Królik duszony w pomidorach

Królicze mięso jest bardzo chude i delikatne. Domowy pasztet z królika jest wyjątkowo smaczny i jeśli jeszcze go nie próbowaliście to najwyższa pora. Warto włączyć królika do domowego menu a z tego co obserwuję nie jest zbyt popularny. Kiedyś króliki jedli Ci, którzy je sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej jakości. 

Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół.

królik w pomidorach , króliczek , sos pomidorowy , mięso , obiad , kuchnia polska , rabbit

Królik duszony w sosie pomidorowym

czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki:
  • 1 tusza królicza ok. 1300 g 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 szalotki 
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżka masła 
  • 100 ml białego wina Chardonnay
  • 100 ml bulionu jarzynowego albo wody 
  • 350 g passaty czy przecieru pomidorowego 
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 2 łyżeczki naturalnego miodu wielokwiatowego 
  • 2 łyżki kaparów marynowanych - u mnie kapary z lipy 
  • garść drylowanych czarnych oliwek z zalewy
  •  
  • dodatkowo - natka pietruszki 

królik w pomidorach , króliczek , sos pomidorowy , mięso , obiad , kuchnia polska , rabbit


Jak zrobić królika duszonego w pomidorach?

Tuszę królika, wypatroszoną i bez skóry, podzieliłam razem z kośćmi na kilka mniejszych części. Oprószyłam delikatnie solą i nieco mocniej pieprzem ziołowym, natarłam tymi przyprawami. Odłożyłam do lodówki na przynajmniej godzinę.

Szalotki i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę.W rondlu rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim kolejno kawałki królika. Powinny być lekko zrumienione ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładałam na talerz.

Do rondla dodałam masło i wsypałam pokrojone cebulki oraz czosnek, smażyłam kilka chwil aż cebula się zeszkliła. Wlałam wino i poczekałam aż nieco odparuje. Z powrotem dołożyłam do rondla kawałki królika, wlałam bulion i przecier pomidorowy. Dodałam miód, liście laurowe, tymianek i ziele angielskie. Dusiłam królika ok. godziny, może nieco dłużej, aż mięso było miękkie. Pod koniec duszenia dorzuciłam lipowe kapary - to małe kuleczki więc nie siekałam ich tylko dodałam w całości. Dodałam też pokrojone w krążki czarne oliwki.

Przed podaniem trzeba sprawdzić smak sosu, w którym dusił się królik i ew. doprawić go jeszcze odrobiną soli lub miodu, do smaku.

Królika duszonego w pomidorach podałam z razowym makaronem, ale świetnie będzie smakował także z ryżem czy po prostu z kawałkiem bagietki.

królik w pomidorach , króliczek , sos pomidorowy , mięso , obiad , kuchnia polska , rabbit


4 komentarze:

  1. Świetny przepis Pani Izo :) Danie prezentuje się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Izo, skąd pani bierze takiego królika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję w sklepie mięsnym, ale teraz nawet w różnych marketach można trafić na królicze tuszki, świeże i już oczyszczone

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję! Spróbujemy poszukać. Mięso królicze jest bardzo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger