sobota, 30 lipca 2016

Pyza poleca. The One - Francuska 3

The One, Francuska 3 to nowa restauracja w mieście. Znajdziecie ją na warszawskiej Saskiej Kępie przy ruchliwej ul. Francuskiej. Mimo bliskości ulicy miejsce jest dość przytulne i dobrze wkomponowane w otoczenie. Konkurencja wokół duża, ale dobra kuchnia i przyjemne miejsce zawsze się obronią więc tak też powinno być w tym przypadku. Szef kuchni, Tomasz Łagowski, zaprasza na dobre jedzenie z sezonowymi składnikami. Karta będzie się zmieniać wraz z porami roku.

okoń morski z grilla z pomidorem malinowym i miętą oraz pieczonym ziemniakiem z sosem ze zsiadłego mleka , ryba , obiad , bistro , test , blogerka kulinarna , menu , warszawa ,anie główne ,


piątek, 29 lipca 2016

Domowe przetwory. Czereśnie marynowane

Marynowane owoce to świetny dodatek do mięs i wędlin. Można nimi przybrać półmisek z przekąskami. Marynowane śliwki czy gruszki to u nas już klasyka. Ale zamarynujcie morele i czereśnie a zobaczycie, że też doskonale się do tego nadają. 

Do tego rodzaju przetworów trzeba wybierać owoce dojrzałe, ale jędrne a nawet twardawe. Tylko takie będą miały dobrą konsystencję po zamarynowaniu.

czereśnie w marynacie , owoce marynowane , dodatek do mięs i wędlin , przetwory , spiżarnia , marynata


niedziela, 24 lipca 2016

Prosto z lipcowego lasu

Co otworzę komputer i zajrzę na facebooka atakują mnie zdjęcia pięknych prawdziwków i kosze pełne zbiorów z różnych części Polski. Są miejsca gdzie ludzie dosłownie koszą grzyby aż miło! Nie jestem zbyt naiwna i znam "swoje" lasy więc wiem, że u mnie tak dobrze nie ma. Ale musiałam pojechać i zajrzeć co tam słychać w ściółce.

Wzięłam podstawowy sprzęt grzybiarza, zestaw malutki, i wyruszyłam nie spodziewając się jednak wielkich sukcesów. Poszaleję pewnie dopiero jesienią na Podlasiu. Oby!

pieprzniki , kurki ,  las w wawrze , lasy mazowieckie , grzybobranie , wycieczka , na grzyby , na jagody , co słychać w lesie , las lipcowy , prosto z lasu , wieści podmiejskie , grzyby ,
kurki to leśne złoto, ale one też potrzebują wilgoci żeby gromadnie rosnąc i znalazłam ich zaledwie garść


środa, 20 lipca 2016

Sałatka z kiełbaskami i czereśniami

Lato w pełni więc jest większa ochota na lżejsze dania, sałatki albo nawet kanapki zamiast porządnego obiadu. Ale my samą sałatą żyć nie umiemy, zawsze byliśmy mięsożerni więc czasami do sałatek wrzucam coś konkretniejszego czyli chociaż odrobinę mięsa. Lubię łączyć je z sezonowymi owocami by różne smaki uzupełniały się. I tak właśnie wczoraj powstała pyszna sałatka z grillowanymi kiełbaskami, czereśniami i zdrowym amarantusem.

sałatka z kiełbaskami i czereśniami , kiełbaski wieprzowe , czereśnie ,  amarantus , sałata z owocami i kiełbasą , grill , amarantus , dania na lato , domowe jedzenie


czwartek, 14 lipca 2016

Orientalny kalafior smażony z salsą warzywną

Chociaż lubimy kalafiora to z tego obiadu Żarłoczek nie był za bardzo zadowolony. Gdyby na talerzu wylądował jeszcze słuszny kawałek mięsa wszystko byłoby w porządku, ale same warzywa?! Nie martwcie się jednak, przeżył i ma się doskonale. Stwierdził nawet, że taki smażony kalafior jest bardzo smaczny i mogę robić go częściej. Łaskawca! 

Nie trzeba bawić się w krojenie dużych plastrów z całego kalafiora co często wcale nie jest łatwe bo różyczki z bocznych części odpadają. Można po prostu oddzielić poszczególne różyczki od twardszego głąba, poprzekrawać je na połówki i usmażyć w takiej formie. Danie będzie równie pyszne!

A z kawałków kalafiora, które zostaną można ugotować pyszną zupę kalafiorową. Ja ją uwielbiam więc może i Wam zasmakuje?

orientalny kalafior , kwiat kalafiora , kalafior z patelni , warzywa smażone , salsa warzywna , obiad wegetarianski , domowe jedzenie , vege , bez mięsa , bezmięsne danie


poniedziałek, 11 lipca 2016

Konkurs z książką. Wyniki

Kolejny konkurs za nami i już zdecydowałam do kogo pojadą książki ufundowane przez wydawnictwo REA SJ. Tym, którzy nie zdecydowali się na udział w zabawie powiem tylko, że niech żałują bo książka bardzo ciekawa a zadanie konkursowe proste i konkurencja wcale nieduża. Ciekawe, że nikt nie wpadł na przykład na to żeby dodać przepis z wykorzystaniem leśnych jagód, ale było kilka głosów narzekających, że nie każdy przecież zbiera zielsko poza ogródkiem więc zrobiłam konkurs tylko dla zapaleńców. 

konkursy , konkurs z książką , zdrowie w smaku , zabawa , wygraj książkę , książka kulinarna , przyślij przepis , przepisy


piątek, 8 lipca 2016

Nalewka truskawkowa

Miałam nie robić już w tym roku nalewki z truskawek, ale złamałam się. Dobrze, że jeszcze zdążyłam w ogóle bo tegoroczny sezon na te owoce zleciał jakoś wyjątkowo szybko. Ale nie ma tego złego bo późniejsze truskawki są zwykle nawet lepsze, słodsze. Tak więc naleweczka dojrzewa sobie spokojnie a ja podaję przepis bo truskawki jeszcze można spotkać i może ktoś się skusi. Dodam, że zrobienie truskawkówki może trwać zaledwie 2-3 dni a potem wystarczy powstrzymać się przed jej wypiciem. Ma cudowny kolor i intensywny zapach świeżych, soczystych owoców.

Ta moja nalewka jest niby taka zwykła, ale jeden malutki dodatek sprawia, że jest wyjątkowa. Dziękuję za dobrą radę pewnemu przypadkowo poznanemu wielbicielowi i mistrzowi nalewkarskiemu, panu Zbyszkowi. Co do niej dodałam? Sprawdźcie! 


nalewka z truskawek ,  truskawkówka , truskawki , nalewki domowe , alkohol , wódka smakowa , wyroby domowe , przetwory , moja spiżarnia ,


wtorek, 5 lipca 2016

Zupa meksykańska z mieloną wołowiną

Zrobiło się trochę chłodniej więc mogłam ugotować garnek porządnej, treściwej zupy

Żeby nie tracić czasu na dwudaniowy obiad zrobiłam go w jednym garnku czyli zupa jest pełna warzyw i z dodatkiem mięsa. Gęsta, pożywna i bardzo smaczna. Pewnie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niewiele wspólnego, ale kogo to obchodzi kiedy ma przed sobą miseczkę pachnącej i apetycznej zupy? Nas na pewno nie i z przyjemnością ją zjedliśmy. 

To że jestem zupiara nie jest żadną tajemnicą ani dla domowników, ani dla znajomych. Kartoflanki, krupniki, jarzynowe "śmietniki" czy grzybowe wariacje są u nas często bo wolę zjeść dobrą zupę niż jakieś inne danie. W lasach i sklepach pojawiły się już kurki więc koniecznie zróbcie sobie zupę kurkową z sokiem marchewkowym. To hit wśród naszych letnich smaków!


zupa meksykanska z mięsem mielonym , mielona wołowina , zupy , warzywa , danie jednogarnkowe , kuchnia meksykańska , tex-mex , kuchnie świata , obiad


poniedziałek, 4 lipca 2016

Owoce lipy marynowane czyli kapary po polsku

Lipa w kuchni to dla wielu tylko lipowa herbatka, którą Babcia czy Mama parzyły i podawały podczas przeziębienia. A lipa to nie tylko pięknie pachnące kwiaty, z których robię nalewkę lipową. Jej delikatne, młode liście doskonale nadają się do sałatek. Kiedy kwiaty przekwitną z zielonych owoców można zrobić coś na podobieństwo kaparów, tak jak z nasturcji, a kiedy orzeszki dojrzeją nadają się po uprażeniu i pokruszeniu na panierkę do kotletów lub posypkę do deserów. Z nasion można też tłoczyć olej.

W dawnych wierzeniach lipa była uważana za święte drzewo. Miała chronić przed piorunami i złymi duchami a pień miał moc uzdrawiającą więc chętnie go dotykano. Po nadejściu chrześcijaństwa często obsadzano lipami świątynie lub robiono na nich i w nich kapliczki Matki Boskiej. W miękkim, lipowym drewnie do dziś rzeźbi się figurki świętych i używa go w tokarstwie. Lipa jest drzewem długowiecznym, nie tylko ozdobnym, ale też cenną rośliną miododajną. Kiedy kwitnie słychać wokół niej brzęczenie mnóstwa pszczół zbierających nektar, z którego powstaje wspaniały miód lipowy.

Zachęcam Was do eksperymentowania w swojej kuchni z różnymi dzikimi roślinami, ale żeby móc je jeść trzeba najpierw nauczyć się dobrze je rozpoznawać . Pomocna w tym będzie na pewno książka "Zdrowie w smaku" a możecie ją wygrać w trwającym właśnie konkursie - KLIK, KLIK!


kapary po polsku , lipowe orzeszki w marynacie , lipa , lipa a'la kapary , przetwory , moja spiżarnia , na zimę
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...