wtorek, 31 maja 2016

Purée ziemniaczane

Klasyczne purée ziemniaczane to dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, rybnych jak i np. duszonych warzyw. Jego kremowa konsystencja doskonale pasuje do mięs duszonych w sosie czy pieczeni. Dobrze zrobione puree ziemniaczane to nie są zwykłe tłuczone ziemniaki.

Purée najczęściej robi się z ziemniaków, ale inne warzywa też doskonale się do tego nadają. Można zrobić puree z marchewki, selera, bobu czy kalafiora albo dodać trochę jakiegoś warzywa do ziemniaków dla zmiany smaku i koloru puree. Ważne żeby warzywa były dobrze ugotowane bo z takich niedogotowanych puree nigdy nie wyjdzie naprawdę gładkie i aksamitne. Puree nie może też być zbyt rzadkie więc mleko czy śmietankę trzeba dolewać z wyczuciem.

Żeby zrobić dobre puree ziemniaczane trzeba zacząć od wyboru dobrych ziemniaków. Muszą być mączyste, typu C albo B/C, ostatecznie B. Te bardziej wodniste po prostu się nie nadają i puree z nich przygotowane nie będzie smaczne.


purée , z ziemniaków , ziemniaki , dodatek do obiadu , warzywa , obiad, kartofle , przepis podstawowy


poniedziałek, 30 maja 2016

Surówka z młodej kapusty

Od kiedy pamiętam byłam kapustojadem. Już jako dziecko lubiłam kapustę pod różnymi postaciami a do dzisiaj mam tak, że kupując kapustę kiszoną biorę jej przynajmniej dwa razy więcej niż potrzebuję na surówkę bo część zjadam już w drodze do domu. Wyjątkiem w mojej miłości do kapusty jest brukselka bo z nią jakoś nigdy się nie lubiłyśmy.

Wiosną młoda, duszona kapusta jest moim ulubionym daniem i mogę ją jeść codziennie. Chłopaki za taką nie szaleją więc zwykle mam ją tylko dla siebie. Ale cała rodzina chętnie zje zieloną surówkę z młodej kapusty jako dodatek do jakiegoś mięsnego dania. Taka kapuściana surówka jest prosta do przygotowania i z dodatkiem pachnącego koperku smakuje najlepiej.


surówka z młodej kapusty , kapuściana suróweczka , młoda kapusta , dodatek do obiadu , zielona kapusta ,  warzywa , wiosenna surówka , zielono mi , prosty przepis , kuchnia polska


piątek, 20 maja 2016

Sernik królewski

Przepis na cudowny sernik królewski dostałam wiele lat temu od kuzynki. Był i jest nadal hitem wielu rodzinnych spotkań bo wszyscy go lubią. Bardzo dziwne, że dotąd nie doczekał się swojego miejsca na blogu. Niniejszym nadrabiam skwapliwie to pożałowania godne zaniedbanie i voila, pyszny sernik królewski, sernik waniliowy na kakaowym spodzie już jest!

Bardzo lubimy serniki, ale wcale nie piekę ich zbyt często właśnie z tej przyczyny. Jeśli się lubi sernik to jeden kawałek nie wystarcza a czasami nawet 2 pachną malizną. Szczególnie kiedy jest się takim łasuchem jak ja. Na dodatek sernik to jedno z najłatwiejszych ciast więc ciężko wykręcić się brakiem czasu czy sił na jego przygotowanie. Ale od czasu do czasu można zaszaleć, szczególnie kiedy nadarzy się jakaś miła okazja do świętowania i wokół sernika zasiądzie więcej jego amatorów.

A tak przy okazji, skoro zaczynają się już nasze polskie, pyszne truskawki to powtórzę wkrótce sernik truskawkowo-bazyliowy bo jest niezwykły!


najlepszy sernik królewski , sernik waniliowy z ciastem kakaowym , serniki , serniczek , ciasto kakaowe , moje wypieki , domowe wypieki , ciasta domowe , jak zrobić pyszny sernik królewski


czwartek, 19 maja 2016

Kaszanka grillowana w srebrnych papilotach

Lubicie kaszankę z grilla? Ja bardzo. Oczywiście najważniejsza jest dobra kaszanka a ja wiem gdzie taką kupić więc mogłam przygotować to pyszne danie. Kapusta też musi być prawdziwa, kiszona a nie jakaś zakwaszana octem. I jeśli już macie dobre składniki to możecie brać się za przygotowania. Wystarczy naprawdę kilka chwil żeby paczuszki z kaszanką i warzywami wylądowały na grillu a Wy możecie zająć się czymś przyjemnym. Na kilkadziesiąt minut potrawa będzie gotowa i zapewniam, że bardzo smaczna. Do pieczonej kaszanki świetnym dodatkiem będzie sałatka z pomidorów.

Bardzo ważna jest w tym daniu nie tylko jakość jego składników, ale też opakowanie czyli folia aluminiowa. Musi być gruba i mocna żeby papiloty nie popękały podczas pieczenia.


kaszanka z grilla w papilotach , kaszanka zapiekana z cebulą i kapustą kiszoną , grill , grillowanie , potrawy z grila


środa, 18 maja 2016

Wiosenny chłodnik z botwinki

Najwyższa pora na wiosenny chłodnik chociaż pogoda wcale nie zachęca do takiego jedzenia. Chłodnik z zasady powinien być zimny i chłodzić w upalny dzień a coś tego upału nie widać. Za to widać na straganach coraz więcej świeżych, młodych warzyw i widząc dorodną botwinę nabrałam ochoty na gęsty chołodziec

Chłodnik z botwinki musi być gęsty od warzyw, z drobnymi chrupiącymi kawałeczkami i pachnący koprem. Taki lubię najbardziej. Mam nadzieję, że Wam także będzie smakował.

Tak właśnie smakuje wiosna!

najlepszy chłodnik z botwiny , chłodnik botwinkowy , chołodziec , botwinka , botwina , zupa na zimno , wiosna , nowalijki , kuchnia polska


wtorek, 17 maja 2016

Mała drożdżówka z rabarbarem i gruszką

Upiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem!

Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto. Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety, nie jestem jego wielką miłośniczką więc dla przełamania smaku postanowiłam dodać do ciasta jeszcze gruszkę. Czułam, że to dobry pomysł i nie pomyliłam się. Wieczór na szczęście był całkiem ciepły, ciasto rosło jak na drożdżach i nie zarwałam całej nocy. A rano, do porannej kawy, mogliśmy zjeść sobie po kawałku świeżutkiej, pachnącej drożdżówki.

Ja wiem, że dla niektórych drożdżowe ciasto wydaje się wyższą szkołą jazdy kulinarnej, ale wierzcie mi, że naprawdę nie trzeba wiele umiejętności żeby je zrobić. Podstawą jest żeby składniki miały zbliżoną, najlepiej tzw. pokojową, temperaturę - lekko cieplejszy powinien być tylko płyn i tłuszcz, ale też nie za gorące żeby nie zabić drożdży. Poza tym drożdżówce trzeba poświęcić trochę pracy i cierpliwości aby je dobrze wyrobić. Ja wyrabiam ręcznie bo lubię, uspokaja mnie ta czynność, ale jeśli macie dobry mikser z hakiem to możecie wyrobić ciasto maszynowo. A wyrobione ciasto to już prawie gotowe do pieca i to wszystko!

placek drożdżowy z rabarbarem i gruszką , ciasto drożdżowe , z kruszonką , moje wypieki , ciasto na niedzielę , domowe wypieki , na drożdżach , ciacho , rabarbar , kuchnia polska , najlepsze drożdżowe


poniedziałek, 16 maja 2016

Grzyby gatunkami. Naparstniczka stożkowata

Naparstniczka stożkowata Verpa conica to kolejny grzyb z rodziny smardzowatych, którego w tym roku wreszcie spotkałam na swojej drodze. W moich rejonach jakoś nie mogłam na niego trafić, ale kiedy zatrzymałam się na chwilę w Krakowie, jadąc na tegoroczne smardzowanie, Dorota zabrała mnie w znane sobie miejsce żebym mogłam zapoznać się z naparstniczką osobiście. To pierwsze spotkanie z naparstniczką stożkowatą okazało się tylko przygrywką. Już następnego dnia samodzielnie znalazłam jej nowe stanowisko nad słowackim potokiem.

Z grzybami bywa tak, że część gatunków poznaję najpierw z książek a dopiero później spotykam w terenie. Chociażby dlatego, że albo nie rosną w moich lasach, albo szukałam ich w złych miejscach. Oczywiście bywa też odwrotnie kiedy natrafiam na grzyba i dopiero muszę go oznaczyć. Obie sytuacje sprawiają wiele radości i dają dużo satysfakcji. Każdy kolejny, nowo poznany gatunek, poszerza moją wiedzę.

naparstniczka stożkowata , smardzowate , grzyby jadalne , orawa , wiosna , smardze ,  grzybobranie , atlas grzybów , grzyby gatunkami


sobota, 14 maja 2016

Zupa jarzynowa z krążkownicą wrębiastą i szczawikiem zajęczym

Lubię takie ekspresowe, lekkie zupy. Do takiej jarzynowej zupy nie trzeba nawet specjalnie przyrządzać wywaru bo skoro jest w niej dużo warzyw, grzyby i coś zielonego to wystarczy składniki zalać zwykłą wodą a i tak smak będzie dobry. Taka zupa jarzynowa z krążkownicą i szczawikiem to mój przebój tegorocznej wiosny i żałuję jedynie, że nie miałam więcej świeżych grzybów aby ugotować jej więcej. Ale co się odwlecze to nie uciecze, za rok znowu zrobię wypad na krążkownice. Jeśli nazbieracie ich więcej niż kilka to część koniecznie usmażcie bo są pyszne!

Dochodzę do wniosku, że takie improwizowane zupy warzywno grzybowe są tymi, które lubię najbardziej. Kartoflanki czy coś w rodzaju krupniku, z wsadem warzywno grzybowym to mój tzw. comfort food. Nad talerzem takiej zupy zawsze odzyskuję dobre samopoczucie a przy okazji szybko zaspokajam głód.

zupa warzywno grzybowa , jarzynówa , z grzybami , zupa grzybowo jarzynowa , krążkownica wrębiasta , szczawik zajęczy , zupa błyskawiczna , obiad , grzyby , kuchnia polska , domowe jedzenie


piątek, 13 maja 2016

Piękna i bestia. Maczużnik wysmukły

Świat grzybów jest bardzo interesujący i niezwykle bogaty. Żyje w nim mnóstwo różnorodnych, bardzo ciekawych i czasami kolorowych gatunków grzybów. Ale ten świat to nie tylko smakowite borowiki czy złociste kurki. Są grzyby, które zabijają. 

Dzisiaj opowiem Wam o gatunku, który żeby żyć potrzebuje śmierci owada a konkretnie jego larwy. Maczużnik wysmukły Ophiocordyceps gracilis o niewielki grzybek wyrastający na larwie motyla zagrzebanego w ziemi. Atakuje ofiarę i oplata ją nitkami grzybni grubymi jak korzonki roślin. Piękna i bestia, ofiara i oprawca.

Ponieważ ptaszki ćwierkają, że ten rok będzie obfitował z różne grzyby to sprawdźcie czy macie w domu atlas grzybów. Jeśli nie to koniecznie kupcie bo na pewnie przyda się podczas rozpoznawania gatunków. Warto rozglądać się podczas spacerów czy wędrówek i poznawać nowe grzyby.

maczużnik wysmukły , grzyby gatunkami , atlas grzybów , orawa , grzybobranie , maczużniki , pasożyt
te maczużniki pozornie rosły na korzeniu lepiężnika - po bliższych oględzinach okazało się, że w korzeniu jest uwięziona larwa motyla i to na niej pasożytuje grzyb


środa, 11 maja 2016

Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona

Krążkownice wrębiaste to grzyby, które mało kto zna i na które mało kto w ogóle zwraca uwagę - możecie o nich poczytać w moim małym Atlasie grzybów

Krążkownice rosną wiosną, w czasie gdy wytrawni grzybiarze rozglądają się za smardzami i przeważnie tylko nimi są zajęci. Ale ponieważ my, grzybolubne grzybojady, stęskniliśmy się już mocno za świeżymi grzybkami nadającymi się do gara to szukając smardzów szukaliśmy także krążkownic. Jeśli na nie natraficie to warto je zebrać bo są całkiem smaczne. Krążkownica ma jeszcze tę zaletę, że nie jest w Polsce pod ochroną i można ją swobodnie zbierać.

Owocniki krążkownicy są często mocno pofałdowane, pozaginane, i trzeba usunąć resztki ściółki oraz ziemi ze wszystkich zakamarków. Bywa, że trzeba je połamać na mniejsze kawałki żeby wypłukać zabrudzenia. Miąższ krążkownic jest kruchy więc podczas czyszczenia a potem panierowania mogą się łamać, ale to nic nie szkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani, ale wierzcie mi, że warto ich spróbować.

kotlety z krążkownicy wrębiastej , krążkownica wrębiasta panierowana , przekąski , przekąska , grzyby , grzyby jadalne , grzybobranie , kotleciki grzybowe , krążkownice wrębiaste smażone , kotlety z grzybów , sznycle grzybowe , grzyby panierowane


piątek, 6 maja 2016

Akademia Smaku Sokołów - z myślą o seniorach

Raz kolejny swoje gościnne progi otworzyła Akademia Smaku Sokołów i zaprosiła nas do wspólnego gotowania w Woli Suchożebrskiej. Tym razem tematem przewodnim było żywienie seniorów. 

Wykład na temat diety dla ludzi starszych wygłosiła Laura Osęka. Porozmawialiśmy sobie o tym co seniorzy jeść powinni, czego unikać i na co trzeba zwrócić baczniejszą uwagę chcąc pomóc swoim starszym członkom rodziny. O podstawach diety odpowiedniej dla seniorów pisałam jakiś czas temu.

Następnie o wieprzowinie, częściach tuszy i zastosowaniu mięsa wieprzowego opowiedział szef Łukasz Konik. Po części teoretycznej przeszliśmy do kuchni gdzie zajęliśmy się przyrządzaniem prostych i smacznych dań. Mięsnym, głównym składnikiem była wieprzowina. Warsztaty kulinarne poprowadzili szefowie Dominik Moskalenko, Łukasz Konik i Darek Łęczycki.

warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów
na stole stała deska wędlin i jakoś nikt się nie kwapił żeby po nie sięgnąć więc musiałam trochę porządzić żeby wszyscy spróbowali produktów linii Naturino



czwartek, 5 maja 2016

Ciecierzyca do chrupania a'la orzeszki

Ciecierzyca to groch, groch włoski. Zawiera bardzo dużo białka, ale także obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu, sprzyja odchudzaniu i zapobiega zaparciom. Ma niski indeks glikemiczny i ponoć jest afrodyzjakiem a jej liczne zalety znane są i doceniane od wieków w krajach basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. U nas nie jest jeszcze bardzo popularna, ale coraz więcej osób sięga po te smaczne kuleczki bo można z nich zrobić bardzo pyszne rzeczy.

cieciorka ala orzeszki , orzeszki z ciecierzycy , ciecierzyca do chrupania , przekąski , przekąska ,  na imprezę , groch włoski  , chrupiąca cieciorka


środa, 4 maja 2016

Grzyby gatunkami. Czareczka czarniutka. Uszko czarne

Czareczka czarniutka Pseudoplectania nigrella ze względu na swoje niewielkie rozmiary i czarny kolor nie jest tak łatwo dostrzegalna jak czarka austriacka. Ale jest równie piękna i warto się za nią rozejrzeć. To grzyb, którego większość osób nie spostrzeże nawet patrząc pod nogi a poza tym nie nadaje się do gara więc po co sobie zawracać głowę szukaniem takiego czegoś? Ano dlatego żeby lepiej poznać świat grzybów i jego przedstawicieli, i nauczyć się czegoś nowego. Grzybnięci zrozumieją o czym mówię. 

Zajrzyj do mojego małego atlasu grzybów i sprawdź czy spotkałeś je już na swojej drodze

uszko czarne , pseudoplectania nigrella , czarna czarka , grzyby , grzyb , mykologia , atlas grzybów , grzyby gatunkami
uszko czarne , pseudoplectania nigrella , czarna czarka , grzyby , grzyb , mykologia , atlas grzybów , grzyby gatunkami


wtorek, 3 maja 2016

Papardelle z sosem smardzowo-warzywnym

Makaron ze smardzami to szybkie, proste i bardzo pyszne danie. Świetne na bezmięsny obiad. Oczywiście jeśli mamy do dyspozycji smardze. Ja właśnie mam i nie zawaham się ich użyć. Takiego makaronu z grzybami nie powstydziłaby się dobra restauracja, ale niestety, ponieważ w Polsce dzikich smardzów zbierać nie wolno bo są pod ochroną więc nigdy nie spotkałam się z nimi w lokalu. Do niedawna nawet nie wolno było nimi u nas handlować więc odpadał pomysł sprowadzenia ich zza granic. 

Ja żeby nazbierać smardzów wybieram się wiosną na Słowację. Różnie bywa z takimi zbiorami bo grzyby są kapryśne i ich pojawianie zależy mocno od pogody. Każdy rok jest inny i nie każdy grzybny. Trzeba po prostu trafić w odpowiednie miejsce o odpowiedniej porze. Od niedawna można zbierać spokojnie smardze, które wyrosną Wam w ogródkach więc szukajcie ich a może znajdziecie.

Jeśli jednak już macie smardze to koniecznie coś z nimi ugotujecie. Kilka pomysłów na dania ze smardzami znajdziecie TUTAJ. Smardze to dobre grzyby do suszenia - są potem jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże.  

makaron wstążki w sosie smardzowo warzywnym , smardze , makaron jajeczny , grzyby , z grzybami , obiad , danie bezmięsne , domowe jedzenie , smardz


poniedziałek, 2 maja 2016

Grzyby gatunkami. Smardz jadalny. Smardz zwyczajny

Smardz jadalny Morchella esculenta to grzyb z rodziny smardzowatych, którego nazwa może sugerować, że inne smardze są niejadalne a to nieprawda. Prawie wszystkie smardzowate są grzybami jadalnymi, ale w Polsce podlegającymi ochronie. Nie ma wśród nich grzybów trujących a w przypadku smardzów ich bardzo charakterystyczny wygląd według mnie zapobiega pomyłkom. 

Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie grzyby, w tym smardze, są organizmami bardzo zmiennymi z wyglądzie a to znaczy, że nawet przedstawiciele konkretnego gatunku mogą się między sobą bardzo różnić. Jak zwykle zalecam baczną uwagę i obserwację podczas szukania i zbierania grzybów.

Smardze, które w Polsce są chronione, można zbierać np. na Słowacji, ale od niedawna ochronie nie podlegają u nas owocniki, które rosną w ogródkach przydomowych, na terenach różnych upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych uprawianych przez człowieka.

Na jajecznicę ze smardzami czekam cały rok!

smardz zwyczajny , smardze jadalne , smardze zwyczajne , grzyby , smardzowanie , smardzusie , smardzowate , grzyby chronione , grzyby jadalne , grzybobranie , mykologia

smardz zwyczajny , smardze jadalne , smardze zwyczajne , grzyby , smardzowanie , smardzusie , smardzowate , grzyby chronione , grzyby jadalne , grzybobranie , mykologia


niedziela, 1 maja 2016

Smardze na grzankach. Bardzo wiosenna przekąska

Dzisiaj taka prosta, ale za to bardzo wiosenna przekąska. Samodzielnie zebrane i przyrządzone smardze, podane na chrupiących grzankach. Pycha! 

Smardze rozpoczynają wczesną wiosną sezon grzybowy i sądząc po ich obfitości ten powinien być raczej udany. Dobrze by było bo moje zapasy grzybowe kurczą się w oczach a już mam nowe zamówienia od chętnych grzybojadów. Niektórzy lubią grzyby, ale tylko jeść a do zbierania ciężko ich nakłonić. Czasami jednak myślę, że to nawet lepiej bo skoro się nie znają to lepiej żeby sami nie zbierali.

Wszystkie smardze są w Polsce pod ochroną, ale już nie ścisłą. Od niedawna te owocniki, które wyrosną w ogródkach czy sadach można sobie zebrać i zużyć na własny użytek. Ale na smardzowe, prawdziwe grzybobranie trzeba się wybrać np. na Słowację co też uczyniłam także w tym roku. Większość zebranych smardzów ususzę bo takie są bardziej aromatyczne niż świeże, ale trochę zjemy od razu bo to bardzo pyszne grzyby.

Tutaj znajdziecie kilka pomysłów na wykorzystanie smardzów (klik)

smardze na grzankach , smardz stożkowaty , z grzybami , przekąski , grzyby , grzaneczki , kanapki , czosnaczek pospolity , wiosna , domowe jedzenie ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...