeba bawić się w krojenie dużych plastrów z całego kalafiora co często wcale nie jest łatwe bo różyczki z bocznych części odpadają. Można po prostu oddzielić poszczególne różyczki od twardszego głąba, poprzekrawać je na połówki i usmażyć w takiej formie. Danie będzie równie pyszne!

A z kawałków kalafiora, które zostaną można ugotować pyszną zupę kalafiorową. Ja ją uwielbiam więc może i Wam zasmakuje?

orientalny kalafior , kwiat kalafiora , kalafior z patelni , warzywa smażone , salsa warzywna , obiad wegetarianski , domowe jedzenie , vege , bez mięsa , bezmięsne danie


Smażony kalafior z salsą warzywną 

czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na 2 porcje: 
  • 1 duży, zwarty kalafior biały
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 

  • 2-3 łyżki oleju
  • ew. 2 łyżeczki masła

  • SALSA - 1 duży pomidor czerwony
  • 2-3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • garść listków koperku albo kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 łyżka octu balsamicznego ciemnego 
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego 
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy, kumin mielony

orientalny kalafior , kwiat kalafiora , kalafior z patelni , warzywa smażone , salsa warzywna , obiad wegetarianski , domowe jedzenie , vege , bez mięsa , bezmięsne danie
orientalny kalafior , kwiat kalafiora , kalafior z patelni , warzywa smażone , salsa warzywna , obiad wegetarianski , domowe jedzenie , vege , bez mięsa , bezmięsne danie

Jak zrobić kalafiora smażonego? 

Kwiat kalafiora umyć i osączyć. Jeśli obawiacie się, że w środku mogą mieszkać jakieś robaczki to włóżcie kalafiora do dużego garnka, głąbek do góry. Zalejcie zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki soli i 3 łyżek octu. Zostawcie warzywo w wodzie na godzinę a mieszkańcy powinni wypłynąć na powierzchnię. Po takiej kąpieli trzeba kalafiora opłukać jeszcze raz i osuszyć.

Ostrym nożem pokroiłam kalafiora na plastry grubości ok. 1,5 cm. Kroiłam bliżej środka bo tam różyczki są zrośnięte z głąbem i plastry będą się trzymać w całości. Kumin, kolendrę, pieprz ziołowy i kurkumę umieściłam w moździerzu, utarłam razem na proszek. Mieszanką przypraw posypałam plastry kalafiora. Na dużej patelni rozgrzałam lekko łyżkę oleju i łyżeczkę masła. Ułożyłam tyle kawałków kalafiora ile się zmieściło i smażyłam na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony. Kalafior powinien ładnie się zrumienić i zmięknąć. Pod koniec smażenia oprószyłam warzywo odrobiną soli. Usmażone kawałki przełożyłam na talerz i tak samo usmażyłam na pozostałym tłuszczu resztę kalafiora.

SALSA - pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki i usunęłam gniazdo nasienne a pozostały miąższ pokroiłam w drobną kosteczkę. Tak samo pokroiłam ogórki konserwowe i obraną cebulę. Dodałam posiekany czosnek i koperek. Warzywa wymieszałam z olejem, octem balsamicznym i winnym. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kuminem.

Usmażonego kalafiora przełożyłam na talerze i obłożyłam salsą.

Jeśli danie ma być zupełnie wegańskie to oczywiście zrezygnujcie z dodatku masła do smażenia. Do salsy użyłam tym razem koperku, ale doskonale sprawdzi się tu świeża, zielona kolendra. 

orientalny kalafior , kwiat kalafiora , kalafior z patelni , warzywa smażone , salsa warzywna , obiad wegetarianski , domowe jedzenie , vege , bez mięsa , bezmięsne danie
orientalny kalafior , kwiat kalafiora , kalafior z patelni , warzywa smażone , salsa warzywna , obiad wegetarianski , domowe jedzenie , vege , bez mięsa , bezmięsne danie

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam gotowany kalafior. Ostatnio zakochałam się w knajpce w Krakowie, w której podają go z pysznym sosem. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kalafiora mogę jeść i lubię jeść w każdej postaci. Najbardziej pieczonego ale ten u Ciebie wygląda równie smakowicie! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy tak samo można usmażyć brokuła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak chociaż zwykle kwiat brokuła jest mniej zwarty od kalafiorowego - można jednak podzielić go na różyczki i usmażyć w takiej postaci

      Usuń
  4. Pięknie podany i wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm smacznie to wygląda, ciekawe co o tym powie moja kobieta, akurat lubi kuchnie wegetariańską, mam nadzieję, że dam radę zrobić chociaż w połowie tak ładnie jak na zdjęciach, dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam, dawno już chciałam napisać, ale jakoś mi niezręcznie to pisać. Nie chcę być niegrzeczna czy niemiła, po prostu jestem szczera. Ten "Żarłoczek" to takie pretensjonalne. I ile razy czytam, wyobrażam sobie grubasa, pałaszującego bez opamiętania wszystko co mu wpadnie pod rękę. Strasznie to "niesmaczne".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piszesz, że nie chcesz być niegrzeczna a właśnie jesteś i szczerość nie ma tutaj nic do rzeczy - taka uwaga jest po prostu nie na miejscu i jeśli tak bardzo razi Cię to określenie to przykro mi, ale my go nie zmienimy więc chyba będziemy zmuszeni podziękować Ci za dotychczasowe wizyty i nie zapraszać więcej do czytania bloga

      Usuń
  7. Przepraszam więc, rzeczywiście masz rację, nie muszę tu wracać. Dziękuję i życzę powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Noooo, ten wpis o Żarłoczku to było dziwo. Zawsze się zastanawiam po co to ludzie robią. Nie podoba się, nie czytam :-) . Ja mówię do męża Pysiu, hahaha.
    Przepis wyglada bardzo obiecująco. Jako wegetarianka juz tupię nogami, żeby pobiec na bazarek. Ale dziś mam młodą kapustkę uduszoną z bakłażanem. Kalafiorek musi poczekać do jutra.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć Izo, mam taką sprawę techniczną - przy dużych zdjęciach, czasami tekst wyświetla Ci się w wąskiej linijce po prawej albo po prawej. Aby tego nie było, kliknij w fotkę i daj jej wyrównanie do środka - tekst wskoczy wtedy ładnie pod spód. Pozdrawiam - stały czytelnik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fotki są wyśrodkowane i u siebie nie widzę takich przesunięć. Czy w tym poście cos takiego zauważyłeś? Jeśli w innym to powiedz w którym a sprawdzę

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger