niedziela, 28 lutego 2016

Chleb pszenny sodowy na maślance, z jabłkiem, cebulą i ziołami

Jeśli macie w domu niżej wymienione składniki to za godzinę możecie mieć już swój własny, świeżutki  chleb. Jest niezwykle pachnący, wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną masła. Tak szybko to chyba chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła go w różnych wersjach smakowych. 

Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach z marchewką? Jest cudowny! 

Chlebek z tego  przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej  ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe chlebki. Nie warto także piec tego chleba na zapas bo szybko traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to.

Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, ale w stosunku do pierwotnego przepisu poczyniłam wiele zmian.


soda bread , chlebek maślankowy , chleb jabłkowy , cebulka prażona , maślanka , bochenek , świeże pieczywo , domowe wypieki , moje wypieki , domowa piekarnia


piątek, 26 lutego 2016

Ciasteczka kruche, maślane, orkiszowe

Czasami wystarczy drobiazg by wywołać na czyjejś twarzy radosny uśmiech. Tym razem wystarczyły kruche, maślane serduszka udekorowane lukrem żeby Żarłoczek szeroko się uśmiechnął wracając do domu po ciężkim dniu. Powstały właściwie bez okazji, ale zastąpiły wiele słów. Bo czasami potrzebny jest tylko drobiazg...

Moje kruche ciasteczka nie są idealne. Szczególnie ich dekoracja pozostawia wiele do życzenia bo ja po prostu nie mam cierpliwości do malowania lukrem. Świąteczne pierniczki zwykle są bez ozdób bo szkoda mi na to czasu. Poza tym nie mając cierpliwości do takiej zabawy nigdy nie nabrałam w niej wprawy, ale ponoć wszystko przede mną. Może któregoś roku zaskoczę wszystkich? Niezbadane są ścieżki, którymi podąża Pyza.

ciastka maślane , mąka orkiszowa , orkisz , słodkie serduszka , walentynki , słodki prezent , ciasto kruche , ciasto maślane , najlepsze przepisy , słodycze , domowe wypieki , moje wypieki , cukierenka


środa, 24 lutego 2016

Chleb żytni razowy na miodzie i na zakwasie

Nie jestem maniaczką pieczenia domowego chleba. Oczywiście lubię sama piec, ale piekę nieregularnie, tylko kiedy mnie najdzie, a czasami kupuję gotowy chleb bo mam w okolicy dostęp do dobrego pieczywa. Okresy niepieczenia bywają różne - ostatnio piekłam chleb chyba kilka miesięcy temu. Ale staram się pamiętać o zakwasie, wyciągam go co jakiś czas z lodówki i dokarmiam.

Dobry, domowy chleb chodził jednak za mną od kilku dni, jeśli nie tygodni. Taki ciężki, nieco gliniasty, słodkawy - uwielbiam właśnie taki! Chodził, chodził aż wychodził i w końcu upiekłam. Taki chleb najlepiej smakuje po 1-2 dniach, ale spokojnie może poleżeć dłużej. Nie polecam kroić go na ciepło czy zaraz po ostygnięciu bo jest w środku dość wilgotny więc będzie się nieco mazał. Lepiej poczekać i dać mu trochę czasu żeby dojrzał.

chleb na zakwasie , chleb żytni miodowy , miód , z miodem , mąka żytnia , moje wypieki , domowe wypieki , bochenek , piekarnia , najlepsze przepisy , chlebuś , chleb domowy , pieczywo żytnie na zakwasie


wtorek, 23 lutego 2016

Pulpety wołowo-gryczane z puree marchewkowym i zielonymi warzywami

Delikatne pulpety z chudego mięsa wołowego, ugotowane razem z pyszną kaszą gryczaną. Użyłam niepalonej bo jest dużo zdrowsza. Pulpety podałam na gładkim puree z marchewki a całość uzupełniły zielone, krótko duszone warzywa. Do doprawienia użyłam orientalnych przypraw i mięty dzięki czemu obiad był aromatyczny i pyszny. 

pulpety wołowo gryczane , puree z marchewki , zielone warzywa ,fasolka szparagowa , cukinia , wolowina qmp , kasza gryczana , obiad dla seniora , smaki dobrego życia , sokołów , danie obiadowe , warzywa , mięso wołowe , karczek wołowy , przyprawy orientalne


poniedziałek, 22 lutego 2016

Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka

Taką surówkę z kapusty dostajemy w zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu.

Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne, że nam smakuje i już. Jest łagodna, słodko kwaśna i bardzo chrupiąca. Pyszna. I chociaż dużo częściej robię w domu różne surówki z kapusty kiszonej bo są po prostu zdrowsze to czasami można przecież podać coś innego.

 surówka z kapusty od chińczyka , chińska surówka , kapusta , zalewa słodko kwaśna , dodatek do obiadu , chińczyk , warzywa , sałatka , kapusta , najlepsze przepisy


piątek, 19 lutego 2016

Zupa gołąbkowa. Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem

Zupa gołąbkowa to zupa leniwej pani domu. Zupa spod ręki gospodyni, której nie chciało się robić tradycyjnych gołąbków, ale stęskniła się za ich smakiem.

To pożywne, bardzo smaczne danie jednogarnkowe, które zrobicie dużo szybciej niż gołąbki a smak dania będzie taki sam albo bardzo zbliżony. Dlatego przyprawiając tę zupę użyjcie takich samych przypraw jakich używacie do zwykłych gołąbków.

Moje Żarłoczki nie przepadają za duszoną kapustą i często wyjadają z gołąbków środek a część kapusty z wierzchu zostawiają. Tego problemu nie ma kiedy robię gołąbki trochę oszukane.

zupa gołąbkowa , kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem , danie jednogarnkowe , obiad , kapuśniaczek , zupa z wkładką , kuchnia polska , najlepsze przepisy , kapusta , wieprzowina , ryż , pomidory ,  zupa leniwej pani domu , zupa mięsno warzywna


czwartek, 18 lutego 2016

Pasta jajeczna bursztynowa

Pasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami. 

Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać z różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie!

pasta z jajek i sera żółtego bursztyn , ser żółty , jajka , smarowidło , do smarowania , do chleba , do kanapek , domowe jedzenie , na chleb


środa, 17 lutego 2016

Pâté z wątróbki drobiowej z borowikami i rozmarynem. Pasztet bez pieczenia

To następna wersja przepysznego pâté z kurzej wątróbki. Niedawno pokazywałam Wam pasztecik z tymiankiem a dzisiejszy jest z borowikami i rozmarynem. Ciężko mi powiedzieć, który lepszy i smaczniejszy a Żarłoczki nie pomogły bo też nie mogły się zdecydować. Moi panowie zjedli oba i na dodatek już domagają się więcej. 

Kto śledzi bloga ten wie, że bardzo lubię wątróbkę i to w różnej postaci. Świetnie smakuje w sałatce ze szpinakiem i pomarańczami. Ważne, żeby nie smażyć jej za długo bo wtedy robi się sucha. 

pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy


wtorek, 16 lutego 2016

Pyry z gzikiem. Ziemniaki z sosem twarogowym

Pyry z gzikiem to danie rodem z Wielkopolski, ale mieszkając gdzie indziej też możecie się nim cieszyć bo przecież ziemniaki to najpospolitsze warzywo w naszym kraju, chociaż wciąż niedoceniane. Taka potrawa doskonały pomysł na postny obiad. Jeśli jesteście ziemniaczani tak jak ja to prawdopodobnie już je znacie i lubicie. 

Ja uwielbiam ziemniaki. Może dlatego sporo na tym blogu potraw z ziemniakami np. zup kartoflanek. Ale ziemniaki to nie tylko dodatek do zupy czy dania obiadowego. Dobre ziemniaki nadają się do bardzo różnego wykorzystania o czym pisałam już kilka razy. Można z nich zrobić frytki, kluski, sałatki, pączki a nawet chleb z ziemniakami . Ja lubię je dodawać wszędzie!

Miłośnikom zup polecam postną Białą polewkę. To bardzo smaczna, delikatna zupa ziemniaczana na maślance - jestem pewna, że będzie Wam smakowała.

 ziemniaki z sosem twarogowym , kartofle , biały ser , gzik , twarożek , kuchnia polska , najlepsze przepisy , wielki post , środa popielcowa , postne potrawy , obiad na piątek


poniedziałek, 15 lutego 2016

Nalewka na owocach głogu. Głogówka

Głogówka. Ostatnia z trzech nalewek nastawionych pod koniec września na zebranych, na Podlasiu, owocach. Trzecia i ostatnia co w cale nie znaczy, że najgorsza. Wyszła przynajmniej tak samo dobra jak pozostałe. 

Nalewka z róży jest może nieco bardziej pachnąca chociaż też z owoców a nie z kwiatów. Będę musiała latem poszukać kwitnącej róży bo mam pomysł na zrobienie nalewki łączonej, zarówno na kwiatowych płatkach jak i jesiennych owocach. Tarninówka za to wyszła bardziej esencjonalna bo jej owoce były naturalnie bardziej soczyste niż głóg i róża. Wiosną może też nazbieram tarninowych kwiatów i zobaczymy co z tego wyjdzie.

głogówka , owoce głogu , domowe alkohole , przetwory , spiżarnia , spirytus , alkohol , domowe nalewki , głóg , najlepsze przepisy


niedziela, 14 lutego 2016

Podroby w galarecie a'la salceson

Lubicie salceson? A galaretkę z mięsem? Dzisiaj mam dla Was coś co jest połączeniem ich obu czyli właśnie salcesonu i zimnych nóżek. Mięciutkie podroby zatopione w esencjonalnej i aromatycznej, dobrze przyprawionej galarecie.  Jeśli tylko lubicie podroby to musicie tego spróbować. To jest pyszne! 

Taki salceson można kroić w plastry i podawać na kanapkach albo jako składnik półmiska wędlin. Doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu lub konfitury z cebuli

Do uformowania takiego salcesonu użyłam zwykłej butelki plastikowej po napoju, idealnie się do tego nadaje. Tak samo robię salceson z grzybów leśnych, który jest przysmakiem na wielu towarzyskich imprezach.

podroby w galarecie a'la salceson , salceson podrobowy , serca i żołądki w galarecie , salceson z ser i żołądków , do chleba , wyroby domowe , zrób to sam , galaretka , żelatyna , kuchnia polska , najlepsze przepisy , serduszka drobiowe , żołądki drobiowe , podroby z kurczaka , jak zrobić salceson ,

sobota, 13 lutego 2016

Eksplozja smaku. Wyniki konkursu

Kolejny konkurs za nami i trzeba podjąć jakieś decyzje żeby zestawy nagród znalazły swoich nowych właścicieli. Sądząc po ilości zgłoszeń wydaje mi się, że nagrody Wam się spodobały i żałuję bardzo, że mam  tylko 3 takie zestawy do rozdania. Na wyróżnienie na pewno zasługuje więcej zgłoszeń a najchętniej obdarowałabym wszystkich. Tak dobrze jednak nie ma, niestety... 

Wszystkie zgłoszenia możecie zobaczyć pod postem konkursowym a zdjęcia w galerii na facebookowym profilu Smacznej Pyzy.

konkurs , konkursy , wedel , zabawa , z nagrodami , nagrody ,zestawy nagród , przyślij przepis , przepisy kulinarne



piątek, 12 lutego 2016

Ciasteczka chałwowe. Ciastka maślane z pastą tahini

Jeśli lubicie chałwę i sezamki to te ciasteczka będą Wam bardzo smakować. To właśnie z myślą o nich kilka dni temu zrobiłam domową pastę tahini.

Lubię mieć w domu zachomikowane jakieś ciasteczka bo nigdy nie wiadomo kiedy ktoś znajomy wpadnie na kawę i pogaduchy. A dobrym pogaduchom, oprócz kawy, przydaje się coś słodkiego. Przechowuję je w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko znikają.

Przepis ciasteczka chałwowe pochodzi z książki "Jerozolima", której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi

bardzo kruche ciasteczka sezamowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciasteczka chałwowe , ciastka , sezam , z sezamem , z tahini , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser


czwartek, 11 lutego 2016

Biała polewka. Zupa ziemniaczana na maślance

Rozpoczął się czas Wielkiego Postu i chociaż nie jestem osobą religijną to tradycyjnie w niektóre dni staram obywać się bez mięsa i jeść bardziej postne, proste potrawy. Takie jak dzisiejsza biała polewka. Jest lekko kwaskowa, zawiesista i zaskakująco smakowita. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to mocno zachęcam.   

Postne danie kojarzy mi się najbardziej z marynowanym śledziem, podanym z ziemniakami i sosem jogurtowym albo śmietanowym. To właśnie jadało się najczęściej w piątki u mojej Babci.

zupa ziemniaczana , kartoflanka maslankowa , na maślance , z maślanką , biała polewka , obiad , post , środa popielcowa , wielki post , dania postne , potrawy postne , bez mięsa , ziemniaki , z ziemniakami , maślanka , kuchnia polska , najlepsze przepisy , obiad na piątek


wtorek, 9 lutego 2016

Nalewka pomarańczowo kawowa. Pomarańczówka z kawą

Na koniec karnawału w tym roku wychylę kieliszeczek pysznej nalewki pomarańczowo kawowej jaką niedawno zrobiłam. Zlałam ją dopiero kilka dni temu więc za kilka miesięcy będzie jeszcze lepsza. Ale już teraz jest bardzo aromatyczna więc troszkę upiję bo przecież muszę spróbować czy jest tak pyszna jak myślę.

Na pomarańczówkę nie trzeba czekać tak długo jak na rumtopf - po 4 tygodniach właściwie nadaje się do picia. Już mam pomysł na inną jej wersję, ale to za jakiś czas.

pomarańczówka z kawą , pomarańcze , kawa , spirytus , alkohol , wyroby domowe , wódka smakowa , spiżarnia , domowe przetwory , napitek , likier , najlepsze przepisy


niedziela, 7 lutego 2016

Pâté z kurzej wątróbki. Pasztecik wątróbkowy bez pieczenia

Lubię świeże bułeczki posmarowane jakimś pysznym smarowidłem. Lubię ciepłe grzanki z dodatkiem kremowego pasztetu. I lubię wątróbkę pod każdą postacią. No, może poza taką mocno wysmażoną albo długo duszoną bo wtedy jest sucha i paskudna. Ale pasztet z wątróbki do prawdziwe delicje. 

Taki pasztecik to nie jest dietetyczna potrawa bo zawiera dużo masła, ale właśnie dzięki niemu jest taki kremowy. Od czasu do czasu można jednak nieco zaszaleć, przygotować niedużo i smarować nim grzanki cieniutko. Można go robić w wielu wersjach smakowych zmieniając dodatki warzywne i ziołowe. Można dodać suszone owoce jeśli lubicie i za każdym razem mieć inny smak pasztetu. Kombinujcie, zmieniajcie i cieszcie się smakiem domowego pate.

pasztecik drobiowy , wątróbka drobiowa , smarowidło z wątróbki , pasta wątróbkowa , do smarowania , do chleba , pasztet wątrobiany , domowe jedzenie


sobota, 6 lutego 2016

Tahini. Domowa pasta sezamowa

Dzisiaj pasta sezamowa, tahini. Nieodzowny składnik różnych nieco egzotycznych potraw, w tym między innymi hummusu czyli pasty z ciecierzycy. Tahina to bardzo prosta w przygotowaniu pasta, ale nie zawsze łatwa do kupienia. Można ją dostać w sklepach z tzw. zdrową, ekologiczną żywnością albo jedzeniem orientalnym. A zwykły sezam w postaci ziarenek jest już prawie ogólnodostępny i zrobienie z niego pasty trwa dosłownie kilka chwil.

Jest wiele produktów, które lepiej zrobić sobie samemu w domu mając wtedy pewność co jest w środku i co potem zjadamy. Przykładem jest domowa przyprawa warzywna, coś w rodzaju powszechnie używanej wegety, a domowa i bez żadnych dziwnych dodatków. Z czystym sumieniem można doprawiać nią zupy czy sosy.

tahina , pasta z ziaren sezamu , sezam , prażone ziarenka , hummus , dodatek do potraw , zmielone ziarna sezamu , kuchnia orientalna , domowe jedzenie , domowe przetwory , zrób to sam


piątek, 5 lutego 2016

Czekoladowe pączki z ciasta parzonego. Gniazdka. Oponki.

W Tłusty Czwartek, wedle tradycji, nie mogło obejść się bez pączków. Ponieważ pączki z ciasta parzonego są chyba moimi ulubionymi więc takie właśnie jedliśmy wczoraj. Robię je przynajmniej raz w roku, ale tym razem była nieco inna wersja bo z dodatkiem kakao i pachnącego cynamonu.

Jeszcze kilka dni będzie trwał karnawał więc póki co bawmy się i jedzmy a pościć zaczniemy dopiero za kilka dni.

pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , dese


czwartek, 4 lutego 2016

Zielony koktajl z kiwi i kalerosse

Zdrowy koktajl z samego rana i to właśnie dzisiaj? Ależ tak! Będę przekorna bo dzisiaj Tłusty czwartek czyli święto pączków i innych słodkości a ja wyskakuję z zielonym, zdrowym koktajlem. Ale to wcale nie znaczy, że nie będę jadła dzisiaj pączków! Wręcz przeciwnie, teraz coś lekkiego a potem później poświętuję bo przecież w ten dzień chociaż jednego pączka trzeba zjeść, na szczęście. 

O kalerosse już Wam pisałam. To smaczne warzywo, które polubiłam. Jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie. Póki go nie ma na rynku możecie zastąpić je jarmużem bo te dwa warzywa są do siebie bardzo podobne pod różnymi względami.

zielone koktajle , samo zdrowie , smoothie , napój z warzyw i owoców , kiwi , kalerosse , zmiksowane , zielono mi , witamin


środa, 3 lutego 2016

Ciasteczka cebulowe. Przekąska do piwa lub wina

Takie ciasteczka są świetne do piwa albo wina i idealnie sprawdzają się jako przekąska imprezowa. Są dowodem na to, że ciastka wcale nie muszą być słodkie żeby wszyscy się nimi zajadali. Te cebulowe krakersiki były już hitem niejednego towarzyskiego spotkania i zawsze goście dopraszali się o więcej.

Przed nami ostatni tydzień karnawału i na pewno w wielu domach będzie podczas weekendu wesoła zabawa. Zabawa zabawą, ale zawsze dobrze jest przygotować coś do jedzenia dla gości. Przekąski powinny być szybkie do zrobienia, smaczne i poręczne do zjadania. Na przykład takie jak paluchy francuskie, które robi się błyskawicznie. 

ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,


poniedziałek, 1 lutego 2016

Konkurs "Eksplozja smaku". Czekoladowo. Owocowo. Chrupiąco

Jak widzicie nie trzeba było długo czekać na kolejny konkurs. Za kilka dni kończy się karnawał, ale teraz jeszcze można zaszaleć! Macie ochotę? E.Wedel zaskakuje chrrrupiącymi czekoladami z owocowymi cząstkami. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków!

konkursy , zabawa , nagrody , wygraj to , czekolada , wyciskarka do cytrusów , chrupnij sobie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...