niedziela, 31 stycznia 2016

Rozetki. Błyskawiczne ciasteczka smażone

Wczoraj zrobiłam rozetki. To bardzo proste i szybkie do przygotowanie smażone ciasteczka. Smaży się je tak jak faworki, w głębokim tłuszczu, ale ciasto robi się w kilka chwil. Wystarczy tylko mieć odpowiednią foremkę do takich ciastek i można smażyć! 

Taka foremka jest u mnie w domu od wielu lat. Kupiła ją bardzo dawno temu, kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama. Ja wiem, że trudno sobie wyobrazić Pyzę w postaci małej dziewczynki, ale żyją ludzie, którzy jeszcze ją taką pamiętają. Ta mała osóbka zawsze lubiła ciastka więc szybko przestała być mała a wyprowadzając się z domu rodzinnego dostała w posagu także tę foremkę do rozetek.

Foremka przydaje mi się zaledwie 1-2 razy w roku a czasami zapominam o niej nawet na kilka lat, ale potem wraca do łask bo ciasteczka są smaczne i jak już pisałam robi się je błyskawicznie. Poza tym przypominają mi dzieciństwo i Mamę... Taki sentymentalny powrót do przeszłości...

Dzisiaj można takie foremki kupić w wielu sklepach, przeważnie internetowych - szukajcie pod nazwą "foremka do rozetek". Mają różne kształty - śnieżynek, gwiazdek, kwiatków, motylków albo serduszek więc jest w czym wybierać i warto mieć chociaż jedną.

ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco


piątek, 29 stycznia 2016

Roladki schabowe z szynką dojrzewająca, kozim serem i suszonymi pomidorami

Rolady z chudego schabu a w środku aromatyczne pomidory, pyszna szynka i kremowy, kozi ser. To pyszne danie na rodzinny obiad. Podałam je z pęczakiem bo bardzo lubimy tę kaszę. To takie zrazy zawijane, ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne.

Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż te z wołowiny. 

roladki wieprzowe , rolady , mięso , wieprzowna duszona , schab wieprzowy , ser kozi , pomidory suszone , sos , mięso w sosie , domowe jedzenie , najlepsze przepisy


niedziela, 24 stycznia 2016

Shakshouka. Szakszuka na bogato - jajka w pomidorach z kalerosse i serem kozim

Szakszuka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu.  Czasami tak mam, że jakieś danie przyczepi się do mnie i nie odpuszcza zanim go nie zrobię. Tak właśnie było w tym przypadku. Zima to nie najlepszy na nią czas bo pomidory są tylko szklarniowe i niezbyt smaczne. Ale po pierwsze można wziąć małe, koktajlowe, bo teraz są chyba najlepsze a po drugie można użyć pomidorów z puszki czy słoika. Dla chcącego nic trudnego, prawda?

To śniadanie to propozycja w cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie" i chociaż tym razem nic nie pieczemy to mamy pyszne śniadanie!

Swoją szakszukę zrobiłam w wersji "na bogato" bo dodałam do niej też trochę papryki a także kozi ser i kalerosse. Ta ostatnia, dziwna nazwa, to bardzo świeże na polskim rynku warzywo. Tak świeże, że dopiero pojawi się w sprzedaży a ja dostałam dużą torbę po prostu w prezencie podczas konferencji prasowej, bezpośrednio od producenta, marki Fit&Easy. Tak mi zasmakowało, że po prostu muszę pokazać je Wam już teraz.

shakshouka , jajka na pomidorach , pomidory duszone ,  kozi ser , kalerosse , śniadanie , z patelni , domowe jedzenie , jaja , najlepsze przepisy


sobota, 23 stycznia 2016

Pączki ziemniaczane z konfiturą różaną

To drugie podejście do pączków ziemniaczanych. Tym razem zrobiłam większe i nadziewane konfiturą więc bardziej podobne do takich zwykłych pączków. Jak zaraz się zorientujecie robi się je dość szybko bo ciasto nie musi leżakować żeby wyrosło. Ponieważ część składników pozostaje ciepła to drożdże pracują szybko co wpływa korzystnie na czas przyrządzania takich pączków. Ciasto ziemniaczane jest pulchne, wilgotne i bardzo smaczne. Wypróbujcie je koniecznie! Może zrobicie takie na Tłusty Czwartek?

Te pączki ziemniaczane bardzo nam smakowały, ale nic nie przebije tych tradycyjnych, naszych ulubionych pączków domowych


pączki z ziemniaków , podkarpackie pączki ziemniaczane , ziemniaki , ciastka , tłusty czwartek , karnawał , smażone , z konfiturą , konfitura różana , drożdżowe , najlepsze przepisy , domowe jedzenie ,


piątek, 22 stycznia 2016

Ryby mają głos. Wyniki konkursu!

Nie będę znowu marudzić, że trudny wybór, że ciężko było mi zdecydować do kogo pojadą książki bo z wybraniem zwycięzców mam problem przy każdym konkursie. Wszystkie zgłoszenia nadesłane w konkursie możecie zobaczyć pod postem konkursowym

Tym razem nie wiele brakowało abym w ogóle zamknęła, zlikwidowała, tę zabawę bo na początku nic się nie działo. Dopiero kiedy ze smutkiem wspomniałam o tym na Facebooku coś się rozbujało i wreszcie zaczęły sypać się zgłoszenia. Nie dotarło ich może jakoś specjalnie dużo, ale wystarczająco żebym miała nad czym się zastanawiać. Dziękuję bardzo wszystkim uczestnikom za udział w konkursie. Być może wkrótce następna zabawa więc zaglądajcie i bądźcie czujni!

Zdjęcia ilustrujące większość zgłoszonych przepisów umieściłam jak zwykle w galerii konkursowej na FB i tam są do wglądu.

konkursy , książki , wygraj to , zabawa , przepisy kulinarne , ryby mają głos , ryby i owoce morza



czwartek, 21 stycznia 2016

Pieczeń wołowa nadziewana owocami z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów

Każdy z nas ma w rodzinie, czasami pod wspólnym dachem, seniorów. Rodziców, Dziadków lub innych krewnych w podeszłym wieku. Warto zastanowić się czy potrawy, które gotujemy w domu są dla nich odpowiednie albo czy sami dobrze się odżywiają. Bo ludzie w każdym wieku mają różne zapotrzebowanie na rozmaite składniki, czegoś powinni jeść więcej a innych rzeczy unikać bo im szkodzą. Przeważnie szczegółowo i starannie planujemy posiłki dla maluchów zapominając, że osoby starsze potrzebują tyle samo a czasami nawet więcej uwagi w tej kwestii. To my, dzieci i wnuki, powinniśmy dbać aby nasi seniorzy byli z nami jak najdłużej i w możliwie najlepszej kondycji. 

Poza odpowiednim, pod względem dietetycznym, skomponowaniem dań ważny jest też aspekt finansowy czyli żeby produkty nie były bardzo drogie. Korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych, rodzimych kasz i produktów dobrej jakości bo wtedy mniej się ich traci podczas obróbki. Jeśli chodzi o mięso to lepiej kupić kawałek dobrej jakości, chudego i nieco droższego mięsa niż więcej byle jakiego i tłustego. Kawałek dobrej wołowiny po upieczeniu można wykorzystać na więcej niż jeden obiad albo część, po ostudzeniu, pokroić w cienkie plasterki i zjeść jako wędlinę na inny posiłek. 

Do dzisiejszego dania użyłam ligawy wołowej, wołowiny sprzedawanej przez firmę Sokołów S.A. pod nazwą Uczta Qulinarna. To specjalna linia produktów, świeże mięso bardzo wysokiej jakości. Wołowina jest pozyskiwana ze zwierząt ras mięsnych hodowanych w Polsce i tutaj przetwarzana. Żeby wołowina była odpowiednio krucha i smaczniejsza poddaj się mięso procesowi dojrzewania w specjalnych pomieszczeniach o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Mięso jest porcjowane i pakowane próżniowo żeby nie traciło koloru i dłużej pozostało zdatne do użytku. Na każdym opakowaniu znajdziecie dokładny opis co to za część tuszy i do czego się nadaje.

pieczeń wołowa , wołowina pieczona , mięso nadziewane owocami , sos jabłkowy , kasza jaglana , jarmuż , brokuły , sałatka z zielonych warzyw , sos owocowy , co na obiad , najlepsze przepisy , jagły z pietruszką , warzywa duszone z czosnkiem ,  wołowina nadziewana owocami w sosie jabłkowym , obiad dla seniora , sokołow , wołowina qmp


środa, 20 stycznia 2016

Nalewka z owoców dzikiej róży. Różanka

Nalewka z owoców dzikiej róży - złota i pięknie pachnąca. Zrobiłam ją trochę na opak bo większość nalewkowiczów mówi, że owoce powinno się najpierw zmrozić a ja z rozpędu tego nie zrobiłam. Poza tym najczęściej zalewa się je alkoholem a dopiero potem dodaje cukier. Ja, nowicjusz w temacie, wszystko pokręciłam, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo nalewka wyszła świetna! 

Przy przemrożeniu owoców być może kolor byłby jeszcze bardziej pomarańczowy bo miąższ stałby się mięciutki i bardziej podatny na macerację. I być może w przyszłym roku, jeśli tylko będę miała różę, tak właśnie zrobię, choćby dla porównania. Tymczasem ta jest jaka jest i słowo daję, że jest świetna więc wcale nie żałuję eksperymentu. Tym razem nie dodawałam też żadnych dodatków ziołowych czy innych owoców żeby smak i aromat były czyste, różane.

Z jesiennego urlopu wróciłam z trzema woreczkami dzikich owoców jakie udało mi się zebrać na Podlasiu i wkrótce stały obok siebie jednocześnie 3 słoje z zaczątkiem nalewek. Powstała z nich tarninówka, dzisiejsza różanka i nie przedstawiana jeszcze głogówka. Już wkrótce będzie można rozkoszować się ich smakiem i aromatem.

dzika róża , nalewki , spirytus , alkohol , psia róża , owoce dzikiej róży , spiżarnia , na zimę, na rozgrzewkę , wódka , naleweczka , najlepsze przepisy , wyroby domowe


wtorek, 19 stycznia 2016

Chrupiące paluchy francuskie z kozim serem i ziołami

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszną i szybką przekąskę. To fajny pomysł  na coś do schrupania kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście. Oczywiście trzeba mieć pod ręką ciasto francuskie i ser, ale te akurat mam w domu prawie zawsze. Paluchy robi się bardzo szybko - zanim nagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można podawać!

Ciasto francuskie można zapiec też z bardziej bogatym farszem - z warzywnym omletem i kiełbaskami

Do przygotowania dzisiejszych paluchów użyłam sera półtwardego wyprodukowanego z pasteryzowanego mleka koziego marki Soignon zmieniającej właśnie nazwę na Merci Chef! Ten ser ma łagodny, mleczny aromat. Jest elastyczny i delikatny. Nadaje się doskonale do kanapek, jako samodzielna przekąska a także do zapiekanek. W moich paluchach sprawdził się doskonale.

chrupiące paluszki , ciasto francuskie, ser kozi , zioła , z piekarnika , przekąska , przekąski , na imprezę , sylwester , na domówkę , dla niespodziewanych gości , ser z mleka koziego , merci chef , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , paluchy z ciasta francuskiego z kozim serem i ziołami


poniedziałek, 18 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe. Rogale karlsbadzkie z marcepanem i migdałami

Dzisiaj pokazuję i polecam Wam rogaliki drożdżowe, które wczoraj mnie trochę zdenerwowały. Przepis właściwie banalny i nic nie zapowiadało problemów a jednak... Już podczas zagniatania ciasta miałam złe przeczucia. W przepisie było napisane żeby nie wsypywać od razu całej mąki więc tak też zrobiłam. Odłożyłam na bok 1/4 przewidzianej porcji a mimo to ciasto wyszło zwarte. Po wyrobieniu było gładkie, ale jakieś takie ciężkie i po godzinie wyrastania okazało się, że nie wyrosło ani trochę! 

O co tu robić? W pierwszej złości chciałam się wkurzyć, wywalić do kosza i po sprawie, ale pomyślałam sobie, że ja mam czas i nie dam sobie zepsuć dnia jakiemuś leniwemu ciastu. Wzięłam je na przetrzymanie - albo ja albo ono i zobaczymy! Zostawiłam je w spokoju na następne 2 godziny z górką więc nie miało wyjścia, musiało się ruszyć, chociażby z nudów bo przecież ile można leżeć?! Jak już się ruszyło to podrosło całkiem ładnie i wreszcie mogłam zrobić rogale. Mimo wcześniejszych trudności wyszły bardzo smaczne. Nadziane słodkim marcepanem szczególnie przypadły do gustu starszemu Żarłoczkowi, miłośnikowi migdałowych smaków. Kilka zjedliśmy jeszcze na ciepło.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" opiewa na podwójną ilość składników podanych przeze mnie. Rogale upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie".

rogale drożdżowe , rogaliki z nadzieniem , marcepan , migdały , amoniak , moje wypieki , ciastka , podwieczorek , najlepsze przepisy , jak z cukierni , rożki z nadzieniem migdałowym , cukierenka , do kawy , domowe jedzenie

piątek, 15 stycznia 2016

Tarninówka. Nalewka na owocach śliwy tarniny

Już byłam spakowana i szykowałam się na powrót do wielkiego miasta z mojego tradycyjnie samotnego, jesiennego urlopu. Już straciłam nadzieję na porządne grzybowe pazerniczenie. Już byłam myślami w jakże innym od podlaskiej cichej wsi świecie... Jeszcze tylko jeden spacer żeby nacieszyć oczy okolicznymi widokami i w drogę. 

tarnina , domowe nalewki , moja spiżarnia , przetwory , alkohol , spirytus , wódka , śliwki , dzika śliwa tarnina , tarninówka , jak zrobić nalewkę z tarniny , nastaw , maceracja , zrób to sam , napitek , naleweczka , jałowiec


czwartek, 14 stycznia 2016

Jarzynka obiadowa. Buraczki zasmażane

Chociaż na blogu jest mnóstwo przepisów ciągle łapię się na tym, że nie zamieściłam czegoś co przygotowuję dość często. Być może dlatego, że czasami wydaje mi się taki przepis zbyt prosty, zbyt banalny i sądzę, że wszyscy go znają. 

Ale ponieważ dostałam kolejnego maila z pytaniem jak robię buraczki do obiadu to dzisiaj wpis właśnie buraczkowy. Prawdopodobnie każda gospodyni przyrządza je inaczej, ale ja napiszę jak ja to robię. Wiem, że z bloga korzysta dużo młodych ludzi więc może ktoś dzięki temu wpisowi zrobi swoją własną jarzynkę. My lubimy buraczki i stosunkowo często są u nas dodatkiem do dania obiadowego.

Jeśli ktoś nie lubi buraczki na ciepło to wiosną niech koniecznie spróbuje botwinki duszonej! 

dodatek do obiadu , buraki zasmażane , warzywa , kuchnia polska , najlepsze przepisy , domowe jedzenie , jak u mamy , zrób to sam , burak , buraczki tarte , obiad
 

środa, 13 stycznia 2016

Tarta z boczniakami, kozim serem i orzechami

Pamiętacie jak pisałam o świątecznym spacerze i grudniowym grzybobraniu? To był bardzo owocny spacer bo przyniosłam z niego aż 3 gatunki świeżych grzybów. Skoro nazbierałam to trzeba było przerobić. Część zimówek trafiło do pysznej zupy grzybowej, uszaki ususzyłam na później a boczniaki wylądowały w bardzo smacznej tarcie. Właśnie tej, którą pokazuję Wam dzisiaj. Oczywiście możecie użyć boczniaków kupionych w sklepie - ja Was do lasu nie wyganiam. No chyba, że ktoś jest mocno grzybnięty bo bardzo proszę.

Do tarty użyłam serów twarogowych z pasteryzowanego mleka koziego marki Merci Chef!
Wykorzystałam dwa serki - roladkę twarogową z dodatkiem miodu i serek ziołowo czosnkowy do smarowania. Te sery mają wyrazisty, pełny smak. Nadają się do bezpośredniego spożycia, do kanapek, naleśników czy właśnie do zapiekanek tak jak ja to zrobiłam. Można też nimi nadziewać pieczone warzywa albo zagęścić sos.

Zobacz też przepis na tartę  z żółciakiem siarkowym - za kilka miesięcy znowu będę szukać tego grzyba w łęgowym lesie.

tarta z grzybami , tarta orzechowo serowa z boczniakami , grzyby , boczniaki ostrygowate , ser kozi , twarożek z mleka koziego , orzechy włoskie , ciasto serowo orzechowe , z piekarnika , zapiekanka , obiad , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , kuchnia polska ,

wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka karnawałowa z ananasem i czerwoną fasolą

Dlaczego sałatka karnawałowa skoro można ją przyrządzić nie tylko w czasie karnawału? Chyba dlatego, że nie bardzo miałam pomysł na jej nazwę. Ziemniaczana nie bo ziemniaki nie są jej głównym składnikiem. To samo dotyczy selera. Może po prostu jarzynowa albo wielowarzywna? Może tak, ale skoro mamy czas jaki mamy to niech zostanie już karnawałowa, dobrze? Zapewniam jednak, że sprawdzi się też podczas imprez innego typu bo jest bardzo smaczna. 

Sałatki wszelkiego rodzaju sprawdzają się na różnych spotkaniach towarzyskich. Kiedy zapraszam gości zwykle szykuję 2-3 różne żeby był wybór. Jedną z ciekawszych, którą moi goście bardzo zawsze chwalą jest sałatka z paluszkami krabowymi - spróbujcie!

sałatka karnawałowa z ananasem i czerwoną fasolą , sałatka jarzynowa , sałatka wielowarzywna , ananas , por , seler , ziemniaki , por , czerwona fasolka , na imprezę , najlepsze przepisy , sałatka ziemniaczana , warzywa , miska sałatki , przyjęcie , domowe jedzenie ,


poniedziałek, 11 stycznia 2016

Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru

Pączki z ziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być delikatne właśnie dzięki dodatkowi ziemniaków. 

Traf chciał, że jakiś czas temu zaproszono mnie na spotkanie, którego tematem były właśnie ziemniaki. Poza opowieściami przedstawicieli firmy Europlant, hodowców ziemniaków, o przeróżnych odmianach tego warzywa uprawianych w Polsce i dyskusji na temat faktycznego czyli beznadziejnego dostępu do tych odmian w sklepach czy na targowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski, cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda?

Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam się przy odpowiednim stanowisku żeby je robić. Okazały się banalnie proste a rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie jest tyle ziemniaków nigdy by tego nie zgadli. A pączuszki wyszły delikatne, mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką - przepyszne! Teraz, w karnawale, postanowiłam przygotować je w domu co i Wam polecam bo warto. Przepis znajdziecie niżej.

O odmianach ziemniaków i tym które do czego najlepiej się nadają pisałam już kiedyś na blogu, ale warto te informacje powtórzyć.

pączki ziemniaczane , pączki z ziemniakami , pączuszki kładzione , karnawał , tłusty czwartek , ostatki , ciastka , moje wypieki , najlepsze przepisy , cukierenka , jak z cukierni , domowe jedzenie , kuchnia polska


piątek, 8 stycznia 2016

Zimowa zupa grzybowa ze świeżymi płomiennicami

Zupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. 

Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest na plusie można wybrać się np. do lasu łęgowego i poszukać świeżych grzybów. U podstaw starych wierzb, na pniach a nawet na niżej położonych gałęziach o tej porze roku wypatrujcie małych, pomarańczowobrązowych płomyków albo czegoś co wygląda jak rozrzucone, złote choć przyrdzewiałe monety. To płomiennice zimowe wcześniej nazywane zimówkami aksamitnotrzonowymi co lepiej oddaje ich czas występowania i wygląd. Ja jestem bardziej przywiązana do tej starszej nazwy więc częściej będę jej używać. Zimówki to grzyby wyrastające na drewnie w podobny sposób jak jesienne opieńki. Są oczywiście jadalne a nawet bardzo smaczne. Bardzo ważne jest to, że teraz nie pomylicie ich z żadnymi innymi grzybami bo nic podobnego nie rośnie. Zimówkom nie szkodzi nawet śnieg. Jeśli je przykryje to rosną sobie pod nim dalej. Gdy zetnie je mróz zamierają, ale po odwilży wracają do życia.

Podczas świątecznego spaceru zebrałam zimówek całkiem sporo i z części ugotowałam pyszną zupę grzybową. Świeżyzna grzybowa o tej porze roku smakuje wyjątkowo.

zupa grzybowa z zimówkami aksamitnotrzonowymi , zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,

czwartek, 7 stycznia 2016

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym po szwedzku

Tak naprawdę nie wiem czy ten przepis tej jakąś tradycyjną szwedzką recepturą bo się na niej po prostu nie znam. Dostałam go od czytelniczki bloga, Donaty, która mieszka na stałe w Szwecji i twierdzi, że to klasyka tamtejszej kuchni. Tak mnie zachęcała do ich zrobienia, że musiałam spróbować. Jak wiecie nie jestem specjalnie śledziowa chociaż zjem śledzika z przyjemnością. Poza takimi zwykłymi w oleju z cebulką ostatnio hitem są moje śledzie po kaszubsku - nieskromnie powiem, że najlepsze jakie jadłam od dawna co już może potwierdzić kilka osób. Ale zaraz za nimi są właśnie te, na które przepis macie poniżej. 

Jedyną przeszkodą żeby je sobie zrobić od razu może być dla niektórych kłopot z kupieniem creme fraiche bo tej chyba w polskich sklepach nie ma. Ale i na to jest sposób więc nie ma wymówek - robimy śledzie w sosie śmietowo-musztardowym!

Dobry śledź jest zawsze dobry a ten przepis przypasował mi bardzo więc i Was zachęcam do wypróbowania. Myślę, że sprawdzi się nie tylko podczas Świąt, ale też w zwyczajny dzień czy podczas każdej imprezy. 

śledzie po szwedzku w sosie śmietanowo musztardowym , szwedzkie śledzie , śledzik , śledź w śmietanie , creme fraiche , jak zrobić w domu creme fraiche , boże narodzenie , post , święta , świąteczny stół , domowe jedzenie , śledzie marynowane , w sosie , najlepsze przepisy , kuchnia szwedzka , zrób sobie takie , zrób to sam , rybka , ryby


środa, 6 stycznia 2016

Tort bezowy kakaowy z kremem śmietanowym i wiśniami

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi. I właśnie ja musiałam, naprawdę musiałam, zrobić bezę bo łaziła za mną od ładnych kilku dni. Na szczęście pod ręką był kubek białek więc trzepnęłam tę pianę i już. Powitaliśmy nią Nowy Rok.

Bezę lubią u nas wszyscy i to nie tylko latem kiedy podaję ją ze świeżymi, sezonowymi owocami. Chociaż ta letnia smakuje wyśmienicie to zimowa w niczym jej nie ustępuje. Chrupiące ścianki kakaowej bezy, krem śmietanowy i kwaskowe wiśnie... Marzenie... Było tak pysznie, że dzisiaj, pisząc przepis, na samą myśl o tym deserze muszę sięgnąć po chusteczkę żeby nie zaślinić klawiatury komputera. Koniecznie też zróbcie sobie takie pyszności! 
beza kakaowa , pavlowa , beza pavlovej , tort , krem śmietanowy , wiśnie w żelu , wiśnie w syropie , deser , desery , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , jak z cukierni , cukierenka , słodkości , moje wypieki ,


wtorek, 5 stycznia 2016

Ryby mają głos. Konkurs z książką

Ogłaszam nowy konkurs, w którym to ryby mają najważniejszy głos!

Już przy okazji zakończenia poprzedniego konkursu podpowiadałam żebyście robili zdjęcia swoich świątecznych śledzi czy innych rybnych dań. I teraz właśnie możecie się nimi pochwalić a przy okazji wygrać jedną z nagród. Do rozdania mam 3 egzemplarze książki "Ryby są super" wydanej przez Lidl z przepisami kulinarnymi Karola Okrasy i Doroty Wellman.

konkurs kulinarny , przepisy kulinarne , dania z ryb , dania z owoców morza , ryby , owoce morza , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie , ryby są super , rybka


Smaczna Pyza gra z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy

Już za kilka dni 24 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Nie będę Wam tutaj pisać o tym czy warto ją wspierać czy nie bo o tym każdy musi zdecydować sam. Opinii o akcji jest pewnie tyle ile ludzi - jedni popierają ją od wielu lat i całym swoim sercem. Inni oskarżają organizatorów o napychanie własnych kieszeni. Nie mnie rozstrzygać kto ma rację. Ja Orkiestrę wspieram i już. 

W tym roku robię to nie tylko wrzucając gotówkę do puszek. Dzięki akcji Rzeczy od serca zorganizowanej przez Allegro.pl podczas warszawskiej Blogowigilii dołączyłam do grupy blogerów, którzy postanowili dać coś od siebie i wystawić to na aukcji. Dochód ze sprzedaży wszystkich ofiarowanych rzeczy trafi oczywiście na konto WOŚP. Do wylicytowania są samodzielnie uszyte zabawki, autorskie dzieła malarskie, drobiazgi związane z konkretnym blogami, spotkania z blogerami i wiele innych, ciekawych rzeczy oraz wydarzeń. Naprawdę jest w czym wybierać.

Chcesz zobaczyć co wystawiłam na aukcję? Kliknij TUTAJ i licytuj! 

rzeczy od serca , kosz z przetworami , blogerzy pomgają , wośp , licytacja , przetwory , smaczna pyza pomaga , licytuj , kup teraz
filmy promujące aukcje nagrywaliśmy podczas Blogowigilii - kiedy ja się produkowałam to zdjęcie zrobiła mi Agnieszka z talerzpokus.pl


poniedziałek, 4 stycznia 2016

Ziołowa wołowina suszona z pończochy. Ligawa pończoszanka

Suszone mięso w formie wędliny to już u nas nie nowinka. Od czasu do czasu wieszam schab w pończosze. Kilka dni marynowania w kolejnych dodatkach a potem kilka czy kilkanaście dni wiszenia na sznurku i można cieszyć się bogatym smakiem takiego mięsa. 

Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, czasochłonne jest oczekiwanie. Ale zapewniam Was, że warto. Jeśli macie w kuchni miejsce żeby powiesić taką wędlinę w jakimś przewiewnym, suchym a jednocześnie ciepłym miejscu to nie zastanawiajcie się długo tylko zaopatrzcie się w kawałek dobrej jakości świeżego mięsa i róbcie! Możecie tak przyrządzić wymieniony wcześniej schab albo wieprzową karkówkę. Nadają się też wieprzowe polędwiczki i właśnie taka wołowina jaką pokazuję dzisiaj.

Ja przyznaję - za surowymi wędlinami nie przepadam i małe znaczenie ma czy pochodzą z mojej kuchni czy są to zagraniczne szyneczki. Robię je dla Żarłoczka, który się nimi po prostu delektuje. Cieniutko "strugana" wołowina zdobyła w minione święta jego serce i rozpływał się w zachwytach.

ligawa pończoszanka , ligawa wołowa , wołowina w pończosze , wędliny domowe , mięso , zioła , wyroby domowe , zrób to sam , domowe przetwory , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...